Bojím sa vziať si sama hypotéku

5. mar 2023

Vzali by ste si sama hypotéku 100 000e? Bojím sa hlavne toho, že ju veľmi preplatím, ale tiež aj toho, že sa mi môže hocičo stat a nebudem ju zvládať platiť. Ste tu niektorá v podobnej situácii?

lenkit
5. mar 2023

Ahoj, tiež som sa bála, prvé mesiace som bola v strese - zbytočne. A teraz som rada, že som do toho šla. Splácam si "svoje" a neplatím nájmy, ktoré idú z roka na rok vyššie.
Už si bola v banke alebo iba uvažuješ?

sissy27
5. mar 2023

Ak mas lepsi sposob ako si zabezpecit strechu nad hlavou, tak smelo do toho.
Preplatit preplatis, to je snad normalne. Ak sa ti nieco stane - na to sluzia poistenia. Dlhodobo nepracovat len tak z roztopase hadam neplanujes. A ist do hypo s niekym znamena vzdy len problemy navyse.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. mar 2023

@lenkit bola som, mám predschvalenu.

colsami
5. mar 2023

Ano brala som tak ked som bola sama. A nebala som sa. Keby som cely zivot mala byt "co ak..."
Pokial ti taku vysku hypo daju, mas podla vsetkeho slusny plat v pohode na vyzitie. A ak mas slusny plat a "istu" robotu, nemas co riesit. Aj o istu robotu zajtra mozes prist, ale takto sa zit neda, ze sa toho budes bat pri kazdom vacsom rozhodnuti... Ja som to tak brala. A keby nahodou i pracu pridem? No tak co, hned najdem dalsiu, keby aj uplne mimo bez kvalifikacie, alebo sa uskromnim ze vezmem do bytu podnajomnicku a uskromnim sa, alebo sa byt preda a hypo vyplati... A co? Nejde az tak o zivot, vsetko sa da vzdy nejak vyriesit... 🙂

Ale chapem ze je to aj od povahy, kazdy to inak berie. Ale ak tam nie je nejake zasadne ALE, smelo do toho 🙂
V podnajmoch budes platit rovnako

senticka
5. mar 2023

Ahoj, ja som ako 19ročná brala hypo 20tisíc a kúpila som si byt. Dnes by to bolo určite aspoň 80 🤣 ALE... ak máš na to príjem, nebudeš popri hypo jesť suché rožky ako sa vraví, tak smelo do toho. Raz to vysplácaš a bude to tvoje. Ak sa bojíš, že sa ti niečo stane, poisti sa. Smelo do toho a držím palce

jana_eyre_2
5. mar 2023

Ja som sa veľmi bála a to som si ju nebrala sama, ale vtedy s priateľom.. ale prvé mesiace som sa nad ránom budila v strese že ako strašné sme sa zadlžili, čo keď sa nám niečo stane nebudeme to zvládať.. hrozne ma to trápilo.. časom som si na to úplne zvykla a odkedy sme to prefinancovali tak už vôbec nepociťujeme hypotéku.. je to už 15rokov čo ju platíme.. a prinajhoršom by sme predali nehnuteľnosť a išli do menšieho..

denden77
5. mar 2023

vzala som si sama par rokov dozadu cca. taku sumu 🤷‍♀️😊

darkswan
5. mar 2023

Este vyssiu a sama s dietatom, zial hotovost som nemala;)

domini404
5. mar 2023

Minulý rok som brala sama hypotéku, viac ako ty a zhodou okolností som sa v tom čase dostala aj do nemocnice a na dlhodobejšiu pnku, hypo mi dali. Nebojím sa, však keby sa niečo stane, mám 3 mesačnú rezervu, dovtedy si snáď robotu nájdem, ak nie, byt predám a hypotéku vyplatím. Riešenie sa vždy nájde podľa mňa.

janabar1974
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejkap123
6. mar 2023

Ja som si pocas vysky brala hypoteku 100 tisic. Nebolo lepsie rozhodnutie 🙂 ziadny stres

silwii
6. mar 2023

tak preplatis ju tak ci tak, s tym bohuzial nemas co spravit. pokial mas nejaku rezervu, tak si myslim, ze ako ano, strach tam proste je, no pokial ti to vsetko vychadza, tak by som do toho sla, nevies, ci to o par mesiacov nebude s tymi hypotekami horsie

bety2222
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monikpukacova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ace123
8. mar 2023

my sme podpisali kupu bytu den po vypuknuti vojny na Ukrajine a tiez sme vahali co bude jak bude lebo sme na vychode ale oplatilo sa. cena bytu vzrastla o cca 15 % za rok cize ber to aj ako ochranu svojich penazi pred inflaciou ak zainvestujes do kupy. ak by sa niečo zomlelo a prisla by si o pracu alebo nedajbože ochorela tak je dobre poistit sa pred stratou prijmu a nejaky cas to kryt z poistky alebo uspor a za ten cas by si byt vedela predat pripadne. to ale opisujem najhorsi mozny scenar. vacsinou sa najhorsie scenare nenaplnia aj tak

bety2222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
som_realistka
8. mar 2023

Ak máš predschválenú, tak určite máš aj dostatočný príjem, ja som si tiež brala po rozvode, s dvomi maloletými deťmi takmer 100 tis, ak sa obávaš treba sa poistiť, ale poistenie už banky vyžadujú, len si treba vybrať správne. a okrem toho, niekto pred nedávnom napísal jednej žienke, že žije na zbytočný úver keď má hypo a leasing auta, ale na byt už sama nenašetríš, lebo kým sa dostaneš k cieľovej sume, tak taký istý byt stojí o 20% viac, a druhá vec, stačí dva, tri roky, a už by si pri predaji bytu minimálne o nič neprišla, ale v tejto dobe skôr zarobíš.

samuel_jurgos
11. mar 2023

Dobrý deň, dá sa to urobiť, ale je to veľmi individuálne. Najprv je potrebné byť zaistený, mať nejakú rezervu a správne to rozrátať. Napíšte mi prosím do správy základné informácie o sebe, či máte deti, vek, rezerva atď. Budem sa vám snažiť pomôcť. Ďakujem za prejavenú dôveru.

monikpukacova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz