Aký máte týždenný rozpočet na stravu?
Zdravím zaujmalo by ma koľko mínate týždenne na stravu. Snažime sa niekde ušetriť a nakupujem kvalitné potraviny a nakoľko nám asi pribudne ešte jedno dieťa robím si starosti a snažím sa niekde ušetriť. Ak by ste mohli napísať Váš mesačny plat a ako z toho ako rodina vyžijete a ako hospodaríte pri viacpočetnej rodine. Nepýtam sa to zo zvedavosti, ale manzel si napriek dobrej kvalifikacie v zahranici a dobrej vysokej skoly neviem najst dobre platene zamestanie(znova v zahranici ale inde) Ja zatial nepracujem nakolko som na materskej, ale 2. syn zacne od Sep. chodit do skolky nakolko chceme tretie dieta teraz nie neskôr tak rozmyslam ze by som aspon cast Th pracovala dva krat do tyzdna. Th predtym boli ryzikove ku koncu kôli krcku takze neviem ci naozaj by bolo vhodne pracovat chcela by som si to moje posledne Th naozaj uzit. Ale mam starosti kôli peniazom nakolko sme ratali ze manzel si urcite najde dobre platenu pracu s jeho doterajsimi skusenostami a kvalifikaciou.... od 17. augusta ma pracu, ale stale hlada nieco este lepsie platene nakolko z tohoto rozpoctu to pôjde knap knap, knap.......
Samozrejme ma tento rozpocet zaujma pri dvoch az troch malych detoch,,,,
dakujem
@elise ja hlavne kupujem tak narazovo ked je nieco v akcii.. napriklad sardinky 30 percentna zlava tak kupim si aj 50 krabiciek lebo mi zase mame take peniazky v zalohe co mozem dopredu minut.. a ai ine ako cestoviny aj ked mame strojcek teraz mm mi kupil na vyrocie tak uz moc cestoviny nekupujem.. mame aj mlyncek na obilie .. mm jeden cas robil chlieb.. ale on ma zdravotne problemi teraz skusa bezlepkovu a aj tak vyzijeme v pohode... hlavne on si tie bezlepkove vyrobky nekupuje vari si doma .. je s malim na MD ja chodim do prace takze tiez niesu ktovie ake primi ale tak mame usetreny vankus... a taketo nakupi sa fakt oplatia na trvanlivejsie potraviny ze ked su v 30-50 percentnej zlave ze ale naozaj vies ze je to aj realna zlava lebo niektory odrbavaju... tak nakupit si vela... napriklad paradajkove pretlaky , muka cestoviny ryza strukoviny, ryby v konzerve kludne aj na rok... a mlieko vzdy striehnem akciu a ked je kupim rovno cely karton minimalne alebo dva.. ako ja nic bio ani eko nekupujem.. mame nieco od nasich zo zahradky a domace dzemi... a ked je v kauflande akcia na zeleninu niekedy sa v nej aj nieco bio najde ako spargla a tak.. a hlavne zo zeleniny a ovocia jeme vzdy na co je sezona takze ziadne take ze na jar vodovi melon za 2 eura kilo a tak .. ale tak minule mali mandarinky v lete take tie vianocne s tenkou supkov co si ako dieta este pametam a tu celu zimu ich nebolo tak som si kupila takze niekedy si dam aj take... ale to vravim keby ni e taketo ulety obcas urcite to este skresem...
ale mame este vyhodu ze mame blizko druzstvo tak kupime si domace mliecko urobime jogurt syr aj smotanu niekedy.. a byvame v dome ktory mm zdedil sice sary prerobeny (nedokoncena prerabka) takze zrut penazi ale tak nemame hypoteku... a ta jedalen je super pre mna aj ta strava je zdravsia aj tym detom davaju vela masa.. takze to je vyhoda... a aj ked setrime myslim si ze sa stravujeme zdravise ako vela inych ludi co vidim nakupovat v kauflande za 2-3 nasobne ceny a len same sladkosti, mastne veci polotovari, zemiakove lupienky alkohol a sladene vody... takto si ja zdravie nepredstavujem aj ked 75 percentku cokoladu si niekedy kupim, a aj domaci kolacik niekedy spravim...
@dai Ja napríklad morským plodom celkovo neholdujem, ale chodím zas aspoň 2 krát do mesiaca na sushi a sushi je veru drahé v reštauráciách. To sa ale tiež neoplatí robiť doma, lebo by som musela mať 1000 prísad a aj tak to človek neurobí ani zďaleka také chutné, nehovoriac o kvalite rýb, ktoré vedia zabezpečiť len dobré reštiky.
