icon

Akú hypotéku dostaneme pri našich príjmoch?

13. jan 2025

Ahojte, predtým ako to budem riešiť v banke alebo poradcom, vedeli by ste aspoň orientačne povedať aku hypo môžeme čakať keď ja mám 1000 v čistom a muž 1200? Myslite ze by sme dostlai hypo na 200 000 nehnuteľností?

arieska
13. jan 2025

podľa mňa 2200 príjem je veľmi málo na tak vysoký úver. My máme hypotéku 145.000€, teraz sme riešili prefinanc. Doteraz sme splácali splátku okolo 580 € mesačne a teraz po zmene úrokovej sadzby sme na sume 900€ a to už cítime. To už človek pozerá na to, či si budeme môcť dovoliť dovolenku v lete alebo nie... A neviem si predstaviť že si poviem, že teraz 30 rokov nejdem na dovolenku, pokazí sa ti auto, treba vám aj spotrebiče nakúpiť do domu, deti stoja tiež hodne peňazí - škola, krúžky, výlety... No neviem...
Na vašom mieste by som šla najskôr do bytu a až potom riešiť dom.

zuzka1117
Autor odpoveď zmazal
kavasmliekom
13. jan 2025

@zuzka1117 fu, 5% z príjmu? To koľko máte splátku uveru a šky príjem?
My máme dokopy 3500e a úver platíme 800e

jaroslav81
13. jan 2025

žiadnu, nejde kataster

lilope
13. jan 2025

@autor Ver, že to neutiahnete. Nie každý mesiac 30 rokov. Rozmýšľate veľmi zle, určite si to rozmyslite. Je jedno o koľko rokov plánujete deti. Pokiaľ prídu, materská bude nižšia ako tvoj plat a pri rodičáku prídeš o polovicu príjmu. Plus energie, náklady na dom spojené s opravami (áno, aj pri novom dome s nimi treba skôr či neskôr rátať), ďalej strava a ostatné nevyhnutné výdaje na život. Pokiaľ nebudete vo veľmi blízkej budúcnosti dediť veľký majetok, nemáte žiadnu šancu to utiahnuť.

carter30
Autor odpoveď zmazal
carter30
13. jan 2025

Vôbec nemusia sedieť,tak ako v našom prípade. Niekde je zase úrok nízky,,naoko,,.., ale musíš mať k úveru poistenie.. a to v našom prípade v podobnej výške hypo ako Vy, robilo cca 150eur ku splatke 🙉 dobrý finančný neni na škodu, ktorý Vám takéto veci presne povie a obeha...

blaazi
13. jan 2025

A hlavne sa uroky po skonceni fixacie mozu skokovo zmenit.

zuzka1117
Autor odpoveď zmazal
kengurica
13. jan 2025

Určite lacnejšiu nehnuteľnosť. Zo začiatku menší byt. Deti nemáte... Určite nie je jedinou nehnuteľnosťou zrovna táto za 200000€.
Prikrývka sa takou perinou na akú máš.
Splátka hypo je iba časť nákladov na bývanie.

kavasmliekom
13. jan 2025

@zuzka1117 ale si to prehnala, keď tvrdíš, že úver je len 5% z príjmov. To by ste pri splatke nejakých 650e museli zarábať spolu 13tis v čistom.

zuzka1117
13. jan 2025

@kavasmliekom my zďaleka nemame takú vysokú výšku splátky. A neprehnala, percenta si ešte vypočítať viem. Ale to nie je podstatné. Za mňa brat hypo ktorá zožerie 50%prijmu je nonsens - to len na margo hlavného príspevku .

kavasmliekom
13. jan 2025

@zuzka1117 to áno. V jej prípade by som ani ne snívala o úvere, ale ani 750e podnájom nie je výhra s ich príjmom.

