icon

Ako zvýšiť domáci rozpočet?

greg22
27. feb 2014

Už naozaj neviem, čo mám urobiť. Ako sa hovorí, neviem sa pohnúť z kopy. Aby som objasnil situáciu. Sme 3-členná rodina, manželka je na starobnom dôchodku a ja na polovičnom. Dospelá dcéra vyštudovala VŠ a momentálne si nevie nájsť prácu. Ja tak isto nemám prácu a nedarí sa mi, lebo mám vyšší vek. Teraz prichádza ten problém. Ako mám zvýšiť náš domáci rozpočet, resp. ako si nájsť prácu, poprípade aj dcére, keď po poslaní životopisov sa nám nikto neozýva? Som zúfalý ☹

greg22
autor
27. feb 2014

@sense Dcéra sa aj tak musí sama rozhodnúť, aj keby som ju držal za nohu a ona povie, že ide do zahraničia, nič s tým neurobím. Bol som sa pýtať na úrade práce a tam mi povedali, že momentálne nemajú žiadne rekvalifikačné kurzy, ktoré by boli pre mňa vhodné, takže slová, treba len vydržať by mali byť mojou dennou modlitbou 🙂 Nesmiem sa asi tomu všetkému poddávať, ale u nás to chodí tak, že keď sa ..... tak poriadne

augustovkaa
27. feb 2014

@greg22 aj ja som bola určitý čas nezamestnaná, pamätám si, ako som niekedy strácala nádej. Ale našla som si absolventsku prax a keďže boli so mnou spokojný, nechali si ma a už tam pracujem 7 rokov🙂 Nebojte sa, časom si vy aj dcéra prácu nájdete. Veľa šťastia🙂

greg22
autor
27. feb 2014

@sisaha Dcéra tiež tvrdí, že načo im je fotka, že majú skúmať to, čo človek vie a čo oni potrebujú a hľadajú.

greg22
autor
27. feb 2014

@augustovkaa Ďakujem, Váš príspevok je plný optimizmu, čo mne osobne v poslednej dobe chýba.

adeala
27. feb 2014

@sisaha
@greg22 vysvetlím: predstavte si, že ste ten personalista a príde vám 100 rovnakých životopisov. Fakt si myslíte, že to všetko čítajú? Jednoducho spravia triedenie a vyberú tie, ktoré ich NEJAK na prvý pohľad zaujmú. Musíte sa odlíšiť, ak chcete aby vás zobrali, obzvlášť, ak ste absolvent bez praxe (sú tisíce presne rovnakých ľudí). Nie je to moja myšlienka, ale myšlienka jedného veľmi úspešného človeka, ktorý ma naučil niečo o životopisoch, pohovoroch atp. Prácu som si už niekoľko krát našla behom 14 dní.

sisaha
27. feb 2014

@adeala a co ak ten clovek nie je pekny ako ty? co ak na druhej strane sedi clovek, ktoremu mozes byt nesympaticka a iba preto ta odmietne?

adeala
27. feb 2014

@sisaha tak isto by ťa odmietol aj na pohovore, takto nemáš ani šancu byť mu sympatická, pretože to ani neskúsiš. Osobnosť spraví viac, než skúsenosti. Ak spravíš fotku, príjemne sa na nej usmievaš a pod. tak tam nejde o nejakú krásu, ale práve o tie sympatie. Je to samozrejme každého osobná vec, ale keď to takto nejde, tak asi niečo bude zle. 😉 Tak prečo neskúsiť..

augustovkaa
27. feb 2014

@greg22 Treba vidieť to svetielko na konci tunela🙂 A páči sa mi, že sa s takou láskou vyjadrujete o vašej manželke a aj dcere. Necitte sa menejcenne, ste starostlivy manžel a otec a to je krásne. Držím palce🙂

greg22
autor
27. feb 2014

@augustovkaa Ďakujem 🙂 Len niekedy sa práve cítim tak, že som zlyhal. Niekto si môže myslieť, že sa nechcem zamestnať, ale osobne si myslím, že pracovať 12 hodín denne a na výplatnej páske vidieť 213€, to tiež nie je práve najlepšia vizitka správneho manžela a otca, aj keď musím priznať, že mi nikdy manželka ani dcéra nevyčítali, že som doniesol iba toľko...

