Akú a kde máte životnú poistku?

julka828
6. aug 2021

Ahojte aku a kde mate uzavretu zivotnu poistku co vsetko vam pokryva?

luciar260
6. aug 2021

@julka828 my mame metlife, deti aj ja , pokryva vsetko (urazy, hospitalizacia, civilizacne choroby.....) ja mam aj so sporenim

ddd333
6. aug 2021

@julka828 žiadnu , sú to vyhodené €

cubo2
9. aug 2021

@ddd333 súhlasím s tebou, väčšinou sú to vyhodené peniaze a to najmä poistenie detí. To akože na čo? Aby sme mali peniaze na pohreb alebo čo?

Zmysel to má v istých situáciách, kde napríklad muž je jediným živiteľom rodiny a má rizikovú prácu (trebárs na stavbe a tak), tak jeho smrť alebo invalidita by spôsobila výpadok obživy pre zvyšok rodiny. Ale ak pracujú obaja rodičia a nemajú rizikové povolanie, je to viac menej zbytočné. A už úplne zbytočné je poistenie slobodného bezdetného človeka. To sú peniaze spláchnuté do záchoda. Nezabúdajte - finančný poradca sa vám nesnaží poradiť. On sa snaží predať vám produkt (poistenie, investovanie, úver atď).

barrilla
9. aug 2021

@cubo2 a kto sa postará o slobodného bezdetného človeka? Štát? Asi si to nezažila, máš šťastie. Lebo ak áno, nehovorila by si tak, ako je to ak je niekto na PNke, po operácii, úraze aj pol roka a má platiť všetko, a to ak sa ešte z toho dostane a neskončí na invalidke. A hádzať všetkých do jedného koša, to potom môžme pri každom povolaní.
Inak smrť a invalidita Ťa vôbec nemusí postretnúť v súvislosti v výkonom práce.

cubo2
9. aug 2021

@barrilla nie, ale to ani poistovna. Poistenie smrti pre single cloveka nema ziadny zmysel, trvale nasledky / invalidita ano, ale do akej miery? Pretoze poistovne vyplacaju iba nejake percento poistnej sumy.. To keby si dala rovnaku sumu na rozumne investovanie, by sa ti to mohlo vratit vo vacsom.

barrilla
9. aug 2021

@cubo2 to myslíš, že keď si dá niekto napr. 40 € namiesto poistky na rozumne investovanie? Neviem vlastne čo tým myslíš.

elementissa
9. aug 2021

Veľmi závisí od toho, akú máš poistku, niektoré (napríklad tie kapitálovky od Kooperativy) sú naozaj len vyhodené peniaze. Veľmi závisí pri investičnom poistení, na koľko je rokov. Ak máš investičné poistenie aspoň s výnosom 8%, tak niekde v 15.roku sa to láme a už sa ti nabaľuje úrok z úroku a teda v konečnom dôsledku vyberieš oooovela viac ako si navkladala, je to veľmi dobré zabezpečenie dôchodku. Hlavne poistenie (smrť) ti úplne v pohode stačí aj 300€. Dôležité sú pripoistenia, aby boli nastavené správne a aby investičná časť bola dostatočne vysoká. Inak poistka bez investičnej časti sa naozaj môže zdať ako vyhadzovanie peňazí- lebo sa ti nikdy nič nemusí stať. Ale bodaj by sme na dobrú poistku doplácali a nikdy sa nám nič nestalo.

Čo sa týka pripoistení, tak úplný základ sú trvalé následky (najlepšie s progresiou), závažné choroby, invalidita. Ak máš hypotéku, tak hypopoistenie na smrť alebo invaliditu, sú aj 2x2 programy (poistenie pre dve osoby na dve riziká), takže v prípade invalidity ti poistka vyplatí zvyšok hypotéky (ak to máš správne nastavené). Ďalšie pripoistenia, ktoré je dobré mať je PN (tak aby mesačná suma z PNky+ PN zo soc.poist. dokryla celý príjem a ak je príjem nadštandardný, tak aspoň 80%). Potom je pekné mať invalidnú rentu, aby dokryla v prípade polovičnej invalidity aspoň polovicu pôvodného príjmu a v celej aspoň 80% (len to je dosť drahé a tam sa dá uvažovať aj o vytváraní investičnej rezervy, ale zase je to niečo za niečo, investícia sa ti nenazbiera hneď a náhoda je sviňa). No a potom také drobné pripoistenia ako hospitalizácia, chirurgický zákrok, denné odškodné... To všetko poteší, no nie je to absolútna nevyhnutnosť.

