Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
Tie a tí, ktoré/í tu odporúčate ešte ďaľšiu prácu po nociach, trochu sa nad tým zamyslite. Organizmus nie je schopný takú záťaž zvládnuť. Skôr či neskôr sa to prejaví na zdraví. Človek potrebuje aj oddych a spánok, inak sa môžu dostaviť rôzne choroby. Autorka, taktiež pozor na stres a zhon. Skôr by som v tomto prípade išla na plný úväzok, resp. by som si hľadala prácu, akú si si hľadala, v čase, kedy sú deti v škole/škôlke, nevzdávala by som to. Deti nemám, verím však, že je to ťažké. Žiaľ, ľudia žijú aj z nízkych platov, nie každý má možnosť zarábať 1000 eur, nie každý ma možnosť odísť do zahraničia ci dochádzať ďaleko za prácou. Táto doba je fakt hnusná, všetko išlo hore. Napr. cena takého masla išla hore a z 250g ho zmenšili na 200. Žiaľ, tí, ktorí majú dobrý plat, toto nikdy nepochopia, sami si to zrejme v penaženke nevšimnú a radia tu, aby autorka znižila svoje výdavky. Ale ako už, keď to urobila? Autorka, je super, že máte záhradku. Záhradka si síce vyžaduje veľa práce a starostí, ale ak máte možnosť niečo dopestovať, je to pre vás plus a máte doma bio. Okrem zeleniny aj ovocie na stromoch je fajn. Ľúto mi je aj ľudí, ktorí majú nízke invalidné a starobné dôchodky okolo 300/400 eur a pracovať nevládzu (len tí nemajú hypo a deti) a to sa odchod do dôchodku ešte posunul. Hrôza. Držím len palce, aby ste si s mužom možno našli niečo lepšie platené, možno Ty ten plný úväzok, žiaľ, nič lepšie poradiť neviem, len sa nenechať zdeptať, ale držte spolu a navzájom sa podporujte, to dodá dosť sily. Pre šťastie 🍀
Autorka, tu niet nad čím polemizovať, tvoj muž proste zarába brutálne málo. Môj muž keby mi po desiatich hodinách práce denne doniesol domov za mesiac 800 Eur, láska - neláska, ženiem ho zasratou metlou.
Najmä v prípade, ak nevie zastať starostlivosť o deti, ani sa nijako angažovať, aby si teda mohla zarábať aj ty. To sa tzak nedá - žena pracuj, žena staraj sa o deti, žena rozvážaj, žena staraj sa o domácnosť a ja majster svetla si odrobím svoje a cítim sa fajn, za takú žobrácku mzdu. Ak je šikovný, prečo nerobí nejaké fušky, keď teda chce byť doma s rodinou? Ty si nevieš dohodnúť 6 hodinový úväzok, keď plný sa teda nedá? Veď deti máš relatívne veľké, to si neviete s mužom dohodnúť, že jeden do škôlky zavádza, druhý vyberá?
Ako tu niektorá dobr epoznamenala, keď mu nevadí 2 h denne cestovať, prečo nejde do Bratislavy? Tam by zarobil raz toľko.
Tvoj problém je tvoj lenivý muž, ktorý nevie a nechce zabezpečiť rodinu, lebo pred ňu pokladá svoje pohodlie a to že "on je zapracovaný v práci". Ty kokos. Niektoré máte nervy zo zlata.
@kikus7 to je pravda ale ak mam nizke prijmy musim k tomu prisposobit zivotny standard a teda napr zivit dve auta je nadstandard platit zivotne poistky je tiez nadstandard dochadzat hodinu do prac je tiez nadstandard a musi to ta praca vykompenzovat atd
a ti vo maju vyssi prijem im to tiez nespadlo z neba ale museli preto nieco obetovat
@kikus7 presne...Tu ak človek pracuje aj s VŠ,napr.vo verejnej sprave...škoda slov,čo zarobí ( o stresoch ani nehovorím,ak človek chce vykonávať profesiu zodpovedne) Známy išiel len s kurzom do Švajčiarska,nechápal. Odpracujú 8 hodín a dosť. Pravidelné prestávky,kde nikoho nikam neženú. Bývanie zadarmo. Bodaj by nemali radi slovákov,ktorí sú zvyknutí makať. A tie reči,že každý môže vycestovať za prácou....no nemôže. A aj keby mohol....tak načo je taká krajina z ktorej by mal každý tendenciu utiecť za prácou? Toto,čo sa tu deje je hrozné. Pracujúca chudoba je to najhoršie,je to nezdravé a dehonestujuce človeka ako takého.
