icon

Ako zvládnuť zložitú finančnú situáciu v rodine?

24. feb 2025

Akurát to zažívame. Máme jedno dieťa, ja na RD, manžel pracuje. Žiaľ nakopili sa veci, rôzne rodinné problémy, minuli sme veľa z úspor a aktuálne nám ťažšie vychádzajú financie.. Nebude to trvať dlho, manželovi o pár mesiacov výrazne zvýšia plat.. napriek tomu sa cítim zle :( niekedy nám na konci mesiaca sotva zostávajú peniaze, veľmi často sme v blbej situácii, že niektoré dôležité veci nevieme kúpiť.. nemyslím tým vyslovene existenčné problémy, máme čo jesť, do čoho sa obliecť, dať dieťaťu potrebné veci ani sme si od nikoho nepožičiavali.. aj tak je to nezvyk a mám z toho stresy :( zažili ste to niekto?

Strana
z2
biba_18
25. feb 2025

@martul autorka napísala, citujem: "aj tak je to nezvyk a mám z toho stresy :( zažili ste to niekto?" ... nemala som pocit že chce aby sme ju ľutovali - chce naše povzbudenie, že to čo sa jej deje sa dá bez ujmy prežiť ...

renka30
25. feb 2025

@katkaseiner mam deti narodene 2006 a 2011 a vtedy moznost pracovat a zaroven poberat rodicak urcite nebola, takze toto je obrovske plus, ze dnes to mozne je.

martul
25. feb 2025

@biba_18 ok, tak môžeme ľutovať aj milionára, že už nemá milión ale len 999 999,00 eur.

autor
25. feb 2025

@martul Problem je napriklad to, ze nemame peniaze na veci ako lieky, ked ochorieme my s muzom, na zubara, nechodime na oslavy rodinnych prislusnikov a kamaratov, kedze si nemozeme dovolit im nic kupit a pod. Nevravim, ze je to koniec sveta, ale nie je to prijemne.

biba_18
25. feb 2025

@martul prečo zas ľutovať? 😲

autor
25. feb 2025

@biba_18 Presne tak, ja nepotrebujem
ľútosť, len zdielať túto situáciu s ľuďmi, ktorí zažili
niečo podobné. Tým nezľahčujem situáciu ľudí, ktorí sú na tom horšie. Nemusíme stále porovnávať problémy. To, že niekto má väčšie problémy, ešte podľa mňa neznamená, že ja sa nemôžem trápiť kvôli vlastnému problému. Jedno neznehodnocuje druhé.. a nepíšem o tom, ako o beznádejnom zúfalstve, ale ako o nepríjemnej situácii, ktorá mi spôsobuje nepokoj. Myslím si, že som vybrala adekvátne výrazy vzhľadom k situácii.

nika23t
25. feb 2025

@martul Ty si nejaká dopletena. Prečítaj si ešte raz, čo autorka píše. Nikde žiadna sebaľútost, len zhodnotenie momentálnej situácie.

miroslava2710
25. feb 2025

Ak mate len hypo na menši byt, auto bez leasingu, muž pracuje a ty čiastočne tiež + rodičák - nemáte na lieky, zubára a podobne tak si myslím že problém je niekde inde. Koľko aktuálne muž zarobí? To že za pár mesiacov sa mu má zvýšiť plat to má už na zmluve alebo to mu len slovne niekto prislúbil? Asi by som prešla výdavky kolko miniete na benzín, stravu atd. Pretože bud extremne vela miniete na niečo alebo má muž mizerný plat a určite by som nečakala mesiace na zvýšenie ale hladala lepsie platenu pracu hned teraz. Obdobie ked pridu deti je náročné ked rodina príde o plat vacsinou vtedy má uz rodina aj hypotéku na bývanie a jednoducho sa musí uskromnit ale stále by mala dôstojne vedieť vyžiť pokial aspoň jeden z rodiny priemerne zarába.

autor
25. feb 2025

@miroslava2710 Ja som spomínala v úvodnom príspevku, že peniaze potrebujeme na aktuálny rodinný problém (záležitosť), ktorá sa netýka priamo len nás ale aj širšej rodiny, ale ak by sme sa nespolupodielali financne aj my, tal by sme z toho mali problem v konecnom dosledku aj my - nebudem rozpisovat o co presne ide, je to zbytocne komplikované a prilis osobne. Isli do toho peniaze aj jednorazovo vacsia suma ale riesime to financne pravidelne aj mesacne. Nejde o to, ze my bezne nevieme vyzit. Predtym sme problem nemali

slavomira236
25. feb 2025

@katkaseiner moja sa marodila 99 najstarsia a nedalo sa pracovat. Ani rodinne sme nebrali 2roky lebo muz presiahol sumu o 5korun slovenskych

podbel2512
25. feb 2025

Kazdy mesiac ideme do nuly.

