Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?
Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)
@lianka123 toto pre mňa tiež nie je dovolenka. Plus si v rezorte, kde je masovka, decká ti skáču po hlave, pri mori málo lehátok, stále krik, brrr... za 4000 si viem predstaviť inú dovolenku. Možno v zime týždeň v moritzi, aj keď tam by bolo 4000 asi málo, ale v dolomitoch by som tých 4000 vedela roztočiť 🤣. V lete sa dá so 4000 celkom slušne pocestovat
@tilly presne, ja uz posledne roky bookujem iba cez nemecke cestovky, ten vyber sa neda porovnat. Oni maju aj mnozstvo doplnkovych sluzieb ako priplatenie sofera, ze nemusis cakat kym sa pozbiera bus a mozes si organizovat vylety sama. A tiez maju lety pekne cez den, poloprazdne lietadla, nikdy nemeskaju a x inych veci.
A ano suhlasim za 4tisic sa da uplne skvelo pocestovat a vcelku luxusne
@tilly 4000 eur - to je pre mna na cestu cez po sveta pre dvoch na tri-styri tyzdne.
ono, ako tu uz niekto pisal, cim viac clovek zarobi, tym viac minie. zdvihne sa mu standard aj vydavky na veci, ktore realne ani nepotrebuje, len ich chce (lebo moze). ked som byvala v podnajme a setrila na byt, zistila som, ze 90% veci, na ktore som bola zvyknuta, napriklad do domacnosti, fakt netreba (pred revoluciou ani neexistovali a predsa sme zili, dokonca ekologickejsie).
podla mna bez tej hypoteky staci 1500 - 2000 eur na velmi slusny zivot. co je najdolezitejsie je totiz financna gramotnost, mat trochu rozumu a vediet narabat s peniazmi. osobne si myslim, ze casto cas straveny v praci nestoji za tie nervy a peniaze navyse a lepsie mat kludnejsiu pracu za priemerny zarobok a popri tom si prijemne zariadit veci.
priklad je aj ta dovolenka - staci ist na vlastnu past bez cestovky. lebo za tu cenu clovek splasi aj dve-tri dovolenky vo vlastnej rezii (v rovnakej destinacii). mna to aj velmi bavi planovat, radsej teda obetujem cas na toto ako sa niekde nervovat za par stoviek navyse. a podobny priklad je aj pestovanie zeleniny/ chov zvierat (ak ma niekto nizsi prijem a cas) verzus nakupovanie drahych potravin od farmarov (co robia ludia s vyssim prijmom, lebo vacsinou cas nemaju a na kvalitu si potrpia).
@hellwant presne pre to píšem, že to pre mňa nie je dovolenka. Ak to niekomu robí radosť, super. My sme z toho asi vyrástli. Boli sme pár krát 5* rezort ultra AI, ale už nie. Už by ma tam porazilo a naše deti tiež. Hlavne týždeň dva cez leto nestačí. My sme preč cca tretinu roka, náš syn (16) ešte viac, on lieta hore dole po Európe skoro stále. Teraz bude mať tri týždne voľno na školu, inak od januára nemal tak, že by bol aspoň dva týždne vkuse doma. Minulý rok sme boli 103 dní preč a to bol covid a obmedzenia, tento rok sme boli mimo domu 53 dní 🤦♀️🤣 z tých 4 mesiacov. Takže my vlastne ani nemôžme dat 4000 za týždeň dovolenky 🤣
@kiwi3 áno, dvaja vedia cestovať veľmi slušne. S deťmi je to zložitejšie, potrebuješ väčší komfort podľa mňa. My, keď ideme len dvaja s mužom, beriem lacnejšie ubytovanie, s deťmi už chcem mať oddelené izby napr. Aj keď teda my väčšinou tam, kam sa dá ísť autom, ideme obytným autom. Keď treba letieť, tak dávam bacha na ubytko, plus k tomu požičiavam väčšinou auto kvôli presunom.
A keď chceš s deťmi slušne žiť, financovať im krúžky a nedajbože profi šport, tak ti ani 3000 nestačí. My sme dali minulý rok do synovej sezóny 20000 a to som ešte neplatila fitko (boli zavreté) a fyzio (nestíhal)a trénera (robil si plány sám)...
Jasne, nepotrebuješ veľa. Tiež ma štve, keď sa mi nazviera veľa topánok a handier doma, lebo ma mrzí, že to ani nevynosim, ale napr zo štandardu kadernicky, nechtov, depilky, cestovania nechcem upustiť a teda samozrejme budem podporovať deti v športe
@fefka neboj, ja tiež čumím ako puk. Som si vždy myslela, že máme relatívne slušný príjem, lebo si nemusíme odtrhat od úst, ale ani zďaleka sa neblizime k sumam, ake tu lietajú. Ale to bude presne tak, ako keď niekto napíše, že mu stačí 100 éčok na mesiac na hlavu na jedlo. To si zase ja neviem predstaviť. Takže tí, čo tu maju tých 3000+, tak tiež asi neveria, že sa da aj z menej žiť spokojne a nemať pocit nedostatku.