A keď sa pýtaš na konkrétnu, tak ja mám Axu, manžel NN a na manželovej poistke máme nahadzane aj krytia pre syna (ktoré stoja mesačne 5€, nič svetoborné) a investíciu pre syna máme zvlášť.

Dôležité je - a to rozlišuje dobrú poistku od zlej- aby bolo čo podmienky na vyplatenie poistnej udalosti čo najširšie. Veľa krát, keď som videla drafty poistiek a tam teraz smrť na 30 spôsobov a každá nacenená inak- nie, to nie je dobré. V rámci toho pripoistenia by malo byť obsiahnutých čo najviac prípadov. Takže keď máš poistené ochorenia, tak nestačí, aby tam bolo 10 ochorení, ale ideálne celá tabuľka diagnóz. Ak máš poistenú PN, tak nešpecifikovanú. Nie, že tehotenstvo alebo bolesť chrbta bude výnimka. Keď invalidita, tak nie na základe diagnózy ale na základe vystavenia invalidity lekárom. Keď smrť, tak nielen pri zrazení autom alebo pri páde s rebríka ale akákoľvek smrť. Dokonca niektoré dobré poistky kryjú aj samovraždu a vojakov. Pri chorobách aby neboli výnimky na psychické poruchy atď. Veľa faktorov určuje to, či je poistka dobrá alebo nie a cena to práve nie je. Aj keď väčšinou platí- you've got what you've paid for- ak si platíš za poistku 20€/ročne, nečakaj z nej nič. A naozaj, takých 20€ je rovno splachnutych do kanála. Radšej si treba platiť viac a kvalitne a mať istotu, že keď potrebujem, tak poisťovňa plniť bude. My sa nemôžeme sťažovať, ale naše poistky stoja takmer 90€/mes každá (aj s investičnou časťou). A hypopoistenie je zvlášť. Ale radšej budem platiť 80€/mes na to, aby keď náhodou ja či môj muž umrieme alebo nebudeme schopní pracovať nám poisťovňa vyplatila 100.000€, ako si neplatiť nič, ruka hore a skončiť v prípade tragédie žobrajúc pod mostom. A potom sa ľudia vyhovárajú na to, že ich postretlo nešťastie. No, na každé nešťastie sa dá minimálne finančne pripraviť, emocionálne samozrejme nie, ale tie peniaze naozaj veľa stresu vyriešia.

elementissa
9. aug 2021

@cubo2 máš pravdu, investovať je veľmi dôležité, ale zhodnotenie investície vidíš pri rozumnom úroku 8-9% až po 10 rokoch. Poistenie je zábezpeka pre tých, čo nemajú nainvestovany taký vysoký kapitál, aby napríklad v tomto momente keby ostali na invalidnom dôchodku alebo úplne bez možnosti príjmu dokážu prežiť celý život bez výraznej straty finančného štandardu a bez toho, aby skončili na ulici samozrejme. A samotné poistenie smrti je najzbytocnejsie poistenie. Akože, tých 2000€ nikoho z tvojich príbuzných z biedy nevytrhne. Je dôležité vtedy, ak má človek hypo a tá suma aby zodpovedala výške hypotéky. Vieš, ak máš poistené trvalky na 20.000 či 50.000, tak ty tie peniaze nemusíš minúť na život. Môžeš ich hneď vložiť do dividendovych fondov, ktoré ti mesačne budú platiť rentu. Ale keď tých 20.000 ani nedostaneš, tak si môžeš akurát tak palec cmulat. To isté platí so zavazkami a invaliditou. Len bohužiaľ u nás je veľmi slabé povedomie o význame poistenia. Na autách poistky máme, lebo to vyžaduje štát. No na tom jedinom stroji, ktorý nám produkuje príjem na naše prežitie- našom tele- už poistenie nemáme. Veď zbytočnosť. Štát sa postará. A keď nie, krabíc je doooost :D

barrilla
9. aug 2021

@elementissa akurát že poistka je od slova poistiť sa. Sporiť a investovať treba inde, lebo platíš 2x poplatky, atď, proste je to nevýhodné, ale to je na dlho, po 20 rokoch sporenia už tie peniaze ani nemajú takú hodnotu a za ten čas si ich napr. nemozes vybrať atď.

