Akú hypotéku dostaneme pri našich príjmoch?
Ahojte, predtým ako to budem riešiť v banke alebo poradcom, vedeli by ste aspoň orientačne povedať aku hypo môžeme čakať keď ja mám 1000 v čistom a muž 1200? Myslite ze by sme dostlai hypo na 200 000 nehnuteľností?
Skúste viaceré banky
Pri 200 000 by bola splátka na 25 rokov vyše 1000 oni tam zohľadňujú aj deti výdavky atď.
V ŽIADNOM PRÍPADE nezakladajte rodičovský dom. Dúfam, že rodičia budú mať aspoň kúsok zdravého rozumu a nedovolia to. Pretože vy ste úplne finančne negramotní. Dnes by mladí ľudia chceli všetko hneď, veľký dom, luxusné auto, alebo hneď dva, najnovšiu a najdrahšiu elektroniku a neviem čo všetko ešte. Zľaviť z nárokov je proste neprípustné. Ešte dobre, že banky to dnes tak prísne posudzujú.
Kolko by sme teda mali mat príjem na taku splatku? Lebo mne prišlo tých 2200 dokopy ako celkom dobra suma veď to je priemer slovensky a zas nehnuteľnosti sú drahe
Nie nedajú ti takú sumu. Max sumu okolo 150tisic ak nemáš žiadne iné podlžnosti.
A ešte jedna poznamocka, naozaj si nemysli ze zvládnete platiť 1000eur hypotéku pri tak nízkych príjmoch. Podľa nejakej logiky by samotná hypotéka nemala byť viac ako 20% lebo k tomu sa nabali ešte poistka, energie a neviem co všetko a ty to neutiahnes všetko. Ja platím hypo cca 430 eur a mam 140tisic. Ty keby si chcela takúto sumu, tak platíš skoro 700. A ty by si rada 200tisic hypotéku, no platiť ju nemáš z čoho. Žiadna banka si nevezme na seba riziko, že to prestaneš splácať.
Na sumu 200K rátaj aspoň s 3500, tak aby ste mali pohodlný život a nemusela pozerať ci si kúpiš rožok alebo mlieko.
Na čo chcete nehnuteľnost za 200 000 eur,keď na 7 r ani deti neplánujete? Čo je to za nehnuteľnosť?Byť? dom?Lokalita ?
Po odrátani životného minima , všetkých potrebných nákladov,daň, poistka, energie,telefóny,nafta/benzín atď atď.. všetko čo tu bolo spomenuté,treba brať do úvahy...
To,že platíte teraz nájom do 800, neznamená,že pri hypotéke budú energie konštantne....
Čo v prípade nejakych porúch? Spotrebiče,auto ?
Nemôžete si kúpiť menší byt,ako aj investiciu,ktorý po 5r predáte?
Ženy, podľa toho, ako autorka premýšľa, je zbytočne jej radiť ...
@autorka na 200tisic by ste museli mať naozaj vyšší plat, možno aj raz taký ako máte.. takže, pre vás momentálne nereálny cieľ. Musíš rátať s tým, že jeden z vás dvoch môže mať úraz a bude dlhodobo PN, dieťa, nečakané vyššie výdavky. Pri kúpenom byte predsa platíš tiež nájom -cca 150-200€ mesačne (záleží od lokality) + elektrika, internet a zrazu si pri nákladoch na bývaní (spolu s 200k hypo) na 1500€ -1700€.. takže z čoho budete žiť?
Silno pochybujem .. silno, extrémne vysoká mesačná splátka čo som pozerala na nete až cez 900€. To je jeden tvoj mesačný príjem. Neverím, že by to banka schválila. Plus treba rátať poistenie nehnuteľnosti, ďalej výdavok na užívanie nehnuteľnosti ..vsak to by ste neutiahli
2200€ dokopy je nič .. to je slabý príjem veľmi na takú obrovskú hypo
Povedz čo plánuješ kupovať? Byt, dom? Kde? Aký?
Prečo sa finančná gramotnosť neučí na školách???
Príjem by si mala mat taky ze keď si zratas náklady na bývanie ( hypo, energie, dane, poplatky....) náklady na jedlo, oblečenie, opravy a údržba, drogéria, tankovanie, zabavu... mala by ti ostať ešte nejaka rezerva. Ideálne par stoviek aby si si vedela odložiť na nepredvídané udalosti- oprava autá, kúpa nového spotrebiča, výpadok príjmu, PN .....
Vo vašom prípade by som ešte preratala koľko by ste vedeli platiť keby si mala príjem iba 500 - to je výška rodicaku + si navyš náklady. U vás teda 1700 by bol príjem čiže nehrozí že by ste to zvládli.