To vážne dievčatá a ženy?? Ani som nečítala všetkých 10 strán...ale teda rozum mi postáva (bez urážky samozrejme, myslím to s humorom 🙂)
Z 1500€ plus máme hypo, dve autá, kopu zvierat=hladných krkov,záp.SR .a teda žijeme úplne spokojne, aj na blbosti ostáva, na dovololenky chodíme...nič nám nechýba..
Strava 700-800€?? To máme na dva mesiace 😅
Ja asi žijem v nejakom inom vesmíre ako zbytok sveta alebo čo 😁
Keby máme príjem 3000-4000€ tak asi nevieme čo od samopaše 😅
@fefka je rozdiel žiť a žiť. Každý to máme inak. Niekomu stačí ísť na dve dovolenky ročne, iný potrebuje vypadnúť každý víkend. Niekomu ku šťastiu úplne stačí 4 izbový byt, iný má radšej dom. Auto tiež môžeš mať lacnejšie ak drahšie. Niekto si zakladá na drahej kozmetike, iný ba súkromných školách pre deti... je skvelé, že ty si spokojná s tým, čo máš, nie je nič lepšie na svete, ako keď si spokojná a šťastná 😊, to ale neznamená, že iná by bola...
@fefka my podobne.. príjem sa nadpriemerne zvýšil, ale nie som zvyknutá rozhadzovať, kupujem si stále len to isté.. odmalička som zvyknutá a naučená šetriť, takže radšej odložíme a investujeme do domu, aj keď tam idú rovno celé 10 tisíce..
@sasa1983 sme štyria, ale teda ratájme len troch lebo mladšia dcéra má len pol roka takže výdavky takmer nulové (mlieko-kojím,plienky-látkové)
@tilly áno to máš pravdu, verím tomu, že dosť veľa žien by bolo nespokojných 😁 Žiadna kaderníčka, kozmetička, kávičky s kamoškami každý druhý deň,značkové handry a spol...zato občas pusa od psa, sliepky, kozy, vlastné syry, vajcia,zelenina,dvor plný detí (mám len dve, ale vždy sa ich tu nejako zlezie viac 😁) zobkajúcich kadejaké bobule, chlap ustatý ale usmiaty (12hod denne prec, robí v Ba, potom doma do tmy) ...to by veľa žien asi šľak trafil 😅
Ale ja som flexibilná, keď raz bude príjem väčší, "dopriať si" sa naučím 😆 ale skôr ako píše @belindisita, veľa ide do domu a okolo ..aj keď ten tiež by nikto neveril ako sa dá postaviť 5i za 90t ..to je skôr na modrú strechu 😂
@fefka áno ale v princípe si zober, že si sami vyprodukujete potraviny povedzme za 250eur. A k tomu máš tých 350-400 eur čo minieš na mesiac. Takže na jedlo miniete 600-700 eur mesačne kvázi. A netreba chodiť na kávičky každý druhý deň, ani nosiť značkové handry. Stačí ísť 1 krát mesačne na večeru, raz za 2-3m ku kadernícke, občas si sadnúť von..to je podľa mňa normálny život. Nie že sa doma striham nožnicami a potom konštatujem ako vlastne peniaze netreba..ono ich treba, len záleží od životnej úrovne, akú si človek nastaví. Podľa mňa, keď chce žena ísť raz za 2-3 mnou kaderníčke, tak to žiadny veľký rozmar teda nie je. Môj názor.
@katuskamala1 no u nás ide len 400-500 na jedlo, plus benzín, dáke kino, reštaurácia, oblečenie a už je z toho 1000.
Plus nájom, odložiť na dovolenku a je to aj 1500 až 2000 potrebných
@sasa1983 no zeleninu mame tak jun-september, vacsinou rajcinky, uhorky, salat kupujeme, brokolice a spol neexistuje dopestovat pri tej chrobaci..ovocie detto..bobule na dzobkanie...jahody na dzem kupujem napriklad...s tym ze aj tak kupujeme dost, vsetko mat domace bio sa neda bohuzial...a ratali sme (platby kartou) kolko miname s muzom v potravinach a vychadza nam to do 300€/mes ..teraz posl.mesiace 🤷
@a_adamcova
@evamarek77 bohužiaľ je to tak my máme rozpočet dokopy kolo 1900 a to skoro od nového roka nič. Neušetríme nákup na veľkú noc 200 e plus benzín a strava 150 e na týždeň pre 4 ľudí je nič 😔😔
My sme dvaja, máme necelých 3000€ a žijeme si dobre.
