Aký je dostatočný mesačný príjem pre 5-člennú rodinu?
Dobrý večer, prosím, koľko by mal byť čistý mesačný príjem pre 5 člennú rodinu, aby v pohode vyšli od výplaty k výplate?
Netrúfam si povedať sumu, ale keď máte plus mínus 2 t eur a povinné platby 1300 tak to sa rýchlo rozkotula.Keby mi niekto povedal pred 5-7 r,že budeme mať taký príjem aký máme, tak by som si myslela, že polovicu ušetríme.Strava je neskutočne draha a verím, že neodlozis nič.Mna až dvíha, keď tu čítam v iných príspevkoch, že z takého platu by som 500 ušetrila.Miname veľa a to ani hypo nemáme, jazdi jeden, dieťa máme jedno, ale vždy je niečo čo treba kúpiť, zaplatiť.
To je ťažko. Ak vám na stravu a žitie zostane 700 Eur, je to fakt málo. Verím, že sa nedarí odložiť nič.
Nás je 7 , príjem máme 4500 v čistom , hneď 1000 ckla ide na sporenie a investovanie a 3500 ako 7 členná rodina máme na výdavky, kde 560 je hypotéka. Normálne vyjdeme , deti chodia na krúžky ako v škole tak aj externe vonku , raz do roka chodíme k moru do apartmánu , topánky kupujeme nové , oblečenie máme aj z druhej ruky. Na zubára veľa neminieme , lebo ja som na zuby pes a deti si musia dva až trikrát denne zuby čistiť.
@anonym_6d0b99
@0silvia0
Platíme hypo, za prácou cestujeme do 10km, dve deti majú krúžky, starší má 8, mladší je predškolák. Plyn, elektrina, voda, strava, drogéria, poistky k úveru, auto, mobil, tv/net.. nič špeciálne nekupujeme, sledujeme akcie .. cca 2tis nám nestačí.
Písala som to nie raz. Nemáme také výdavky, ktoré by sme mohli škrtnúť. Preto ma zaujíma koľko stačí iným 5 členným rodinám. Lebo mne teda 2tis príde veľa peňazí 🙈
@anonym_autor 2tis. Je nič 🤣 to mám ja taký čistý mesačný plat..
@anonym_1d5bad tak pri takom príjme si netreba natrtkat 5 detí ale stačia 2..
@anonym_410753 a pri príjme 3-4000 by človek očakával, že aspoň nejaká logika v hlave bude. 5 členná domacnosť neznamená 5 detí. Sčítanie, odčítanie učia detičky už v prvej triede, päť je toľko, čo máš prštekov na ruke. 5= 1 ( otec) + 1 ( mama) +3 deti. Alebo 5= 1(otec)+1( mama) +1( babka)+ 2 deti. Atď. Atď.
Autorka, na margo otazky ohladom platu.... v mojej firme je vela TL a manazerov, ci boli z agentov povyseni, ziadna VS ani predchadzajuca skusenost v oblasti a idu od 1800 v cistom vyssie....
my sme traja, prijem spolu 4000€, ja 2100€ a zena zvysok, bez uveru, hypoteky, lizingu, vydavky na byt 220€ (elektrika, voda, internet fon oprav), strava mesacne okolo 400€, obedy v praci za stravne listky, 3- izbovy byt v centre v osobnom vlastnictve, nestazujeme si, ostava nam na cca. 4-5 dovoleniek za rok, 3 zvacsa zahranicie exotika, a dve europa/Tatry, plyn nemame v byte
@anonym_autor 2tis. Je nič 🤣 to mám ja taký čistý mesačný plat..
@lucioques super, aj ja, ale nemam preto potrebu davat vysmievajuce sa smajliky...
@anonym_4efac4 je možné aby muž zarobil na Slovenku cca tie 2tis? Či musíme začať rátať so zahraničím?
Ja ako pedagóg nezarobím ani tisícku..
@anonym_autor Dobrý deň,viete mi napísať súkromnú správu prosim? Je to trochu mimo vašej témy,ale mám otázky skôr ohľadom školstva . Ďakujem
@anonym_autor 4 clenna rodina,2 tinedzerky prijem 5000,setrime spolocne do kasicky,kazdy tam dava 300,strava 800,2 hypo,2 domy,na domy vydavky cca 250..este kazdy setri aj pre seba,ja odkladam cca 400 mesacne.je to vsetko v poho
Povinné platby máme cca 1300€+-
Deťom odkladáme po 20€. ZUŠ platím polročne, mladší má problém so svalmi, musí cvičiť takže tých 40€ mesačne mu neškrtnem.
