icon

Aký je dostatočný mesačný príjem pre 5-člennú rodinu?

3. nov 2025

Dobrý večer, prosím, koľko by mal byť čistý mesačný príjem pre 5 člennú rodinu, aby v pohode vyšli od výplaty k výplate?

Strana
z4
anonym_3b99a6
6. nov 2025
@anonym_1d5bad

@negymama aj 1000cka je vzdy lepsia ako 0,alebo ist do minusu,lebo zdravotne,socialne si musi platit stale,ked ma aktivnu zivnost.Aspon toto mohol pozastavit,obnovit sa to da raz dva.Niektorych chlapov,otcov fakt nechapem.
Takto sa to vzdy da pekne zvladnut,ked su 2ja na to,ked je aj podpora a hlavne ked aj ten chlap chce a zena mu povie spolu to zvladneme.Ale ked sa chlap takto opusti,je to hrozne a obzvlast dnesnej dobe.

@negymama úprimne, on si urobí zemiaky,placky a naozaj zje len ten rožok a začal si piť pivo..zevraj z toho, že nemá prácu a má depresie...ja netusim ako to u nás skončí.
@negymama
@anonym_1d5bad preplo mu úplne, má aktívnu živnosť,cize všetko platil z úspor…už mu všetci dohovárajú, nech sa spamätá…mame deti,všetko je drahé! Že si mám nájsť ešte jednu prácu..ja som bezradná! Aj keby som chcela odist s deťmi, nájom je drahy.

anonym_1d5bad
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@negymama úprimne, on si urobí zemiaky,placky a naozaj zje len ten rožok a začal si piť pivo..zevraj z toho, že nemá prácu a má depresie...ja netusim ako to u nás skončí.
@negymama
@anonym_1d5bad preplo mu úplne, má aktívnu živnosť,cize všetko platil z úspor…už mu všetci dohovárajú, nech sa spamätá…mame deti,všetko je drahé! Že si mám nájsť ešte jednu prácu..ja som bezradná! Aj keby som chcela odist s deťmi, nájom je drahy.

@anonym_3b99a6 neda sa ist k rodicom aspon na chvilu a dat mu riadne ultimatum,bud sa schopi alebo odidete uz na stalo a rozvo???

anonym_3b99a6
6. nov 2025
@anonym_1d5bad

@anonym_3b99a6 neda sa ist k rodicom aspon na chvilu a dat mu riadne ultimatum,bud sa schopi alebo odidete uz na stalo a rozvo???

@anonym_1d5bad rodicia bývajú ďaleko,aj keď majú voľne horné poschodie..deti tu majú školu,kamaratov..už sú vo veku, kedy tie zmeny asi neprijmú lahko..prestup na inú školu?..už som sa s nimi o tom rozprávala a že by ASI ostali tu kvôli prostrediu, kamosom, škole..keď sa už rozhodnem,tak to už bude natrvalo..trhá mi srdce, že by som nevidela deti každý deň..možno mladší by ešte išiel so mnou,ale rozdeliť ich kvôli lenivosti muža..ja vôbec neviem, čo robiť.

negymama
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_1d5bad rodicia bývajú ďaleko,aj keď majú voľne horné poschodie..deti tu majú školu,kamaratov..už sú vo veku, kedy tie zmeny asi neprijmú lahko..prestup na inú školu?..už som sa s nimi o tom rozprávala a že by ASI ostali tu kvôli prostrediu, kamosom, škole..keď sa už rozhodnem,tak to už bude natrvalo..trhá mi srdce, že by som nevidela deti každý deň..možno mladší by ešte išiel so mnou,ale rozdeliť ich kvôli lenivosti muža..ja vôbec neviem, čo robiť.

@anonym_3b99a6 deoku chlap zaženie najlepšie prácou.
Saku presne profesiu ma?
Nemôže ísť robiť do Čiech ci inde?
Môjho. Prijala sk firma, ale zákazky majú hlavne v Čechách. Aspoň ma aj diéty. Co sa da robiť. Tu na východe nie je toľko práce a len sa to zhoršuje.

negymama
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_3b99a6 pozastavenie zivnosti stoji 20 eur, nech to pozastavi, a kedykolvek moze zivnost obnovit.

anonym_1d5bad
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_3b99a6 veru s tou cr je to stokrat lepsie ako ma sediet doma a lutovat sa.Ale cez tu zimu,lebo stavby sa uz ukoncuju a zacina sa az na jar,mohol ist hoci kam len,aby zarobil.Alebo dat aj inzerat na bazos,ze robi to a tamto za super ceny a pod.

anonym_3b99a6
6. nov 2025
@negymama

@anonym_3b99a6 pozastavenie zivnosti stoji 20 eur, nech to pozastavi, a kedykolvek moze zivnost obnovit.

