Aký je váš mesačný rodinný rozpočet?
Zaujíma má to žienky lebo ja neviem kde robíme chybu ale ledva vychádzame z mesiaca na mesiac a nemáme nič ušetrené…
U nás to funguje tak že ja viem len cca kolko má muž výplatu , ale teda on mi vždy vyberie alebo posle cca 900€(zo zvyšku čo mu ostane hradí poistky , ďalšiu hypotéku a živnosť ) mne príde 650€ (rodicak a prídavky) … a z toho musíme vyžiť.
Čiže cca 1550€. Ja z toho zaplatím 300€ inkaso, 200€ hypotéku , 10€ cca môj telefón , 36€ tv +internet … ďalej teda mame auto takze tankovanie(+výdavky okolo autá) , drogeria a strava …
Ja neviem , či neviem narábať z peniazmi alebo čo už robiť aby sme mohli aspoň normálne žiť. 🙄
@katarina4141 uplny súhlas. Mne sa tu najviac páčia príspevky, ze oni by nevyzili z toľko a toľko euro. Lebo len na stravu daju 500€. No keby museli, vyzili by. Aj z 350€ na stravu keby iba mali.
@barbie2023 presne...a tie co rodiny co majú oveľa menší príjem.. a musia vyžiť a platiť.🤔
@lienka.7 Hmm 350 eur na stravu pre celu rodinu? Ano, jasne, ak budes kupovat zemiaky, ryzu, kuracie trupy a tocenu salamu. Ale autorka sa nepytala, ako zit nezdravo a lacno, ale ci naraba nezdravo s peniazmi, ak mina, kolko popisala. Samozrejme, ked nemas, musis sa uskromnit..ale niecje udrzatelne dlhodobo setrit na strave, lebo potom to uz ide na ukor zdravia. (ak ma niekto zahradu, nejake sliepocky na vajcia, nieco si dochova - to je uplne iny pripad)
Presne stále niečo. Ja v júni 2x okuliare ja multifokálne, syn klasika spolu 900 eur, v auguste zubár. Toto sú strašné pálky, nehovoriac o tom že nás čaká strojček na zuby. Ako o hubu tieto ceny. Potraviny mesačne 2 dospelý a 2 deti pod 800 eur a to zelenina, ovocie zo záhradky.
@dadis presne ,a veľa ľudí " šetrí " tým ,ako tu bolo kedysi spomenuté , na predaj veď idú k svokre ,teda vôbec netreba názor v nedeľu variť .. alebo nepočítajú do toho stravu v práci ,či v škole . Máme s mužom dva účty .z môjho ide čisto strava a bežné nákupy drogérie ,kozmetika ( nrpotrpim si ma ničom extra ,a maké Up a špirálu si kúpim raz ročne ) a všade sa platí kartou .a každý mesiac mi na to odíde 800€ pre 3 deti ( 13,7, a 2,5 ) . A to máme ešte svoju divinu .svoje vajíčka,a čo to má záhrade ,aké je toho pomenej posledné roky .
Tých 800 je v priemere za posledných 12 mes ,raz je to 609 ,raz 900 ,keďže sa snažím kupovať aj do zásoby .napríklad nedávno som kúpila 30 kíl cukru za 0.7€ , teda aj do zaváranin niečo dám ,ale možno rok cukor ,hoci bude stáť 1,6€ kupovať nebudem ..alebo sme si doniesli asi 30 litrov paradajkového pomodora z Talianska 1€/liter . Čo je mega . Tu to kúpim 3x drahšie a kvalita horšia . Proste premýšľam pri nákupoch . Ale zároveň kúpim aj ryby ( zväčša od kamosa ,čo ich Chova ) alebo morské plody ,deti si často robia doma suši . Milujú krevety na rôzne spôsoby .ráno si robíme džús s čerstvo vystavených pomarančov ,či grepov ,, mliečne výrobky z veľkej časti z neďalekých fariem ...
