Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
@smutnamama1981 to mi je tak nesmierne ľúto ☹️ úprimnú sústrasť, chcela by som vám nejak pomôcť..nemôžete mi napísať správu? Ďakujem
no tazke to je ked sa upinas na to ze o 3tej musis byt doma..dokedy mate skolku? okolo mna ma kazdy deti a nikto nerobi na polovicny uvazok a deti su v skole alebo skolke... proste to je nerealne aby matky robili len na polovicne uvazky..jasne ze nikde tak neberu ved tak by na 1miesto museli zamestnat 2ludi..a aby si ty hladala mizovi pracu?co je nesvojpravny?tebe by sa pacilo keby za yena posielal zivotopisy?lebo mne teda nie...bud chce inu pracu alebo nie ale sam musi povedat...ty mozes max navrhnut ze nech hlada inde... a vysvetlit mu ze 800 je nic najma ak cez 100z toho este precestuje...ja mam pocit ze obaja by ste chceli viac penazi ale len tak proste niekde na strome nájsť
Ono všeobecne pokiaľ to nie je vysoko špecializovaná profesia, tak je to problém. Ja som si napríklad robila zdravotnú školu, že budem mať takú istotu, že s týmto sa vždy zamestnám. A vidíš, ako to dopadlo. Pritom ja ten 8 hodinový úväzok nedám, nedokázem sa rozdeliť a babky mi vodiť alebo zaniesť dieťa každú deň nechcú, som rada že počas choroby by s nimi boli. Takže už fakt neviem kde sa strčím 😂 pravda je taká, že ja som si nikdy nenašla prácu cez inzertné portály, nikdy.
@zuzkat1 v zahraničí je úplne bežné, že matky pracujú na polovičné, alebo 6 hodinové úväzky. Existujú ženy ktorým sa vážne nedá pracovať na 8 hodín, proste nie každý má k dispozícii babky a žiaľ niektoré ani muža. Poznám kopu žien čo sú doma a to majú už deti skolákov, muži robí na tyzdnovkach.
@lulula1990 moj muz ano nevie do akej triedy chodia decka..ucitelky ho nikdy nevideli... a k lekarom s nimi nechodi ani nevie kde ich maju a babky k dispozicii nemam... a takisto aj kamosky funguju same..mne je toto divne...to jedine fakt ze skolka a skola zatvara o 3tej a to potom je este divnejsie..lebo to si neviem predstavit ako funguju potom ostatni rodicia
@zuzkat1 nechápem čo je na tom divné. Ja to vidím úplne bežne. Ak je to dedinská školka môže fungovať aj do 3. Naša funguje od pol 7-16.30. Keď som chodila do škôlky pre staršieho pol pol 4tej, boli v triede dvaja, traja posledný, strašne mi ho bolo ľúto. Boli sme spolu 3 hodiny z celého dňa a už išiel spať. Ale nedalo sa inak vtedy. Skôr mi je záhada že ako to robia ostatné maminky keď po pol 4tej tam už skoro žiadne deti nie sú. To isté družina - prídem po syna o 3 a traja posledný 🤷
@marymart Na www.ludialudom.sk je celý Zdenkin ťažký životný príbeh.
@lulula1990 no divne... ale ked vacsi podrastie uz moze zobrat menšieho domov bude to jednoduchsie
@domca1408 sto bodov za tvoj príspevok, absolútne súhlasím. Ja sa už teraz desím, ako budem po rodičovskej zvládať moju náročnú prácu na plný úväzok od 9 do 17 každý deň. Nie každý má starých rodičov, ktorí pomôžu, aby si mladá rodina mohla privyrobiť. Keď nemám kde dieťa odložiť ani popri rodicaku si neviem privyrobiť.
@lulula1990 Do 16tej je u nás škôlka.Ja chodím pre dieťa o 15,30 a je tam len ona sama, všetky deti sú už dávno doma.
