Akú sumu peňazí by ste potrebovali na nový začiatok?
Milé mamičky,zaujíma ma váš názor.Akú sumu peňazí by ste potrebovali v dnešnéj dobe keď chcete začať nový život? Keď byt na prenájom bude v cene 550-650€,moja mesačná výplata 600-700€.Cez víkendy privyrobenie ako podkladníčka v potravinách,mesačne zárobok 100-150€.Od ex priateĺa budem mať najnižšie alimenty to viem určite.Niečo mám už našetrené ale v dnešnéj situácii keď ide všetko hore sa obávam či nás uživím.Rodinu do mojich problémov zaťahovať nechcem,chcem byť sebestačná.Partnerský život je dlhé roky už neznesiteĺný! Vnútorne cítim že ešte pár rokov s nim a začnem mať zdravotné problémy.Povedala som si že radšej budem o chlebe a mať pokoj ako takýto život čo žijem.Niekoĺko rokov už šetrím ale po malých čiastach,deti boli malé.Rozmýšĺam cez víkendy mať druhú prácu.Čo mi z toho že moja domácnosť je tip top uprataná,navarené,napečené,o deti max.postarané keď súrne potrebujem viac peňazí.Dobre uvažujem keď potrebujem mať našetrené aspon 5000€ na začiatok? Veď hocičo sa môže stať,napr.dlhá pn,alebo sa pokazí pračka,proste hocičo. Alebo by ste odišli aj menšou sumou? Kamaratka mi radí zobrať si pôžičku a odísť hneď,ja s požičiavaním peňazí nie som stotožnená.
možno by bolo vhodnejšie hľadať mimo Košíc. Napr: https://www.nehnutelnosti.sk/4788670/na-predaj-...
https://www.nehnutelnosti.sk/4735903/2-izb-tehl...
niečo ešte pošetri, aby si mala na začiatok. Iné neviem poradiť
Skús poradňu Alexis. Majú k dispozícii právne poradenstvo, neriešia len pomoc pred narodením. A tiež Femina Levice (aj na diaľku).
Och toto je hrozná situácia, veľa síl prajem ☹️💜
Podnajom je blbost, lebo davas peniaze do cudzieho, ale s aktualnym prijmom kupovat nehnutelnost v KE asi bohuzial nerealne. Nie kazdy inak pyta za podnajom 600€(ano aj v KE). Poznam ludi do prenajimaju aj lacnejsie. Alebo prenajimaju cast domu. Vacsinou starsim ludom by sa hodili peniaze ak byvaju vo velkom dome a nevladzu sa starat. Nepoznas niekoho takeho?
Drzim palce,aby si to zvladla
Moja 70rocna babka zarába viac ako kuchárka takže šup na profesiu hľadať niečo lepšie platené , skúsiť sa opýtať či nie je voľný mestský byt alebo sa opýtaj si na internátoch alebo privatoch nemajú voľné miesta , garsónka sa dá nájsť aj do 400€ nie toľko čo píšeš , obráť sa nejaké sociálne organizácie tam budú vedieť pomôcť . Ale prvoradá je lepšie platená práca tretia ponúka na Bazoši...
https://praca.bazos.sk/inzerat/139259232/kuchar...
Fu neviem , v dnešnej dobe ísť do podnájmu keď je všetko drahé. Je úplný risk. Nezávidím ti tvoju situáciu 🥺
Ahoj. Najprv ta chcem pochvalit, ze si nabrala odvahu odist z nefunkcneho vztahu ❤️ a klobuk dile za dalsiu pracu.
Podla mna, zmena prace je v tomto klucova. Pripadne, ak mas v okoli nejaku eventovu halu, pripadne dobry hotel, opytat sa tam ci nepotrebuju personal cez vikend (sezona svadieb).
A potom by som sa naozaj pripravila na tvojho priatela. Nie je mozne, aby on zil v blahobyte a deti nemali.
Mozno ma nizke danove priznanie, ale nevies sa nejako dostat k jeho vypisov uctov za posledny rok? Nie firemny, ale osobny. Tam bude vidiet tie platby, minanie, naklady. To si prefotit a ulozit niekde u kamosky. Musis byt pripravena na sud. Zacni uz teraz to dokladovat, co si kupi, odfot. Zisti na nete pribliznu cenu. Nie je mozne, aby chlapovi, co ma auto a (trepnem) drahe hodinky, obleky, dovolenky, drahe konicky, sudca zozral, ze ma platit minimalne vyzivne.
Takisto si zaloz zosit a zapisuj tam vydavky na deti. Kruzky, lekara, oblecenie, obedy v skole. Kazdy mesiac. A odkladaj blocky. Bude to treba pri dokladovani vyzivneho.
Velmi ti drzim palce, viem, ze je to narocne. Jeho reci si nevsimaj.
