icon

Aký je dostatočný mesačný príjem pre 5-člennú rodinu?

3. nov 2025

Dobrý večer, prosím, koľko by mal byť čistý mesačný príjem pre 5 člennú rodinu, aby v pohode vyšli od výplaty k výplate?

alexanderkovacs
4. nov 2025
@anonym_4efac4

@anonym_autor áno, môj manžel pracuje v zahraničí, zarobí 3500e v čistom, ja doma som na polovičnom úväzku, môj príjem odkladáme, z jeho príjmu žijeme, plus máme výlety, raz za rok more. Ale nerozhadzujeme. Ešte z jeho príjmu sa veľakrát podarí odložiť. My hlavne odkladáme deťom, na štúdium, na štart do života.

@anonym_4efac4 detom odkladate skoro. Takou infalaciou aka je stratibhodnotu. Radsej im kupte byt a platte hypo.

tiezjedna
4. nov 2025
@sidhenidor

My sme 4 clenna rodina, piaty clen na ceste. Cisty mesacny prijem 1700 eur. Najom + telefony + internet + energie = 300 eur mesacne. Jeden syn chodi do specialnej skolky - cestovne + skolkovne a strava cca 250 eur mesacne, druhy je zatial malicky. Sporime mesacne okolo 150 eur. Zvysok na bezne vydaje, synove vylety a nase konicky. A vyzijeme uplne normalne. Auto mame, nemame hypoteku, obcas si doprajeme vylet do zoo alebo niekam v okoli kde sa chlapci vyblbnu. Ziadne dovolenky. Manzel je sermiar, tak investuje aj tam na zbrane a kostymy.

@sidhenidor takže bývate zadarmo. To je iná kategória než na akú sa pýta autorka.

anonym_331d99
4. nov 2025

Je nás 5. Príjem je 4800€. Platíme hypotéku, dve autá, manžel má trošku náročnejší koníček (cca. 150€), potraviny sú okolo 1000€. Veľa nás stojí palivo, to je okolo 350€. Ale tak stále dokážeme dosť odložiť. Ideme na dovolenku v lete do apartmánu v hr, v zime tiez apartmán, buď AT alebo IT. Najmladšia chodí na kone. Akože ja mám stále dojem, že ideme na doraz ale nie je to pravda, lebo vždy odložíme.

nika2406
Autor odpoveď zmazal
matusformanek
4. nov 2025

@anonym_autor pýtajte sa na výdavky, príjem môže byť nekonečný. Akýkoľvek príjem sa dá minút. Ale ušetriť je omnoho dôležitejšie. Pýtajte sa na ušetrené percento z príjmu. To budú zaujímavé čísla

lenkapriezvisko
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4efac4 je možné aby muž zarobil na Slovenku cca tie 2tis? Či musíme začať rátať so zahraničím?
Ja ako pedagóg nezarobím ani tisícku..

@anonym_autor ty ako pedagóg za tých 8h denne by si chcela koľko?

lenkapriezvisko
4. nov 2025
@anonym_331d99

Je nás 5. Príjem je 4800€. Platíme hypotéku, dve autá, manžel má trošku náročnejší koníček (cca. 150€), potraviny sú okolo 1000€. Veľa nás stojí palivo, to je okolo 350€. Ale tak stále dokážeme dosť odložiť. Ideme na dovolenku v lete do apartmánu v hr, v zime tiez apartmán, buď AT alebo IT. Najmladšia chodí na kone. Akože ja mám stále dojem, že ideme na doraz ale nie je to pravda, lebo vždy odložíme.

@anonym_331d99 a teraz napíšte koľko hodine odrobite v práci mesačne vy ak váš muž

anonym_97e2a8
5. nov 2025

@anonym_autor ja by som sa zamerala na navýšenie príjmu, obdivujem vás, že dokážete vyžiť 5 zo 700€, deťom odkladáte do prasiatka alebo na účet, kde sa peniaze zhodnocujú ? (Mali by sa minimálne 4-5%, aby nestrácali na hodnote.) 25€ je za mňa strašne máličko... Môj muž má strednú s maturitou, pracuje na Slovensku a zarába v čistom cez 3000€ +-, v ich práci je úplne jedno, akú máš školu, nemusíš mať ani maturitu, stačí, že si šikovný a ukážeš, že vieš urobiť, čo od teba chcú....

anonym_45270f
5. nov 2025

Ono každý má iné nároky. My máme 3 deti na súkromnej škole, každý z nás piatich voľnočasové aktivity, ktoré čosi stoja, ale žiadnu hypo. Na mesiac potrebujeme 2 000 na bežné výdavky, ak chceme aj šetriť/dovolenkovať, tak viac.

anonym_1d5bad
5. nov 2025

Ja placem uz pri 4000eur,ze ake sme mali male vyplaty.Ale ked je nad 5000eur som spokojna.Je to velky rozdiel,co je riadne citit vtedy a vtedy.

anonym_6c2dac
5. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4efac4 je možné aby muž zarobil na Slovenku cca tie 2tis? Či musíme začať rátať so zahraničím?
Ja ako pedagóg nezarobím ani tisícku..