@veronicka1901 kedysi tí starí rodičia aspoň išli v 52 rokoch na dôchodok a mohli byť s vnúčatami...dnes? že dôchodkový vek 63 a ide hore? čiže dnešný starý rodičia môžu byť s vnúčaťom doma prvý krát ked má vnúča cca 15 rokov 🙈
@tomasmirka
nie nie to samozrejmé, nakoľko mal zosnulý dlhy v sociálnej poisťovni tak to bolo zamietnuté. treba sa správať zodpovedne keď niečo od štátu potom chcem.
doplatila na to žena a deti.
@elementissa Lenže nie každý má na to predpoklady zarábať 3000k mesačne. Proste ľudia majú limity, cez ktoré proste nejdú. Či už sú to fyzické alebo psychologické. Autorka tuším písala, že je upratovačka a chlap určite nejaký robotník. Týmto nechcem nikoho zhadzovať, ale treba sa zamyslieť, že zrejme v takom odvetví nie je taký príjem. A tam ide o to, že či chce zvýšiť kvalifikáciu alebo nie. Či ju to fyzicky pustí (inteligenčne) alebo nie. Možno sú pohodlní a vyhovuje im to takto, aj keď nadávajú. A to nie je iba tento príklad. Koľko je takých, čo proste nemali nikdy ambície, ktorí nemali na to vytvorené podmienky a to vzdelanie ich proste nepustí k tomu, aby zarábali viac.
@acrobaleno vysvetlila by si mi, prečo sa dáva za sumou napríklad 3000 to "k" dozadu? už to tu na koníku vidím asi po stýkrát, ale nerozumiem. ešte by som chápala 3000t 😀 čo je to "k"? Ďakujem vopred.
@acrobaleno mýliš sa,nemusi to byť o kvalifikácii často. U nás napr.vo výrobe v jednej firme zarobia viac ako pracovníci,ktorí musia mať VŠ vo verejnej správe,ktorých osobne poznám. Dokonca vrchná sestra má menej. A v tej firme aj upratovačka celkom pekne zarobí,nehovorím o minim.zodpovednosti a čistej hlave.
@panelacikova to používanie “k” je prevzaté z anglicky hovoriacich krajin , reprezentuje tisícku (z gréckeho kilo=tisíc) Takze keď niekto napíše 30k mysli 30 000.
@sisaka Ďakujem. akože pochopila som, že ide o "tisíc", ale pôvod mi bol neznámy. no to mi je pekná "k".....onina 😀
@panelacikova 😂
Ak chceš mať taký normálny štandard, ako vidíš okolo seba, dom, dve autá, sem tam dovolenku, bez hypotéky sa v dnešnej dobe asi nezaobídete. Obyčajným šetrením budeš aj tak stále cca tam kde si.
@tomasmirka sirotke nie je podla toho kto to potrebuje, ale jeho priznanie a vyska zavisi od toho ako dlho a kolko odvadzal zosnuly odvody do poistovne. podobne je to aj s invalidnym...castokrat ludia dlhsie chori s postupne zhorsujucimi sa priznakmi maju logicky mensi prijem castejsie PN, a potom ak aj im priznaju ID , tak v nizkej vyske adekvatnej ich "uzitku" co dovtedy vyprodukovali na odvodoch.
Citala som prve strany len ale mne sa da 130 za 4i vela mesacne. Ja platim 90 za 130 m2 dom (stary prerobeny) plne podpivniceny. Na kolko stupnov kurite? Mas termostat? Tu vidim rezervu...pripadne internet 30 skus si zvazit ci a kolko dat potrebujes ci ti nestaci za menej
@alantroj Kurime na 21-22 cez zimu,keď je moz zima tak 23 stupňov
To mi pride dost vela stupnov. Ani to nie je zdrave na dutiny a celkovo. Viem ze su zimomriavi ludia aj chudokrvni ale skus aj o 1 stupen znizit.

@smutnamama1981 to je neskutočne. Ako môžu vám zamietnuť sirotský a vdovský. Veď to by malo byť tak samozrejme...🤦