Obidvaja máme pomerne nové prémiové autá, chodíme na Maldivy do drahých rezortov každú druhú zimu, prežerieme cca 750€ a náklady na bývanie máme cca 150€ (hypo dávno zaplatená).
Podľa mňa 3000eur pre 4člennú rodinu je fakt dobrý príjem, súdiac podľa toho že my máme 3 a môžeme si fakt dovoliť v podstate hocičo, aj na kozmetiku chodím každý mesiac, aj chlap si vyživuje svoje koníčky, odložíme si dostatočnú časť z výplaty a ja ešte rozhádžem dosť korún na "hovadiny". Podľa mňa aj 2500 na 4člennú rodinu stačí na fakt na slušný život 4člennej rodiny v krajskom meste.
@katuskamala1 to je veľmi veľmi individuálne, pre niekoho je luxus to, čo iný považuje za trenie biedy. Odporúčam Vám si písať príjmy a výdavky aspoň pár mesiacov. Z môjho sledovania je najvariabilnejsia položka potraviny. Sem-tam sledujem diskusie a niekomu na potraviny stačí 4clennej rodine 200 za mesiac (čo ja osobne nechápem, ako je to možné) a niekomu je 700 málo taktiež 4clennej rodine (čo tiež netuším, čo takého jedia). Taktiež na oblečenie si niekto potrpí a niekomu stačí raz za čas niečo nové. Cestovanie je tiež u každého veeeelmi individuálne. Niekto robí homeoffice, niekto dochádza do práce ďaleko, plus aj mimo toho veľa cestuje. Potom sú tu ľudia, ktorí berú celý život lieky, majú špeciálnu diétu, potrebujú špeciálnu kozmetiku, iní zase nie... Preto sa to nedá určiť všeobecne. Mimochodom od budúceho roka bude príspevok od štátu na krúžky a celkom slušný podľa mňa, že z neho človek vykryje viac, ako jeden krúžok...
Čo sa týka nás, my sme 5clenna rodina a u nás to vychádza na spomínané do 1500 EUR, aby človek nemusel každý mesiac byť v strese.
@laurita285 2500 pre 4clennú domácnosť podľa mňa nie je na "fakt slušný život". Pridala by som aspoň ďalších 500eur na tento počet ľudí a slušný život.
Ahojte toto sa nedá presne určiť veľmi dôležité je kde bývaš či na východe alebo na západe. Tiež je veľmi dôležité ako sú ľudia zvyknutý žiť zvyky návyky. Napríklad niektoré deti napríklad moje sú zvyknuté piť ice tea, minerálky ako pitný režim a niektoré sirupovu vodu. Tiež sme boli na dovolenke teraz v Dubaji a minuli sme cca 6500e. Tento rok sme si už dovolenku vyčerpali možno cez letné prázdniny predĺžený víkend v tatrách max. Všetko je drahé myslím že v BA 2500-3000e sa minie a na východe alebo strednom Slovensku trochu menej ale nie o veľa. Tie krúžky sú tu v BA drahšie aj doučovanie pre deti. Tiež treba myslieť nielen nato aby žena išla na kozmetiku a muž na pivo ale aj aký program chcú deti a to tiež niečo stojí. Ja osobne na kozmetiku nechodím už 2roky odkedy som na materskej keďže som mama na plný úväzok. Teraz sa mi nedá. Ale to píšem len môj nepresný odhad 2+2 lebo moja rodina spočíva 2+3deti. A v poslednom rade si myslím že ta inflácia je tak vysoká že všetci sa snažia šetriť kde sa dá....
My sme 4ria a žijeme z 1300 a menej eur podľa toho ako vydá z toho ide 500 na naklady na domácnosť a plus strava ušetrím tak 20 eur mesačne keď veľmi chcem aby bolo na leto
@fefka ja podobne u kozmetičky a na masáži som nebola nikdy, ani ma to neláka, kaderníčke sa chodím len strihať, ale cez koronu ma strihal len manžel a bola som spokojnejšia ako od kaderníčky 😂 prvý raz som si dala teraz robiť melír, no tak ma dogabala ako nikdy a to som si teda priplatila na odporúčanie, že teda skúsim, či budem konečne spokojná 😅 na kávičky tiež nechodím, uvarím si jednu denne aj doma, nebola som nikdy taký typ.. do reštiky tiež chodíme iba na výročie, varím doma, ani drahé handry nekupujem, kľudne aj z bazáru.. ale ak ma niečo baví a naozaj to chcem, nemám problém si to dopriať, len nemám asi potreby ako väčšina žien, aj keď dopriať si môžem čokoľvek.. dom máme tiež postavený svojpomocne zariadený nadštandardne a bez hypotéky a postupne dorábame okolie, čo tiež veľa ľudí nechápe, prečo si nedáme dokončiť všetko komplet naraz, keď peniaze na to máme, no robíme to tak, ako to vyhovuje nám 🙂

Tých 3000 bez hypotéky a úverov...