Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
@lulupulu ty si neskutočne divná... píšeš to isté nás ostatných cca 99%, ale spávať ti nedávam akurát tak ja...
Sadnúť si a mužom a pekne reálne sa porozprávať, že deti rastú, vydavky idú hore treba asi iní prácu jemu, nech viac zarobí...je v poriadku že sa boji zmien, sú ľudia ktorí to dávajú a ľudia ktorí majú väčší boj v sebe keď ide byť nejaká zmena..ale táto je teraz NUTNÁ pre vás. Muž zarobí málo na to koľko cestuje. Rozumiem že chce vidiet rast deti ale dá sa to aj inak, možno platená robota alebo ak iato aj brigáda k tomu to by už daco urobilo. Ale hlavne robota bližšie je isto unavený aj z cestovania. Môj má za rovnaký peniaz robotu busom 20-30minut do mesta, autom za 15, má jednozmenný, auto máme jedno to mi necháva na rozvoz deti, sme na dedine a to malo čo môžme urobiť je zavrieť si sliepky a oplotiť elektrický plot a chovať 5 jahniat od jari do jesene na zelenej tráve so zvyškami sena, ktoré predáme. Určite by a u nás dalo viac..ale u vás HLAVNE ZAPOJIT MUZA na to ako málo zarába aj málo doma robí. Ja sa do oviec nestariem to robí muž..a tvoj čo robí okrem oddychu? Nerypem len hľadám, návrh na diskusiu vašu ..
Ahoj, podľa mňa si už okresala z čoho sa dalo....A ďalšie brigády by som už nevzala. Aj deťom sa treba venovať.Manzel ma aké zamestnanie? Keď robí 10hodinovky za taký plat?
Predpokladam ze zijete v nejakom satelite a.k.a bratislavska "spalna", kam chodite iba vecer spat a cely zivot (roboty, skolku, obchody kruzky ...) mate v meste hodinu autom... No mozno staci aj tu spalnu premiestnit do civilizacie a mozte obidve auta predat, to vam ostane penazi az az aj na dovolenku na Havaji.
Oblecko na deti sa da kupit i lacne ci z bazaru a to ani neslo hore. Najviac sli hore potraviny, cize nekupovat somariny, ktore nie su potrebne, kupit v akcii viac kusov.
@drahomirrra za mna je to proste hanba, aby chlap zarobil tak malo a nemal ziadnu chut urobit nejaku zmenu vo svojom zivote. On je zapracovany, jemu to vyhovuje, on nevie stravit vikend s detmi, on si potrebuje oddychnut a same bla, bla tu citam na par stranach. Za mna nonsens, aby chlap takto doslova lahkovazne pristupoval k celej situacii. No pokial sa mlady pan (autorka prepac, ze som hnusna) nepreberie a nezacne si hladat lepsie platenu pracu, tak ty vela sanci nemas momentalne na inu pracu, alebo na pracu na plny úväzok, keď ze všetko je vlastne na tebe. U mna by tak pohodlny chlap urcite nepresiel. Proste treba hodit tvrdsiu debatu a dat mu troska ultimatum, ze proste potrebujete vyssii prijem, ktory musi zabezpecit on, kym všetko ostatne je na tebe. 800€ je zalostne malo za tolko hodin prace a nechapem, ze tvoj muz to nevidi. Ja som samozivitelka uz par rokov a bohuzial som si vtedy musela sakra premysliet, ci ostanem na Slovenku robit po fabrikach za par €, alebo si urobim nejaky kurz (opatrovateľka) a pojdem von za lepsim platom a aby sme a dcerou mohli zit aspon normalne, ziadny nadstandard. Tak som sla a pracujem na turnusy v zahranici uz par rokov. Veľmi som sa bala ako to zvladneme s dcérou, ale zvladli sme to paradne, som na nu hrda a aj na seba. Ja sama zarobim viac ako vy dvaja dokopy a preto mi pride trocha smutne, ze tvoj muz ziadnu snahu nema nieco zmenit. Jazyk som sa ucila nabezuco, zaklady som mala a poradila som si. Za tych par rokov sa aj moja nemcina velmi zlepsila a teraz by som nemala problem najst hocikde vonka roboty. Tym chcem len povedat, ze cesta sa da naozaj vzdy najst, len treba pre to nieco zacat robit. Je jasné, ze ty teraz vela moznosti na vyber nemas, ale tvoj muz ano, tak preco ho nedokopes do toho, aby sa rozhybal a nasiel lepsie platenu pracu. Ja som uz 7 rokov dozadu ako opatrovatelka zarobil a viac, ako mate vy dva dokopy a to je na zamyslenie podla mna. Naozaj nechcem byt hnusna, ale ked sa tvoj chlap nerozhybe, tak dalsie roky neviem ako zvladnete. Ja som sa tiez bala odist a nechat dceru u maminy, ale ked som si poratala dve a dve, tak strach som pekne odsunula nabok a sla som von. Opakujem, všetko sa da, ked sa chce.