timilv
13. jan 2025

@autorka len si to naozaj dobre treba zrátať. S takým príjmom si veľmi neviem predstaviť platiť splátku 900€ len hypo. Kde sú ešte energie, poistky (výška životnej poistky sa Vám určite navýši pri takej hypotéke), správcovský poplatok ak ide o byt, net, paušály a ďalšie bežne mesačné výdavky. Dane a smeti tiež treba vyplatiť. A hlavne si neviem predstaviť ak pôjdeš na RD a nebudeš pritom pracovať, tak to bude celkom sranda s jedným príjmom keď 2/3 z neho plánujete dať len na hypotéku
Treba tiez myslieť na tvorenie si určitej rezervy na nepredvídateľné výdavky. Doteraz ste si veľkú rezervu nevytvorili, fakt si to dobre spočítajte aby si o rok nepredávala nehnuteľnosť

rybka1987
13. jan 2025

@zuzka1117 no napr. nasa hypo+leasing+povinne platby mesacne veru su 50% prijmu oboch.

katkaseiner
13. jan 2025

@rybka1987 ale je rozdiel ked v tom mas hypo, leasing a povinne platby...oni ani len povinne platby nemaju v tom

kengurica
13. jan 2025

@rybka1987
Len je rozdiel 50% z 2200€ alebo z 5000€. V prvom prípade zostane 1100€ (no teda vlastne oveľa menej) a v druhom zostane 2500€ - z toho sa zrejme vyžiť dá . Takže nie je 50% ako 50%

simona1998
13. jan 2025

Rozmýšľaš , že si berieš hypo na 30r ? To je pekne , že ste mladí , ale som zvedavá či v 50tke budete vedieť utiahnuť 900€ len splátku hypotéky , energie , vodu, plyn, poistku ktorú pri hypo musíš mať , dane , smeti , jedlo a môžem pokračovať do rana … do tohto by som určite neisla .. bolo by to prežívanie a nie žitie života

betulinka1
13. jan 2025

Zober si len taku hypo aby bola splátka v takej vyske, ze ked jeden z vas bude s príjmom 0€, tak druhy to utiahne. Aj hypo, stravu, energie, poistky.

zuzka1117
13. jan 2025

@rybka1987 ale tu sa bavíme len o hypo , samozrejme že sa to navyšuje, keď dáme ešte povinné platby

pralinka86
13. jan 2025

Je to velmi roznorode...ale dobre preratajte, ako ti radia vyssie. Dost aj zavazi, aky je to dom, novostavba či starší, je tam dost velky rozdiel v nakladacoh na energie, len ten zaklad, mozes mat 100 aj 300. Este nemas internet, tv, poistku, auto.. a nejedla si, nekúpila topanky ci nebola u zubara. Sadnite si a porataj vase vydavky za posledny rok dva. na dome treba nieco investovať, opravovať, zariadovat? Lebo nebude z coho.. ste na velmi tenkej hranici, aby vam to vyslo, ak sa nic nepokazi, neodide. Ale uz toho neusetrite do zasoby. A to tiez nie je dobre. Kedze planujete raz dieťa.

ysseba
13. jan 2025

@arieska Fuuha, tak to rozdiel ☹ A tých 145 000€ ste mali celkovo hypotéku keď ste si brali alebo zostatok teraz keď ste refinancovali?

katkaseiner
13. jan 2025

@pralinka86 ono je myslim si dost problem ak to ze nic este neusetrili a uz vedia ze ked zaplatia 50% prijmov, ze zvladnu mesiac... nezvladnu...to sa proste neda...1100 na ucty, auto, jedlo, zivot je extremne malo a to chce ísť kočka za par rokov na matersku

jesenzima
14. jan 2025

Autorka, 900€ z 2000€ príjmov dať na hypo je veľmi veľa, naozaj, všetci tu ti radia dobre.. úplne by ste sa tým zabili. My máme s mužom približne rovnaký príjem ako vy, a boli by sme ochotní dať max 350€ do splátky, čo je približne 50000€hypoteka ... Áno, nič si za to nekúpite, ale proste pri dnešných cenách, úrokoch a vyhliadkach do budúcnosti by som 900€ splátku nepodpísala ani omylom ... Radšej by som ostala v nájme ...