@anonym_autor a čo učíš? Nedá sa ti doucovat súkromné? To vedia byť pekne peniazky. Závisí od predmetu a tvojej šikovnosti.

anonym_83999b
5. nov 2025

Aktuálne máme okolo 3200-3300 . Za prácou tiež cestujeme 10 km, deti majú krúžky, jedna je len školáčka. Keďže splacame pozemok tak z toho prijímu ide cca 1000 e na pozemok, na sporenia ide asi 600 euro. Podľa toho aký je mesiac.

anonym_331d99
5. nov 2025
@lenkapriezvisko

@anonym_331d99 a teraz napíšte koľko hodine odrobite v práci mesačne vy ak váš muž

@lenkapriezvisko akože koľko? Normálne máme 8h pracovný čas. Od pondelka do piatku.

autor
5. nov 2025
@lenkapriezvisko

@anonym_autor ty ako pedagóg za tých 8h denne by si chcela koľko?

@lenkapriezvisko povedala som to preto, že ja žiaľ zarobiť viac neviem. S platom sa mi nedá hýbať

autor
5. nov 2025
@anonym_97e2a8

@anonym_autor ja by som sa zamerala na navýšenie príjmu, obdivujem vás, že dokážete vyžiť 5 zo 700€, deťom odkladáte do prasiatka alebo na účet, kde sa peniaze zhodnocujú ? (Mali by sa minimálne 4-5%, aby nestrácali na hodnote.) 25€ je za mňa strašne máličko... Môj muž má strednú s maturitou, pracuje na Slovensku a zarába v čistom cez 3000€ +-, v ich práci je úplne jedno, akú máš školu, nemusíš mať ani maturitu, stačí, že si šikovný a ukážeš, že vieš urobiť, čo od teba chcú....

@anonym_97e2a8 deťom sa odkladá na účet. Kde prosím pracuje?

anonym_1d5bad
5. nov 2025
@anonym_autor

@lenkapriezvisko povedala som to preto, že ja žiaľ zarobiť viac neviem. S platom sa mi nedá hýbať

@anonym_autor a manzel??Nemoze on zmenit pracu napr.??

autor
5. nov 2025
@anonym_6c2dac

@anonym_autor a čo učíš? Nedá sa ti doucovat súkromné? To vedia byť pekne peniazky. Závisí od predmetu a tvojej šikovnosti.

@anonym_6c2dac ja som vychovávateľka, môžem robiť učiteľku v MŠ alebo pg asistenta.

autor
5. nov 2025
@anonym_1d5bad

@anonym_autor a manzel??Nemoze on zmenit pracu napr.??

@anonym_1d5bad tak, aby bol večer doma, s lepším platom nie. Zvažujeme už kadečo .. ale odchod do zahraničia je podľa nás pochovanie manželstva. Ak by to bolo nevyhnutné tak by išiel, ale hľadáme riešenie aby nemusel

anonym_6c2dac
5. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6c2dac ja som vychovávateľka, môžem robiť učiteľku v MŠ alebo pg asistenta.

@anonym_autor ok, jasné, tak to nie je ten obor, kde sa dá doucovat. Ja som pracovala v MS v zahraničí.Celkom pekne peniažky😉 Možno by stálo za zváženie naučiť sa jazyk a ísť do zahraničia spolu s manzelom. Mne na začiatok stačilo uznané vzdelanie a jazyk na A2/B1.

anonym_97e2a8
5. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_97e2a8 deťom sa odkladá na účet. Kde prosím pracuje?