Milá autorka..je mi veľmi ľúto ako ti tu niektorí ľudia hnusne odpísali..nakoľko som si prečítala skoro všetky tvoje komenty, chcem ťa len povzbudiť že určite to bude časom lepšie. Nie vždy odsťahovať sa do zahranicia je výhoda, hlavne ak neviete jazyk. A prosim ak Vam vyhovuje byvat v dome, tak ho nepredavajte, 60 tisic hypoteka je na dnesnu dobu tak mala suma, ze ste naozaj dobre spravili ze ste si vtedy ten domcek kupili a neostali v najme (my dodnes lutujeme ze sme to neriesieli vtedy ked to bolo take lacne), Vase deti budu mat aspon krasne a velmi dobre dedicstvo (ked sa pozriete na to ako extremne ceny stupaju, v BA stoja domy bezne uz okolo 700 000 a viac). Jedine co by som ti ja teda poradila je to co aj ini tu uz pisali, skusat stale hladat novu lepsiu pracu, posielat zivotopisy a casom sa nieco mozno podari 🙂 . Uplne chapem aj teba aj tvojho manzela ze mat 2 roboty je neefektivne ak chcete spolu vychovavat vase deticky. Neboj sa, v buducnosti budu urcite vdacnejsie ze ich rodicia boli s nimi a vychovali ich ako keby mali mat o par hraciek alebo znackoveho oblecenia naviac.
Neviem z akeho okresu ste, ale mna este napadlo ze nech sa skusite poohliadnut po praci kde ako benefit ponukaju zvoz a odvoz do prace, velke firmy ako napr.Metro to tak robia, a oni stale aj hladaju zamestnancov (to by mozno mohol skusit Vas manzel, taketo firmy ponukaju aj veeela zamestnaneckych benefitov) 🙂 no a kedze vy robite na polovicny uvazok ako upratovacka, kludne ponuknite Vase sluzby na fb alebo na roznych portaloch napr. Na stranke “jaspravim” a ponuknite tam profesionalne upratovanie domacnosti, za jedno upratanie rodinneho domu si pytaju niekedy dost vela 🙂 popripade vypomoc niekomu na 2 hodky doma s domacnostou, ci uz pozehlit alebo postrazit deticky 🙂 alebo nejake sezonne upratovanie ako napriklad umytie okien - skuste preluskat net ze za kolko ponukaju taketo sluzby 🙂 a este co sa tyka tych poistiek - vacsinou sa to vobec neoplati, tak by som vyhladala mozno nejakeho financneho poradcu (urcite aj tu najdete nejake typy a skusenosti s konkretnymi poradcami) aby sa Vam na to pozrel a skusil dat lepsiu ponuku (oni toto robia zadarmo lebo su potom plateni z toho ak spravia v nejakej poistovni lepsiu dohodu, len si dajte pozor aby vas neoklamali a nechceli na Vas len zarobit )..kazdopadne drzim palce, spolu ako rodina to urcite date 🫶🏻
Ináč a chlap doma ti pomáha ? Navarí? Prizrie deti? Lebo on sa asi celkovo do domácnosti moc nezapája.
baby tie co jej radite aby setrila este na potravinach tak ako to ma akoze spravit?vsak na nakupy ma 300e to je uplne smiesna suma..a ano chlap nech ide robit v tom mate pravdu ale ona tiez moze..ak nechce robit do vecera tak moze robit ro co robi doobeda b jednej firme a na par hodin poobede v inej... a hned ma lepsie prijem...