greg22
autor
27. feb 2014

@adeala
@sisaha
Obidve máte v niečom pravdu. Fotka môže v niektorých prípadoch pomôcť a v iných uškodiť. Ak si personalista pozrie životopis a vidí fotku, povie si fajn je mi sympatický/á a skúsenosti má také a také. Ak mi nie je sympatický/á rovno hodí životopis bokom. Ak tam nie je fotka a životopis zaujme, pozve ho na pohovor a tam sa môže zopakovať to, čo zo životopisom, akurát naživo. 😉

pancake
27. feb 2014

ja osobne som tiež dlhodobo nezamestnaná. mám deti 3 a 5ročné čo mi sťažuje si nájsť prácu čiastočne, ale aby som nezaháľala, tak chodím do školy a ešte si v druhej, dorábam kvalifikáciu. a práce stále niet. tiež som zúfalá,lebo peniaze by sa veru v rodine zišli.
mňa napadá ešte že ak ste z Ba, tak dcéra by kľudne mohla ísť do rakúska pracovať. máte to veľmi blízko. My zo stredného slovenska to už máme ťažšie s cestovaním. nie ťažšie, ale ďalej 🙂))

adeala
27. feb 2014

@greg22 no tam ide o to, že väčšina ľudí pošle krásny štruktúrovaný životopis, ktorý je úprimne veeľmi podobný ostatným a ty musíš zabezpečiť, aby si sa na ten pohovor vôbec dostal. Odlíšiť sa. Toto ťažko dosiahneš niečim, čo máš (takmer) rovnaké s ostatnými uchádzačmi - preto tá foto a motivačný dopis. 🙂 Jednoducho je ti sympatickejší kus papiera, kde na teba civí nejaká farebná osoba viac, než kus papiera, na ktorom máš napísané niečo, čo si čítal už x-krát. 😉 Personalisti ani zďaleka nečítajú všetky životopisy.

augustovkaa
27. feb 2014

@greg22 Môj otec bol nezamestnaný dva roky a nikdy sme to nebrali tak, že je neschopný. Keď si nenašiel prácu, otvoril si živnosť a pretlkal sa životom ako vedel a a to ešte živil manželku a 4 deti.

greg22
autor
27. feb 2014

@pancake Budem Vám držať palce, aby ste si čo najskôr našla dobrú prácu a najmä, aby Vám Vaše ratolesti robili radosť a dávali Vám potrebnú energiu do života.
@adeala V tom máte pravdu, na Úrade práce mi pracovníčka povedala, že takých ako som ja rovno dávajú do kolonky nezamestnateľný, a že to isté robia aj personalisti, akonáhle uvidia vek alebo fotku. Preto v životopise už nemám ani informácie takéhoto druhu. Odlíšiť životopis? Čo mám natočiť film, kde zhrniem všatko od narodenia až po súčasnosť. To by som sa určite odlíšil, len kto by si ho pozrel 😀
@augustovkaa Váš otec asi vedel čo má robiť, ale pri mojich ľavých rukách by som skrachoval skôr, ako by som zarobil prvé €

adeala
27. feb 2014

@greg22 ja by som tam ako vek, tak aj fotku nechala a trošku sebavedomia 😉 Odlíšiť presne tou fotkou a zaujímavým sprievodným/motivačným dopisom - cieľom by malo byť vyčariť na tvári úsmev a zapamätateľnosť - samozrejme k veci, nie písanie o šlniečku v Tatrách 😀 Neskúšali ste nejaký kurz?

adeala
27. feb 2014
greg22
autor
27. feb 2014

@adeala Chcel som SBS kurz a VZV, ale momentálne nič úrad práce nemá. Jediné, čo by som mohol, nájsť si kurz sám, zaplatiť ho a v prípade, že úrad práce s tou firmou spolupracuje a suma kurzu neprevyšuje ich stanovy, tak by mi to úrad práce preplatil, tzn. v momentálnej situácii pre mňa nereálne.

greg22
autor
27. feb 2014

@adeala Ďakujem, idem to skúsiť a napísať im.

nelca83
27. feb 2014

@greg22 urcite ste uz take nieco skusali ale predsalen spomeniem...okrem vsetkych dobrych rad co Vam tu popisali, skuste aj "rozhodit siete"🙂 vy poznate par ludi, manzelka, dcera urcite zo skoly pozna kopec...ti ludia poznaju dalsich a dalsich...poproste nech sa pytaju, spominaju Vas kde sa len da, nech maju tiez oci, usi otvorene ak by sa mihla nejaka prac.pozicia...a hlavne hlavu hore, berte kazdy den ako prilezitost nieco nove sa naucit a najst(mozno aj v sebe🙂...to, ze ste tam kde ste ma nejaku pricinu, skuste sa na Vasu situaciu pozerat ako na vyzvu nie ako neriesitelny problem! drzim Vam aj rodine palce, VY TO ZVLADNETE!!! 🙂

nikawero12
27. feb 2014

@greg22 prepáč, ale trochu ťa nechápem. Píšeš tu, že máš polovičný dôchodok /predpokladám že invalidný/, dva krát si bol operovaný na chrbticu a ty chceš byť SBS-kár? Veď SBS-kár by mal mať lepší zdravotný stav. Mňa je síce do toho nič, ale ak sa aj inde uchádzaš o prácu, kde treba mať dobrý zdravotný stav, tak sa nečuduj, že si prácu nevieš nájsť.

abbey1
27. feb 2014

Nech dcéra skusi zlučovanie.Historia a výtvarné umenie sa dá doučovať.Skúste inzeráty do novín, pobehat aj stredné školy- povedať inzeráty.Možno sa ozvú 1-2 ľudia, ale následne referencie jej mozu slušne rozbehnúť profesiu. Je fajn, ak mladí študujú, čo ich baví, ale nemali by zabúdať na zadné vrátia aspoň štúdiom jazykov. Neodsudzovala by som ani pracovné miesta ako predavač a podobne.Ak som bez práce a peňazí, beriem, čo je a ďalej hľadám.Rovnako má zarazilo, že opakovane spomínate finančné podhodnotenie, ale začať nejako treba a doma sa z ničoho neodpichnete! Čo tak aj zvážiť doucovanie deti, práci animatora pre Ck? Teraz pred sezónou je ponúk dosť.Otuka sa v zahraničí, zlepší jazyk, naučí sa práci s ľuďmi a plat je tiež slušný
Hlavne sa doma nelutovat a byt otvorený novým veciam.

greg22
autor
27. feb 2014

@nelca83 Ďakujem za morálnu podporu 🙂 Samozrejme, už dávno som rozhodil siete,pýtal sa v rodine i známych. Niektorí mi povedali, že ak by sa niečo našlo, ihneď mi dajú vedieť, tak uvidím, ale nechcem sa spoliehať iba nato.
@nikawero12 To máš pravdu, som na polovičnom invalidnom dôchodku. Väčšinou som robil vrátnika, ale aj skladníka a vodiča. SBS som robil tiež pred niekoľkými rokmi, ale tým, že sa zmenil zákon, nemohol som ho robiť, lebo nemám kurz a v tej dobe nie všetky firmy ho vyžadovali. Samozrejme, že sa vyžaduje dobrý zdravotný stav, ale zase som chlap a musím niečo vydržať. Preto sa teraz skôr obzerám po vrátnikovi ako SBS-karovi, predsa už aj tá kondička nie je taká...

