icon

Bez peňazí sa ani žiť nedá

21. okt 2022

Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?

autor
21. okt 2022

@panelacikova Manžel nechce ísť do zahraničia
@zoro9836 Staršia má 6,menší 3

ropucha6
21. okt 2022

No uz nic ine sa neda napisat, muz alebo ty proste musi viac zamakat, ceny pojdu len hore. Aj tak nechapem ako rodiny daju stravu za 300e (podla mna extremne malo) a benzin za 160e.

panelacikova
21. okt 2022

autorka: no a sme doma.... takže vlastne manžel je v podstate pohodlný. vyhovuje mu prísť domov a ľahnúť na gauč...

mikadooo
21. okt 2022

V pohode. Obmedzili sme reštaurácie, do roboty si nosím uvarené z domu namiesto donášky. Rozmýšľam, čo hádžem v obchode do košíka. Jedlo sa snažím prispôsobiť akcii v obchode, najmä drahšie mäso, typu hovädzie alebo losos nekupujem len tak, lebo mám chuť. Atď. U mňa platí, kde je vôľa, je aj cesta. Som so zdražovaním v pohode, ešte máme kde utiahnuť opasok ak by bolo treba. Aj železnú rezervu na účte. Zatiaľ na ňu nebolo potrebné siahnuť.

autor
21. okt 2022

@panelacikova Není pohodlný,neleží na gauči.No chce byť s nami,chce vidieť vyrastať deti každý deň a nie pár dní do mesiaca.
@ropucha6 Nekupujem drahé veci,nekupujem polotovary,kupujem jedine v akcii a z toho si varím.

dskjhfdlkdjhl
21. okt 2022

Takze manzel zarobi 800 a precestuje 110? jemu to nevadi?

mogaa
21. okt 2022

nuž v tom prípade jedine zvýšiť príjem alebo znížiť štandard...k ničomu inému nedospeješ, náklady si skresala ako sa dalo a to nehovorím o tom, že ceny energií zbadáš až na budúci rok a aj hypo vám časom môžu zvýšiť....treba si sadnúť s mužom a prebrať alternatívy riešení...inak v takomto srabe budete stále...síce krásny dom a 2 autá ale o dovolenke môžeš len snívať, detto ak dieťa príde že ide na výlet či do školy v prírode a nebudeš mu to mať z čoho zacvakať....nehovoriac o tom že sa môžu znižovať stavy v práci alebo jeden z vás bude na dlhšej PN...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
21. okt 2022

Sak ja ti autorka verim, ja by som za 300e neprestravovala ani 2 osoby, nie ze 4. Kazdopadne vsetko ohladne prace negujes, pochop, ze inak sa neda. Ludia musia nejake kompromisy robit, ak ziju v hladovej doline alebo zivoria, tak si vyber.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lilope
21. okt 2022

@autorka nereagovala si na štátnu správu- bachar, policajt, vojak? Existujú aj 8 hodinové pozície a nástupný plat je už viac ako 1000€ v čistom bez ohľadu na kraj (v BA kraji je to viac) alebo 12 hodinové smeny s obdobným platom (keďže píšeš, že chodí domov o 18tej tak by nemal byť problém) + stravné lístky v hodnote 120€ plus s odmenami je priemerný mesačný plat ešte vyšší a vojaci majú ++ plat.
Takže, dá sa všetko len treba chcieť a nemusí ísť ani do zahraničia a bude sa vám ľahšie dýchať. Viac už sa poradiť hádam nedá.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
21. okt 2022

@zoro9836 no tak ja už nemám slov akože.... ak máš v súčasnosti aspoň základné vzdelanie, vieš si overiť, či ti zamestnávateľ odvádza alebo nie. nehovoriac o tom, že AT či nemecký zamestnávateľ ťa odrbávať nebude. určite by som sa nezamestnala cez slovenskú agentúru. ani za nič 🙂

panelacikova
21. okt 2022

@diamand2326 a okrem toho majú aj kopu iných podmienok na to, aby bolo vdovské.

negymama
21. okt 2022

@diamand2326 spominala ze mal predtym roky manzelku a deti, takze predpokladam ze je starsi, nie mlady chalan. Yakze keby poriadne platil odvody ako zivnostik, tak by urcite mal zorobene dost na vdovsky plus odrobene roky .