Oriešky mám rada aj ja - mandle, pistácie nesolené aj kešu mňamky... Rôzne syry tiež milujem - niva, gorgonzola, rôzne kozie syry, parmezán ale aj slovenské korbáčiky a parenice... Syry sú veľmi drahá položka.
@sandra551 keby som si dala viac zalezat, tak sme na tom minimalne ako ty a to mega setrim co sa da pri tej sume 🙂 lebo som na MD.
muz aj syn sa stravuju, myslim obed mimo a to vsetci vieme ze klasicke menucka a obed v druzine su onicom a ledva na nich preziju kym pridu domov. urcite sa to neda ratat za normalny obed.
@vedorka uprimne... ja rajciny milujem... ale to co sa v zime da kupit v obchode teda ani zdaleka rajciny nepripomina☹ to ich radsej ozeliem ( ani moja dcera co je vyslovene rajcinozrut a na ranajky dava pravidelne 5-6ks tie obchodne zimne odmieta jest - ona tvrdi ze to rajciny nie su - nevonia to tak, nechuti to tak, len to tak vyzera😉 )
@vedorka Nooo ono dajú sa aj konzervy kvalitné nakúpiť. Ja kupujem tuniakovú už neviem čo je to za značku, ale jedna cca 200 g stojí 3 € miešaná so zeleninou. No ten tuniak suchý, žiadny hnusný olej a krásne jemný až sa rozpadáva 🙂
A sú aj konzervované zeleniny dobré, ale tiež cena je niekde inde...
@vedorka tak by si sa cudovala, ze kolko sa ti toho urodi. Ja mam napr. Len po kuse zo vsetkeho a aj tak mam prebytky z paradajok, cukiet, cvikle. Napr. Taka cuketa, sadim vzdy 2 semiacka. Len 2, na viac nemam miesto a aj tak je tej cukety tolko, ze uz mi ide hore krkom, lebo minimalne 2x do tyzdna jeme nieco s cuketou. Cviklu som zasiala necele 2 riadky a uz mam zavarenych 15 poharov, plus odkladam do pivnice za plny sudok. Paradajky nam uz padaju na zem, denne som len ja sama zjedla tak 4-5 kusov, plus neratam vsetky tie omacky, polievky.. Ostatne nam pokryje cele leto tak akurat. Mam zahradku 2 zahony cca 3x4 metre.
@vedorka inak suhlas v tej zahradke hlavne mi na kysucoch moc nedopestujeme to je len na zabavu.. ja hlavne kupujem lacnu zeleninu.. neriesim bio a tak.. ako nie od ciganou pri ceste :D ale normalne v obchode.. na ranajky tiez jeme vela zeleniny .. kazdy papriku paradajku (btw ide zima paprika je este lacna a ma vela vytaminu C ;)) redkvicky cibulky uhorka... kazdy den, a zeleninu aj ku obedu malemu davam a aj ku veceri ak nieje nic sladke.. alebo nejaku mrazenu.. hrasok kukurica.. a tak... mi sme tiez zrui zeleniny.. ale zase ovocie to sa da dopestovat a aj lacno kupit, aj domace... ked je uroda jablk da sa do nejakych sadou ist nazbierat lacnejsie... jablka ti mesiac vydrzia ked ich aj neskladujes ktovie ako ... a ako aj baby ine pisali ... ananas a ine somariny ako nevravim ze aj ja si za rok raz nekupim a ze mi to nechuti ale zase extra zdrave a potrebne to podla mna pre nase organizmi v nasich zemepisnych sirkach podla mna nieje.. ja kupujem hlavne banany tie su dobre na travenie... tak kazdy den urcite sa u nas 1-2 zjedia minimalne... hlavne ta zelenina a ovocie sa da kupit aj lacno aj draho velke rozdieli su takze treba to mat uz vymaknute kde ako co.. lebo zase stale kukat letaky a chodit po obchodoch moc to je strata casu ktory mozem venovat rodine a detom.... a na semienka vam fakt odporucam ten helpful sk.. lebo aj to su vytaminy....
@akvi ako prebitok ano ale to len tak 1max. 2 mesiace.. ked je dobry rok a urodi sa inak uz je po.. ale tak zase mozes si spravit leco a mas aj na neskorej..
cuketa a cvikla to je ina vec to je super vecicka.. aj tak ze zamrazit.. cviklu obvarenu tekvicu ani obarat netreba... robievame privarky polievky alebo aj zapekane ako plnenu papriku tak plnenu cuketu upecies v rure a staci ti tam 300 gramov masa amas jedlo aj na 3 dni a aka je to mnamka.... som nasla len pred 2 rokmi recept a je paradny.. a tekvice ti aj v spajze dlho vydrzia.... ale v obchode chcu za to nehorazne ceny podla mna... na to najlepsia zahradka ... ale u nas na kysucoch nic moc... este ze babka s dedkom donesu...