quaxi
27. feb 2014

@greg22 nevzala by dcera pracu ucitelky v sukromnej MS? Tu v BA ich je dost vela, ak vie jazyky, moze tam robit aj jazykove kurzy pre deticky, to teraz rodicia dost chcu. Mala by aspon nejaku prax, lahsie by sa jej potom hladalo dalej. Treba sa popozerat, na tie miesta sa ludia prilis nehrnu a platovo je to lepsie nez statne skoly.
A pre teba - nevzali by ta ku pokladni? Alebo rozne obtelefonovavanie ludi, takych ponuk je vela.

greg22
autor
27. feb 2014

@abbey1 Skúsim to dcére povedať, aby sa obzrela aj po niečom takom. Ďakujem.
Neodsudzujem žiadnu prácu, pretože každá jedna, možno pre niekoho podradná je veľmi dôležitá. Mne je v podstate jedno, čo budem robiť, ale väčšinou ste tu maminky s malými deťmi. Raz tie deti budú dospelé a budete mať možno iný názor. Môj je, že dcéra, ktorá je doktorkou pedagogiky by nemala začať pracovať niekde, kde sa vyžaduje základné vzdelanie alebo maturita. Stále budem hovoriť, nič proti žiadnej práci, ale ako príklad. Ozvali sa jej z jednej firmy na pozíciu telefonistka. Všetko vyzeralo dobre, ale keď mi povedala, že na hodinu v hrubom jej dávali 1,30€, tak som jej povedal, že je to síce na jej rozhodnutí, ale aby to nezobrala, lebo nato, aby mala také finančné ohodnotenie, mohla ísť v mojich šľapajách a ukončiť ZŠ.

greg22
autor
27. feb 2014

@quaxi Písala do 2 MŠ, ale odbili ju tým, že nemá príslušné vzdelanie a mohla by robiť iba pomocné práce v kuchyni ☹

abbey1
27. feb 2014

@greg22 Zaujímavý názor.To že m malé deti neznamená, se som si ja, či ďalších xy clenov rodiny, nehľadali prácu.A verte či nie, ale väčšina mojich príbuzných, známych a študentov su momentálne úspešní v úplne inej profesii ako študovali.A málokto mal šťastie hneď na úvod na miesto na úrovni a so slušným platom.Ak mesiace hľadám a nedarí sa, tak vezmem i nedocenenu prácu, práve pre skúsenosti a kontakty.A tá spominanazda 200 aneviem kkoľko v hrubom mi dost nesedí na Ba.Veľké oči nemám,ale na plný úväzok to nesedíAko dlho je dcéra bez práce?

greg22
autor
27. feb 2014

@abbey1 To, že väčšina tu má malé deti, myslel som to tak, že ak oni budú veľké a budú si hľadať prácu, budete mať už možno iný názor. Ja som mal pred rokmi tiež iný názor a teraz by som si zato dal riadnu facku. Samozrejme, človek nemôže čakať, že prvá práca bude presne tá vysnívaná a plat 4-ciferný. Čo sa týka mňa, pracoval som pred 3 rokmi u súkromníka, kde som strážil parkovisko a striedal som sa tam ešte z jedným. Na výplatnej páske som mal podľa príplatkov (raz viac, raz menej). No najmenšiu výplatu som doniesol 213€ v čistom. Dcéra je nezamestnaná rok a pol a z toho si počas roku urobila malý doktorát.

