Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
Práca z domu plus nejaká práca na dve tri hodinky napríklad upratovanie a manžel do zahraničia na turnusy 2 týždne tam dva doma...budete aj viac spolu keď bude 2 týždne doma a počas dvoch týždňov môže občas zájsť na nejakú brigádu napríklad 🙂
@chadkroeger do 6 rokov majú zadarmo, potom by mali platiť polovičné cestovné.
milujem,ako napisete,ze mohol by zmenit pracu...myslite,ze praca s platom vyse 1000 eur v cistom rastie na strome a prave na neho (a tych 1000 inych ludi,co im tu radite,aby si nasli lepsie platenu pracu) cakaju s otvorenou narucou? Pana, Vy ste niektore take naivne, clovek sa snazi niekedy az privelmi aj na ukor svojho zdravia,ale hold,nie stale sa to da zmenit!
@panelacikova ked nezoberie hypo, musi do podnajmu, tak ci tak tie peniaze na najom musi dat, zavisi od lokality byvania na Slovensku a od poctu deti,ktore maju. Ak su 5ti, hadam do 1-izbaku nepojdu. Ma aspon dom, kde si moze vypestovat/chovat.
jednoznacne by mal muz zvysit prijem brigady a pod k tpp zaraba velmi malo na chlapa
@marrynka112 ešte jej poraď, kde v zahraničí majú turnusy, že dva týždne tam robíš a dva týždne si doma...
@panelacikova Nemecko? Česko? Môj brat chodí tak týždeň doma týždeň tam do čiech a zarába 1500€
Pozri, pokial uz nemate kde okresat tak jedine zvysit prijmy. Mne pride 800€ nizky plat. Nechce manzel zmenit pracu? Popripade ty pridat par hodin do uvazku? Preco mas pol uvazok? Popripade si privyrabat nejakym hobby (pecenie tort, kolacov, strikovanie, sitie a pod.) Mate velmi vysoke percento fixnych nakladov vzhladom k prijmom.
@negymama ano boli sme manzelia ale mal dlh voci socialnej poistovni, ked som ho ja este nepoznala, ani som o nom nevedela...detom je lepsiev skolkeako doma nech sa uciav kolektive
@loginexistuje 800 € je na túto dobu naozaj málo ja viem lepšie ako nič ale je to málo naozaj dá sa nájsť lepšie
@negymama este nemam narok na invalidny a na nic nemam narok
v skole mam znamu , co boli financne na tom zle a deti jej chodili len na kruzky v skole, ktore boli zadarmo a boli spokojne.
@dexemposupoplex sú takých mrte, čo nabrali hypo na pozemky a novostavbu domu, splátky až po nebesá a vôbec neuvažovali, ako to utiahnu, keď prídu deti. neverím tomu, že tú hypotéku brali už ako 4-členná rodina. a prepáč teda, ale ak rozmýšľam a viem, že na to proste nemám, tak si kúpim 2-izbový byt a mám dieťa jedno. a nie potom vyplakávať na koníku. ja som mohla brať pred 4 rokmi hypo, ale uvažovala som, čo ak. a dobre som urobila. prišiel covid a ja som ostala takmer 2 roky na menej než polovičnom príjme, než som bola. asi by som si laby lízala, keby som mala zobratú tú hypotéku. dodnes by som sa z toho nevyhrabala. a asi by som vyplakávala na koníku tiež....
@dexemposupoplex ved nech si najde muž bocny príjem. My mame v praci chlapa, ktorý si privyrába cez vikendy tým, že robí DJ na svadbách a roznych oslavách. Môj manžel si privyrába fuškami a áno, aj on odrobí v práci niekedy 10 hod (pohyblivý pracovný čas) a po robote ide ešte zarobiť pre rodinu niečo naviac. A poznám viacero takých chlapov co sa vracaju aj o 21tej domov kvôli fuškám. Prípadne nech ide do zahranicia. Tam už zarobí oveľa viac.