@anonym_1d5bad ved to, asi čaká na jar, keď sa rozbehnú stavby..ani kuriéra,ani montážnika nič..jemu úplne preplo a pritom to je zručný chlap!! Ani hádky, ani vyhrážky nepomôžu..zevraj kde dávam peniaze, keď sa stazujem..chlap po 40 tke..
@negymama ako som pisala, nechce ju rušiť…možno si mysli, že mu niekto zavolá zo zahraničia,že nech príde do prace..teraz mame tichu domácnosť, čo je veľmi zlee..nekomunikuje, lebo že ho len ‘buzerujem, aby si hladal prácu!.. deti ho prosili už, nerieši..

negymama
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_1d5bad ved to, asi čaká na jar, keď sa rozbehnú stavby..ani kuriéra,ani montážnika nič..jemu úplne preplo a pritom to je zručný chlap!! Ani hádky, ani vyhrážky nepomôžu..zevraj kde dávam peniaze, keď sa stazujem..chlap po 40 tke..
@negymama ako som pisala, nechce ju rušiť…možno si mysli, že mu niekto zavolá zo zahraničia,že nech príde do prace..teraz mame tichu domácnosť, čo je veľmi zlee..nekomunikuje, lebo že ho len ‘buzerujem, aby si hladal prácu!.. deti ho prosili už, nerieši..

@anonym_3b99a6 a predtym nemal sezonu? ze v zime nebolo prace?
Dnes su uz technologie, ze stavby pokracuju aj v zime. nemrznuce zmesi do betonu atd.
Mozno to robite, ale vzdy si treba v case "hojnosti" robit uspory, ak ma sezonnu pracu.
Teraz sa vsak zrejme mentalne zasekol. Nik ho nebude volat, ak on sam nebude aktivny. Predbehnu ho taki, co sa budu nukat a vyvolavat.

anonym_1d5bad
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_3b99a6 neviem,co by som robila keby mam takeho chlapa,ale zas u nas sa odchadza az do dochodku alebo prednymi nohami,robi tam cela rodina,mnohych,mnohych takze rodinkarstvo,znamosti inak je tam tazko sa dostat.Ale ak by sa stalo,tak muz by max mesiac podpora a potom aktivne aj von,len aby zarobil a doniesol peniaze.Nezostal by len tak necinne doma a len lutovacky a este aj chlastacky.Toto uz je najhorsia cesta do pekla,ked este zacne sa utapat v chlaste.

anonym_3b99a6
6. nov 2025
@anonym_1d5bad

@anonym_3b99a6 neviem,co by som robila keby mam takeho chlapa,ale zas u nas sa odchadza az do dochodku alebo prednymi nohami,robi tam cela rodina,mnohych,mnohych takze rodinkarstvo,znamosti inak je tam tazko sa dostat.Ale ak by sa stalo,tak muz by max mesiac podpora a potom aktivne aj von,len aby zarobil a doniesol peniaze.Nezostal by len tak necinne doma a len lutovacky a este aj chlastacky.Toto uz je najhorsia cesta do pekla,ked este zacne sa utapat v chlaste.

@negymama áno, úplná pravda..on si mysli,že bude niekto naňho čakať..keď hladal, bol odmietnuty asi kvôli veku 45+..lehotami bola ťažká fyzicky náročná praca a keď cez telefón ten zamestnávateľ počul vek,tak že hľadajú mladších..od vtedy je zaseknutý a neverí si..už nemá ani staré kontakty.Pytal sa aj bratranca,ale že nepotrebuju,znížili im zákazky..On bol aktívny v zahraničí..
@anonym_1d5bad áno, to už je koniec všetkého, žiadna motivácia..ved ja to nejako potiahnem,nič nam netreba…a zapíja to pivom..ide to veľmi zlou cestou

letfenixa
6. nov 2025
@anonym_3b99a6

@negymama áno, úplná pravda..on si mysli,že bude niekto naňho čakať..keď hladal, bol odmietnuty asi kvôli veku 45+..lehotami bola ťažká fyzicky náročná praca a keď cez telefón ten zamestnávateľ počul vek,tak že hľadajú mladších..od vtedy je zaseknutý a neverí si..už nemá ani staré kontakty.Pytal sa aj bratranca,ale že nepotrebuju,znížili im zákazky..On bol aktívny v zahraničí..
@anonym_1d5bad áno, to už je koniec všetkého, žiadna motivácia..ved ja to nejako potiahnem,nič nam netreba…a zapíja to pivom..ide to veľmi zlou cestou

