icon

Akú hypotéku môžeme dostať s naším príjmom?

evazhoufova
31. okt 2024

Keď mám tak 70 000 príjem ma len manžel v zahraničí 3-4 000. Koľko nám dajú hypo? A keď potom zmení zamestnanie, nejako sa to hlási?

sasa1310
2. nov 2024

@alenaalena84 tak potom treba otvoriť www.topreality.sk a dať sa do reality, aké sú dnes aktuálne ceny nehnuteľností, keď vieš aký je rok

alenaalena84
2. nov 2024

@sasa1310 to sú také reči ja by som vedela tiež ho teraz za 300000tisic predať.Postavili sme ho svojpomocne za 120tis.Aj s pozemkom aj zariadením!

alenaalena84
2. nov 2024

My sme neplatili drahých fušerov od metra štvorcového..

sasa1310
2. nov 2024

@alenaalena84 však ho predaj. A aké reči? ty sa tu udivuješ akú drahú hypotéku idú brať, ako keby mali na výber kúpiť niečo lacnejšie

alenaalena84
2. nov 2024

@sasa1310 mám dve deti skvelého manžela nič mi nechýba ku šťastiu,nie sme náročný v živote..

sasa1310
2. nov 2024

@alenaalena84 Tak neodsudzuj druhých, keď nemajú inú možnosť len si kúpiť drahšiu nehnuteľnosť. A píše sa "nároční" plurál

gab1sol
2. nov 2024

@alenaalena84 pozemok ste kúpili v 2014 (môžeme sa pobaviť aj o cenách nehnuteľností v tej dobe), kolaudovali ste v 2020. Nie každý má záujem čakať 6 rokov. Niekto chce/potrebuje bývať hneď.
A že sa môže stať a človek nesplatí úver? To sa mohlo aj vám, nedajbože by sa stalo niečo tvojmu manželovi, keď ste mali rozostavaný dom, teda istá investícia by tam už bola. Bola by si schopná to utiahnuť sama a dokončiť to?

alenaalena84
2. nov 2024

@gab1sol len my sme brali na dokončenie brána ploty , chodník, niečo na zariadenie interiéru.Ale stále sme mali zadné vrátka predať nový dom, vyplatiť hypo a kúpiť si byt

alenaalena84
2. nov 2024

@gab1sol keby sme si dali postaviť dom na klúc tiež sa zasekáme na 30r.Ale nemali sme veľké oči hrrr všetko hneď.Postupne sa dorábalo bývali sme v rozostavanom..

gab1sol
2. nov 2024

@alenaalena84 keď sme brali hypotéku, tiež sme kalkulovali len s manželovým príjmom, keďže ja som bola na rodičovskej. A zobrali sme vyššiu hypotéku ako tu autorka chce. Nedovolili sme si vilu v BA, ale “len” 4-izbový byt s predzáhradkou (keďže deti sú malé len raz, máme psíka, tak sme si ten čas chceli užiť čo najskôr a čo najlepšie). A stále mám obavy ako sa to celé dopadne, ak sa niečo niekedy stane, ale byt sme zhodnotili, hypotéku sme brali v 2020, v 2022 sme prehodnotili - podarilo sa nám vypustiť druhú nehnuteľnosť, ktorá momentálne nie je zaťažená. A byt, v ktorom bývame vďaka hypotéke, nabral na hodnote raz toľko. Áno, aj byt na hypotéku sa dá predať a vymeniť za niečo menšie. Okrem toho, ja som išla do práce a teda náš rodinný príjem sa zvýšil. Úrok sme si fixli na 10 rokov na 0,75%, takže všetky úspory niekde investujeme, lebo tam je lepšie zhodnotenie, akoby sme vyplatili úver. Ja si zasa neviem predstaviť, že by sme toľko rokov venovali domu, kým by sme ho plnohodnotne mohli využívať.

alenaalena84
2. nov 2024

@gab1sol písala som že 3r sme stavali po víkendoch z výplat a z našetreného.V treťom roku sme sa nasťahovali bývali sme,že nebola fasáda z vonku neprekážalo bývať sa dalo.. Kolaudácia bola po 6r. Niektorých to tu zaujímalo ako sa to tak dá bez 300litrovej pôžičky nájsť bývanie..Proste v tej dobe sme nechodili po kavičkách v auparkoch, wellness atď nekupovali si drahé auta dobierať hypo aj na auto alebo dovolenku..Ale staval sa barák.Tri roky života prácou nie je tak veľa ako 30-40rokov zvierať s prepáčením riť,či budem to mať z čoho splatiť..

gab1sol
2. nov 2024

@alenaalena84 ale prečo máš pocit, že niekto má pri hypotéke stiahnutú r*ť?

alenaalena84
2. nov 2024

@gab1sol banky a finančný agenti ,,tzv radcovia zadarmo,, potrebujú ľudí,aby sa zadlžovali čím viac lóve a čím dlhšie,tým majú väčšie provízie zisky z ľudí.

alenaalena84
2. nov 2024

@gab1sol
@gab1sol dôjdeš o prácu,ochorieš na pár mesiacov.Dosť ľudí nemá rezervu, týždeň pred výplatou chodia u mňa ľudia v práci ako bez duše.Len sa jeden druhého vypytujú či už pípla výplata..To je to zvieranie r.te No taký život je o ničom.