@kikus7 Máš pravdu vo veľa veciach čo píšeš.ked tak rozmýšľam manžel vstáva o 5tej,z domu ide preč o 6tej,končí o 17,o 18tej je doma.Potom si chce oddýchnuť.Neviem kedy by zvládol ďalšiu brigádu,keď večer chce spať.
@drahomirrra Aj ja mu hovorím že málo zarába,no keď sa boji zmeniť si prácu keď túto je už zapracovaný a v novej by začal zas odspodu.
Mali by ste sa prestahovat aspon na cas do mesta, resp. co najblizsie k miestu prace. Zabijete menej casu a penazi dochadzanim a vodenim deti do skoly a skolky a ty si mozes najst pracu na plny uvazok. Ak miesto 400 eur dostanes na vyplatu podobne 800 eur ako manzel, tak mate k dispozicii o 400 eur viac. Plus uspora za benzin.
Ked budu deti vacsie, ze same budu spolu chodit do skoly, mozte sa vratit spat do domu. Medzitym mozno najdete pracu blizsie k domu, pripadne aspon jeden na HO.
Máte veľmi veľké výdavky, predpokladám hypotéka, úver...800€ nieje málo.
Ďalej aj dva autá v tejto dobe sú veľa, tiež treba platiť poistky, tankovať,servis atď.
@liljana A do mesta kam do podnájmu sa nasťahovať?Pokiaľ deti nebudú mať trvalý pobyt v meste,tak v meste ich nezoberú do škôlky a školy.Zmenit im a nastúpiť do nového kolektívu neviem či je dobrý nápad.Pokial sú deti malé tak aj tak ich musím ja vodiť do a zo školy a škôlky.Pracu teraz hľadám v meste a není na jednu smenu nič.Takze presťahovať sa do mesta ako radis skôr nemá zmysel.
Autorka, to je fakt neuveriteľné, furt čítať tvoje odpovede, ako sa nič nedá. No keď sa nedá, tak sa nedá.
Dostala si tu fakt kopec dobrých rád a nápadov, čo sa dá robiť. Prebehni si tému ešte raz, napíš si všetky možnosti na papier, k nim výhody a nevýhody a s mužom sa porozprávajte.
Sledujem celú diskusiu. Ty máš na všetko výhovorku.
Určite by sa miesto v meste pre deti našlo. Ani si neskúšala, nezistovala, ale dopredu vieš...
Tak vieš čo? Povedz si, že sú ľudia čo sa majú aj horšie. Dakuj bohu za strechu nad hlavou, že máte čo do úst a bud šťastná tam, kde si.
Občas založ diskusiu, vyzaluj sa, možno to pomôže.
Drz sa. A úprimne ti prajem, aby sa vaša situácia raz zlepšila, ale nečakaj na zázrak. Samo sa to len tak nezmení.
@simona20201309 Jasné keď mestské deti nechcú zobrať do škôlky čo veľa detí sa hlási.Akurat moje by zobrali čo ani trvalý nemáme v meste.Viem dopredu ako to chodí,keďže mám v meste kamarátky.
@simona20201309 aha,takže podľa teba má pracujúci človek ďakovať za to,že má čo do úst? Hm
Bože,kam sme sa to dostali....padame stále hlbšie a hlbšie.
Mam pocit,ze autorku najviac stve nie ani tak ich situacia ale jej muz.Ta jeho neochota zmenit cokolvek
Ja nechápem ten benzín, že on prejazdí hodinu tam a hodinu späť za 110€. Ja cestujem spolu hodinu, 30km tam a 30 späť a prevozím min. 180€.