@vedorka sme na juhu slovenska cca 15 km od hranic s madarskom... Uz zaciatkom marca mame zelenu cibulku a hlavkovy salat plus redkvicky vo foliovniku /cibulku tam zasadim uz koncom jesene/ , potom to len pribuda a pribuda, fakt neskutocne mnozstva co sa nam urodi, urodu zbierame z folie az do mrazov, vacsinou do novembra a este do zimy nam vydrzia uskladnene jablka hrusky cibula cesnak zemiaky cvikla. Mam plny mrazak sackov s mrazenym ovocim....hlavne jahody, maliny a moruse, dalej namrazeny hrasok fazulka, nastruhana tekvica. 70 percent velkeho mrazaku mam zeleninu a ovocie. Nehovoriac ake mnozstva dzemov, a zavaranim mam...ale to neratam do cerstveho ovocia a zeleniny 😉
Z obchodu vykryvame hlavne koniec zimy a zac. jari...cize hlavne januar a februar a aj vtedy este likvidujeme mrazene ovocie, kazdy vecer deti zjedia jeden sacok 😉 ale kupujeme vtedy hlavne papriku alebo cinsku kapustu a podobne. Nam zahrada vykryje fakt podstatnu cast roka a zjeme toho dost.
dam foto z jari, vecerny salat pre nasu rodinu 😀
@vedorka prave ze niesu to konzervy .. to co pisem su veci ktore kupm do zasoby lebo vydrzia .. ked su v akcii.. ryby s konzervy robime do pomazanky kazdy vykend.. pretlak pouzivam na polievku alebo na plnenu papriku s tym ze do polievky dam aj 4-5 zivich paradajok cesnak a cibulu a bazalku - ak robim polievku cca 15 krat za rok a omacku 5 krat za rok tak 20 pretlakov ked kupim v 50 percentnej akcii tak to mam vzdy za polovicnu cenu ..... a ovocie v konzerve nekupujem to je presladene a naco -neejake zavaraniny donesiem od nasich ale ani to moc nejeme lebo nam je to sladke.. do kolaca niekedy dam .. ale kolac tiez len raz za cas (ak 20 krat za rok tak je to vela) a v lete vecsinou jablkovy nech sa tie jablka nevyhodia..... zeleninu radsej mrazenu... ale niekedy kupim fazulu alebo kukuricu ci hrasok v konzerve ale to nie casto to nekupujem ani do zasoby to je len skorej chutovka alebo na vylet kedze mm ma tu celiaticku dietu teraza mali to ma rad... strukoviny som myslela susene aj ryzu a muku (mi kupujeme dokonca cele vrecko spaldy psenice v biomile alebo v helpfule vrecko psena alebo pohanky namelieme na mlynceku na muku alebo aj v mlynceku na kavu sa da ked nieje nieco tvrde ako ryza ci obylie)..... inak ryby samozrejme ked tobim na obed kupim mrazene.. a s tymi vecami ci v skle ci v tetrapaku... osobne si kupm to lacnejsie.. ledine co sa mi nelubi ta ekologicka cast veci inak predsudky nemam aj v skle moze byt zavarena menej kvalitna potravina ako v tetrapaku a opacne... skorej ked niekedy nieco lacne zistim ze je smeid chutovo alebo tak tak to nekupujem zvolim inu varantu aj ked nieje najlacnejsia to zas niesom ako fanatik dam aj na to aby veci boli chutne a kvalitne.. pripadne zlozenim, na to si davam pozor... pri rybach zase sledujem lovnu oblast nech to niesu nejake spinave moria - to ma mm pod palcom... ale tak ti poviem vela ludi ma predsudky voci konzervovanej a mrazenej zelenine ale castokrat je kvalitnejsia ako ta co kupis lebo sa to mrazi a konzervuje v case ked je to dozrete... a tie ryby co sa ryby odporuca vela jest ver tomu ze sardinky s konzervy mas tiez plnohodnotne ryby... lepsie ako nejaky lacny vodovy pangasius - fuj to nekupujem radsej tresku aliassku najmenej vodova a lacna mi pride coop tie kocky... treba si o veciach precitat lebo kadekto nad hocicim ohrna nos... aj obilniny ludia povedia nedavame detom pohanku ved ani mi to nejeme tak naco .. a pri tom ake je to zdrave... hlavne ze ma dieta kindervajicko pravidelne... ja som taku sprostost v zivote nekupila aj cele okolie vie ze mi sladke malemu nedavame... ti poviem u nas stale nejake cokolady bombonieri a kinder vajicka co navsteva "chuudatku" dietatu donesie lebo mi mu nedoprajeme... no normalne nemam sa tych kindervajicok ako zbavit... vzdy to posuniem aj to mi je blbe lebo ani ja nerada davam cudzim detom sladkosti podla mna blby zvyk ale tak ked su starsie a mam to doma tak im dam... a cokolady vyslovene posielam ked ma niekto sviatok dalej lebo ked citam ze "znackova cokolada" a zlozenie prve cukor druhe palmovy olej.. vela ecok a niekde na konci kakao tak ako ze to uz co je a to nehovorim o polskej .. to je milka figaro orion.. des...
