Ako zvládnuť šetrenie na dovolenku?
Dnes mozno trosku odvazna otazka... kazdopadne som v roznych cestovatelskych skupinach a vidim, ze rodinky z detmi kazdorocne (aj viackrat za rok) cestuju k moru a tie ceny su naozaj podla mna uz dost vysoke. Prave som si nachadzala doskusie, HODINU som rozklikavala profily a vacsina zien bola prave zo zapadu. Je to tym, ze sa tam viac zaraba? Ale aj ubytovanie je tam drahsie 🤔 Ved ked si vezmeme, ze okolo mna vacsina zaraba okolo 1000-1300€ a maju napriklad 2 deti, je to LTT na zivot. Citim sa dost blbo z toho, pretoze aj my by sme niekam chceli ist ale AKO TO UROBIT? 🤔🤔🤔 kolko si na dovolenku odkladate a ako to zvladate? Sklanam sa pred kazdym, kto to dokaze a este niekolkokrat do roka, vau
Zaklad je 10% 20% z príjmu odložiť mesačne
My odkladáme podla toho ake mame vydaje mesacne v danom ale kazdy mesiac akonáhle pride vyplata sa posielaju peniažky na druhy ucet sporiaci inac.na osobnom by som utratila ;) ci som bola na RD alebo nie vzdy sme odkladali ale to mame prijem spoločný s manželom
A tie nasetrene peniažky použijeme ja dovolenku na opravy aut necakane vydaje
Vydatá som 11 rokov. 2 krat sme boli v chorvatsku (varili sme si sami)vyšlo to vtedy na osobu cca 300 eur, raz sme boli na mesiac na sri Lanke, kde sme si platili len letenky, (800eur osoba)všetko ostatné sme mali grátis, a minulý rok sme boli prvý krát v turecku all inclusive na týždeň 2 dospelý, jeden drobec za 1400eur. 2 krat predĺžený víkend v sturove, raz v Budapešti a raz v krakowe. Nechodíme každý rok. Keď máme peniaze ideme, keď nie, sme doma....úvery a požičiavať si peniaze to určite nie..peniažky si odkladame tak ze ja a manžel mame ešte druhý prijem
Vcera sme sa vratili z tepla, boli sme mesiac, ale stretli sme tam 1 rodinu, ktora tam boli tiez na mesiac, v marci idu na tyzden do tepla, v septembri tiez k moru na tyzden a vraveli, ze este jej muz ide raz zv roku k moru na pansku jazdu a ona tiez raz v roku na damsku. Absolutne som nechapala...dalsia rodina boli tiez teraz v exotike na mesiac a v lete idu na 3 tyzdne k moru...
Sme 5clenna rodina a pracujeme obaja.. sme západné Slovensko.. manžel v jednej firme pracuje už nad 20r, vypracoval sa a má dobry plat.. ja mám nízky plat,.ale dobre benefity v práci, platím z neho hlavne záujmy deti.. na dovolenku chodíme do destinácii ktoré nie sú až take drahé, vzdialene a nechodime cez cestovku.. ubytovanie, program si vyberáme a vymýšľame sami..
Na dovolenku si celý rok odkladáme nejakú menšiu čiastku mimo šetrenia na iné veci, plus keď sú odmeny časť z nich ide tiež na dovolenku.. cez leto chodíme na dve - jedna hory, druhá more.. na horskú dovolenku vždy investujeme do regionálnej karty pre každého člena rodiny na zážitky, kde máme jeden vstup zadarmo do múzeí, rôznych atrakcii a kupalisk, je to síce výdavok, ale nakoniec na Tom usetrime..
deti majú cez leto aj nejaké denné tábory, to platíme z rovnakých nasetrenych peňazí a časť z rekreačného príspevku.. taktiez sa snažíme aspoň 2x do roka ísť na predĺžený víkend niečo zažiť..