abbey1
27. feb 2014

@greg22 Ja som pochopila na čo ste narážali. Len viete, aj tie mladé maminky tu začínali pracovať a naozaj minimum ľudí prišlo k dobrej práci, ako ku zlatému zrnu. Zamerala som sa na vašu dcéru a nie na vás, lebo viem, aké ťažké je vo vašom veku a so zdravotnými komplikáciami, nájsť si slušnú prácu.
Ale vaša dcéra je mladé zdravé dievča a keď už takú dobu nevie nájsť primeranú prácu, niekde je určite chyba a samé sa to nevyrieši. Každý rodič chce pre svoje deti slučnú budúcnosť, to by nám však nemalo byť zábranou vidieť veci reálne.
Keď dcéra zisťuje, že takýmto spôsobom k žiadanej práci nedôjde, asi naozaj treba zvážiť iné cesty. Tobôž, ak ste z BA, kde je najviac pracovných možností. Nevravím, že najlepšie. 😉
Aj v "podradnejšej" práci môže natrafiť na zákazníkov, nadriadených, ktorí môžu ukázať nové obzory. Naozaj aj práca doučovateľky, opatrovateľky, môže priniesť neočakávané. A vždy mi to príde lepšie, ako byť doma a ďalej zúfalo hľadať.
Držím vám päste. Tu sa síce vyžalujete, dostane sa vám pochopenia, ale aj kopa dobrých rád z praxe.
ja som osobne po materskej tiež išla na pohovor na nie príliš lákavú pozíciu a sama HR manažérka bola prekvapená, že sa tam hlásim, dala mi kontakt na človeka, ktorý mi ponúkol oveľa atraktívnejšiu prácu a by som nikdy netušila, že raz budem v tomto odbore živnostniť a slušne nás živiť.
Život je nepredvídateľný. 😉

sissy27
27. feb 2014

@greg22 no čo sa teba týka, tam je to naozaj s prácou ťažšie, ale u dcéry, bez urážky, nechce sa mi veriť, že by si vyštudovaná mladá zdravá baba bez záväzkov nevedela nájsť prácu... aj keď teda je pekné, že vyštudovala to, čo ju baví, uplatnenie v praxi si neviem predstaviť, spomínal si referentku či knižnicu - máš informácie, koľko sa na takýchto miestach zarába? ako si spomínal, že nechceš aby išla robiť za 250€ v čistom, tak tieto pozície budú len o málo lepšie... na profesii je denne niekoľko inzerátov na pozíciu pracovníka v banke - to by nebolo pre dcéru dosť dobré? nepožadujú žiadnu extra prax, nemajú ani špeciálne požiadavky, základná počítačová gramotnosť, príjemné vystupovanie, zaučia, je to slušná, čistá práca, dobre vyzerá aj v životopise pre ďalšiu kariéru... a tých ponúk je naozaj dosť, pobočky sa rozrastajú až sa sama čudujem... tiež to síce nie je platovo žiadny luxus, ale určite lepšie ako sedieť doma a čakať na zázrak... ide leto, turistická sezóna - cestovky budú potrebovať výpomoc, sprievodcov, animátorov, či už pre domáci alebo zahraničný cestovný ruch... dosť ponúk je na asistentky, recepčné - ja viem, nie je to jej vysnívaná a vyštudovaná sféra, ale je to práca, za peniaze, nikdy nevie, koho tam stretne a dostane sa k lepšej práci... takže nie ju doma chlácholiť, že toto dievčatko moje nie je dosť dobré pre teba, na to si nemusela študovať, ale naopak... napr. ja mám šéfa, ktorý absolútne neuznáva tituly a diplomy, u nás je zakázané ich používať na vizitkách alebo v mailoch, lebo ako hovorí - a ja súhlasím - ten titul platí presne po prvý hraničný prechod a to veru z bratislavy nie je ďaleko... takže nestavať kariéru na titule, ale na praxi, nech je akákoľvek... držím palce, nech sa vám darí celej rodine 🙂

tova
28. feb 2014

@greg22 ziadnu pracu netreba podcenovat ani plat. Je vela vs vzedalnych ktory su bezdomovci, ziadna vs nezaisti pracu alebo uspech. V zahranici pracuje xxx mladych, niektory ostanu kratsie iny dlhsie. Ja som odisla ako 17r. a sama som sa uzivila aj zaplatila vs. napr. jeden znamy prisiel s phd. titulom pracoval ako maliar s frajerkou byval par rokov v pivnici v podnajme, po par r. si zalozil svoju maliarsku firmu, zamestnava cez 20 ludi, vlastni par domov, aut a zije luxusne. Tiez si mohol povedat za s phd. nebude robit maliara na zaciatku. Ako odlisit zivotopis? vytlac ho na specialnom papieri ktory je vyssej kvality, biely alebo bledo zlty, iny na dotyk.