@jolinka to ze ste na juhu je velka vyhoda pre zahradku veru a aj menej prekurite... len tie tepla by som si asi nezvykla aj ked ja som tiez z juhu len som sa tu na kysuce odstahovala tak uz som si zvykla..
krasna foto ako z rklami az mi sliny tecu 🙂 mi sme doma ako take kralicky :D
Je to O tom koľko si mozes dovoliť minúť, tak sa prispôsobiš.my sme 2+2 A miniem cca do 150-200eur za týždeň. Potraviny vyberám, pozerám zloženie A snažím sa zdravšie verzie. (Napr nie je jogurt ako jogurt, nie je olej ako olej).ssmozrejme keby som mala nižší rozpočet tak musím rozmýšľať ešte viac☺
@sandra551 no ako ze tuniak zmiesany so super olejom a super zoleninou v konzerve aj s korenim.. ja si kupim ladneho tuniaka ale nie drt ale kusky lebo to je des.. ked je akcia kupimm viac konzeriev.. tiez radsej kupujem v oleji ale ked nieje iny kupim aj v stave,... ale osvedcili sa mi viac v oleji... pridam pripadne olivovy olej , cerstvu zeleninu a citronovu stavu trochu korenia a ver ze 3 eura ta taku vec by som nedala to je drahe len za to ze je to poniesane uz spolu....a je to taka mnamka ze maly sa aj za usami oblizuje...
ale napriklad veci ktorych nezjeme na litre ci kila tak ja kupujem ozaj kvalitne ale tiez kukam akciu .. napr olivovi olej si nekupim kaufland znacka ale osvedceny kvalitny ked je naj akcia rovnako repkovy aj slnecnicovy to sa mi osvedcili z palmy olivovi sa mi ale od nich neosvedcil... a ako j pise sakura nieje jogurt ako jogurt ale Gazdovsky jogurt holandia 500 gramou za 59 centou niekedy za 39-49 centou ked je akcia to je uplne lacne a uplne vynikajuce riesenie.. das si medu alebo dzemu, vlocky ovsene susene ovocie alebo semienka a ako nemusim mat v skle a je to vyborny.. nic proti raju .... ale brigadovala som tam cez vysku a teda ked treba tak zjem ale fakt to nekupuejem
@jolinka no fakt nas mali ked chce nieco dobre nepyta sladkosti a pritom nema zakazane.. aj u suseddou dostane kadecoo az niekedy ma zamrzi ale nezakazujem nechem mu z toho spravit modlu tak zje aj horalku mal raz uz ale to je ze vyslovene fuj pre mna.. a domace kolace ked susedia robia tak si da do kazdej ruky a oni mu dopraju - ja ked robim dam mu naraz len jeden vydz lebo na take male dietko mi to pride vela cukru co ja davam malo este aj oproti recemtu... tak ale doma si vypyta redkovku, alebo mandle alebo mliecko alebo slnecnicove semienka alebo ovocie... alebo ked robim puding, s jablkami.... tak to hovori mnam mnam.. az sa za usami oblizuje ..cukor je nezdravi neni dovod sa nim dopovat... a aj drahy... 🙂
@oskvarka no u nas by rybacie pomazanky zo sardiniek z konzervy nikto nejedol 🙂 ani plnene papriky 🙂
akymkolvek konzervam s cimkolvek sa vyhybame. a aj lososy su drahe, aj domaca hovadzina ci kurcata. vcera som kupila skoro dve kila masa, drahe bolo, cez 20 eur a tak dva obedy budu z toho, ak sa do toho vsetci pustime 🙂 asi aj vela jeme 🙂
to iste, ak sa vari na kvalitnych olejoch, ktore pouzivame namiesto masiel atd. si zober kolko stoja kesu, para orechy co jeme k ovociu. kvalitna strava je draha...