Takze moja rada je, odkladať si na dovolenku časť peňazí celý rok, poriadne si ju naplánovať vo vlastnej réžii, nie extra exotiku a potom by to mohlo ísť.. 😉
Ja mám rada naše dovolenky, zaco tu ma každý rok keď sa v nejakej téme vyjadrím niekto sprdne, že to nie sú dovolenky, ak nemame extra.ultra All inclusive kde by som ani prstom nepohla, ale úprimne - mňa také dovolenky nikdy nebavili (áno, aj také som zažila) takže nie len kvôli financiám chodíme na také ktoré si manazujeme sami.. ale teda je plus, že to nestojí 10tis (popravde vôbec netuším koľko stojí taká luxusná dovolenka pre našu celú rodinu, už dlho som to nezistovala)
Manžel je v zahranici takže na normalnu dovolenku nechodime, ale lietame za nim. Ryanair letenka, ktorá lacna nieje +ubytko si platit musime, lebo muž ma len firemne. Draha krajina ale nemusime setrit aby sme tam sli. Proste to vieme hneď z vyplaty zaplatit. Chodime niekolkokrat rocne (niekedy aj 2x mesacne). Ono to je hlavne o prijmoch, niekto musí setrit cely rok, niekto to vie zaplatit hneď. Napr moja rodicia chodia 3x do roka na dovolenku, letecky Al, Mama minimaöny dochodok, otec ešte pracuje ale asi za minimalku, ja neviem odkiaľ na to majú ale nezavidim. Toto by sme si asi my nemohli dovolit
Ja idem tento rok do Krkonoš na 10 dni do chalupy s klimatizáciou a bazénom , vlastnou kuchyňou . Variť mi vôbec nevadí , varím rada. K moru mi časť detí odmietla ísť, po 4-5 dňoch sú obidve dievčatá , hlavne teda jedna podráždené , nechcú už z apartmánu von, nebaví ich to , frflú .
Takže my more teraz tak raz za dva roky , inak preferujeme skôr hory a chladnejšie miesta. Na dovolenku si odkladám peniaze tak že si vo svoje banke zvolím už na konci leta rok predtým termínovaný účet s ročnou výpovednou lehotou a odkladám tam peniaze každý mesiac po 200 -300 eur.
Obaja zarábame s manželom, pravidelne sa u nás varí, zavára, nevyhadzujú sa peniaze na blbosti..chodíme k moru na 12-14 dní. Cestujeme autom a do 2000€ sa vždy zmestíme.
My nechodíme. Ideme cez leto na chatu. Nerada cestujem, najďalej som bola 5 hodín autom. A povedala som že už nikdy viac. Radšej šetríme, chceme dcére kúpiť na 18te narodeniny auto a chceme aby mala aspoň aký taký finančný štart do života. Plus máme samozrejme hypotéku, na dome sa stále nájde niečo čo treba spraviť.... Proste by som si nedovolila dať za týždeň - dva toľko peňazí.
Nie je to vyslovene na dovolenku, ale odložím peniaze bokom vždy po výplate, keď ich máme. A potom fungujeme ten mesiac s tým, čo ostane. A ak aj napriek tomu ešte niečo ostane, aj to odložím. Takto odkladáme na dovolenku, neplánované výdavky, na čokoľvek. Síce máme obaja väčší príjem ako uvádzaš, ale robila som to tak aj pri hrubej mzde 815e (moja prvá mzda).
ja som si dávala vyplácať daňový bonus naraz a nie mesačne. To už človek cítil 🙂 Teraz keď ho znížili to už nebude také zaujímavé 🙂
Keď mi napíšeš do správy sukromne ,napíšem ti ,aké máme prijímy ( predavačka + kamionista ) a aj to za aké sumy ideme 1-2 x ročné na dovolenku s troma deťmi Ale naše dovolenky sú také 15 dnove,skôr aktívne spoznávacie.
Nebudem to tu vešať na net ,aby si rodina ,čo má stalkuje mohla potom sepkat 😂 ,týmto pozdravujem
Mňa skôr zaujíma ako si niekto nešetrí dovolenku v práci, ak máš pod 33 rokov 😃 cez vysokú som chodila aj na 4 dovolenky ročne ale teraz absolútne neviem vyjsť s dovolenkou keď aj na 2
@petracandle napr neplatená . Alebo využitie sviatkov v kombe s dovolenkou .