@anonym_autor v Bratislave, majú 10 hod. smenu, takže 4 dní v týždni, robia údržbu a servis lietadiel, niektorí jeho kolegovia dochádzajú denne autami z TN

anonym_3b99a6
5. nov 2025
@anonym_4e07ae

U nas povinne platby su 1200 bez stravy a tankovania to je cca plus 600.Muzov plat od 2200-2600ja mam 1100.Je nas 6.Od septembra sme neusetrili nic,odisla pracka,zacala skola,zimne gumy jedno auto,druhe auto.🤦‍♀️Okuliare moje,dcerine 700.Radost zit.Zubar ma bude stat 1400 na 4korunky.

@anonym_4e07ae mám to iste,len ja nemám z čoho setrit, ..a treba detom okuliare,mne tiež 4 zuby..a ostatne výdavky..muž nepracuje momentálne.

anonym_1d5bad
5. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_4e07ae mám to iste,len ja nemám z čoho setrit, ..a treba detom okuliare,mne tiež 4 zuby..a ostatne výdavky..muž nepracuje momentálne.

@anonym_3b99a6 a preco nepracuje??Prisiel o pracu???Ma podporu aspon,ci pn???

anonym_3b99a6
5. nov 2025
@anonym_1d5bad

@anonym_3b99a6 a preco nepracuje??Prisiel o pracu???Ma podporu aspon,ci pn???

@anonym_1d5bad žiaľ nemá nič, bol živnostník..zdravotný problém+prisiel o prácu..a čaká na ‘prilezitost’, ktorá nechodí a ide zima, takze obmedzený vyber..stratil motiváciu, keď sa mu už dlhšie nedari nájsť prácu..(možno ani tak aktívne nehľadal), ..a ja som bezradná😞 nevyzerá to u nás dobre a on si to asi neuvedomuje,alebo nechce!! Mysli si, že ja to financne zvládam ..celé zle!!

anonym_1d5bad
5. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_1d5bad žiaľ nemá nič, bol živnostník..zdravotný problém+prisiel o prácu..a čaká na ‘prilezitost’, ktorá nechodí a ide zima, takze obmedzený vyber..stratil motiváciu, keď sa mu už dlhšie nedari nájsť prácu..(možno ani tak aktívne nehľadal), ..a ja som bezradná😞 nevyzerá to u nás dobre a on si to asi neuvedomuje,alebo nechce!! Mysli si, že ja to financne zvládam ..celé zle!!

@anonym_3b99a6 ach,tak nech zrusi zivnost a ide pracovat hoci aj do fabriky.Ved musi pracovat,ma deti,musi sa o ne postarat financne aj.Rozhovorov asi bolo vela,ze??A nic nepomaha,ziadne dohovaranie a vysvetlovanie.Skus mu najst teda ty pracu,normalne posli zivotopisy,a ak ho pozvu na pohovor,nech okamzite ide.Ved idu vianoce,ako chce detom dopriat radost s tohto obdobia.

anonym_3b99a6
5. nov 2025
@anonym_1d5bad

@anonym_3b99a6 ach,tak nech zrusi zivnost a ide pracovat hoci aj do fabriky.Ved musi pracovat,ma deti,musi sa o ne postarat financne aj.Rozhovorov asi bolo vela,ze??A nic nepomaha,ziadne dohovaranie a vysvetlovanie.Skus mu najst teda ty pracu,normalne posli zivotopisy,a ak ho pozvu na pohovor,nech okamzite ide.Ved idu vianoce,ako chce detom dopriat radost s tohto obdobia.

@anonym_1d5bad dakujem za mile slova,ale denne mu posielam ponuky prace a všetky ‘ohundre’..on si mysli, že bude asi robiť ako niekedy za 4000 eur/mesiac. Živnosť zrušiť nechce, lebo čo ak príde ponuka?? Je to ťažké-sme na finančnom dne.Zevraj deti nič nepotrebuju, ani jest nič nemusíme ..že on keď bol dieta,dal si rožok s masťou ?? Celé zle, on klesol na dno tiež a nevie to prijať a obhajuje sa ‘nezmyslami’!! A nič pre to nerobí!! Aby bol opäť tam, kde bol.Deti zevraj nič nepotrebuju, atd… všetkým nam to je ľúto, ťažká doba a on sedi doma.Ani brigády, nič..