@anonym_3b99a6 keď takéto čítam, vždy si poviem, že ako dobre, že nie som vydatá. Len my máme spoločného 'iba' syna. Mám svoj byt. Som úplne samostatná jednotka bez muža. Akurát že môj taký nie je. Je ID a keď sa mu dá, pracuje.

anonym_4c71a3
6. nov 2025

Skús rozpísať presne z čoho sa skladá 1300€ na povinné platby. Lebo tie máte úplne šialene vysoké vzhladom na váš príjem. 1000€ maximalne by ste mali mať pre ako tak normálne žitie. Naozaj tu riešenie nebude že hneď 100€ odložíš a nevyberieš. Hypoteku tak vysoku nemáte, tak čo tam ešte je?

anonym_3b99a6
6. nov 2025
@letfenixa

@anonym_3b99a6 keď takéto čítam, vždy si poviem, že ako dobre, že nie som vydatá. Len my máme spoločného 'iba' syna. Mám svoj byt. Som úplne samostatná jednotka bez muža. Akurát že môj taký nie je. Je ID a keď sa mu dá, pracuje.

@letfenixa no aj to je veľká výhoda, že si samostatna a nemusis riešiť tieto ‘problemy’..ja mám z toho depresie, lebo všetci mi hovoria, že stratil záujem, keď ho niekto vidí-tak negatívne veci, že stratil charizmu z toho sedenia doma..nechodí nikam.Mna ľutujú, že taham celu domácnosť.S nim reč nie je..kebyže mám vlastný byt, tak ho normálne pošlem buď pracovať alebo preč..

dominikag1507
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6d0b99
@0silvia0
Platíme hypo, za prácou cestujeme do 10km, dve deti majú krúžky, starší má 8, mladší je predškolák. Plyn, elektrina, voda, strava, drogéria, poistky k úveru, auto, mobil, tv/net.. nič špeciálne nekupujeme, sledujeme akcie .. cca 2tis nám nestačí.
Písala som to nie raz. Nemáme také výdavky, ktoré by sme mohli škrtnúť. Preto ma zaujíma koľko stačí iným 5 členným rodinám. Lebo mne teda 2tis príde veľa peňazí 🙈

@anonym_autor 2000€ je malo na to kolko vas je a ake mate vydavky za mna tak 2500 minimálne a ideál 3000€ (tak aby ste každý mesiac vedeli odložiť aj aspoň 300€)

tiezjedna
7. nov 2025
@anonym_3b99a6

@anonym_3b99a6 40 je fakt kritický vek pre chlapov. Niektorým prepne tak, že sa začnú ku*viť, prípadne odkopnú ženu, pretože už im nie je dosť dobrá, iným zase ako tvojmu mužovi... Katastrofa jedno aj druhé. Ale čo s takým chlapom? Máš svätú trpezlivosť, ja by som sa s ním teda nemazala. Chápem dočasný výpadok a frustráciu, ale aby len sedel na riti, dúfal a nič nerobil a ešte to zalieval pivom, tak to teda nie.

anonym_2e6bb7
7. nov 2025

@anonym_autor sme 5-členná rodina (čistý príjem 3000, traja školáci, hypo už nemáme (splatená), práca tiež tak do 10km od bydliska, stačí nám to, aj čosi ušetríme v normálnych mesiacoch. bývame v ba. Na Vianoce, lyžovačka a leto neušetríme, resp. tam sme v strate. Ostatné mesiace sme ok. Nepracujeme v zahraničí. Nevieš si skúsiť časom spraviť atestácie, prípadne zobrať po čase triednictvo, nejaké doučká atď.? Možno teraz je to tisícka, ale tiež sa to dá v školstve zvýšiť ak chceš... U muža nejaké prilepšenie nejakým smerom sa nedá? Trebárs po víkendoch? Ak to nevykrývate, rozmýšľala by som ako zvýšiť príjem 🤷. Alebo ty po víkendoch nejaké doučovania... Zas prázdniny máš v suchu ako učiteľka, čo je zas fajn, že s týmto nemáš starosti.

luccija
9. nov 2025
@anonym_3b99a6

@letfenixa no aj to je veľká výhoda, že si samostatna a nemusis riešiť tieto ‘problemy’..ja mám z toho depresie, lebo všetci mi hovoria, že stratil záujem, keď ho niekto vidí-tak negatívne veci, že stratil charizmu z toho sedenia doma..nechodí nikam.Mna ľutujú, že taham celu domácnosť.S nim reč nie je..kebyže mám vlastný byt, tak ho normálne pošlem buď pracovať alebo preč..