@mimi3008 ono časti ten mesiac mohli pracovať z tej dovolenky . Známi spravuje sociálne siete pár stredným firmám z nášho okresu ,a keď nazbiera materiál ( video/foto ) ,tak mu nevadí ani mesiac fyzicky do práce neísť . A z domu porieši .čiže platu beží. Žena vyrába nejaké home Made veci , tam to asi nevytrhne z biedy
Keď čítaš diskusie tak určite si si aj všimla že sú to na 95%rezorty s All inclusive .
Ono všetko záleží od tvojich preferencii. Ja som bola na All inclusive raz a stačilo mi....ešte si pamätám ako sme tam spoznali ľudí a tunsa čudovali prečo ideme do mesta, prečo na trh, prečo na večeru mimo hotela keď máme predsa vsetko...ale pre niekoho je dovolenka a oddych to že preletí celý deň na lehátku a zdvihne sa maximálne kvôli jedlu a pre niekoho odísť z denného stereotypu a zhonu
Na druhú stranu nie každý zarába 1000mesacne, nie každý má dom na hypo, nie každý investuje do podniku resp má zveľadenie podniku atď atď. A sú ľudia čo šetria , sú ľudia čo si vezmú pôžičku (bývalá švagriná) a potom spláca celý rok a sťažuje sa
My sme boli minuly rok 2x pri mori (albansko, sicilia), 1x lyzovacka Polsko, 1x eurotrip. A ako to robime? Ja som extremne sporiva. Viac ako polku vyplaty odkladam. Nemam potrebu minat na hluposti, dom nam aj tak praska vo svoch co tam mame kopec nepotrebneho oblecenia, hraciek a pod. A este jeden typ - 90% dovoleniek jazdime na vlastnu past.
Ja si myslím, že je to proste príjmom (ak sa bavíme o diskusiách, kde vidíš, že si rodiny doprajú také lepšie dovolenky aj viackrát za rok). Neexistuje, že dáš tie destinácie z klasického príjmu. Východ je v tomto trošku v nevyhode. Aj tu si vieš zarobiť, ale vidím to na známych, na svojom okolí, že napr. taký život v Košiciach JE pomerne nákladný, najmä bývanie, ale aj služby, ale platy (pokiaľ sa nepohybuješ vyslovene v sfére IT, možno lekári a pod ) sú porovnateľné so zvyškom východného Slovenska. Takže ťažko si našetriť na nejaké ruka hore dovolenky, ak máte dajme tomu hypo 600, z toho žena zarobí tak do 1000 (bežný jav), manžel potom musí mať o to vyšší prijem. Ináč si myslím, že sa aj dá aspoň raz do roka, aj popri hypo, aj veľmi slušné, otázka je, či potom človek neľutuje tie peniaze. Ja napríklad áno 😅 ale je to aj tým, že nie som nejaký plážový a morský typ, mňa to nechytilo. Dali by sme zrejme ešte v pohode nejaké grécke ostrovy, nejaké Taliansko, Chorvátsko, aj Egypt, Turecko, ale do poslednych dvoch má nedostane nikto, ani keď mi zaplatí, a zvyšok ma neťahá až tak, aby som za to dala tie peniaze, na ktoré to koniec koncov vychádza. Destinácie, kde ma to ťahá, sú skôr o dvoch dospelých, lebo vyslovene že nie sú o kľude, ale o aktívnom oddychu a túrach, čiže kým sú deti maličke, tak to vylucujem, radšej počkáme kým dorastu, nateraz máme hory ku nám bližšie, a to úplne postačí v malom. Peniaze, ktoré by sme takto "vyhodili" za Turecko dvakrát do roka si radšej odložím..
Ahoj, my z investicií z trhu, platu a dvoch dividend. Napr. v januari 24 sme boli v pluse 12300 plus dividendy za rok 24 boli okolo 2600. Teraz sme v pluse 32565 ( narast o 20k) a dividendy budu tiez okolo 2600. Len my chodime len na jednu All inclisive k moru( vyberam len malu cast zisku, kedze chceme sa mat ku dôchodku lepsie, cosi si uzijem z neho rozumne, lebo zas neviem ake zdravie budem mat a ci budem môct cestovat, aspon mi nebude luto ze som si nic neuzil) ostatne su vikendovky ci lyzovacky pocas roka po Svk, Pl a ČR.
