icon

Aký máte týždenný rozpočet na stravu?

sarahh28
28. júl 2015

Zdravím zaujmalo by ma koľko mínate týždenne na stravu. Snažime sa niekde ušetriť a nakupujem kvalitné potraviny a nakoľko nám asi pribudne ešte jedno dieťa robím si starosti a snažím sa niekde ušetriť. Ak by ste mohli napísať Váš mesačny plat a ako z toho ako rodina vyžijete a ako hospodaríte pri viacpočetnej rodine. Nepýtam sa to zo zvedavosti, ale manzel si napriek dobrej kvalifikacie v zahranici a dobrej vysokej skoly neviem najst dobre platene zamestanie(znova v zahranici ale inde) Ja zatial nepracujem nakolko som na materskej, ale 2. syn zacne od Sep. chodit do skolky nakolko chceme tretie dieta teraz nie neskôr tak rozmyslam ze by som aspon cast Th pracovala dva krat do tyzdna. Th predtym boli ryzikove ku koncu kôli krcku takze neviem ci naozaj by bolo vhodne pracovat chcela by som si to moje posledne Th naozaj uzit. Ale mam starosti kôli peniazom nakolko sme ratali ze manzel si urcite najde dobre platenu pracu s jeho doterajsimi skusenostami a kvalifikaciou.... od 17. augusta ma pracu, ale stale hlada nieco este lepsie platene nakolko z tohoto rozpoctu to pôjde knap knap, knap.......
Samozrejme ma tento rozpocet zaujma pri dvoch az troch malych detoch,,,,

dakujem

sandra551
22. sep 2015

@elise Nič v zlom, ale z tvojej stravy budeš mať brutálne problémy... Poznám jednu pani čo sa takto podobne stravovala, hovorila, že jej nič netreba a orientovala sa len na chleba. Chlieb to sú sacharidy! Čo potom bielkoviny, vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, fruktóza a milión iných stavebných zložiek. Človek neje zo srandy, ale strava vyživuje jeho telo - všetky časti a mozog. Keď ochudobňuješ telo od potrebných zložiek tak sa to vypomstí na chorobách. Možno teraz to ešte ťaháš, ale po 50tke môžeš byť na odpis... Držím ti palce nech nájdete nejaké riešenie. Nejaký byt a rýchle splátky hypo by mi za takéto trýznenie nestáli...

jolinka
22. sep 2015

@elise my sme boli niekedy v maji v restauracii /chodime max 2-3x do roka/, a muz objednal 6x polievku, a 6x druhe jedlo dospele porcie, vsetko sa zjedlo 😉 😉 len dvom najmladsim sme pomohli dojest dospeli.

elise
22. sep 2015

@sandra551 jem obcas aj nieco ine, dakujem za povzbudenie, verim ze to zlepsime

elise
22. sep 2015

@sandra551 nieco mame zo zeleninky v zahradke

jolinka
22. sep 2015

@elise no nasilu ho nevykrmis, ked odmieta jest, tak nech je aspon tie polozky co neodmieta.

vahu ma na vysku dost malu, vyska sama nie je taka strasna , je okolo 10 percentilu, co je este v tabulke normalnej populacie,

sandra551
22. sep 2015

@elise Veľmi ti to prajem, naozaj. Je to strašné, ako niekto musí žiť ☹ Tento štát nie je spravodlivý, je mi z toho zle...

dai
22. sep 2015

@sandra551 tak zas to co si ty vymenovala pre slovaka tiez nie je prave naj strava🙂 osobne na bio moc neverim pokial ho realne nedopestuje niekto koho poznam😉 co sa tyka toho cudzokrajneho ovocia - kazdy odbornik na stravu ti povie ze hlavne deti maju jest najmae sezonne domace ovocie lebo ich stravovaci trakt je nato prisposobeni...
ako ja mam podobny mozno aj vyssi rozpocet na stravu ked zaratam aj restauracie, ale zase si myslim ze zdravo sa da stravovat aj lacnejsie... Beriem ale ze to co popisuje Elise je uz znacne obmedzujuce a tiez si neviem predstavit vyvazenu stravu za take peniaze...☹

jolinka
22. sep 2015

@elise prave pozeram ze ste od nas daleko , keby ste boli od Kosic, rada by som vam nieco zo zasob v zahrade poslala. Ja uz aj rozdavam, davam sestre, toho roku sme mali takmer zo vsetkeho dobru urodu. Zahrada je moja zaluba, rada pestujem.