Pomaly nakupuj napriklad novy mixer, povedz ze ten stary sa pokazil. Tie veci vies predat. Len bez nejakej spojky v podobe kamosky/sestry sa nepohnes. U nej mozes odkladat veci. A svoje osobne dokumenty a dokumenty deti (rodne listy, poistky) si tiez uloz u kamosky.
Velmi ti drzim palce. A ak by sa to aj nepodarilo hned, urcite to zvladnes neskor ❤️
Velmi ti prajem,aby sa ti podarilo splnit svoje sny a moct od neho odist.
Držím Ti palce, aby všetko vyšlo ako si si naplánovala. Presne ako píšeš, nemá zmysel obetovať celý život starostlivosti o niekoho. Človek musí byť aj trochu sebec, aby ho druhi nevyužívali. Deti sú už dosť veľké, aby mohli byť nejaký čas aj samé doma. Striedavá starostlivosť by tiež bola dobrá cesta. Aj v takom prípade môžeš žiadať výživné, ak má otec vyšší prijem ako ty. Mala by si viac času na prácu a na oddych. Ak sa ti podarí nájsť lepšie platenú pracu, malý bytík na hypotéku by bolo najlepšie riešenie.
možno aj nejaké krízové centrum by pomohlo na začiatok.. neviem.. neverím, že muž podnikateľ, ma auta ma byt a akože príjem ma aký alebo odkiaľ? To je blbosť nejaká... ja by som odišla určite.. možno aj tvoji súrodenci by ti pomohli keby aj nie finančné ale aspoň psychicky, porozprávať sa ,pomôcť, deti vziať na jedno popoludnie atď.. určite nieje dobre sa trápiť takto..
Zaujímavé, že nikto nenavrhuje, aby deti ostali u otca. Potom žena padá na hubu, má dve tri roboty, aby finančne ako tak vyšla a chlap vysmiaty, bez starostí, nejakú stovku dve dá výživné, deti vidí dva víkendy do mesiaca a žije si bez stresu.
Sú to aj jeho deti a pokiaľ on má lepšie podmienky pre deti, prečo by nemohli zostať u neho? Možno by dokonca zistil, že starostlivosť o deti stojí čas a peniaze. Okrem toho, v tomto prípade nejde o maličké deti, čiže pokiaľ to nie je alkoholik, gambler či iná patologická osobnosť, tak by to mal zvládnuť.
@april171 Prepac ale je naivna (a bohuzial bezna) zenska predstava ze chlap je vysmiaty ked da stovku dve, a dieta vidi 2 vikendy v mesiaci. 99 percent zien ziada deti do svojej starostlivosti a chlap s tym nic nespravi. A chlap ktory ma svoje deti rad, tiez trpi tym ze ich vidi malo a ma na nich nulovy vplyv. To len offtopic k tej poznamke.. ;) Konkretne moj pripad, ze velmi rad by som miesto 4 stoviek mesacne a 2-3 vikendy ktore mam svojho syna platil 300 a mal ho v striedavej. Niekedy sa to neda kvoli dialke a neochote matky. ;) Asi tolko
@tomas115 ja však nepíšem o pricetnych mužoch, ktorí sa starajú o svoje deti, samozrejme, že je kvantum opačných prípadov, kedy ženy chlapov trestajú tak, že minimalizujú ich styk s dieťaťom. Pricetni rodičia sa dohodnú k spokojnosti detí. Ja len píšem, že množstvo žien nechce často z dôvodu svojho ega či zo strachu, aby otec viac participoval na starostlivosti o deti a potom sú ustvane, no nestíhajú. Lebo nikto sa nepostara o ich deti tak ako ony, samozrejme podľa nich.
@tomas115 v tejto dobe sa už moc neoplatí kupovať nehnuteľnosť, ceny sú veľmi vysoké.. stačí pozrieť rady niekoľkých finančných analytikov. Splácať hypo a sama s deťmi nie je sranda. V tomto prípade ak nechce obracať na rodinu, tak jedine podnájom.. nebodaj dôjde o príjem a nezaplatí zopár splátok a je problém..nájomnú zmluvu je ľahšie zrušiť, ako hypo..
Skús obvolať nejaké okolité dediny,mestá či nemajú volný byt alebo či sa nebude niečo najbližšie uvolňovať.. Sú ovela lacnejšie. Ja napr byvam v mestskom byte a platím do 350€ 3izb byt. Treba podať žiadosti. Určite si najsť nejakú robotu. Ja som chodila len na nočne do tesca na polovičny uväzok 2-3x do týždňa keď boli deti choré aby som vedela byt doma keď budu chorý lebo mali zdravotné problémy . Ku mne vtedy chodila mamina, sestra prespavať. Ale ja som mala ešte deti malé. Neviem kolko majú tvoji. A určite poriešiť výživné. Vela šťastia prajem.