margotka17
26. feb 2025

Pozri na to inak. Máš populárne všetko čo treba, máš na jedlo aj iné výdavky pre dieťa. To je základ a to, že si nekúpia tentoesiac niečo len tak, že chces ešte nie je problém. Je to prechodné obdobie, občas sa to stane v hoci ktorej rodine. Neber to tak stresujúco. Pre lepšiu náladu upec všetkým sladkú bábovku či iný hrnčekový koláčik 😍

lenka.25
26. feb 2025

Jasne že som zažila , mala som na mlieko , plienky , každý deň par korún na jedlo , hlavne pre malú dcéru aby bolo , vyslovene sa bavíme o tom , že som išla do obchodu a kúpila jeden banán , jedno jablko a jeden rožok . Nechodila som nikam , nebolo za čo . Ale nebrala som to ani vtedy tragicky a spätne som na seba hrdá , ako som to dala

katkaseiner
27. feb 2025

@katica06 hadze mi nejaku chybu 404, ze stranka neexistuje

katkaseiner
27. feb 2025

@niekto2hy ďakujem

mooonika1975
27. feb 2025

@ukgirls presne som išla napísať, že toto zaživa ak nie polovica ľudí SR, okrem zvýšenia platu ovšem

mooonika1975
27. feb 2025

@miroslava2710 tak mizerne platy ma väčšina, ja ako učiteľ 900€ a povedzme si, koľko je učiteľov ? A taký robotník, 1100? A povedzme si koľko je takých čo robia vo fabrikách? Takže sa vôbec nečudujem že nemajú na lieky, zubára a vôbec nemusí byt nič zle, stačí zobrať z toho na hypotéku a stravu a nájomné a už si riadne nízko

banalu
27. feb 2025

Myslim, ze velmi vela rodin si tym prejde. Chodite dvaja do prace, mate nastaveny nejaky rezim, nejaky standard a "zrazu" z rozpoctu ubudne velka cast penazi a je tazke prisposobit sa na novy nizsi zivotny standard.
Je dobre si sadnut a prejst si rodinny rozpocet, a navrhnut ho tak aby ste neminali ako v dobe ked ste tie peniaze mali a nemali k tomu este vydavky na dieta.
Super je na to napr. Obalkovy system. Das do obalky 300€ na stravu a snazis sa z toho vykorculovat cely mesiac. Samozrejme, ze to zahrna kopu planovania a prace, ale oplati sa. My mame aj obalku "darceky". Co tam ostane za mesiac sa tam nechava a napr. Na vianoce tam bola nejaka extra suma, ktora v tom case celkom pomoze. To iste lieky. 2 mesiace ti ostane 10 eur a na treti ked naozaj potrebujes mas v dobru 30€.
Obalkovy system pouzivame doteraz, a to uz obaja pracujeme, ale v dobe ked som bola na RD to bolo super, zaviedli sme to aj napriek tomu, ze peniaze na obdobie pocas RD som mala nasetrene bokom.

sumalee
27. feb 2025

@banalu ahoj prosím ta ako fungujete v praxi s tými obálkami? Ja som to raz skúšala ale narazila som ma to ze neviem ako to spraviť, napr.mam na potraviny 300e a viem ze idem na nákup ale idem kúpiť zároveň aj niečo z drogérie aj napr.oblecenie...tak zoberieš z 1 obálky napr.100 a zaplatíš ja neviem 14 za oblecenie, 39,50 za potraviny a 22 za drogérie a potom keď ti vydajú a sa ti to nedá dobre rozdeliť naspäť do obálok( kedze si neplatila peniazmi z kazdej obálky osobitne, tak čo s tým? Prepáč ze také blbé otázky ale vieš co myslím ze?neviem to lepšie napísať ale snáď chápeš 🙈

banalu
27. feb 2025

@sumalee no to je presne o tom, ja ked idem na nakup a viem, ze idem do lidlu, do DM a zastavime sa aj v pepku na blbosti (sponky, farbicky a pod.) tak mam peniaze z kazdej obalky zvlast (daju sa kupit take plastove obalky so zipsom). A pouzivam potom z tych penazi na ktore su urcene. Ak sa mi stane, ze mam pri sebe len peniaze na potraviny a potrebujem nieco z drogerie tak sa to snazim prehodit co najskor alebo napisem na obalku - "chyba 25€, prehod z xy ked sa rozmenia peniaze).
Zaroven vyberame bankovky v nizsich nominalnych hodnotach nech nemame vsade 100€.