A teda keby nepremýšľam " akciovo " určite by som sa hravo má 1 tis€ dostala s nákupmi .a to sa " neprezierame " . Syn športuje a je v rastovom špurte o mesiac má 13 ,má 170 CM ,hoci ja aj muž sme nízky . Vždy mi baby starších chalanov hovorili koľko im deti zjedia .neverila som ,kým ten môj nedosiahol puberty .😂 . On zje skutočne bez preháňania viac ,než ja s manželom dohromady .a pritom má sixpack na bruchu ( čo mu ako mama po štyroch pôrodoch s bruchom večne tehotnej závidím 😂 ) ale to už som odbočila .
Áno viem si predstaviť ,že teraz mam na účte len 400€ ,a musím z toho vyžiť celý mesiac ..veď mám doma svoje zemiaky ,nejakú zeleninku , pár krát budú lacné obedy ,potom sa pôjdeme najesť k mojej babke .. alebo budeme tri dni jesť cuketovy prívarok s domácimi vajíčkami ... Ale dlhodobo sa tak fungovať nedá , resp dá ,alé treba pomoc rodiny a o pár rokov si to odserie zdravie
@zafir01 presne 350 € na mesiac pre rodinu to je proste chudoba a nie setrenie alebo teda nerataju plno poloziek lebo jedia u rodicov ale im nakupuju atd
ak musis tak musis ale nie je to zdrave a dlbodobo udrzatelne
ja mam pocit ze niektore akokeby ani nechodili do obchodu a nemali prehlad o aktualnych cenach
@zafir01 ja som sa len pozastavila na tvojej vete alebo budeme tri dni jesť cuketovy prívarok s domácimi vajíčkami ... Ale dlhodobo sa tak fungovať nedá , resp dá ,alé treba pomoc rodiny a o pár rokov si to odserie zdravie - to vážne si myslíš,že keď jesť zeleninovu stravu tak sa ti to odrazí na horšom zdraví ? Alebo ako to je myslene? Mne osobne jednoducha strava s ovocím,zeleninou a strukovinami,príde zdravšia a sýtejšie ako mäsá a kadejaké steaky a pod. Ešte som nepočula ,že by chudobní boli preto chorlavejsi..skôr preto,že kupujú kraviny ako koly, sladké nápoje, priemyselné spracovane potraviny...ale to je už vec rozumu a nie celkom financií. Na jednoduchej strave nie je nič nezdravé.
@barbie2023 nie nie ,to má neber doslovne. Ak tento týždeň som zrovna ten prívarok robila .moje zemiaky ,moja cuketa ,môj kôpor .a domáce vajíčka .jediné čo som kupovala bola smotana a ocot .a fakt sme sa najedli a keď to prerátal za pár centov .ale jesť ho povedzme dookola celé leto sa nedá , zdravá je pestrá strava .a keďže som chovala ( husy ,kačice , kozy ,zajace ,sliepky ) a pestovala všetko možné , viem ,že to ide tak do peňazí ,že kvalita je lepšia ,ale finančné je to rovnako ( keďže všetko treba kŕmiť ,krmivo stojí dnes dosť veľa, mechanizácie na obhospodarenie záhrady je tiež drahá). .
Dala som zlý príklad s tým privarkom ,lebo často tie najjednoduchšie jedlá sú tie najzdravšie . Keďže naša rodina športuje ,niečo o výžive viem .a často stačí pozmeniť pár surovín a z vysokokalorickeho tučného jedla plného konzervantov je zrazu rozumnejšie ,ľahšie stráviteľná verzia plná vitamínov . Nie vždy drahšia .
No keď pozrieš do košíka v obchode ľuďom ,čo sa spravujú ,že peňazí nemajú ,tak často tam vidím také veci , ktoré by sne nejedli u nás doma .nie dlhodobo , nie pravidelne . Nehovoriac i nákupoch balených sladených vod , pochutín ( tam vidím dnes ,že veľmi zdraželi )
@zafir01 súhlasím
Zase sa mi až rozum zastavuje nad niektorými názormi 🤦 Schválne som teraz pozrela, koľko sme minuli na stravu za mesiac júl - 406,54€. Podľa tetiek Betiek z koňa je to asi chudoba 😂 No nevyzerá to tak u nás na tanieroch a v chladničke 🤷
@zuzanockamt ale koľko vás je doma ? Koľko roku v majú deti ? Máš doma nejaké zásoby z predošlého mesiaca ? Jedlo v práci je zarátané ? Jedla v reštaurácii tiež ? To zas netreba brať všetko ako nejaký vzorec ,že keď Anička minie na stravu s drogériu ( lebo ja tdm počítam aj bežnu drogériu a drobnosti , lebo keď ideš do Tesca či Kauflandu ,kúpim tam aj uhlie na gril , prach na pranie , a mne krém má tvár obyčajnú niveu ) , že tak to je správne ,a tak to musí byť .