@negymama poistky ti vyťahujú peniaze z vrecka? A keď ti ten tvoj nízko energetický barak buchne, lebo sa uvoľní plyn, tak vytiahnes z vačku ďalších 100-200k, aby si si postavila identický? Keď dostaneš takú vážnu chorobu, že nebudeš mocr pracovať alebo jeden z vás umrie, kto doloží rozdiel v príjmoch? Či skončíte ako tuto mamička s 200€ na mesiac?????
Bože Slováci... Hlúpejší a finančne negramotnejsi národ v Európe niet. A ešte tie rady boháča, že nech si nájde k 10h robote ešte ďalšiu 🙈🙈🙈🙈 a nemali kupovať DRAHÝ dom (za 60k, bože môj, za to kúpiš v BA parkovacie miesto akurát tak). Ja sa vobec nečudujem, že sme tam kde sme, malý, hlúpy, negramotný národ, keď takto uvažujú ľudia na dedinách. Z akého dôvodu treba hľadať robotu od 7 do 15? Aby ste sa mamičky mohli predbiehať, ktorá skôr vyzdvihne deti zo škôlky???? Toto jakživ nepochopím. Škôlka je do 17:30, čo znamená, že 17:30 opúšťame bránu a skôr ma z roboty nikto nedostane. nebudem budiť dieťa o piatej ráno (to je čisté týranie) a seba (to už ani nehovorím), aby som mohla začať robiť o siedmej a skončiť o tretej. A na čo? Čo také s tými deťmi robíte poobede? Idete na Ihrisko? No blahoželám, v skolke by sa isto nepohrali... Ale veď treba sa pred susedou vytiahnuť, že dieťa vyzdvihujem o 14:30, hneď ako sa zobudia, dajú mi asi medailu matka roka... To je jedno, že za tú smiešnu pracovnú dobu mi dajú 400€.. alebo aj menej. A doma potom obzuzlavam suché kôrky. Takisto muž - už sa rokmi "vypracoval" na 800€... To si snáď robíš srandu. Kým budú ľudia ochotní otrocit 10h za 550€, dovtedy vás budú tí zamestnávatelia zdierat. Keď to tu čítam, tieto diskusie, ako ľudia žijú, koľko zarábajú, tak vnímam, že Slovensko sa delí na dve časti - Bratislava a zvyšok. Pričom v BA sa dá žiť ako tak slušne, zvyšok SR je zaprdeny východný blok, čo spásne očakáva, že Putin si ich pripne k svojej maticke Rusi a nemá problém makať jak srob za pár drobných. Žiadna hrdosť, žiadna sebahodnota, žiadne poznanie svojej ceny.... Len makaj a uberaj kde to ide. Ale hlavne nezdvíhaj hlavu a neozvi sa, lebo ešte aj to málo čo máš ti zoberú. Správne to povedal Fico, že Slováci sú najšikovnejší ľudia na svete vo vyziti z ničoho a ešte aj z toho ničoho sa budú predbiehať kto ušetrí viac. Akože fakt vám príde niektorým v poriadku, že iba otrocite? Nie je vám ľúto vašich detí, čo nemajú žiadnu možnosť rozvoja? Kurňa, veď nie som strom, vidím, že tu nie je robota a tá čo je, je na hovno platená, tak zdvihnem svoj pohodlný zadoček a idem niekam, kde práca je a kde je adekvátne ohodnotená. Idem do väčšieho mesta, idem do inej krajiny, na iný kontinent... To je jedno, niekde, kde sa budem cítiť ako človek a prežijem plnohodnotný život, nie otrocit za pár drobných a čakať, že štát sa o mňa postará.... A hlavne potom hodiť na štát, keď sa mi niečo stane, že prečo sa o mňa nikto nepostaral a vychovávať si otrokov, ktorí sú povinní sa starať o rodičov na starobu (keby tak existovali zariadenia so skolenym personálom, ktoré to vedia zabezpečiť, to by bolo, čo?) Toto je fakt strašné čítať. Strašné, ako si Slováci absolútne nevážia svoju prácu a len sa otrocia, aby žili z ruky do huby v konečnom dôsledku... My zarábame okolo 2200€ v čistom. A teda ani náhodou toto nepovažujeme za komfortný život, áno nežijeme v takejto strašnej biede, ako sa tu prezentuje, ale na dovolenke sme neboli posledných 5 rokov. Keď chce ísť človek na kultúru, 200€ za jeden večer fuč, wellness na 2h s vecerou - 120€ fuč.... Iba na obycajne kolotoče čo prisli do našej mestskej časti sme dali 50€- a to sme boli spolu