@annamalaga Skôr nechá všetko na mňa čo sa týka domácnosti.Detom sa venuje v rámci možností
Ked deti chodia do skolky, tak treba robit na plny uvazok, nie polovicny 😉
@darijja Myslíš že neviem,aj ja som chcela na plný úväzok,no jednoducho práca od 7 do 15 smenu není.Ako môžem robiť 12tky čo som vyučena v odbore.No kto bude deti nosiť zo a do škôlky?Či ty si myslíš že 3 a 6 ročný sa ráno vychystaju samé?
@tanisha Od NZ
vsak nemusis robit v odbore 12ky..mozes robit aj upratovacku ako doteraz..ale proste vacsi uvazok alebo v dvoch firmach...teraz hladas kde usetrit no z toho platu uz teraz nechapem ako vyzijes..ja sama mam viac ako vy dvaja dokopy a keby mam iba moj plat tak nevyzijeme
@rosejane áno mám deti.
to znamená že odrobíš 4 hodiny? upratovať môžeš aj 8 hodín,
a ešte dokopať muža do lepšej roboty, efektívnejšej
@mamula20 Áno rozprávala.Asi spravím to čo píšeš,že ja sama ňu pohladam prácu a pošlem jeho životopis.
Takze si sa sem vlastne len prisla vyliat ako sa to neda a my ta mame lutovat 🙂 takych je na slovensku dost ..kto chce hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody 😉
@darijja Keď si taká múdra ukáž mi robotu od 7 do 15 hodín,rada sa zamestnam.
Ale ved baby ti tu rady davali. Ano, je tazke najst pracu od 7 do 15, ale preco sa tak upinas strasne na tento cas? Tak si nájdi pracu od 8 do 12 a potom este upratovanir/brigáda/doucovanie od 16 do 19. Aby si stihala deti vyberat ked muz nie je s chopny. nie kazdy den, obcas, alebo cez vikend privyrobit. Ty nevidis ozaj nic ine len cas od 7 do15 a nad inym ani neuvazujes. Ale v zivote to tak chodi, ze sa musime prisposobovat a nejde to podla nasich predstav.
Ale ty mas hlavny problem s chlapom. Lebo je zvyknuty, ze ty nakupis, usteris.. Dala by som jemu zoznam, nech spraci nakup a ked zbada ceny mozno sa zobudí. 800 eur nie je bohvieco, ale da sa z toho vyzit, len to chce iny pristup z jeho strany. Ked nedonesie viac penazi, nech sa teda viac venuje detom.