Len napríklad ,ak by som nemala tých mojich 800 ,ale 400 ,tak prežijeme ,ale o dva tri mes by som už nemala zásoby doma ničoho ,,lebo len keď idem kúpiť prach na pranie,aviváž , tablety má zmäkčenie vody ,tablety do umývačky ,soľ do umývačky a klasický saponat + nejaký univerzálny čistiaci ,tak je to slušný peniaz ,a to kupujem každý druhý mesiac väčšie balenie
@zafir01 Určite ti tu nebudem vypisovať kompletné detaily z môjho života🤦 To už kde sme.
@zuzanockamt veď to nik nechce .to bola recnicka otázka . Napríklad ja tú sumu mám spriemerovanu . Každý máme iný štýl života .my v lete často grilujeme , každý víkend u nás sedia priatelia , pohostim ich . Včera u nás ,dnes sa griluje u suseda . Ale tiež kúpim viac jedla . Cez sviatky síce nejdeme viac , ale tiež k mám chodia návštevy .často tu mávam okrem mojich troch ,ďalšie dve či tri deti na jednu dve noci . Proste žijeme spolocensky ,a častejšie pozývame my ,lebo je nam to pohodlnejšie . DJ to je jedlo ,aj to sú financie ,a je to zahrnuté v nákupoch .patrí to o bežnému životu . No sú ľudia , čo žijú na byte ,majú jedno malé dieťa ,nepozyvaju si k sebe návštevy ,chodia na víkend k rodičom sa najesť ,a tam chápem ,že minú Max 200€ , a je im vyššia suma zvláštna .
Ale nie je na tom nič zle , proste máme rozličné návyky a iné podmienky .
@zuzanockamt no stále si stojím za svojím ..za 350€ sa 5 ľudí nevie celomesačný plnohodnotné prestavovať ... To je 70€ na celý mesiac na osobu ..2€ na deň . Na stravu na človeka . Teda ak v Tom nie je započítané si drogéria ..aj tak je tá suma mizeria
@zafir01 to je suma pod urovnou davky v hmotnej nudzi na osobu a tam tak max zemiaky a cestovina a obcas najlacnejsie maso
@zafir01 my napríklad míňame veľa aj na tie pochutiny a balené vody , aj keď sa to tu dosť hejtuje. Niekoľko krát do týždňa mame návštevy, grilujeme, vždy máme doma aj chrumky, chipsy , sladkosti, nanuky , radlere , dzusy ,sladké vody a nejaké víno pivo. Keď prídu kamaráti s deťmi a návštevy tak vždy otvorím chrumky, chipsy, sladké a VZDY sa to zje. Proste veľa ľudí tie kofoly a Džúsy pije, chlapi si dajú pivko na grilovacke. To nehovorím o mase a grilovacich klobaskach a podobne.
Niekoľkokrát do týždňa teraz v lete sme v potravinách a míňame na to dosť. Ale zas potom nás susedia a kamaráti zavolajú a hostia oni. V zime su to zas návštevy okolo sviatkov, mame stále nejaké oslavy vkuse milión ľudí
Kamarátka tiež nechápe načo toľko toho kupujeme, ale oni nikde nechodia, nikto ku nim a doma majú max vodu keď prídem.
@lakebabe no aj toto .inak fakt záleží v akom kruhu sa hybes .keď má prísť moja mama ,oni čistú vodu nepijú ,pritom u nás je veľmi chutná . Takže kúpim vody .teraz v lete minerálky .
A urobila som si domáce sirupy ,naživo jahodový ,cernicovy , levanduľový ..proste zatiaľ sme sirup tento rok nekúpili .ulietavam si tento rok na svojich . V zime zas sme robili jablkovy a hruskovy mušt a mrkovivo pomarančovy domáci džús . Lebo zas bolo vela svojho ovocia ,či zeleniny . Ale to je jedno .