julka828
autor
9. aug 2021

@barrilla ano ja nechcem poistku so sporenim len cisto poistit sa v pripade smrti rakovina alebo infarkt

arcenciell
9. aug 2021

@cubo2 vies co ked stretnes rodicov co im dieta je onkologicky pacient a po dlhom boji zomrie, spytaj sa ich ake to bolo financne.
Potom sa vyjadruj pretoze ja sa s tym stretavam bohuzial az priliz casto……

cubo2
9. aug 2021

@arcenciell no veď povedz mi.. ja sa rád dozviem niečo nové

arcenciell
9. aug 2021

@cubo2 co ti mam akoze povedat?

zrebny_kristian
9. aug 2021

@elementissa to píšete zo života?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rikarika
9. aug 2021

@julka828 ziadnu a nikde. Som vdova s 3 detmi, manzel mal 2 poistky v komercnych poistovniach - cista strata, tahanice s vyplatenim zo strany poistovne, dostala som tolko kolko sme tam vlozili. Nasa poistka bola ze zijeme bez dlhov, hypotek, exekucii a inych pasiv a platime odvody do socialnej poistovne. Ta jedina sice neslubuje hory/doly, ale to co garantuje stat zo socialneho poistenia naozaj aj vyplati a v mojom/nasom pripade bude platit vdovske sirotske roky, takze celkovo dostanem od SP tolko, co by mi ziadna komercna poistovna nikdy v jednorazovej davke nedala. Samozrejme pracujem a nadalej platim odvody, co pre mnohych slovakov absolutne neznamy pojem. Z mojej vlastnej skusenosti - investovat do hocicoho len nie do komercnych poistovni.

cubo2
10. aug 2021

@cubo2 no napríklad mi povedz ako im pomohla komerčná poisťovňa.

cubo2
10. aug 2021

@rikarika ja mám podobnú skúsenosť. Otec mal operované koleno, dva týždne hospitalizovanê koleno, tri mesiace bol na PN. Platí si 66 eur mesačne už 10 rokov a nedostal nič. Vraj "zle nastavená" poistka. Kto ju nastavoval? Finančný "poradca" OVB.

barrilla
10. aug 2021

@cubo2 66 € je veľa, na to, že nedostal nič. Lenže mnohí platia napr. 66 € a si myslia jak dobre sú poistení a dajú polovicu na sporenie, takže na poistku majú potom koľko? Sa čudujem, že si mu neporadil pri uzatváraní, keď si taký expert. Ľudia neprikladajú uzatváraniu poistky význam, a pritom ide o ich peniaze. Nechcú tomu venovať čas. Niektorí uzatvárajú poistky rovnaké ako má kamarát, ale ten je v inej situácii a má iné potreby. Na uzatvorenie poistky sa treba aj napr. 2x stretnúť s poisťovakom a zostaviť návrh, prebrať ho, odkonzultovať ho po vypracovaní, povysvetľovať z ktorého pripoistenia čo dostane, podmienky plnenia, porovnať viaceré poistky, rozsah atď.

cubo2
10. aug 2021

@barrilla uzavrel to v roku 2011, ja som o tom prd vedel vtedy..

zafir01
10. aug 2021

@julka828 mame aj ja aj manzel v allianzi . sporenie neriesim. manzel je profi vodic, mesacne urobi cca 15 - 20 tis km celkovo v praci aj doma . a takto uz 20 rokov jazdi . teda mame tam pokryte riziko dvojnasobneho plnenia v pripade nehody . a tiez vsetky mozne ine choroby, urazy ( jazdi na bicykli ) ... poistovna nam uz velakrat plnila, mne PN, pocas tehotenstva a hospitalizaciu v nemocnici pocas tehotenstva . len za pn pocas tehotenstva a hospotal. som dostala takmer 3 tis eur od poistovne.
sportujeme dost aktivne.. takze mensie urazy su bezne, a vzdy nam vyplatili sumy, ktore sme obcas ani necakali.
dva roky dozadu si manzel obaril palec na nohe s kavou , ked bol v aute. prisiel domov, siel na pohotovost, lebo mal velky pluzgier bolavy . o 14 dni prst zahojeny a on mal na ucte o dalsich 5 dni 350 eur, ale do prace chodil .
takze mame nase poistky v tychto veciach odskusane a som rada, ze sme si ich zalozili este v mladsom veku. mame uver na dom ( aj ked uz len z 50% ceny domu, stale je to vysoka suma ) a na ceste tetieho potomka . berieme to ako zodpovednu vec, ktora bola pre nas samozrejmostou, ked sme sa rozhodli byt rodina