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
negymama
21. okt 2022

@panelacikova ako nevyznam sa v tom podrobne, ale poznam rodinu kde boli vacsie deti a otec mal odrobene roky , bol po 40tke , zarabal slusne ako elektrikar, a mala mama vdovsky, deti sirotske, mali aj zadarmo mhd, ale mamka im pracovala v autobusovej spolocnosti, tak neviem ci kvoli tomu, ci pausalne ako polosiroty mali narok. i

michal711
21. okt 2022

@lilope k vojakom do 30rokov ak má viac.musi byť pre armádu zaujímavý napr. elektro vzdelanie. Ja som vojak mám VŠ a nástupný plat v čistom 1500€ bez príplatkov.

autor
21. okt 2022

@mogaa Na také veci ako výlety,škola v prírode a pod mám rezervu.Na čo nechcem siahať až keď bude nutné.
@lilope Manžel nerobí ani vojaka ani policajta.
@zoro9836 Jazyky nevieme.

0martina0
21. okt 2022

písala si že pôžičku by si nechcela,a neskôr píšeš že splácate hypotéku,...manžel smer zahraničie kým sa da,navišiť splátky

diamand2326
21. okt 2022

@negymama Jasné, máš pravdu. Len ma to napadlo, keď sa to tu rozoberalo 🙂

autor
21. okt 2022

@0martina0 Pôžičku nechcem,no bez hypotéky by sme neboli kúpili svoje.

lilope
21. okt 2022

@michal711 myslela som si, že budeš nejaká takáto pozícia. 😉
Veď autorka neuvádza ani jeho vek, ani vzdelanie, tak som napísala všetky možnosti, o ktorých sa viem ako tak vyjadriť.
@autorka veď nerobí, to mi je jasné, ale mohol by robiť, stačí k tomu maturita a vek pri pozícii bachar ani policajt už nerozhoduje. Takže som ti napísala možnosti pre muža.

bluka2
21. okt 2022

Asi len presťahovať sa do zahraničia, kde sa dá aj s platom upratovačky slušne žiť, lebo viac sa šetriť už nedá. Ak nechcete, tak čo už sa dá spraviť, možno jedine tá kaderníčka raz za rok namiesto raz za 3 mesiace ako chodím ja, ale veľa na tom neušetrís...

0martina0
21. okt 2022

cháem,tie slátky sú tam každý mesiac

anonymous87
21. okt 2022

Ach, autorka, to je same neda sa, to nejde, nemozme chodit autobusom, nemozme predat dom, nemozme znizit svoj zivotny standard. Tak teda treba zvysit prijem. Ty bud este jednu pracu na polovicny alebo si najst na cely uvazok.
Akoze neviem ake rady cakas, ked vsetko co ti je poradene zmietnes zo stola. Ja mam tiez dve deti, v maji sa vraciam do prace, plus mi ostane dohoda, ktoru mam popri rodicovskom. Cize ano, budem mat 2 deti, dve prace a domacnost. A teda nemyslim si, ze to nezvladnem. Vsetko je len o spravnej logistike. Alebo kde je vola, tam je cesta (pripadne, ked sa chce, vsetko sa da) 😉

michal711
21. okt 2022

@lilope podľa čoho si si to myslela.

tahomi
21. okt 2022

Zarobit 800 v cistom a 110 z toho len dat na benzin, sialenost 🙄

Ved to realne zarobi 690 eur, a kde su este ostatne naklady na auto atd.

Rady su dostala, ak nechces nic ty ani muz menit, tak vam zostava popriat len vela stastia a hlavne nech ste zdravi. Lebo to bude len pruser, taka PN u neho.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mogaa
21. okt 2022

v podstate teda každý mesiac vieš ešte ušetriť 100eur ak nie sú mimoriadne výdaje....veď to je slušné...akú takú rezervu máš, tak čo ešte riešiš?