bonboniera
2. nov 2024

@alenaalena84 super, pre niekoho je zivot o ničom šesť rokov žiť na stavenisku a venovať všetok čas a peniaze nikdy nedokoncenemu baraku 🙂 inak stále nechápem načo mas potrebu vôbec prispievať, autorka sa nikde nepýtala na názor na hypotéku 🤷‍♀️

alenaalena84
2. nov 2024

@bonboniera ta
@bonboniera
@bonboniera Barák máme dokoncený na 100% ak si necítala stavalo sa tri roky aby sa dalo bývať.To že sa kolaudovalo neskôr je detail..Nejaká fasáda chodník plot,bola už len otázka možno 8 víkendov.Inak minule dávali v telke že je dosť ľudí na SK na tom psychicky zle čo sa dlžoby, úverov pôžičiek a exekúcie týka.Čo to nestiahnu splácať..

alenaalena84
2. nov 2024

@bonboniera len som tu napísala tému za vši ako sa robia..ako sa všetci toho chytili.🙃

gab1sol
2. nov 2024

@alenaalena84 a koľko ľudí príde o prácu, či ochorejú a musia sa zbaviť nehnuteľnosti, pretože aj keď nie je zaťažená úverom, tak niečo to stojí a nezvládajú to…
Autorka píše, že majú 70 tis., takže z toho súdim, že hospodáriť vedia…
3 roky ste stavali, aby sa dalo bývať, ale mať dom, ale nevyužívať okolie, lebo však fasáda, chodníky to nie je nutné na bývanie… To nechce každý. A keď mám možnosť to urobiť hneď, prečo nie? A keď sa niečo stane, nehnuteľnosť viem stále predať.

alenaalena84
3. nov 2024

@gab1sol Dala som návod ako sa to dá bez obrovskej hypo keď nie sú veľké oči.A bude to ešte zaujímavejšie v roku 2025 DPH drahota...

sasa1310
3. nov 2024

@alenaalena84 teba asi prekvapím, keď ti poviem, že aj pri hypotéke sa dá žiť, kávičkovať a chodiť po dovolenkách. Ešte raz, autorkin manžel má príjem 4000 eur. Pre nich je ľavou zadnou platenie hypotéky aj 1500 eur. Tak ako pre mnohých ďalších. Pre nich a pre mnohých ďalších je 300 000 eur malá hypotéka, lebo si na ňu vedia zarobiť. A sú potom takí ľudia ako vy, ktorí si zjavne zarobiť nevedia a tak musia 6 rokov bývať v polorospadnutom dome. Pevne dúfam, že po tých dovolenkách chodíte

drobcek17
3. nov 2024

@sasa1310 ja si dokonca myslím, že pri hypotéke sa dá žiť ďaleko lepšie než keď človek postaví dom s vlastných peňazí. My sme boli príklad druhej možnosti, stavali sme postupne len s peňazí čo sme mali a boli to najhoršie roky života, čo sa financií týka. Sice sme dom postavili relatívne rýchlo, ale kým sme nešetrili aby sa robilo okolie domu prešli ďalšie roky. A všetko sme tlačili do domu tak sme nestíhali vytvoriť úspory. S manželom sme sa zhodli, že keby sa vráti čas tak vezmeme hypo a všetko urobíme naraz, nešetrime na zážitkoch, keďže sme šetrili neužívali sme si tak život ako sme mohli.

sasa1310
3. nov 2024

@drobcek17 veď samozrejme, len alenka to zjavne nechápe. Preto dúfam, že po tých dovolenkách, ktoré spomína len ona, určite chodia minimálne 1x do roka

alenaalena84
3. nov 2024

s manželom máme spolu príjem 3100e za 8hod,žiadne brigády druhé roboty,zahranicie a pod.. Pekne vyžijeme sme štastnejší bez hypo spotrebakov a podbných nezmyzslov.

alenaalena84
3. nov 2024

@drobcek17
@sasa1310 LEN ABY TEN PRíJEM MAL AJ O ROK DVA TýCH 4000E

sasa1310
3. nov 2024

@alenaalena84 len či by ste si vedeli z toho príjmu kúpiť nehnuteľnosť v roku 2024. A furt si melieš svoje. Aj chodíte na dovolenky z toho príjmu?

alenaalena84
3. nov 2024

@drobcek17 MY BY SME TAK STAVALI ZNOVA,URCITE RAZ AJ DETOM TAK POSTAVíME.NECH MAJU SVOJE

alenaalena84
3. nov 2024

@sasa1310 MESACNE USETRíME AJ 1000E.CHODíME NA DOVOLENKU KAžDý ROK.NENI NIC PROBLEM.POKIAL ZDRAVIE SLUžI JE VSETKO FAJN.

alenaalena84
3. nov 2024

@sasa1310 JA MAM POSTAVENE NEPOTREBUJEM RIESIT ROK 24.

gab1sol
3. nov 2024

@alenaalena84 prezradím ti tajomstvo, človek, ktorý nemá príjem, žije ťažko, či už s hypotékou, alebo bez.

sasa1310
3. nov 2024

@alenaalena84 ty si úplne mimo. Ty že máš postavené tu nikoho nezaujíma. Ty sa tu povyšuješ nad tými, ktorí nemajú inú možnosť len zobrať hypotéku, lebo ceny výrazne stúpli napr. od roku 2014, čo si ty tu múdrovala, že ty si kúpila a stavala v danom roku bez hypo.
Fakt skús trošku rozmýšľať.
Ešte raz, keby si teraz mala kupovať nehnuteľnosť ako autorka, tak určite nestaviaš z vlastného vrecka ale tiež si nútená brať hypotéku ako autorka a ako mnoho iných ľudí na Slovensku.