domulienka20
5. nov 2025

@anonym_autor tak mi sme 2 dospelí a 3 deti vo veku 2,5roka , 6,5 roka pripravka a 7,5 rocna prvacka. Priatel ma prijem 2800€ a ja 2600€ vyplata ( davky zo statu nepocitam to chodi detom na icet a z toho sa im šetrí)
Muz platy 400€( najom , elektriku , plyn ,internet ) 23€ ma mobil , cestovne ma 200€ na mesiac ako kedy , 500€ dava mesacne do zlata na setrenie , 400€ strava na dva tyzdne . 200€ prefajci . Ostatne sa da bokom a z toho riesime vylety a nieco ked doma náhodou odíde
Ja platim z mojho 23€ mobil , skolu 75€ starsia (obed a SKD) mladsia 25€ ( strava a ŠKD) drogeria cca 150€ na cely mesiac , oblecenie detom mesacne 100€ kedze sa im ničia , stravu na dalsie tyzdne , lekarov ,lieky , zvieratam stravu , elektricenku 40€ na cely mesiac ,ja stravu v robote aj zo synom . Ostatne sa odlozi

anonym_1d5bad
5. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_1d5bad dakujem za mile slova,ale denne mu posielam ponuky prace a všetky ‘ohundre’..on si mysli, že bude asi robiť ako niekedy za 4000 eur/mesiac. Živnosť zrušiť nechce, lebo čo ak príde ponuka?? Je to ťažké-sme na finančnom dne.Zevraj deti nič nepotrebuju, ani jest nič nemusíme ..že on keď bol dieta,dal si rožok s masťou ?? Celé zle, on klesol na dno tiež a nevie to prijať a obhajuje sa ‘nezmyslami’!! A nič pre to nerobí!! Aby bol opäť tam, kde bol.Deti zevraj nič nepotrebuju, atd… všetkým nam to je ľúto, ťažká doba a on sedi doma.Ani brigády, nič..

@anonym_3b99a6 tak nech ju aspon pozastavi,potom moze obnovit behom jednej navstevy uradu,nech sa nahlasi na urad prace,kde dostane ako take ponuky.Aspon cez tu zimu,nech normalne robi.

negymama
5. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_3b99a6 Preboha! Jemu preplo?
z extremu do extremu, vsetko alebo nic...
Poviem ti minulu zimo bol moj muz nezamestnany, aj cez Vianoce. v septembri stratil pracu, on je este ztp, takze mnohe prace robit nemoze, aj keby chcel.
ale hladal, vkuse hladal, aj si zvysil kvalifikaciu cez urad prace, kurz zaplateny...nakoniec chvalabohu, nasiel od februara. Mame 4 deti, esteze sme mali nejake uspory, doteraz sa financne spamatavame, neboli sme ani na dovolenke toto leto. Ked neratam teda 3xdnovy vylet v madarsku.

anonym_1d5bad
5. nov 2025
@negymama

@anonym_3b99a6 Preboha! Jemu preplo?
z extremu do extremu, vsetko alebo nic...
Poviem ti minulu zimo bol moj muz nezamestnany, aj cez Vianoce. v septembri stratil pracu, on je este ztp, takze mnohe prace robit nemoze, aj keby chcel.
ale hladal, vkuse hladal, aj si zvysil kvalifikaciu cez urad prace, kurz zaplateny...nakoniec chvalabohu, nasiel od februara. Mame 4 deti, esteze sme mali nejake uspory, doteraz sa financne spamatavame, neboli sme ani na dovolenke toto leto. Ked neratam teda 3xdnovy vylet v madarsku.

@negymama aj 1000cka je vzdy lepsia ako 0,alebo ist do minusu,lebo zdravotne,socialne si musi platit stale,ked ma aktivnu zivnost.Aspon toto mohol pozastavit,obnovit sa to da raz dva.Niektorych chlapov,otcov fakt nechapem.
Takto sa to vzdy da pekne zvladnut,ked su 2ja na to,ked je aj podpora a hlavne ked aj ten chlap chce a zena mu povie spolu to zvladneme.Ale ked sa chlap takto opusti,je to hrozne a obzvlast dnesnej dobe.

negymama
5. nov 2025
@anonym_1d5bad

@negymama aj 1000cka je vzdy lepsia ako 0,alebo ist do minusu,lebo zdravotne,socialne si musi platit stale,ked ma aktivnu zivnost.Aspon toto mohol pozastavit,obnovit sa to da raz dva.Niektorych chlapov,otcov fakt nechapem.
Takto sa to vzdy da pekne zvladnut,ked su 2ja na to,ked je aj podpora a hlavne ked aj ten chlap chce a zena mu povie spolu to zvladneme.Ale ked sa chlap takto opusti,je to hrozne a obzvlast dnesnej dobe.

@anonym_1d5bad ja by som mu dala jest za cely den len jeden suchy rozok.
Ked deti nepotrebuju nic, tak ani ty!