Pozri sa na to trosku z inej stránku. Dobrého právnika, čo vie ex pritlačiť k múru ohľadom výživného, pohrozit že keď nedá tak nahlásis na úrady že nesedia pomery k odvodom. Mam známe ktoré tak prišli k slušným vyzivnym...
Ak chceš, napíš mi IP
V prvom rade by som požiadala o alimenty. Na súd sa pripravila v zmysle dôkazov o jeho nadstandartnom zárobku. Do návrhu by som napísala aj psychické týranie a dôvody prečo nemôžeš pre tvoje duševné zdravie zotrvať v spoločnej domácnosti. Deti sú aj jeho čiže buď ti prenecha byt alebo nech platí ti nájom aspoň polovicu z bytu. Byt by som vyberala minimálne 2 izbak. Tiež výživné na deti plus polovica nákladov na školu a atrakcie škola príroda atď... Nesmieš sa ho báť on nieje na koni a ty si musíš byť toho vedomá. Nechápem ako môže od teba žiadať polovicu nákladov na bývanie a stravu to môžte byť rovnocenný a na výchovu detí a domácnosť už môžeš byť už sama... HALLO budíček... Žiadnu pôžičku si neber. Že setriš je super. Môj muž platí sám podnájom aj stravu ešte aj mne dáva vreckové na aktivity s deťmi na benzín a vlastne stará sa o všetko zato že ja sa venujem deťom starám sa o domácnosť a o deti včetne všetkých školských povinnosti. Ani si neviem predstaviť žeby pýtal polovicu nájmu odomna. Musíš vysudiť slušne alimenty a potom od neho odísť
Da sa to. Podnajmy su drahsie ale daju sa najst aj relativne lacne, skus sa poinformovat, vela ludi nechce na podnajmoch ryzovat, ale hladaju solidnych ludi, ktori zaplatia naklady a udrzia byt v poriadku kym dajme tomu deti dorastu. Sama som vzdy mala stastie na take podnajmy svojho casu. Hypo neries, to teraz nie je vobec podstatne. Deti preziju aj v jednej izbe a nik nepovedal, ze je to navzdy. Mam priatelov, ktori takto zili s rodicmi a zvladli to, hold ked sa neda, tak sa neda viac miesta vycarovat. Kludne chod aj do dvoch robot, nie je to zasa taky nezmysel, ale isto rozmyslaj aj o zvyseni kvalifikacie. Mat 2 roboty, ked nie je dost penazi, je uplne normalne, vobec to neznamena, ze z deti vyrastie bohvieco. Navyse nic nemusi byt navzdy. Potrebujes sa proste postavit na vlastne nohy. Zaciatky budu namahave, ale rozhodne zacni rozhadzovat siete, zistovat, pytat sa ludi. Pojde to.
Odbornici odporucaju mat rezervu 6 mesacnych platov. Pozicku si neber v tejto situaci idealne, no ak je to nevyhnutne co sa da robit, zober.
Ja Ta dobre chapem a som v podobnej situacii, ale nie kvoli rozluke ale umrtiu. Teraz si povies, ze sa unahanas a zarobis "o krv a pot" prachy. Neskor ale budes mnohokrat lutovat a bude Ti do placu, ze na deti nemas tolko casu co by si chcela a co oni aj potrebuju. Dlhodobo to tak nedas..mne hovoria roky ako ma obdivuju ze ako to davam atd..ale podla mna to nedavam..ak si myslis, ze rozhodnutie je tazke, tak to este nie, ale niest potom tie blbo to nazvem "nasledky", to bude este tazsie. Takze ja to striedam ale je to hlupe, ale na druhej strane ako pisem, chapem Ta, nemas na vyber. No ja to striedam ze napr.rok mam dve prace, potom polroka ci nieco viac iba jednu a venujem sa vela detom. A cez prazdniny zase iba jedna praca na rok..a potom zase oboje. Tiez mi nema moc kto pomoct z rodiny a tiez chapem ze Ta nebavi tu niektorym vysvetlovat okolnosti. Napr.ze preco nepoziadat rodinu..no mozno preto ze oni su na tom napr.podobne alebo nieco ine dolezitejsie, ale ak inak nie, skus uvazovat tymto smerom, osamostatnit sa musis, peniaze na zaklad bude, ale skus s rodinou dohodnut to, bez toho to nepojde, aby mohli dohliadnut na deti, cas..jedlo..bude to treba, karanteny a choroby a pod.pridu casom..Pripadne mi napis. Tak drzim velmi palce.

@panda21 ano. Presne na tu diskusiu som si prave spomenula. Tiez mala 2deti. Ze syn by ostal s otcom a dceru by si vzala k sebe.
Och ktovie ako sa jej dari.