@marrynka112 jaj, tak toto dopíš, že donesie 1500.... to už radšej nech robí iné turnusy a prinesie 3000 😀
@smutnamama1981 chapem, takze kvoli dlhom na socialke 😔
@panelacikova áno a za týždeň čo je doma zájde niekam na brigádu a hneď má niečo naviac k tomu 🙂
@marrynka112 jasné, rozumiem, aj tak sa dá, ale lepšie je keď už, mať v zahraničí stabilnú prácu na plný úväzok. môj chodí na 10 dní + 4 dni doma... občas sa stane, ako aj teraz, že 3 týždne tam a týždeň doma. ale má plat plný, nemusí už doma nič vyhľadávať. v každom prípade autorka sa radšej odmlčala. asi očakávala.... vlastne ani neviem, čo týmto vlastne chcela povedať a čo čakala, že jej napíšeme
@smutnamama1981 ako vznikne dlh na socialke? Bol živnostník a neplatil alebo ako? Keďže nezamestnaný napríklad socialku platiť nemusia. Nerýpem len ma to zaujíma
@simona20201309 tak napr.u nas bez auta na dedine to nejde. Chodila som busom do práce a zabila tak tri hodiny naviac. A len 20 km hore dole. Autobusy rušia,nemám dobré spoje napr.ja.
@marrynka112 písala, že bol živnostník
@panelacikova jasné veď je to tak môj brat je mladý nemá deti jemu to bohate stačí keď ma do tých 2000€ mesačne aj s brigádami. Každému tie turnusy vyhovujú inak záleží od práce no
@marrynka112 ano bol zivnostnik za mlada
@chadkroeger tak asi tak lebo vždy nechápem ako dokážu mať ľudia také dlhy na sociálke keď zamestnanemu platí zamestnávateľ a nezamestnaný nie je povinný platiť tak potom jedine živnostník ktorý neplatí
@marrynka112 ale pravdu máš, v autorkinom prípade by aj takáto práca bola veľkým plus. predsa len oproti osemsto je to paráda 🙂
@panelacikova no jasné veď je to takmer dvojnásobok peňazí...a ak majú malé deti aspoň by boli dostatočne spolu
@marrynka112 bohuzial , toto mlady chalan nedomysle.. Myslel si ako obabre stat, cely prijem do vrecka. a teraz jeho deti a zena stradaju. Mohla mat vdovsky az do obdobia ukocenia studia deti.
@autorka tu nevidím veľa možností na šetrenie, skôr potrebujete navýšiť príjem. Ak to ešte chvíľu na tvojom polovičnom úväzku vydržíte a chystáš sa onedlho pracovať na plný úväzok, tak príjem bude vyšší (+400€?), to už znie oveľa lepšie pár stovák navyše. Ak sa ale nechystáš prejsť na plný, tak by mal muž zmeniť prácu. Ak nemá nejaké lepšie možnosti a má maturitu, možno by stálo za zváženie štátnu správu. Či už MSSR, MVSR alebo MOSR. Nie je to síce terno, ale plat je teda o dosť vyšší a dá sa zamestnať aj na takých miestach v krajine, kde je málo pracovných príležitostí.
@negymama Áno v tich 800 eur sú všetky výdavky,aj na benzín komplet všetko.
@panelacikova My sme brali hypo aby sme sa osamostatnili a mali svoje bývanie.Kupili sme starší RD a pomaly prerábali.Postavit dom by nám nevyšlo finančné.
@smutnamama1981 To mi je ľúto čo sa vám stalo.Vela síl vám prajem do budúcna
@lilope My bývame 12km od mesta.Tiez som rátala čo nám vyjde lacnejšie.A veru autobus keď zaplatím sebe aj deťom stojím oveľa viac ako obehat všetko na aute.Aj keď viem že benzín je drahý,no nechodíme zbytočne veľa na aute.
@panelacikova Robím na polovičný úväzok aby som stihla škôlku a školu.Inac hľadala som prácu od 7 do 15 alebo od 8 do 16 hod,no nič také som nenašla.Tak aspoň na skrátený úväzok.

@smutnamama1981 nemozes si vybavit invalidny dochodok? takisto si pozistuj, ci nemas narok na nejake ulavy...napr. poplatky za smeti, dan za byt, dopravu a podobne.