Keď ma prísť suseda ,ktorá viem ,že sa vždy núkajú len cutrinadou ,alebo čistá voda s mätou ,uhorková voda a pod ,nekúpim iné vody ..keď ma prísť z rodiny niekto ,kto viem ,že skôr kolu a pod ,tak kúpim kolu . Môj muž má dg ,s ktorou nemôže veľa piť ,resp takmer vôbec ,a máme väčšinu priateľov v abstinentov ,alebo takých ,vo pijú fakt len máličko ,teda dajú si pohár leosieho rumu alebo brandy ,takto za celý večer Max 3 poháre a koniec. a pochutiny .teraz cez prázdniny vidím ,že ich Hádžem viac do vozíka ,lebo stále tu nejaké deti sú ,a chcem im zachce včas zavrieť ústa 😂 . A veru áno ,keď v piatok kúpim dve kilá krídel , marinádu , nejaké kilo krkovice a kúsok slaniny , k tomu zelenina na šalát, nejaké bagetky a niečo má pitie tak 50€ je preč na piatkovú grilovačku s priateľmi
@zafir01 presne my balené vody nepijeme , ale decka od kamarátov to majú radi dzusy a kofoly na návšteve dovolené. Tak vždy sa toho vypije dost. Aj nealko radlery to tu ide na litre. To si aj ja sem tam otvorím. Vždy si to uvedomím kolko sa toho vypilo až keď ideme raz týždenne vrátiť fľašky. A chipsy a také u nás jedia všetci aj dospelí a deti tak toho sa tiež poje. Ale zas ku každému co prídeme to ma takisto.
Alkohol nejako nekupujem my moc nepijeme , ale to mame zásoby z toho co pozostáva podostavame v priebehu roka.
@lakebabe každopádne .. som na koniku cca 20 rokov . Nikdy predtým sa neriešili v takom množstve témy kto koľko míňa ,a ako viac ušetriť ,a kde ušetriť ,ako posledné tri roky cca . Je to smutné ,a zarážajúce .áno ,aj ja pozerám po zľavách ,a nehadzem do vozíka všetko . Myslím ,že ľudí ,ktorí musia vyžiť aj z tých 2€ na deň bude pribúdať . Čo by malo prejaviť v ostatných skôr ľútosť a solidaritu ,ako pohoršenie .
Ale dvíha sa mi obočie potom ,ak mi niekto bude hrdinský tvrdiť ,že je to v poriadku ,a sú úplne spokojní s tou sumou ,a že my ostatní,co minieme viac ,sme asi nejakí vadní
@barbie2023 ja to tiež nechápem, či sú tu všetko len lekári, politici, ITčkari a manažéri na vrcholových pozíciách a keď teda áno, tak kde vlastne berú čas toľko času tráviť na Koňovi 😅
Inak, môj muž tiež zarobí 1200, to má fix, plus má prémie, tie sa rôznia podľa toho, koľko roboty majú, ale teda bežne sú 0-200 eur 😅 ja mám rodicak. Pred rodicakom som mala cca 850 eur a ani moc nepoznám ľudí, ktorí by tu zarobili viac. A to sme na západnom Slovensku. Takže my aktuálne tiež ťaháme domácnosť cca z 1500 eur, lebo muž veľa cestuje a cca 200-300 eur si necháva pre seba ak by dačo potreboval. Nemám pocit, že by nám niečo chýbalo 🤔 možno len nie som náročná 😅
Ja som si to vyrátala a mne vychádza ,že na stravu minieme cca 500€ mesačne + pečivo rátam osobitne a umelé mlieko tiež. Neratam do toho letné stravovanie keď ideme napr na hranolky, langoše či nejaké špeciality. Drogéria mesačne netuším lebo kupujeme nárazovo pracie veci a pod. Ale asi viac ako 15€ by som netipla. A myslím si ,že sa stravujeme viac-menej zdravo.

@jarkove Tak cudzia anonymka ma pozná lepšie ako sa poznám ja a vie,čo by som urobila/neurobila 😂Konské fórum ma už ničím neprekvapí 😂