dai
22. sep 2015

@jolinka ta vaha nie je taka strasna - ja mam 8rocnu dceru - je trosku vyssia ale ma podobnu vahu a ma fakt peknu atleticku postavu, ziadna vychrtlina ( miluje ale pohyb a ma ho fakt dost )

moon1979
22. sep 2015

@elise tak to máš môj obdiv, že z tejto sumy dokážeš pokryť všetky potreby v domácnosti na týždeň

elise
22. sep 2015

@jolinka kd mu kupujm gate tak 128 a musia sa dat stiahnut v pase inak mu plantaju a padaju.

dai
22. sep 2015

@elise hm... to ja musim krpatej 134 ale ma dlhe nohy zas... robi ti syn aj nejaky sport? tym by mohol spevniet...

elise
22. sep 2015

@jolinka 💙si zlata

akvi
22. sep 2015

Uz tu bola podobna tema 🙂 Mne z toho vyslo, ze na stravu treba ratat 3 euro na osobu a den. Deti samozrejme ratam tie od 6 rokov, kto ma chlapcov v puberte, tak este viac. Kto mina menej, tak sa urcite ukracuje o plnohodnotne jedlo, alebo ma vlastne zdroje, ako zahradka, alebo aj taky kazdotyzdnovy nedelny obed u svokry je pomoc 😉 Aspon teda my ked ideme k rodicom, takjednak sa najeme, jednaknas nabalia a nedaju si to vyhovorit. 🙂

elise
22. sep 2015

@moon1979 dakujem, musim 😉

viera27
22. sep 2015

uf, baby, klobuk dole! My sa nastastie vobec uskromnovat nemusime, takze ani nepisem, kolko "prezereme" 😀 . Ale o to viac je mi luto, ked vidim, kolke musite bojovat s naozaj napnutym rozpoctom na maximum ☹ .

sandra551
22. sep 2015

@dai Ja nehovorím, že sa stravujem najzdravšie, ale snažím sa čo najpestrejšie a hlavne to, čo mi chutí. Deti zatiaľ neriešim, tie nemám a je mi jasné že dávať dieťaťu ananás asi nebude najvhodnejšie. Na dospelácku stravu je to myslím v pohode. Samozrejme, že nejem len ananás a mango. V lete hlavne jahody, maliny, ríbezle, mám rada aj černice a čučoriedky. Veľa mám z domáceho a potom kupujeme a je to naozaj bio - dopestované. Bio z obchodu nekupujem okrem napríklad produktov ako tahini, quinoa, goji, acai a pod. čo vypestovať alebo spraviť nie je možné u nás. Prepeličie a beztukové vajíčka mám tiež z chovu od známej, kurence a kačky či husy detto - domáci chov, ryby kupujem lovené na udicu alebo od známeho z Nórska čo chodí na rybolov. Takže asi tak... No tie produkty sú drahšie niekoľkonásobne od tých v obchode...

elise
22. sep 2015

@sandra551 u nas bol velkyrozdiel ked sme nemali deti sme siviac dopriali a to sme nejako extra nezarabali,niekto by povedal nebudem matdeti kym si nenasetrim ake toni je len3 roky pocas rodicku. Dieta je na cely zivot a rastie a v skolach chcu kooopec poplatkov a vselicoho. Neda sa nasetrit tolko vel tktoby smedeti nemali nikdy. 😉 inak syna aj dcerku som do 3 rokov kojila popri normalnejstrave, takze sme ajna tom usetrili.