rikarika
10. aug 2021

@barrilla cca 15-20 rokov dozadu bol poistovakom kazdy druhy obcan SR a prd tomu rozumeli, potrebovali predat svoj produkt tak isto ako hocaky iny predajca. Za tie roky ludia poistovakov prekukli, no na druhej strane z poistovakov stale ostali predajcovia produktu. To co pises ze kazdemu treba nastavit poistku na mieru je strasny nezmysel, pretoze kazdodenny zivot sa meni kazdym dnom a nieto rokmi, to by si ludia museli aktualizovat poistky 2x rocne aby aj tak zistili ze obycajny predaj produktu....

barrilla
10. aug 2021

@zafir01 presne tak. My máme síce v iných poisťovniach ale fakt nám to pomohlo, pekné sumy, keď bol muž nečakane na PN, ja tiež po operácii, deti po obyčajných malých úrazoch tiež 1000 €

rikarika
10. aug 2021

@zafir01 a preco si myslis ze ak by si investovala peniaze inde, tak sa ti nezhodnotia? A to ani nemusis byt pn, obarit si palec s neviem ake zdravotne komplikacie si popisala...

zafir01
10. aug 2021

@barrilla ja sa priznam, nakukla som do sveta poistovakov dva krat.. raz este v casoch ,ked sa tento trh rozvijal a bol to velky boom , ako mlada studentka, chcela som si zarobit, a robila som " asistentku " v byvalej amslico ( velmi negativny nazor som tam nabrala ) . a potom neskor som sla pracovat ako klientsky poradca so Allianz . tam som videla denne desiatky ludi riesit skodove udalsoti, umrtia, a ine poistne udalosti, realne som videla tie pribehy a problemy, kedy bude neplatili, alebo nieco zanedbali a tak im bolo plnenie kratene, pripadne poistovnu oklamali o svojom zdrav.stave. takze som si orubila dost objektivny obraz o fungovani , o tom ako poistovna lahko krati plnenie, ale aj o tom, ako vie vyplatit peniaze ked treba, a o tom sme sa mi ako rodina uz velakrat presvedcili

barrilla
10. aug 2021

@rikarika dovolím si s Tebou nesúhlasiť. Nie je to nezmysel, že každému na mieru - pretože 2 ľudia napr. susedia, hoci aj napr. bývali spolužiaci, rôzne zamestnanie, rôzne koníčky, rôzne choroby majú alebo prekonali, rôzne choroby mali v rodine - jeden má napr v rodine nejaké choroby, je pravdepodné, že sa objaví aj u neho, jeden má hypotéku, druhý nemá, jeden viacej športuje, robí túry, iný radšej pracuje doma v záhradke, jeden má deti, druhý nie, je toho rôzne. Čo sa mení časom je vek a pribúdajúce choroby. Ale ti už je neskoro aktualizovať. Môžeš si tak vynechať niektoré pripoistenie, keď zistíš, že nie je vhodné pre Teba, alebo napr. pri návrate z materskej si pripoistiť PNku. Je to flexibilné.

zafir01
10. aug 2021

@rikarika ale ja poistku neberiem ako investovanie ? a urcite nie ako zhodnotenie penazi. investujeme inde , mame aktiva, ktore nam naberaju na hodnotach, poistku mame len ako nastroj . sluzbu.
kedze nase poistky uz trvaju dlho, mame ich za pomerne smiesne sumy ( ak by sme ich zrusili a dnes chceli zalozit rovnake, platili by sme omnoho viac ) .
s takou sumou by sme sa ( alebo po nasej smrti, nase deti ) urcite nedostali k hodnotam s 5 nulami.. teda bez toho,a by nerozpredali to, co mi budujeme.
financie rozdelujeme do roznych sektorov . ale poistku urcite nemame ako investovanie. je to nieco co mame, keby nieco. ani nevnimame, ze nam na nu peniaze odchadzaju .

rikarika
10. aug 2021

@barrilla no super vizia ze vekom pribudaju len choroby....takze v 50-tke je uz zakazane zmenit pracu a vysku prijmu nedajboze si zalozit s druhou, tretou...desiatou mladou manzelkou novu rodinu a mat male deti....mna o investovani do komercnych poistovni nepresvedcis

rikarika
10. aug 2021

@zafir01 ale odchadzaju..