Banka mi nechce dať peniaze z vkladnej knižky
Prosím vás,je tu niekto so Slovenskej sporiteľne? To čo sú za nové maniere? Knižka je písaná na dcérku, má 4 roky. S mužom chceme vybrať peniaze a že nám ich nedajú. Že musím dať doklad, že peniaze použijem napr. dcérke na výlet,či tábor. Musia byť vyslovene len pre ňu použité. Keď sme povedali, že ju zrušíme,tak že to nám nepomôže, že oni nám tie peniaze proste nedajú. Muž nasratý jak hovado. Čo máme robiť? Ďakujem za každú radu.
@elalala Aky takyto obrat sa najde? Podla coho a preco by sa hladal? Kto konkretne by pytal doklad? Ked mas xy rokov prax, prosim skus byt konkrétna, cisto zo zvedavosti sa pytam.
@simca06022011 každá banka má svoj systém na vyhodnocovanie rizika... nelustrujú vás zamestnanci, to sa nebojte
@elalala co riešia v tb? Netarajte nezmysly. Tb ani nema vkladné knižky uz podla mna a s detským účtom plne disponujem ja..mozem.čokoľvek vybrať, kedykoľvek zrušiť.
Neviem ake maniere ale ked som ho chcela pre syna v 2019 presne natoto som sa pytala a upozornila ma nato pani,ze ak sa bude jedna o vyssiu sumu bude treba dokazat naco budu pouzite,takze nieje to novinka.
@simca06022011 ja nič netáram, knižky zrušili len nedávno. A sú prípady a prípady. To, že vy to tak máte, neznamená, že je to pravidlo a funguje to tak v celej banke. Najradšej mám, keď si ľudia myslia, ako oni do toho vidia...
@elalala Uz minimalne od 2020 sa rušia postupne a aj vo viacerých bankach, teraz ich uz zrušili uplne a previedli zostatky na bežne účty myslím, bez cirkusov. Mna zaujima konkretne kto a na zaklade čoho to kontroluje a ziada doklady. mozno ma na to dovod, neviem. V kazdom pripade sledované transakcie su dane a vyber sumy 2000eur ani nahodou nie su dane nejakym predpisom. Ziadne blabla, ze kazda banka ma svoje postupy... Ked s tym.mate.tolko skúsenosti tak napíšte, iste to nemozu ziadat len tak, napriek vnutornym postupom banky, stale su pre klientov zavazne len tie "vonkajsie" a tou su obchodné podmienky a zakon. A to nie su pripady a pripady, rovnaké pravidlá hadam pre každého platia resp. Pre kazdy produkt, vsakze? Ci v nie? V kazdej pobočke inak? 😂 To je ako,ked jedna pani za okienkom mudra, ze nieco sa neda a u druhej to zrazu ide 😂 pritom o nic ine nejde len drzat klienta na silu a spoliehaju sa, ze ludia sa na to vykaslu a peniaze im tam ostanú do 18tky.
@elalala ak to funguje tak, ako píšeš, tak je to naozaj ohromná sprostosť a ľudia by boli blbí, keby za takýchto podmienok tie vkladné knižky naďalej držali bez možnosti akokoľvek (súdnou cestou?! 🤔🤦) siahnuť na nimi vložené peniaze patriace dieťaťu, o ktorom rozhodujú oni sami, čiže nárok na peniaze majú de facto stále a vždy zákonní zástupcovia / rodičia až do dosiahnutia jeho plnoletosti.
Poucenie na buduce. Ziadne financne produkty na deti, inak sa este zapotite.
Ja nerozumiem jednej veci, preco si ludia pootvaraju ucty na deti, lebo je zadarmo? Moja dcera ma ucet od narodenia, ucet zadarmo ale este nikdy som okrem vkladu nevybrala peniaze. Su to pre nu peniaze, a nie pre nase potreby. Na to mame vlastne ucty.
Mali sme v SLSP dve VK, zrusili bez problemov, prisiel aj oznam, ze sa budu rusit. Peniaze vyplatili a bolo to viac ako 2t.
@123369 ahoj,ja som peniaze z VK v Slsp previedla na bežný účet 2x a následne požiadala o zrušenie.Tiez ma pani prehovárala aké to je nevýhodné apod,ale bez problémov sa to previedlo a zrušilo.Zalezi čo máš v podmienkach zmluvy,aku výšku výberu a k akému dátumu.
@paciko9 Tak dostanú sa do.roznych situácii rodiny. Nemyslím ze ucet zadarmo je dôvod zakladania, ale na druhej strane keby sa zaň platilo ludia by nad 2. učtom neuvažovali, kvôli vkladaniu. Vkladné.knižky su prr niekoho nevýhodné, zastaralé, a napadá ma dalsich xy dôvod o prečo ludia otvoria.takyto detsky produkt a potom rusia.
