Bankový účet v Českej republike
Dievčence, poraďte, dcéra bude od septembra študovať v ČR a rozmýšľame o zriadení bankového účtu tam, aby to bolo jednoduchšie z hľadiska platieb. Tu na SK má Tatrabanku. Ktorá banka v ČR by bola najvhodnejšia? Či je to jedno? A ešte k poisteniu- je potrebné ju poistiť?
Vďaka za rady.
a k ZP tak v brne je to tak ze ked uz mas intrak tak v ramci ubytovania sa vypisujes prihlasenie sa pre policiu a potom ides na pobocku ZP tej statnej vseobecnej a oni ta prihlasia a mozes mat aj tam zdravotnu strarostlivost ako eu student povedia ti ze aj kam sa da ist vseobecnemu a pod
toto len budeme riesit v septembri
tie prevody sa neoplatia pri studentoch cez nase banky lebo platis kurzovy rozdiel a cobec sa to neoplati pri 1000 eur to bolo cca 20-30 eur strata
@hiro exchange.cz je hlavne na vacsie sumy. Cez net alebo na pobocke v Prahe si jednorazovo vybavis s nimi devizovu zmluvu. Zavolas, ze chces zmenit priklad 2000 eur, povies cislo zmluvy. Povedia ti, v akom aktualnom kurze vymenia (vidis ho na nete), lebo sa meni priebezne pocas dna. Poslu ti mail s pdf, ako potvrdenie kam a s akym variabilnym (tvoje cislo zmluvy) poslat eur cez SEPA platbu. Po obdrzani eur cca o 1 den neskor poslu odpovedajucu ciastku v czk podla kurzu v pdf na tvoj cesky ucet v czk. Vyskusane asi 100 krat.
Sumy nad 50 tis kc su bez poplatku, tak sa oplati drzat nad touto sumou pri vymene. Preto je idealna fio, ktora zriaduje ucet v czk aj eur. Z fio eur uctu posles eur a dostanes o 1 den spat czk.
@loginexistuje Jej, tak to budú spolužiačky 😀, idem mrknúť, ako ste to riešili
@astika hej aku ma uroven z anglictiny ? mozno budu v skupine spolu. napis mi IP 😉

zariad sa podla ludi co maju realne skusenosti ako napr
@jajo1
nasa dcera tuez ide studovat do Ciech do Brna na medicinu musi mat ucet v ceskej banke zvolili sme Komercni banku (v tej ma ucet aj masarykova univerzita) urobili jej bezplatne ucet aj v ceskych korunach aj v eurach ma dve bankove karty predlozila potvrdenie o studiu vedenie uctov je zadarmo cez ucet v ceskych korunach prevadza platbu na SUPO tam su platby za intraky knihovnu kopirovanie pracovnu a pod a myslim ze aj mensu
precod penazi robia tak ze posleme platbu na ucet v eur ona vyberie eura v cechach (alebo my jej dame tu) tam zamebi v zmenarne (poradili nam aj v komercni s najlepsim kurzom) a cez vkladomat a kartu vlozi na ucet
ak chces kludne napis aj ip