Bývanie pre mladých
Ahojte , nedá mi nenapísať sem a neposťažovat sa.. existuje vôbec nejaké rozumné riešenie bývania pre mladú rodinku ? Bývame už roky v podnájme ale nájmy idú šialene hore.. ja celu moju výplatu položim na byt, zvyšok sa rieši z platu priateľa.. vykryjeme to áno ale o chlp na úkor veľa vecí.. takto dcére nikdy nedoprajeme to čo majú iné deti, nebude môcť chodiť na krúžky aké chce lebo to nieje už z našej strany možné.. ako si máme odložiť na zálohu na hypo do budúcna ak nieje reálne odkladať si ? Existuje vôbec nejaká šanca na sociálnu byt v Košiciach ? Ma s tým niekto skúsenosť ? Toto mi pride už len ako posledná možnosť.. k rodičom nieje možné ísť bývať.. podnájmy nás zruinuju.. ďakujem za každú radu 🙏
Ahoj
Podla mna to teraz naozaj mladi nemaju jednoduche. Pretoze ak maju nizsi príjem byt za 150 tis. € proste nekupia. Na to hypo nedostanu. A byty isli neskutocne hore za poslednych 10 rokov. V mensoch mestach to s cenami este nie je taka katastrofa ale zase tam nemusi byt robota. Napr. V Ziline sa na mestky urad podava ziadost o socialny byt ( treba to podavat kazdy rok). Mesto prideluje byty. Dostat sa k takemu bytu je výhra v loterii lebo pokym sa plati najom a energie ludia mozu byvat. Treba sa informovat ako to funguje v KE. Drzim palce.
@mia247
@mia247
Pozri,máš dieťa a predpokladám že zdravé dieťa a to je viac ako dva byty. Pokiaľ s manželom dobre vychádzate,je tiež na nezaplatenie a lepšie ako nejaká chalupa. Len tu veľa ľudí prehadzuje 200k a 300k a obratom v ďalšej téme ako dostať čo najvyššie výživné,resp ešte aj výživné na seba po rozvode a ako zdražela zmrzlina a podobne. Mám susedov čo už teraz ltt vychádzajú a hypo a spotrebak na krku,tak neviem čo budú keď bude zdražovanie pokračovať. No čo,prídu o bývanie,pôjdu tak isto do podnájmu a ešte aj cca 10 rokov splácania zbytočných,čo mohli radšej deťom dopriať a nie im rozprávať ako je všetko drahé. Máme aj v rodine takých čo im nechýba,ale zas vždy mám pocit že keď majú materiálne dostatok,zas nemajú iné. A ešte keď prídu tie dane z nehnuteľností,to nechcem ani vidieť čo bude.
Len si daj žiadosť o mestský byt a čakaj,raz sa hádam niečo uvoľní a raduj sa zo života,váž si to čo máš,že si sa ráno zobudila a môžeš tu byť so svojimi blízkymi.
Máme v KE byt na hypo, brali sme ju pred šiestimi rokmi a v porovnaní so súčasnosťou je to veľký rozdiel. Byt stál 76 000 € (na tie roky celkom dosť) a teraz by sa predal za 170 000 €. Nepríčetné ceny. Ja by som ešte na vašom mieste možno uvažovala nad vlastným bývaním, hypo - ale menší byt, možno jeden a pol, alebo dvojka? Ako štartovný byt, ktorý by sa neskôr mohli kvázi "vymeniť" za väčší a hypo by stačilo navýšiť.. Alebo potom väčší ale v menej lukratívnej lokalite - v Košiciach kúpite trojizbový na Ťahanovciach za cenu dvojizbového v Starom meste či Severe. Pri týchto cenách však počítajte s vyššími splátkami plus náklady spojené s užívaním bytu - vyjde vám to cca ako nájom, ak nie aj viac :/
Tie mestské byty skúsiť určite môžeš - viem, že sa budú stavať aj na Jesenského pri Jumbe v centre, tie budú mestské nájomné.
@1mimka18 kedy to bolo? A s akym urokom?autorka pise ze vychadzaju na chlp pri tom ako ide a.pojde vsetko hore nemyslim si ze je to najstastnejsie riesenie..lebo je ine platit 500 s energiami a internetom cakom prask.a ine 500 iba hypo 200 spotrebak plus zvlast este energie poistky telka telefony strava...