Dosť veľa prejeme, teda chlapci sú kyseliny.. kupujeme základné veci- ovocie zelenina mäso pečivo mlieko jogurty múka olej .. Občas kúpime sladké alebo slané ale 2x si rozmyslíme .. skôr upečiem doma. Píšem si týždenný jedálniček a držím sa zoznamu. Neodložíme ale aj tak nič 🙈
@anonym_autor ale podľa mňa treba zmeniť to, že nejaké šetrenie zaradiť ku prioritným platbám, ktoré platíš každý mesiac a zo zvyšku gazdovať... tiež som nič nedokázala ušetriť pokiaľ som mala nastavenie, že čo neminiem to odložím, lebo som všetko minula 🤷
@anonym_6d7f34 wau, to sa mi zdá super aj z hypo 600eur povinné platby.My mame vlastný byt bez hypo a povinné platby mame vyššie
@anonym_fb2d28 a môžem sa spýtať, čo máte v tých povinných platbách keď aj bez hypo to je taká vysoká suma?
@anonym_autor ale podľa mňa treba zmeniť to, že nejaké šetrenie zaradiť ku prioritným platbám, ktoré platíš každý mesiac a zo zvyšku gazdovať... tiež som nič nedokázala ušetriť pokiaľ som mala nastavenie, že čo neminiem to odložím, lebo som všetko minula 🤷
@anonym_dca8d4 to čo odkladáme deťom odchádza hneď ako príde výplata ako trvalý príkaz. Odložím 200€ na odkladací účet,ale aj to musím vždy vrátiť naspäť aby som mohla urobiť nákup potravín 🙈
@anonym_dca8d4 to čo odkladáme deťom odchádza hneď ako príde výplata ako trvalý príkaz. Odložím 200€ na odkladací účet,ale aj to musím vždy vrátiť naspäť aby som mohla urobiť nákup potravín 🙈
@anonym_autor skúsila by som odkladať hoci len 50 na účet z ktorého sa peniaze nedajú vybrať 🙂 lebo aj odložených 50 je viac ako 0
No my sme 4 (deti 12 a 5,5) a teraz som to pocitala, strava, drogeria, hypo, elektrina, najom-spravca, skolka atd cize vsetky povinne poplatky su okolo 2000€. A to sme este neboli na dovolenke, vylete, v restauracii, nic sme neodlozili, neobulu sme a neobliekli 🤷♀️ a to ide vsetko este hore…
@anonym_6d0b99
@0silvia0
Platíme hypo, za prácou cestujeme do 10km, dve deti majú krúžky, starší má 8, mladší je predškolák. Plyn, elektrina, voda, strava, drogéria, poistky k úveru, auto, mobil, tv/net.. nič špeciálne nekupujeme, sledujeme akcie .. cca 2tis nám nestačí.
Písala som to nie raz. Nemáme také výdavky, ktoré by sme mohli škrtnúť. Preto ma zaujíma koľko stačí iným 5 členným rodinám. Lebo mne teda 2tis príde veľa peňazí 🙈
@anonym_autor tak nám ako 5 člennej rodine by 2000 € nestačilo ani na pokrytie najnutnejších výdavkov, nieto na stravu, oblečenie atď. Ono sa to naozaj vždy odvíja od štandardu a nákladov každej jednotlivej rodiny. Ak vám 2000 stačí, tak pohoda.
Ďakujem všetkým za reakcie 🙏 doteraz som si myslela, že robíme niečo naozaj veľmi zle, že nevieme vyjsť. Ako pozerám, viacerí potrebujeme trošku viac €.
Na dovolenke sme boli 1x za 15 rokov v Čechách, pred 6 rokmi 🙈
Skúsim ešte tip, odložiť na účet, z ktorého sa nedá vyberať. Dúfam, že to nejak dáme..
Ešte raz všetkým ďakujem
Toto sa nedá porovnávať pausalne ,záleží aj od výšky hypotéky,náklady na energie od veľkosti domu/ bytu.Zalezi od toho kde kupuješ veci deťom na oblecenie,koľko máte výdavky na stravu a podobne,je to dosť rozdielne,aj regionálne v rámci Slovenska.
Skúšala si si to prejsť s nejakým finančným poradcom,možno by ti vedel pomôcť odborník.
@anonym_fb2d28 a môžem sa spýtať, čo máte v tých povinných platbách keď aj bez hypo to je taká vysoká suma?
@anonym_6d7f34 dva týždne dozadu sme to s mužom akurát spisovali nech mame prehľad.. ak to nájdem večer odfotim..ale akože takto, ja som si tam zarátala napr.aj manikúru, pedikúru pretože aj to platím kazdy mesiac 😃
Plus samozrejme paušály, odvody, zaloh.platby, elektrina, internet a pod.
