Bude cena elektriny vyššia?
Baby ako to vidíte s cenami elektriny? Budú ešte vyššie? Ja už ďalšie zdražovanie nezvládnem, neviem čo robiť. A to ešte nie je zima.
Lacná elektrina z jadra? To kto vymyslel? Elektrina z jadra je z dlhodobého hľadiska najdrahšia. To nie sú len náklady na palivové článku, ktoré dovezie jedno lietadlo a vystačia na pár rokov. Odporúčam otočiť faktúru za elektrinu na druhú stranu a pozrieť koľko ročne zaplatíte Jadrovej vyraďovacej. Áno, platíte za bezpečné vyradenie odstavených jadrových blokov. Tých blokov co už roky nevyrábajú nič. O cenách za postavenie AE sa hádam baviť nemusíme, ich postavenie si platíme v každej jednej faktúre tiez
https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/6...
Situacia s el.energiou suvisi aj s tohorocnym suchom a s nizkou hladinou riek vo Francuzsku, ze museli odstavit reaktory pre nedostatocne chladenie. Tato cast problemu by sa mal teda vyriesit do jari, ked roztopeny sneh zvysi hladinu riek.
Mimochodom. Rusko nedodava plyn, ale ho naprazdno spaluje, aby zvysilo EU ceny. tym zaroven zvysuje sklenikovy efekt, ktory nasledne sposobuje sucha. Rusom ale nikdy nezalezalo na zivotnom prostredi ani na tom, ci buduce generacie budu mat dost plynu.
@viestta máš k dispozícii aj čísla, ktorá elektrina je na mwh najlacnejsia?
Ja nikoho strasit nechcem, ale pred par dnami boli tie narasty velke, dnes doslo k obrovskemu skoku. Pomaly 30% navysenie co je zo sumy 740 eur za MwH extremne.
V juli boli prognozy, ze cena elektriny moze dosiahnut 700 eur v Decembri. Je koniec augusta a vyzera to tak, ze v pondelok cena na burze prekroci 1000 eur.
Je pravdepodobne, ze sadzby za elektrinu budu vyssie nez sa ocakavalo aj po memorande s elektrarnami.
Ja by som ani tak nemal obavy o svetlo, ale skor o to ci bude dat co do ust pretoze sucasna situacia stavia pekarov do velmi nebezpecnej situacie.
@bilberryday nie stacilo by keby ludia nerobili zlo a vzdy sa rozhodli pre dobro. Ale staci jeden blazon a mame tu to co tu mame. A on neprestane, pretoze by musel uznat prehru. Takze nas ten jeho boj bude stat strasne vela...
@stanulienkat nechapem tomu
Nesledujem to nejak poctivo, opravte ma, ak sa mýlim, ale cena elektriny pre domácnosti je zastropovana. V máji nám prišlo vyúčtovanie (od ZSE) za predošlý rok + predpis platieb na ďalší rok do mája 2023 a hoci sme mali 90€ preplatok, výšku mesačných platieb nám neznížili, ale ponechali. Takže rátam, že v budúcom vyúčtovaní už preplatok nebude. A snáď teda ani vysoký nedoplatok. Horšie sú na tom ale firmy/podnikatelia/samosprávy, ktorí zastropovane ceny nemajú a zdražovanie sa práve ich výrazne dotkne a buď zvýšia výrazne ceny za svoje produkty/služby alebo to rovno vzdajú za takýchto podmienok a s podnikaním skončia.
@bilberryday a este otazocka.? Myslis ze toto je pre dobro? Myslis si, ze to ze sme "rusko" odhryzli niekomu pomoze? Ze to bude mat osoh? Ak ano, tak aky presne? 🤔🙄

@liljana Bodaj by si mala pravdu .