Logicky a bez kalkulačky pri takýchto príjmoch na 200000 nehnuteľnosť nemáte.... príjem jedného z vás (ktorý nepôjde na materskú) by mal byť minimálne 2500 aby ste to utiahli.... doba je taka s priemerným príjmom si proste dom nekúpiš.....
@carter30 to mate hrozný úrok. My teraz riešime a hypo a mame ponuku na 3,39%
Pozri aj iné banky, slsp je veľmi drahá, chce navyše rôzne nezmyselné poplatky, ktoré inde nevyžadujú
Z fio by ste mohli dostať 170k pri 25 rokoch splácania, fixe na 5 rokov a splátke 972 mesačne, za účet, ani za žiadne prevody sa tam neplatí nič, mimoriadnu splátku vieš urobiť kedykoľvek bez poplatku a dohodnutý úrok vieš znížiť tým, že znížiš istinu vkladom na hypo sporiace konto, pričom s tými peniazmi vieš kedykoľvek nakladať, no kým sú tam, znižujú ti úrokovú sadzbu
Sú ale aj iné banky čo majú podobné podmienky, slsp patrí k tým drahším...
@misanthropicdann wau (na túto dobu), v akej banke ak sa smiem spýtať??
Ahoj, ja ti len napíšem, že ako by som to ja riešila. Presné sumy ani percentá neviem,ale v banke by vám hneď vedeli povedať, že koľko maximálne by vám vedeli poskytnúť. Každopádne asi by som radšej šla do niečoho menšieho, lacnejšieho a peniaze navyše možno niekam sporila (fondy). Až neskôr po našetrení nejakej sumy by som šla do väčšieho. Ale všetko samozrejme závisí aj od toho, čo máte v budúcnosti v pláne. Veľa šťastia.
skuste najst financneho poradcu a budete mat vo vsetkom jasno
Nie som finančný poradca, ale každá banka požičia najviac 8 násobok ročného príjmu. Ak niekto zarobí 1000 v čistom, sám dostane najviac 96 000. Zároveň požičajú iba cca 80% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. A určite sa odporúča a asi aj vypočítava, že na splátky úverov môže ísť najviac 40% príjmov.
My sme ledva s takým príjmom dostali 120 tisíc a to bolo pred 2,5 rokmi keď tie úrokové sadzby boli niekde inde ako teraz. Po odcitani životného minima co je na vás dvoch 540 eur. Tvoja maximálna splatka môže byť okolo 800 eur mesačne. Ale reálne si predstav ze ti ostatne 1400 eur na mesiac a z toho budeš musieť platiť všetky výdavky a nezabudni na poistenie hypotéky to sa platí extra.
Na vašom mieste by som si radšej išla zamakať do zahraničia a našetriť značnú sumu, ste mladí, tu z 2200eur živorit pri takej vysokej hypo? A úplne tak presne nesplacas len svoje ale 30r to patrí banke a až sa ti to podarí splatiť, až potom je to tvoje .
Brala som hypo v septembri poviem ti presne. Mám príjem 2000 eur v čistom vrátane výživného, som sama s dvoma deťmi. Dali mi maximálnu výšku 100.000 eur aj to v kombinácii so spotrebným úverom
Spolu platím na dom, hypo, úver, energie voda plyn elektrina, internet, 950 eur,zo zbytku vyžijeme. Spotrebak mam na 8 rokov nastavený, potom to bude výhodnejšie ako v akomkoľvek podnájme predtým kde som platila 800 eur, čiže urobila by som to znovu tak isto. Nezobrala som byt ale rovno starší čiastočne zrekonštruovaný 3 izbový domček s pozemkom, ktorý postupne vylepsujem.
Baby niektoré píšete hlúposti no pri tom plate cca ak nemáte žiadne úvery tak Vám dajú 160tisic z toho 20% musíte mať vlastné zdroje samozrejme ak nemáte, tak spotrebák to istý. A ze na dôchodku nebudete mať z coho platiť? O 20 rokov nebudete zarábať 2200 ale možno 4000€ vďaka inflácií no splatka na hypotéku bude rovnaká 🙂 ak máte vysnívaný dom a chcete ho, tak si za tým chojte no nájsť si lepšie platenú prácu alebo brigádu by nebolo odveci lebo najbližších 5-10 rokov pri tej splátke nebudete mat bohvie aky život...

Dobrý deň,podľa svojich skúseností nedostanete celú hypotéku 100% musíte mať aspom 10/20% z ceny nehnutelnosti svojich vlastných peňazí.A záleží koľko máte rokov vy a muž ak máte po 40tke oba ťa dakych 130 Max vám dajú lebo budete splácať od 600e hore