Aký príspevok je vhodný do 3. piliera?
Ahojte, chcela by som sa spýtať, najmä tých žien, ktorým zamestnávateľ neprispieva do 3.piliera, aký príspevok si tam posielate? Mám 37r. a vychádza mi to cca 40-50e mesačne, aký máte názor, je to relatívne fajn alebo by trebalo aj viac? Viem, že každému bude vyhovovať iná suma, iný budúci príspevok na dôchodku, má iný vek, ale nemám sa s kým poradiť, najbližší tretí pilier nemajú, ďakujem 🙂
@nelca84 Uplne na zaciatku si tvrdila, ze 3. pilier ma mizerne vynosy... Ja som povedal, ze vynosy (v indexovych fondoch) v 3. pilireri nie su az taky problem. Ty si postla vytiahnute cisla (nizke)... priemer za 3 roky. Ja som ti dal za 5 rokov, za poslendy rok, za ine obdobie... Moj 3. pilier v Axe mal vynosy:
2023 15.88%
2022 -16.48%
2021 22.78%
2020 6.94%
2019 13.17%
Takze zle roky boli 2020 (covid) a 2022 (post covid, vojna na UA, dalsie "krizy")...
Takze tvoja veta - citujem "3,5 % je podla teba dobry vynos?? Tolko ma najlepai indexovy fond v 3. pilieri" je "nepravda"... - vid hore + vsetky porovnania co som ti dal....
Ja som len spomenul 2. pilier, ze kedze podobne kopiruju indexy, tak by bol nezmysel aby mali uplne diametralne odlisne vynosy... ty si sa na to upäla.. Kludne na tu poznamku zabudni... Ale samozrejme, 2 pilier ma indexy dlhsie a tak isto ma viac MSCI world ako 3. pilier, tak bude mat aj vyssi vynos (ked to ide hore).
Velmi nerozumiem, o co ti ide. Dal som ti tvrde data
@zic myslis asi Uniqu. A fakt nerozumiem odkial beries tie cisla, ked si vyssie sam uznal, ze za posledne 3 roky (suhrnne) bol slaby vynos.
Ak vezmeme to porovnanie na fin. kompase, tak Uniqa mala v indexovom za posledne 3 roky vynos 2,65%. Ako si mohol mat tie cisla co si napisal?
A oplatí sa keď zamestnávateľ posiela mesačne len 10€?
@nelca84 Ano, Uniqu mam, tam si to viem odkontrolovat. Kedze sa mi nezdali tie cisla. Ten financny kompas to ma tak - zial - spravene, ze si vies pozriet bud 1 rocny vynos alebo 3 rocny. Ziaden iny. A nevidis, z akych cisiel to pocita. V ziadnom inom porovnani take cisla neboli. Vzdy "lepsie". Takze by som tipoval, ze to nemaju uplne spravne.
Tak som si z mailovych vypisov pracne odpisal vynosy za posledne roky - z oficialnych papierov co dosli. Tam to sedi omnoho lepsie. Kludne pozri aj stranku Uniqa. Tiez tam maju grafy.
Takze za posledne 3 roky su vynosy ako som ti pisal (to je za poslednych 5 dokonca)... a ten rok 2022 robi ten zly priemerny za 3 roky to vychadza okolo 7% (asi menej ak sa odrataju poplatky)... Priemer od zaciatku zivotnosti je 15% (za 5 rokov 2019 - 2023)..
Aj moj prvy odkaz (https://3pilier.smartinvestor.sk/vykonnost) aj moj druhy odkaz (oranzovaobalka) aj moje vypisy spolu "ladia"... 7.3% pokles. Nesedi jedine financny kompas... ktovie ako to interpretuju (mozno maju online data z tohto roka uz, netusim)...
Ale kedze tento rok to dost rastie, dost by ma prekvapilo, keby tie vynosy boli este nizsie ako tych 7% za zly rok 2022.
Aj najnizsi priemer (rok 2020-2022)... 2 poklesy je priemer okolo 4.4%.
A zrovna robit rucne dalsie ddsky sa mi nechce (este mam tatru, tam je to mizerne, lebo oni su "najmudrejsi" a ani index nemaju... Ale ci to sedi s FK sa mi uz nechce pocitat
@zic vsak FK bol pouzity len ako priklad na porovnanie, kludne si to mozes pozriet priamo na stranke Asociacie DDS-siek, kde si vies zobrazit porovnanie vsetkych fondov v 3. pilieri po rokoch https://adds.sk/zhodnotenie-fondov
A potom to mozes porovnat s druhym pilierom, aby si videl ten rozdiel.
Inak, ked to teraz pozeram, tak to vyzera, ze FK pouziva prave udaje z tohto zdroja.
@nelca84 hmm... takze ty si spokojna, lebo sa ti hodi 2.5 rocny priemer do tvojho tvrdenia... Ja som spokojny, ze ty si spokojna... Este spokojnejsia by si mohla byt, ak by sme brali do uvahy len napriklad dnesny (alebo posledny) report za 1 den. Ten bol asi 1%
Vysvsetlil som asi vsetko co som chcel, dolozil cislami.
@tersanas za mňa je podstatné či už zmluva existuje alebo bude nová. Tým že z 3. piliera a zo zmluvy máš daňové zvýhodnenie zo sumy 180 eur ročne , viac sa tam dávať neoplatí kvôli poplatkom a možnosti získania peňazí. Sú aj iné varianty. V prípade potreby má treba kontaktovať.

*obidva piliere