ako celá rodina na jednom, ja s krpcom na druhom, muž s krpcom na treťom a krpec sám na štvrtom kolotoči a kúpili sme si 3 zemiakové placky a jednu vodu. A 50€ papá. Išli sme do Malkia Parku, len za taxi z Dunajskej Stredy do Orechovej Potône sme dali 30€ (a nie, inak sa tam nedá dostať, chodí tam jeden jediný autobus, ktorý chodí iba od pondelka do štvrtka 2x denne) a my sme mali vstup na sobotu. Lístky na vlak neboli drahé, ale opäť, za jeden deň výletu sme dali trojčlenná rodina (s obedom tam) takmer 100€. To tie stovky tu len tak lietajú. ešte minulý rok to bol fajn príjem na Bratislavu, teraz s touto šialenou infláciou sú 2000 pre rodinu ledva ledva na prežitie, ak nechceme byť len doma zavretí a za to, že celý mesiac makáme a snažíme sa a riešime cudzie problémy, chceme aj ŽIŤ - aj niečo zažiť, aj vidieť, mať na čo spomínať, dať dieťaťu zážitky, ukázať mu niečo nové, rozšíriť jeho aj svoje obzory, venovať sa nejakým konickom, mať možnosť zájsť na kultúru- žiť ako civilizovaný človek proste. A keď človek chce ešte aj odkladať, tvoriť si rezervu na nepredvídané situácie, odkladať si na rodinnú dovolenku dajme tomu, investovať na svoj budúci dôchodok a na zabezpečenie pre svoje dieťa/deti, aby keď bude mať 18 či 25 nemuselo ísť rovno z rodičovskej dvojgarsonky pod most či do nejakej robotníckej ubytovne, aby mali deti nejakú šancu v budúcnosti sa osamostatniť a dôstojne žiť, tiež ako civilizovaní ľudia, tak je potrebné zarábať minimálne 3k v čistom. A mnohí tu to vieme a tlačíme na firmy a nie sme ticho... A potom sú tu slovenské dediny, kde chlapi makajú ako sroby od svitu do mrku, zarobia 800€ a ešte si povedia, ako sa super vypracovali, lebo veď začínali na 550.... Toto je fakt tragédia, ako tu ľudia žijú, veď to je pod hranicou chudoby a biedy. A jediná vec, ako sa to zmení je to, že ľudia nebudú ticho, že sa budú dožadovať toho, aby sa im životná úroveň zvýšila. A ak sa nezvýši, tak pôjdu preč a začnú odznova niekde inde, kde ich práca dokáže byť adekvátne ohodnotená. A potom tu máme väčšinovú skupinku Slovákov, ktorí síce pindaju na nete, ale v živote ani slamkou nepohli aby sa mali o kusok lepšie. A nič sa nedá, nič nejde, všade je to rovnako zlé a vlastne môžme byť radi, že máme robotu. Tak naspäť ohneme chrbty a nechame sa šľahať..... A tento fenomén mať v dnešnej dobe brutálnej klimatickej krízy dve autá na rodinu, to je tiež krása. Čo takto tlačiť na magistráty, aby zabezpečili lepšie spojenia? To kde sme, aby v 21.storoci premávala v Trnave MHDcka pár krát denne? Keď sme tam boli, skoro nám oči vypadli z jamiek, že toto je snáď zlý sen. Akože fajn, malé mesto, všade prejdes peši... Ale preco v Žiline vie jazdiť normálna MHD v 5-10 minútových intervaloch a v Trnave nie? Prečo v dedine na konci Slovenska vie jazdiť SADka každú hodinu a striedať sa s vlakom, takže vlastne každých 30min ide nejaký spoj a v takej Orechovej Potôni premáva SADka len 4 dní v týždni 3x denne???? Prečo??? No lebo ľudia s tým nič nespravia, nikto netlačí na svojich papalášov vo vedení obce, mesta, kraja, aby s tým dačo robili. My tu máme v BA lepšiu MHD ako v Bruseli (vlastná skúsenosť) a prečo??? No lebo sme furt pindali, že MHD je na hovno. Sťažovali sme sa našim starostom, písali sme sťažnosti Vallovi. A ahaho, ono to ide, ak je dostatočný tlak od ľudí, ak je dostatok ľudí nespokojných a v tých mestskych zastupiteľstvách sú ľudia z ktorým na tom aspoň trošku záleží, tak sa dá a dokonca sa aj peniaze nájdu. A na Slovenských dedinách sa nedá nič. A nebude sa dať dovtedy, kým budú ľudia držať hubu a krok.