Pri vašich povinných platbách by som potrebovala v čistom dokopy prijem 2500€ minimálne. Zober si že máte mierne podpriemerné platy, vysoké povinné platby, to pri 3 deťoch ťažko slušne vyžiť. My sme váhali pri prijme v čistom 2600€ (mužov plat a moj rodičák), čiže keď sa vrátim do práce príjem vyšší či ísť vôbec do druhého dieťaťa. Povinné platby 800€.
My máme všetky nevyhnuté výdavky 1200€, strava 600-700€, drogéria 100€ (v tom sú aj plienky, umelé mlieko), benzín 150€ (muž dochádza do práce), ak ideme k dr mimo mesto tak viac, starostlivost o zvieratá 100€ a potom “fond” na výdavky do školy pre staršie dieťa, nejaký výlet, niečo do domácnosti, to je pohyblivé. Sme 4. No veru 2000€ by nám nestačilo.
@anonym_autor Da sa zarobit celkom slusne.Ja ako casnik mam cca 2200 az 2500 mesacne a to robim iba 13 dni v mesiaci cca 150 hodin.
@anonym_6d0b99
@0silvia0
@anonym_autor ak sa môžem opýtať, koľko platíte hypotéku? My by sme chceli tretie dieťa. Aj muž aj ja, jediné coho sa bojím su peniaze. Nekupujeme nič špeciálne, mysleli sme, ake máme super výdavky a ked sme to nakoniec spísali na papier tak nás suma nemilo prekvapila. Tých 2000 mi príde strašne veľa ale asi reálna suma na 5 s nie nejakým luxusným životom. My mame dve autá, kazde dieta aj my poistenie, hypo cca 130 eur a ked sme to všetko rozpocitali na mesiac tak minimum aj s jedlom sme na 1600 eur. Bez oblečenia, opráv, krúžkov, hračiek a pod. Deti máme 2,5 ročné a 6 mesačné.
My sme 4 clenna rodina, piaty clen na ceste. Cisty mesacny prijem 1700 eur. Najom + telefony + internet + energie = 300 eur mesacne. Jeden syn chodi do specialnej skolky - cestovne + skolkovne a strava cca 250 eur mesacne, druhy je zatial malicky. Sporime mesacne okolo 150 eur. Zvysok na bezne vydaje, synove vylety a nase konicky. A vyzijeme uplne normalne. Auto mame, nemame hypoteku, obcas si doprajeme vylet do zoo alebo niekam v okoli kde sa chlapci vyblbnu. Ziadne dovolenky. Manzel je sermiar, tak investuje aj tam na zbrane a kostymy.
Podľa mňa minimálne 3 000€ na prežitie.
@anonym_autor ak sa môžem opýtať, koľko platíte hypotéku? My by sme chceli tretie dieťa. Aj muž aj ja, jediné coho sa bojím su peniaze. Nekupujeme nič špeciálne, mysleli sme, ake máme super výdavky a ked sme to nakoniec spísali na papier tak nás suma nemilo prekvapila. Tých 2000 mi príde strašne veľa ale asi reálna suma na 5 s nie nejakým luxusným životom. My mame dve autá, kazde dieta aj my poistenie, hypo cca 130 eur a ked sme to všetko rozpocitali na mesiac tak minimum aj s jedlom sme na 1600 eur. Bez oblečenia, opráv, krúžkov, hračiek a pod. Deti máme 2,5 ročné a 6 mesačné.
@anonym_c7f97c hypo máme 400€+ poistenia k úveru ktoré sú podmienkou, úplne presne to teraz neviem, odchádza to z manželovho účtu
@anonym_autor tak odlož 100€ tam odkiaľ nevyberieš a 100€ tam odkiaľ vybrať môžeš. Ak nevyjdeš, použiješ tú stovku, ak vyjdeš, odložíš ju k tej prvej. Keď sa bude dariť vyjsť bez nej, začni odkladať 200€..
@anonym_autor tak odlož 100€ tam odkiaľ nevyberieš a 100€ tam odkiaľ vybrať môžeš. Ak nevyjdeš, použiješ tú stovku, ak vyjdeš, odložíš ju k tej prvej. Keď sa bude dariť vyjsť bez nej, začni odkladať 200€..
@ekira1 toto je veľmi fajn nápad, skúsim. Ďakujem

Povinné platby máme cca 1300€+-
Deťom odkladáme po 20€. ZUŠ platím polročne, mladší má problém so svalmi, musí cvičiť takže tých 40€ mesačne mu neškrtnem.
Dosť veľa prejeme, teda chlapci sú kyseliny.. kupujeme základné veci- ovocie zelenina mäso pečivo mlieko jogurty múka olej .. Občas kúpime sladké alebo slané ale 2x si rozmyslíme .. skôr upečiem doma. Píšem si týždenný jedálniček a držím sa zoznamu. Neodložíme ale aj tak nič 🙈