jolinka
22. sep 2015

@sandra551 vsak ja stale hovorim muzovi, ze to kvalitne bio co vypestujem na zahrade, to ma hodnotu aspon 200 eur mesacne v sezone... a navyse cerstvost ktoru v zivote nedosiahnes pri kupovania a presune... 😉 😉

Ja zajdem 7 metrov od domu do zahrady, donesiem cerstvu zeleninu a o minutu /po umyti/ uz ju jeme. nehovoriac o chuti. Minule muz ci som paradajky sladila...ja ze cosi, to su take sladucke zo zahrady, lebo ja ich neoberiem polozelene aby v obchode dozreli, ale uplne zrele plne cukru zo slnka 😉 co by v obchode za 24 hodin zmakli a zacali hnit, my to ale hned zjeme.

oskvarka
22. sep 2015

@sandra551
@dai baby ale to co pise @elise nieje strava celej jej rodiny len syna autistu .. u neho nebude problem az tak vo financiach ze sa neda uplne zabezpecit rozmanita strava.. len skratka on to nezje a len si vybera... myslim ze keby nie tak z tych penazi rozumnym prepocitanim sa da pekne navarit-aj ked jasne ze je to o hubu a treba sa otacat za kazdym centom.. jasne ze nie si vyskakovat ale tak mi mame sice 35 ecok na stravu ale zas az tak strasne to setrenie nemusim riesit kludne si doprajeme... ln to sladke nekupujeme a ani ziadne procesd food (hotove jedla, sackove, nakladane uz pomiesane .. skratka radsej zakladne potraviny ako nieco s kopou ecok a palmoveho oleja)... a da sa... skratka viem ze by sme to vedeli este zuzit ked by som si na to sadla a naozaj kupovala uplne preratane... s tym ze mi nakupujeme iba v kauflande lebo tam maju lacno a hlavne ked ides po devetnastej maju lacnu zeleninu.. a ja ked kupujem tak mam v kosiku chlieb mlieko maslo syr a kopec zeleniny - ci uz cerstvej alebo mrazenej, ryby, vajicka (kedze nam kuri zadusila sliepka nove sme este nesihli kupit) sem tam mamso.. sem tam nejake ovocie ale teraz v lete mame jablone a tento rok sa urodiloo.. a nasi nam aj nosia co byvaju na juhu .. kedze mi kysucania mame len jablka hrusky a slivky a aj to len co sa urodi.. vlani boli slivky tento rok zas jablka... 🙂... btw .. sunku nekupujem odkedy sa mali po nej ide zabit a aj na deckej sunke mas napisane ze od 3 rokov to som kupovavala len kvalitnu ... tak to asi moc zdrave nebude tak nam to netreba... dame si radsej zeleninu vajicka varene, syr alebo nejaku pomazanku...

sandra551
22. sep 2015

@jolinka Presne tak... Ono je to tak, lenže zas vieš ako, nie každý má záhradu, to vyžaduje čas, polievanie. A nemáš záruku každý rok, že sa ti to dopestuje. Zeleninu a bylinky nie je také ťažké dopestovať, horšie je to so zháňaním bio mäsa a tie ceny sú vážne astronomické 😒 Ale tak to už proste je, tie náklady na bio mäso sú aké sú. Je rozdiel keď kurča vidí denné svetlo a má mäso na nohách vyvinuté z behania po dvore, a chutné z toho že aj malo radosť na tomto svete... ako steroidové vodavé kurence z obchodov, ktoré vlastne tiež nie sú zadarmo.

elise
22. sep 2015

@oskvarka pomazanku robievame tym sa dost usetri peniazkov. Peniazkov nemame vela, alesnazime sa najlepsie ako vieme.