katkaseiner
14. jan 2025

autorka, prepac, ale musim dat dokopy myslienky:
1. neverim ze ti daju taku velku hypo
2. pri prenajme 700 ci 750E mate uz aj ucty a nic ste neusetrili - podla toho co pises, tak ani 2tis E. ako vies ze vyjdes s 900E splatkou s tym ze este aj ucty ta cakaju?
3. jedine v takom pripade by som si uviazala takuto hypo (ak by sa vobec dalo) ze uz mam vyskusane takto fungovat 2 roky. Netvrdim ze sa to neda, ale to by som vedela, ze na uzivenie potrebujem este brigadu... idealne obaja. Na dovolenku max 1x za mesiac na kupalisko a neviem ci mas nove auto ktore max treba tankovat a raz za par rokov kupit nove pneumatiky... ale predpokladam ze nie...
4. to ze planujes dieta o 5-6 rokov je info ktora sa buduci tyzden moze zmenit, proste otehotnies a koniec
5. ako zvladnete existovat ked na tu matersku pojdes? To bude extra hladny krk, plienky, vypadok prijmu - to je na slucku
6. dokazes si predstavit zivot takto zit na blint? 30 rokov? nemas ziadnu rezervu a pri tychto zvysujucich cenach nemas sancu si rezervu ani vytvorit

Neviem kde byvas, ale jednoznacne by som isla do mensieho/lacnejsieho najmu. Bolo by asi fajn napisat v akom meste byvas, ale aj ked v BA, daju sa najst najmy aj za 550-600E - ano, su to jednoizbaky ale co potrebujete na zaciatok? Asi by som trochu potlacila na hodinach... ci uz nadcasoch (ak je moznost preplatenia) alebo by som si nasla brigadu. Nieco co dlhodobo zvladnem - kludne aj upratovanie... vies kolko ludi je ochotnych zaplatit 30-40-50 E za jednorazove upratovanie (dokonca pravidelne kazdy tyzden?
Urcite existuje nejake riesenie, ale hlavne sa spoliehajte na seba... nie na zalozenie rodicovskeho domu, nie na 100% hypoteku, nie na stastie a pecene holuby rovno do huby. Mate pomoc rodicov? Lebo ver mi aj to je pomoc ak vas volaju kazdu nedelu na obed a zabalia par porcii na domov, alebo ked mas vlastne sliepky a tym padom vajicka zadarmo a obcas aj prebytok. Viem ze tu nevie kazdy zarabat 5tis. mesacne s prstom v nose, ale musite si najst vlastnu cestu a ver mi, casom ano aj ta splatka 900E bude tvorit mensie % tvojej vyplaty, ale ak sa vam nenavysuju platy tak mozno ani nie... Drzim palce lebo chapem ze kazdy chce byvat a kazdy ma sny ktore si chce plnit. Vsetko sa da, len treba najst cestu. Uprimne drzim palce.

milanemila
14. jan 2025

S takym prijmom 200k nedostanete urcite. Treba sa poobzerat po nejakom lacnejsom malom startovacom byte, lebo utiahnut nehnutelnost za 200k nie ste momentalne schopni. Netreba sa oduvat, je to jednoducho fakt 🤷🏼‍♀️
Naozaj si myslis, ze ked zaplatite splatku 900e+nejakych 200e rezia bytu, tak z 1100e by ste vyzili?

milanemila
14. jan 2025

Teraz citam, ze dokonca dom chces rovno kupovat 🙈

nika3136
14. jan 2025

@simona1998 Ked bude mat 50r, co bude 900€? Mozno ako v dnesnej dobe pomer ako k aktualnemu platu 300€ 😃 Toto su extremne blbosti. A navyse v 50tke je este clovek normalne praceschopny a do dochodku ma daleko, moj otec ma sam hypoteku a? Nevidim tam ziaden problem.

jesenzima
14. jan 2025

@nika3136 tej 50 sa najskôr treba dožiť v zdraví, s prácou atď ... Ide o to,čo sa môže všetko dovtedy stať,a oni nemajú ani euro rezervu a ešte by išli na doraz ... To že o 30 rokov bude 900€ nič, je teraz úplne bezpredmetné...

arieska
14. jan 2025

@ysseba jooj, čosi...my keď sme začínali tiež sme nemali na doplatok k hypotéke. Takže sme to riešili stavebkom a spotrebákom. Mesačná splátka cez 1000 €...potom sme každé 2 roky robili prefinanc a tým sa nám podarilo úvery spájať a znižovať splátky. Všetko sme riešili cez finančného poradcu.