@stevvvka Prečo hľadám od 7 do 15 lebo to by bolo najideálnejšie.Brigadu cez týždeň kedy jedine v noci môžem po 22 hodín,aj to som hľadala no nikde nič.Cez víkend chceme byť aj spolu všetci ako rodina
Ako to majú vyriešené ostatné maminy, ktoré majú malé deti? skús si pozisťovať vo svojom okolí...škôlka je u vás do tretej, nie je nejaká iná, ktorá by bola otvorená dlhšie? starí rodičia, kamarátka, známa nevedia vybrať deti zo škôlky? veď by to nebolo každý deň, 12-ky človek neťahá v práci stále, či ? tvoj muž je v práci od 7.00 do 17.00 vrátane cestovania? to sa mu oplatí cestovať za prácou hodinu každý deň vlastným autom tam a späť, keď mu platia tak žalostne málo? určite to to už viaceré písali, že to nie je s kostolným poriadkom...máš druhé auto, aby si deti rozvážala, deti chodia do jednej škôlky? pešo je to ďaleko alebo na bicykli? deti majú krúžky v škôlke alebo niekde inde, v inom meste? ja som moju nenosila na krúžky práve z toho dôvodu, že mám pracovnú dobu do piatej, takže si vystačila s krúžkami v škole alebo cestovala sama busom keď bola väčšia...ty by si chcela, aby to bolo pre vašu rodinu ideálne, ale nebude, do pracovnej doby akú si písala sa nevtesnáš, budete musieť urobiť kompromisy všetci
Ahoj, nečítala som úplne všetko, ale chcela by som ti povedať, že podľa mňa si u vás v rodine ty tá šikovná a pracovitá, musíš si uvedomiť svoju hodnotu a to, že na tebe vlastne stojí a padá celá domácnosť, celá vaša rodina. Presne viem, ze aký typ muža je tvoj manžel, poznám takých a chápem aj ich. Vyjsť zo svojej komfortnej zóny je ťažké a nie každý to dokáže,ved každý z nás je iný, niekto prijíma zmeny a robí rozhodnutia ľahko, niekto sa dokopava k niečomu celý život a stačí mu malo. Preto si myslím, že potrebuješ jemnou a ndnasilnou taktikou presvedčiť muža, že potrebujete viac peňazí, mozno nejaký kamarát by ho mohol stiahnuť, že pod tu sa zarába fajn a pod. Inak také nárazové akcie pre čašníčky sú super nápad, napr jeden víkend v mesiaci skúsiť robit na nejakej svadbe, manžel by aspon videl co všetko robíš a koľko peňazí to vie priniesť a možno by začal premýšľať, že prečo musí žena ist na noc niekam obsluhovať a on sa starať o deti. Ešte ma napadlo ci chovate sliepky, švagrinka na dedine chovajú, majú ich na časti pozemku a v tejto dobe predáva vajíčka jedna radosť, je to žiadaný artikel 😀držím palce, je to náročné najmä keď je žena tá ktorá vlastne musí premýšľať za oboch...
@salamistka Kamošky niektorá má brigádu ako ja na pár hodín denne a väčšina je doma do 6 aj viac rokov dieťaťa lebo nevedia sa zamestnať.Starych rodičov nemáme k dispozícii.Skolka a škola je v dedine u nás,vozím deti preto na aute lebo ich zanesiem a idem hneď do práce.Mozem ich niesť aj peši,no to potom musím sa vrátiť domov a na aute do roboty,tam stratím kopa času.Poobede chodím pre ne peši,máme aj vychádzku.A na krúžky ich vozím do mesta na aute,no krúžky nemajú každý deň.
Strašne múdre sú tu niektoré. Problém je že od Nitry dole je to s prácou bieda. Ja som zdravotná sestra a teda nikde mi nechceli dať polovičný úväzok - ani nemocnice, ani všetky domovy dôchodcov v našom meste. A tento problém majú viaceré maminy z okolia, bežné sú doma aj do 6rokov dieťaťa, čo ja rezolútne odmietam. Vyčerpala som podporu a chodím, pchám sa, pýtam, aj tam kde nehľadajú...od septembra som oslovila 50 spoločností a okrem poisťovacích poradcov, maklérov a predaju cez telefón, mi nikto kratší pracovný čas neponúkol. Jediná výhoda od autorky je to, že manžel má dobrú prácu kde zarobí. Ale ja to už doma nezvládam, potrebujem medzi ľudí.
@lulula1990 Si možno jediná čo ma chápe.Ani ja nechcem ostať doma bez peňazí.Som obehala už x firiem,tak isto poslala x životopisov a nič.A potom niekto múdra napíše že kto chce prácu si nájde,kto nechce hľadá len vyhovorky.No pokiaľ neboli na mojom mieste tak to nechápu,no mudrovat musia.Co som našla je upratovanie na polovičný úväzok,to aj robím.

Ak mate v meste Humanu, vies kupit aj pre seba kusky za par eur. Myslim od 0,50 eur, zalezi, od akcie. Ja si kupujem hlavne tam a maju tam pekne a kvalitne veci. Aj detom sa da tam kupit, oblecko aj topky.