sumalee
27. feb 2025

@banalu aha no to je zaujímavé, čiže nepoužívas vlastne peňaženku ale rovno tie obálky, tak dava to zmysel, možno to ešte vyskúšam s tými obalkami na zips 🙂 je to trochu pracnejsie ako len pipnut kartu a nestarat sa ale potom presne človek minie peniaze ani nevie ako ani koľko...ďakujem za vysvetlenie ;)

vera55555
6. mar 2025

No my tiež máme podobnú situáciu. Nemôžem povedať že sa máme zle. Ale máme tri deti. Manžel chodí do zahraničia ale ani to nie je nejaká sláva a ja som ešte na materskej. Za chvíľu mi končí ale do práce napríklad na východe je problém nájsť niečo naozaj také aby som stíhala deti odviesť aj priviesť. Niekto povie načo tri deti. Ale plánovali sme 2 a tretie prišlo len preto lebo manželovi dvihli skoro dvojnásobne plat tak sme to riskli. Ale od vtedy prišla vojna a všetko zdraželo neskutočne. Či poplatky v škole škôlke, dane potraviny služby......no tak musel manžel do zahraničia. A máme nejakú rezervu ale máme aj hypotéku a staré autá. Takže vieme že potrebujeme nejakú finančnú rezervu. Proste je to náročné. Ja už teraz sa stresujem čo bude ďalej. Ale to je asi normalne. Keďže chceme deťom len to najlepšie a myslíme na budúcnosť aby sme nemuseli prežívať. U nás je to tak že vždy keď prídu lepšie dní tak hneď za tým sa stane niečo čo musíme finančné vykryť a je to naozaj niekedy na psychiku náročné. Takže nie si v Tom sama. Ja tiež niekedy nemôžem pre to ani spať.

ema22270
6. mar 2025

No ja som toto zazivala v detstve, ze sme nemali ani na jedlo, na desiatu, na ziadny vylet, potom na autobus, ci na lieky, nikomu to neprajem, lebo ziadne dieta to nevie zmenit.. ked sme sa spoznali s manzelom, sice nikto z nas nic nemal, okrem prace, ale casom sme si kupili aj vlastne byvanie (s hypotekou) a celkovo sa nam dari dobre. Ale nejako vyslovene nerozhadzujeme na nejake znackove oblecenie, extra drahe dovolenky a pod. Radsej usetrime a vrazame to do domu, cestujeme, aby mali deti zazitky, berieme ich na vylety... Kupime si len to co potrebujeme a aj varime take normalne jedla, nic vynimocne, ani extra drahe.

ema22270
6. mar 2025

A ak mate takuto situaciu len teraz par mesiacov, nejako velmi by som sa tym nezaoberala, ak tam je nadej na zlepsenie, ak mate co do ust mate zaplatene seky.. je to ok. Ale verim ti, ze je to neprijemne, lebo mas stale pocit co ak sa nieco stane a budu treba nejake peniaze navyse, ale neboj, ak manzel bude mat vyssi plat tak to zvladnete

mantilka
6. mar 2025

Niekedy tie ťažšie situácie nás posilnia. Skús prehodnotiť za čo zbytočne vyhadzujete peniaze, čo je skutočne neefektívne napr. nejaké paušály, poistky...
Z tohto pohľadu to môže byť pre vás prínosom, že si nastavis domácnosť na ekonomickejsi režim lebo po zvýšení platu sa už zasa nebudeš nad zbytočnými výdavkami zamýšľať.

gnotek
7. mar 2025

V takejto situácií je veľa mladých rodín. Niekde pomáhajú rodičia. Moja sestra bola v takej situácií. Nemal jej kto pomôcť, tak žila presne, ako vy. Nechodila na oslavy, nemala na základne veci. Jej dcéra sa dostala do podobnej situácie a moja sestra, keďže je už babka a môže, posiela dcére peniažky. Všetko sa na dobre obráti. Horšie by bolo, keby ste obaja pracovali a nevychádzalo by vám to. Takto viete, že raz to skončí.

miska158
7. mar 2025

@mantilka vyhodiť z rozpočtu poistku je najväčšía hlúposť samozrejme ak má poistka dobre spravená ..a nie niesom poisťovaci agent

mantilka
8. mar 2025

@miska158 hlúposť je keď poznáš jej poistky a nie všeobecne.

Strana
z2