Pani v cestovnej mi hovorila ze vela ludi si berie uver ma dovolenku. Ja som tiez nechodila nikde deti boli mensie. Muz sa boji slnka tsk jeho tam zbytocne sedel by na izbe. Aj ptavdu poviem bolo mi luto dat tolko prachov. Minule v leto som zrazu z dna na den si povefala ze ideme na dovolenku skusim sama s detmi. Jeden den som kupila o 2 dni sme cestovali. Bolo super zapacilo sa mi to tak sme sli toto leto este na dalsie 2dovolenky. Takze sme boli na 3dovolenkach v jefno leto vynahradila som si aj tie roky predtym. Jednu som zaplatila z danoveho bonusu .zvysne som olatila z uspor co som mala dlhsie odlozene doma a nechybali. Na leto co bude uz som torz kupila dala zalohu 20 percent pred vianocami bol vianocny darcek zvysok doplatim z bonusu. A pred letom pozriem este nejaku ladt minutku. Ale to zas nevezm hoci co.M vybrate destinacie v kazdej 3hotely co budem sledovat 2tyzdne pred dovolenkou co bude najlepsia cena to mozno vezmem na last minute. Mam 47 tak ked bude sa dat pojdem kedy uz ked nie teraz tojy idu. Deti maju vek 8 s 11 teraz si tu dovolenku uziju najviac v tomto veku. Ked boli malicke este by si to tak nepamatali ked budu velke uz nebudu chciet chodit budust svoje zaujmy.
@petracandle ahoj, moj muz ma nahlasenu dovolenku presne tak ako tu pise... stale natrafime na nieco podobne a je to super. Len pre priklad to tu hodim aby si videla ako sa to da nakombinovat
Každý mesiac odkladáme. K tomu odkladáme vždy celé odmeny. Na Vianoce napr. darčeky kupujem od septembra postupne, potom keď prídu v decembri odmeny, idú rovno na účet. Nekupujeme celý rok chujoviny ako je pepco, tedi a pod. Keby sme mohli finančne, ideme ďaleko viac na dovolenky v roku. Žiaľ z práce sa nemôžme toľko uvoľniť a hlavne to šetrenie v prvom rade závisí od príjmu. Keby sme chceli odkadat môžme celú moju výplatu a žiť len z mužovej. Plne si ale uvedomujem, že nie všade je to tak. Úver na dovolenky sme nikdy nemali.
Máme dostatočné príjmy. Čo iné za tým hľadaš?
@oli18 Tak ak s podnikanim niekto zacina ako my, prve roky je rad, ze uzivi seba aj firmu 🙂 nemame bohatych rodicov, zacinali sme uplne z nuly a bez nicoho, z rodiska sme odisli s dvomi kuframi a 300€ vo vrecku po skole pracovat. Nebyvame na zapade ale uz ani na vychode odkial pochadzame, mame dom na hypo. Tento rok sme vela penazi investovali, ci uz do priestorov ktore mame a bolo to nutne, alebo do vybavenia, ktore nam dalej posluzi. Ja som popri tom este stale na rodicaku, dieta nemam v skolke, neoplati sa riesit sukromnu, robim z domu co sa da. Tesi ma, ze mame dost penazi na dom, zivot, kruzky a ked boli mali, netuzila som ist na dovolenku, nie som ten typ, co sa rad hra s batolatom na plazi v malom bazeniku. Uz su ale starsi a premyslam, co mozem zmenit, aby sme si aj tu dovolenku bezbolestne mohli dovolit 🙂
@lusyyy36 Ved prave 🤔 odkial na to beru? Nezavidim, len ma logicky zaujima, ako je to mozne, mozno by to bola super inspiracia ako sa aj z mala da nasetrit 🙂 prave toto je pointou mojho prispevku, ze mne osobne to prepoctami niekedy naozaj nevychadza
@hellwant Ooooch skvele, velmi ti vam to prajem a dufam, ze sa aj my s podnikanim dostaneme minimalne na taku slusnu uroven 🙂

@aandrea9 mala som presne takú istú kolegyňu... v polovici sept. sa vždy vybrali s manž do zahr. na dovolenku... dovolenku potom splácali ďalších x mesiacov.
o rok zas to isté....