@tibor79 si nepochopil Tiborko.... bolo to myslene ironicky...
12str. Rád, ako môže autorka svoju situáciu zlepšiť a ona ide stále svoje. Čítaj medzi riadkami.
Chápem ja som tiež momentálne v situácii keď od 1.11. dávam výpoveď a ostávam s dcérou doma potrebuje 24/7 a som sama v podnájme desim sa toho.. No viem že z podpory to nedám a pozerala som brigady aspoň na pár hodín v týždni keď bude dcéra na terapii alebo u našich.. Je to ťažká hlavne keď človek dokopy nič nekúpi a necha v obchode kopu peňazí..
Počas roka je situácia iná. Takto sa počas roka ľudia občas zvyknú sťahovať. Počas roka sa zvykne uvoľniť miesto. Riaditeľky zvyknú byť v takýchto prípadoch zhovievave, ak ide o riešenie tazkej životnej situácie. V ZŠ to ide ešte ľahšie, keďže ide o povinnú školskú dochádzku.
Autorka, čo robí tvoj muž? Ja som v práci časovo oveľa menej ako on a zarobím viac. Samozrejme nechcem sa chváliť, ale keď si pomyslím, že zabijem v robote minimálne 10 hodín plus hodinu predsedkm v aute a dostanem také nič tak by ma to nenormálne štvalo a v momente by som si hladala niečo iné. Nebavil by ma taký život. Nehovoriac o tom že máte dve deti.
@doriiis Áno aj to ma hnevá že nechce zmeniť nič.
@elementissa Preto nechceme zrušiť poistky lebo človek nikdy nevie čo sa stane do budúcna.Som písala aj hore vyššie že keď jeden rodič zomrel,ten druhý dostane peknú sumu peňazí z čoho môže žiť ďalej a deťmi.Ku škôlke,naša je otvorená od 6,30 a do 16tej.Keby som našla prácu na jednu smenu akú hľadám od 7 do 15 hodín,tak to v pohode stíham zaniesť aj vyzdvyhnut deti.K tým že ľudia pracujú za málo peňazí a neozyvaju sa.Boli prípady že niekto sa ozval a zamestnávateľ povedal že neľúbi sa ti tak môžeš odísť.Preto ľudia radšej cusia ale majú istú robotu.Preto sa boja nových zmien atď.
@positivvibe Presne,moju situáciu pochopí len ten čo kráča v podobných topánkach.Ten čo zarába veľa povie si že nájdi si druhú robotu.No to nevie aké to je ťažké.Ludia sú radi že majú vôbec neaku robotu aj keď malo platenú.
@aurora33 Triedi a kontroluje balíky
Neviem ci to tu bolo uz spomenute. Ale pisala si ze pracuješ ako uptatovacka. Co keby si si našla este popri práci niekoho komu by si isla súkromné upratovať..? Teraz sa taketo sluzby dost využívajú a ty by si si prilepsila..
Zasratou metlou by som hnala chlapa, ktorý by doniesol do domácnosti 800€.