@oskvarka navyse tolko zdravej zeleniny a ovocia co mame ma aj dalsi financny efekt okrem setrenia kupovanymi potravinami... deti nebyvaju takmer vobec chore, nasi brali atb asi tak 4-5 x a to vsetky styri dokopy 😉 😉 za cely cas, co mame deti, daktore decko tolko atb ma samo za jeden rok . Minuly rok bol vynimocne starsi syn chory, zapal ucha a len navsteva lekarne stala 35 eur... 3 sirupy, probiotika, vit. C, doplatok za lieky.
Tak kolko usetrime, ked sme zdravi 😉
@jolinka no ved to booli vianoce... mi sme mali aj lavicku este rped domom vylozenu.. 24 rano mi mm vravi.. ze akosi sa otepluje zeby som este pokosil :D... a to kysuce :D.. ale tak zase mi sme tu mali max. 34 stupnov.. ja ako teplo neznasam ktovie ako ale prezijem ale teraz ako som tehu ho znasam akosi este horsie takze ja radsej tu jesen.. aj na dovolenky mi najradsej chodime na jar ci jesen.. ja rada more kedze mam alegriu a pomaha mi to ale boli sme v juni tento rok a veru uz neskoro uz bolo na mna teplo a to tam sezona ani nezacala :D... ja som zase taka dovolenkova a vyletova sice nic all icusive a 5 hviezdiciek v top sezone... ale tak aspon mozme ist aj 2 krat za rok ... 🙂
@jolinka nas mali este ATB nemal nikdy .. este sa aj kojime tak mozno mu aj to pomaha... a ja som mala raz anginu ked bol on mali od babky muzovej som chitila inak tiez dlho nic... len sme teda alergici a muz nemoze sladke mlieko a teraz skusa aj tu celiaticku dietu a este mu zistili teraz histaminovu intoleranciu takze trochu akcne.. ale on sa vynajde nejako ... ale ja osobbne aj ked vzdim ze ked chcem celozrnnu spaldovu muku aj ked si ju doma nameliem s kupeneho vrecka spaldy (lebo za balenu v obchode za po kila chcu viac ako za kilo muky celozrnnej ) tak to ma nikdy nevide tak lacno ako muka v akcii biela ale tak nieco chceme aj zdravsie... a verim tomu ze ak dam za kilo muky do 1,5 eur a miniem 1/2- kilo povedzme za mesiac tak to nieje taka polozka.. oproti bielej muke zase.. ale inak odporucam bezlepkove palacinky z pohankovej a psenovej muky je to mnamka lahucka na zaludok .. zdrava a ked trafite pseno a pohanku v zlavovom kutiku v kauflande tak velmi lacna.. ale ani normalne nie moc draha... sme sa aj pri mm celiatickej diete vela noveho naucili... 🙂 a hlavne nekupovat muky mlyncek na kavu stoji 14 eur ... a ide to v nom perfektne pomliet... 😉 🙂
@sakura77 paštety, tavene syri a parky to teda nekupujem vobec.. este tak obcas jednu parku do polievky som dakedy dala ale co mam maleho ani to nie.... jedine domacu klobasu do vianocnej kapustnice... lebo to su ine gebky... a tie pastety asi najviac... a este doporucam diskaveri video ako sa robia zemiakove lupienky a verte baby ze take nieco uz v zivote nekupite ... taketo veru najviac pomaha ked to vidis na vlastne oci... moja mama ako studentka brigadovala vo vyrobe dzemu a odvtedy by kupvany dzem nekupila (aj ked proti lekvarovemu kolaciku z obchodu predsudok nema.. ocividne si to nevie tak predstavit az 🙂 ) takze osobna skusenost je naj ,....

@vedorka ak mas normalnu zahradu tak ti to v pohode pokryje - nasi maju teraz len malinku cast zasadenu a paradajek milionpaet, uhoriek, baklazanov, tekvic - co len chces... o ovoci ani nehovorim - co si pamaetam tak okrem vianoc a exotickeho ovocia vtedy sme mali vzdy vlastne veci...
moja svagrina si inak teraz zasadila 3 korene tych krpatych paradajek do kvetinacov a rodi to ako sialene - na kazdom kriku ma naraz aj 30-40 rajciniek a stale nove a nove...