Nam volali,ze sa rusia vkladne knizky,peniaze musite bud vybrat,alebo dat na iny vklad,tiez mame vkladnu knizku na neplnolete dieta,ale do jeho 18 rokov som disponent,tak mozem robit pohyby na jeho ucte.
@paciko9 podľa mňa riešenie by bolo také účty zakázať. A napríklad dať podmienku minimálne 15 rokov na otvorenie účtu. Lebo 2 alebo 6 ročné decko fakt účet nepotrebuje pre svoje potreby. Nezarába, neplatí svoje účty. Často sú za založenie detských účtov odmeny finančné a sú zadarmo, tak práve preto sa to často stanú aj účty rodičov. Zase ušetriť napriklad 120 eur na poplatkoch pre 2 osoby ročne je pre nizkoprijmovych zaujímavé. Alebo ešte horšie založia účet na dieťa a tým sa vyhýbajú exekuciam alebo cez ten účet robia nejakú čiernu ekonomiku
@123369 dobrý deň detí mali v slsp vkladne knizky minuli mesiac sme ich rušili nakoľko nám bolo povedané že končia vkladne knižky im zrušili bezproblémov a peniaze im previedli na detské účty ktoré bolo potrebné urobiť ..čo sa týka vyberu peňazí z VK len do sumy 400 eur je možné vybrať inak musíte mať otvrdenie súdom ..takže neviem ale nám to zrušili v pohode bola som v Auparku
Ja som dcére bez problémov zrušila v sporiteľni knižku....na nič sa nepytali
@marsmykkok * Často sú za založenie detských účtov odmeny finančné a sú zadarmo, tak práve preto sa to často stanú aj účty rodičov. Zase ušetriť napriklad 120 eur na poplatkoch pre 2 osoby ročne je pre nizkoprijmovych zaujímavé. *
Veď stačí trošku pohnúť rozumom a založiť si bezplatný účet v takej banke ktorá ho ponúka všetkým nie len deťom a bez podmienok. Keby niekto zakladal detský účet len kvôli poplatkom tak asi nepremýšľa.
@elalala až tu v tejto diskusii som to zobrala aj s tej druhej strany. A áno má pravdu aj banka,ale mohli nám to normálne vysvetliť a nie hnusne s nami jednať, že nemáme právo atď. Keby boli ku nám naozaj vľúdny a celú " situáciu" normálne vysvetlili,asi by sme to normalnejsie pochopili.
@judit47 áno pozerala som vkladnú knižku, keď bol výber,tak ozaj len malá suma 400€ to nám dali,teraz sme chceli 2000€ to už nie. Neviem, možno nám to pri zakladaní hovorili, žiaľ to si už nepamätám,brali sme to , že keď sme už vyberali,tak s týmto nebude problém.Ale ako som písala už vyššie,mohli byť k nám normalnejsi.
@123369 presne to iste sa mi stalo. Knižky postupne zanikajú a tak som ju chcela zrušiť. Banka nechcela, prešla som tri banky ... podarilo sa mi to až v tretej. Vraj su peniaze mojho 6 ročneho syna .... opytala som sa pani v banke, či si myslí, že moj syn zarába a sám si vklada peniaze na knižku. Ak by mi knižku nezrušili, postupne by som z nej vyberala peniaze az po nulu. Ked som sa na to pýtala v inej banke, tak sám zamestnanec mi povedal, ze v Slovenskej ... mal ten isty problém.
@123369 ved dokladuj na co tie peniaze su, ked su pre dceru a vybavene. Ak sa spravali neadekvatne, tak ste si mohli dat zavolat nadriadeneho
@123369 zrejme máte v podmienkach,že sa nemôže vybrať celá suma.Iba do určitej výšky a v určitom dátume.Vtedy ti nepomôže ísť ani na inú pobočku.Jednoducho vyber tú zmluvnú sumu k dátumu kedy môžeš a v ďalší termín zas az kým takto nevyčerpáš čo tam je a obratom VK zrušiš.
@paciko9 napriklad preto, lebo ak zomriem, moj syn ostane sirota a peniaze, ktore ma na svoje meno nepôjdu do dedičského. Ma na svoje meno zriadený šetriaci ucet. Takze si myslim, ze vela ludi zriaďuje ucty detom, nie preto ze su zadarmo.
@123369 mne nechceli dat ani tie z mojej knizky. Vraj sa budu knizky rusit, mam pockat a peniaze budu automaticky prevedene na standardny ucet 😡

Mozno nie je problém vybrať, ale prave to zrušenie. Choďte inam.a vytiahnite kolko treba, vkladnu knižku nechajte tak.
Je tu o tomto niekde tema, lebo citala som niekedy začiatkom roka rovnake zážitky, ked som dcére účty zriadovala.