@anonym_3b99a6 keď sám povie, že má depresie tak prečo nejde k lekárovi, alebo k psychológovi.Nikto mu nepríde domov zaklopať, že ma prácu.Chapem, že je frustrovaný, ale takto nepríde iba o prácu, ale aj rodinu.Hocico skladník, kuriér, jazdiť taxíkom práveže mám pocit, že muž sa uchytí lepšie ako žena.Lebo, čím bude ďalej sedieť doma, tým horšie a ešte to pivo, aby nevymenil za niečo tvrdšie.Ved to nie je chlap dva roky pred dôchodkom.Drzim palce nech sa ti podarí s ním pohnúť, lebo je to smutné pre celú rodinu.Za to, že ho niekde odmietli to nie je koniec sveta

martin96321
10. nov 2025
@a0

@anonym_autor áno, je reálna ale nebolo to zo dňa na deň. Manžel je výrobný riaditeľ, v danej firme pracuje dlhodobo - nemá VŠ, ani žiadne kontakty, len je veľmi šikovný, začal ako robotník.

@a0 Klobuk dole pred Tvojim manzelom. Ale ruku na srdce.....kolko takych pribehov okrem vasho este poznas?

a0
10. nov 2025
@martin96321

@a0 Klobuk dole pred Tvojim manzelom. Ale ruku na srdce.....kolko takych pribehov okrem vasho este poznas?

@martin96321 celkom dosť, aj iné veľmi podobné 🙃. No a ešte svoj ale to všetko proste záleží od toho, akú spoločnosť ľudí si vyberáš. Ja nemám vo svojom úzkom kruhu nikoho, kto len prežíva.

martin96321
10. nov 2025
@a0

@martin96321 celkom dosť, aj iné veľmi podobné 🙃. No a ešte svoj ale to všetko proste záleží od toho, akú spoločnosť ľudí si vyberáš. Ja nemám vo svojom úzkom kruhu nikoho, kto len prežíva.

@a0 Tak to blahozelam a drzim palce👌

anonym_d6ae96
10. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4efac4 je možné aby muž zarobil na Slovenku cca tie 2tis? Či musíme začať rátať so zahraničím?
Ja ako pedagóg nezarobím ani tisícku..

@anonym_autor určite sa dá zarobiť avšak záleží od konkrétnej práce, praxe a znalostí. Záleží,či je to odborná kvalifikovaná práca alebo nie je potrebná kvalifikácia. Ja osobne za seba môžem povedať, že som v r.2013 začínal s 530€ v čistom, teraz som na úrovni cca 1800€-2000€ v čistom. Snažil som sa ukázať, že mám naviac a našťastie si to niekto všimol a ponúkol mi miesto vyššie a s tým postupne rástol aj plat, k tomu sa pridala ešte nejaká viacprofesnosť (lektor, audítor, pohotovosť). Trvalo to síce tých 12 rokov ale nedá sa všetko hneď naraz. Pracujem 7,5 h denne, pohyblivá pracovná doba, firemný mobil, NTB, auto v prípade potreby k dispozícii a ďalšie benefity. Takže dá sa.

sidhenidor
11. nov 2025
@tiezjedna

@sidhenidor takže bývate zadarmo. To je iná kategória než na akú sa pýta autorka.

@tiezjedna zadarmo? 😂 Píšem, že sme v podnájme. Čítajte prosím všetko.

ekira1
11. nov 2025
@sidhenidor

@sidhenidor máte strašne malé výdavky, nájom + energie a telefón 300€ je z môjho pohľadu doslova zadarmo, i strava pre štyroch 250€ 🫣 my sme tiež štyria a máme všetko minimálne dvojnásobne, tichá závisť 😶

juliet86
11. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za reakcie 🙏 doteraz som si myslela, že robíme niečo naozaj veľmi zle, že nevieme vyjsť. Ako pozerám, viacerí potrebujeme trošku viac €.
Na dovolenke sme boli 1x za 15 rokov v Čechách, pred 6 rokmi 🙈
Skúsim ešte tip, odložiť na účet, z ktorého sa nedá vyberať. Dúfam, že to nejak dáme..
Ešte raz všetkým ďakujem

@anonym_autor ty si pedagog? otazne ci neviete zvysit prijem. napr keby si doucovala kludne aj online tam to moze byt od 20 eur na hodinu hned mas 100-200mesacne.. pripadne nejaka vikendova brigada. predaj veci co uz nepouizvate. zbysit si kvalifikaciu ci uvazok. zalezi aj v ktorom meste byvate.

tiezjedna
11. nov 2025
@sidhenidor

@sidhenidor "Najom + telefony + internet + energie = 300 eur mesacne" to je bývanie zadarmo v dnešnej dobe, nehnevaj sa

Strana
z4