sandra551
22. sep 2015

@oskvarka @elise Aj ja mám rada pomazánky - zelerovú, mrkvovú, vajíčkovú, tvarohovú, pažítkovú, tuniakovú... mňam 😉

jolinka
22. sep 2015

@sandra551 my aj kacky chovame a chystame sa aj na sliepky na maso, vajicka nam predava sused cez plot. Ano a velmi som tomu neverila, ale chut domaceho masa je ovela lepsia. 😉 Vsade teraz pocujem ze kacacie, husacie hody v restauraciach...drahe jak kolera, a my uz sme prejedeni a tu vychvalovanu predrazenu pecienku jem len ja, lebo nik to doma nechce 😅

elise
22. sep 2015

Aj privarky su super len to syn neje a ani mlete maso. Cestoviny su tiez na par dni super,ken syn varene, polievky robim vo velkom hrnci a zmrazujem, tym dost usetrime.

jolinka
22. sep 2015

@sandra551 my vzdy posadime z kazdeho potrochu a na rozne miesta, nieco sa nevydari, ale vacsina plodin ma dobru urodu, my tu mame velmi urodnu podu a aj dostatok vody pod zemou, idu pod nami podzemne rieky a zriedla, mozeme vodu tahat cely den, raz muz zabudol vypnut cerpadlo, kamsi isiel, voda sa liala po zahrade 5 hodin a v studni neklesol ani centimeter. 😉

akvi
22. sep 2015

Inak nezda sa to, ale zahradka je velka pomoc. Ja mam len taku pidi zahradku, ale cca 2 -3 mesiace nemusim kupovat skoro ziadnu zeleninu. U nas sa tej zeleniny poje ozajvela a mna ide rozhodit, ked vidim v obchode, ze napr. taky salat stoji aj v sezone takmer euro a ja neviem, co s nim, bo naraz ho je vzdy vela..

sandra551
22. sep 2015

@jolinka Ja na kačku chodím celoročne do reštaurácií a keď ideš na bio kačku pekne s domácou kapustou a lokše + zemiakové knedlíky tak pod 20 € porcia veru nejde 🙂 Ale zasa keď si vezmem koľko stojí kačka a koľko je s tým doma babračky...zasa každý týždeň ju mať nemusím...
To s tým domácim mäsom je super že máte, no nie každý môže chovať hospodárske zvieratá, napríklad v domoch v mestách sa to nesmie v určitých oblastiach.

vedorka
22. sep 2015

kokos, ked to tu tak citam, nechapem co varite, alebo jete....
my, 4 clenna rodina minieme 600 eur mesacne, bez restauracii!!!
proste sa nevieme dostat pod tuto sumu. ako stravujeme sa podla vsetkeho velmi kvalitne, nerozumiem tej vasej zeleninke zo zahradky, co tu pisete. ako priklad: ja zjem bezne na ranajky 2-3 paradajky mimo ineho a muz so synom tiez tolko, neviem si predstavit, aku urodu by sme museli mat, aby nam to pokrylo co i len tyzdennu spotrebu zeleniny a to iba na ranajky! k tomu pecivo, natierky atd a to su len ranajky. nehovorim o ovoci, kazdy den, aj dvakrat a to kazdy clen rodiny, nie jedno jablcko raz za dva dni...

dai
22. sep 2015

@sandra551 tak u nas mame bio zeleninu od svokrovcov a rodicov😉 a maeso z fariem - neviem... mne pride ze je to o dost lacnejsie ako ked by som to mala kupovat v obchode, tym ze berieme pravidelne tak napr. jahniatko na velku noc dostavame uz ako darcek, teraz som dostala sumca uloveneho v rieke, zabijame si sami na farme tiez, vyrobky su nase vlastne... my vela minieme na tom pomimo ( mam rada rozne syry, dobre vina, pistacie, kesu a tak... a to nie je nevyhnutne nutne pre zdravu stravu🙂 )
a ano - pre deti je ta strava trosku ina - omnoho domackejsia ( moje napr. vseliake musle a chobotnice a podobne aj dost odmietaju🙂 moje milovane slimaky sa im priam hnusia😀 )