@fineta konecne normalna odpoved a nie tie premudrele,poucujuce…presne,akoby kazdy na svete zarabal nadpriemerne a mal po 2-3 roboty…nie kazdy zije v Ba,mnohi su radi,ze maju stabilnu pracu aspon jednu niekde v “Hornej Dolnej”…proste niekto vidi a hlada zmysel v detickach uz v 20 r,ini v 30 a viac,no taki casto potom uz “placu” vo vlastnom byte a “lovia duchov” na tehotenskom teste…radsej by som pri zdravot.problemoch ozelela vlastny byt co najskor a tiez riesila babo…tiez si myslim,ze byvanie sa da vzdy nejako vyriesit,kym nemaju exekucia,dlhy,chodia do prace…dnes je tu vysoka inflacia,ceny prestrelene,ale mnohe mnohe clanky-teda odbornici v nich-upozornuju,ze uz pride recesia. A vtedy sa situacia moze zmenit…vobec by som nezufala,dnes zufa ona,o dva roky mozu zufat ti,co dnes kupia dom za takmer 300 tisic…
A to teda som z tych,co ma svoj byt,aj ked mensi,aj pracu,auto,dieta posledne. Ale to preto,ze akosi nebolo s kym (normalnym)….mnohe by vymenili vsetky hnutelnosti a nehnutelnosti s nou aspon za to jedno dieta,co ma ona…
@mamula20 No kým nebolo euro tak kto sa uskromnil v zahraničí a makal fakt si vedel za rok-dva zarobiť na pekné bývanie tu na SR bez úveru. Lebo v zahraničí boli platy iné ako na SR a tu nehnuteľnosti k tým platom za facku. Vtedy sa fakt dalo pokým bol človek šikovný a nebál sa práce a nemusel ani nič dediť alebo mať majetných rodičov, ktorí by mu dali nejaké peniaze na štart do života. Kopa 40-tnikov má takto bývanie bez úveru. Potom ľudia mohli využiť hypotéky skoro zadarmo bez úrokov komu sa podarilo a stihol. Ale teraz pri tom, že je nedostatok bytov a domov, vysoké ceny, vyššie úroky, prísne podmienky je to fakt ťažké a veľa rodín sa bude tlačiť bud u rodičov alebo budú žiť veľmi chudobne v komerčnom prenájme kedže tu tiež trh nie je rozvinutý a nájmov je málo a za vysoké ceny. Fakt jediné riešenie keby sa podarili masovejšie tie štátne nájomné byty, ale pochybujem že sa tak stane. Ak aj postavia, tak len pár a to situáciu nezlepší.
@ibajaanikiny pises v jednej casti - odbornici upozornuju, ze pride recesia. Vtedy sa môže situacia zmenit- to si vazne myslis, ze v recesii to bude mat autorka lepsie? Vies co je recesia? To nie je iba hura o napr. 10% klesli byty. Podnikom klesa odbyt, ludia menej nakupuju, podniky obmedzuju vyrobu, pricom mnohe maju uvery na hrane( ako ludia hypo) a podnikatel nemusi stihat splacat, krach mensich podnikov ci rusenie viaczmennych prevadzok u silnejsich a väcsich, platy sa prestanu dvihat. Ver mi nechceme to, iste pride raz, len lepsie to pre nas obycajnych nebude o to ide. 😪
@1mimka18 Čo ja viem,nám po refinance vychádza splátka na 200 ale hypo sme brali okolo 65 000 eur cca,možno viac,pred šiestimi rokmi,už sa presne nepamätám,lebo sme tam dávali aj niečo vlastné,byt stal 76 000 eur.Ale ak by som chcela ten istý byt teraz, tak by stal okolo 170 000 eur, a to su ceny dvojizbakov a trojizbakov (ale pri trojkach už skôr vzdialené lokality a pôvodný stav) v KE,odkiaľ autorka je. Ak nemajú tých 20 percent z ceny nasetrenych,tak to sa dá riešiť jedine spotrebakom,nie nízkym.. čiže predpokladám,že aj tie splátky by boli divokejšie,aka je naša..Nemusia tam byť veľké nároky,ale u nás je naozaj málo bytov,zálohy dávajú pomaly prví zaujemcovia a sú nenormálne drahé. Je už pomaly aj problém sa dostať na obhliadku, viem,lebo sme to riešili,keď sme chceli ísť do väčšieho bytu. Mala som na návšteve sesternicu z Budapešti,majú tam porovnateľné ceny bytov s našimi v KE.
Autorka,ja by som ešte možno skúsila obce blizko pri KE. Viem,že v niektorých stavali obecné byty, skúste sa poinformovat,prihlásiť sa,možno motyka vystrelí.
Ono recesia nemusí prísť do konca roka a keď aj v budúcom príde, môže trvať roky.. Pokiaľ štát samozrejme vhodne nezasiahne a neprijme adekvátne opatrenia na vzpruhu ekonomiky. A to je u nás na Slovensku otázne, vieme ako to chodí. Do konca tohto roka sa predpokladá rast úrokov, ale ceny nehnuteľností majú rásť len mierne, kedze ich ponuka stále prevyšuje dopyt. Aspon takto vravia ekonómovia.
Štartovací byt sa jednoznačne stále oplatí kúpiť, pri šťastí v banke Vám vie prefinancovať aj 90 %. A fixovať úrok aspoň na 5 rokov..
@mia247
Tieto reči čo si mala a nemala a kedy si mala,si ani nevšímaj.. Po vojne je každý generál,lenže tú vojnu ešte nemajú vyhratú,to bude až keď to bude splatené. To sú len taký ľudia,doslova chudáci ,ktorý sú presvedčený o vlastnej pravde a podľa nich len to čo robia oni je to správne. Lenže su aj ľudia,ktorý nedostali nič,ešte aj študovali za vlastné,svadbu si robili zo svojho,takže taký nemali také možnosti. Ľudia si berú hypotéky a spotrebáky priam ako mobil na paušál a potom tu len čítaš o xanaxoch a antidepresívach a podobne. Keď na to mám -prosim,ale nie je žiadna povinnosť mať vlastné bývanie.
Ale buď rada,že sú aj taký ľudia,aspoň máš väčšiu šancu dostať sa skôr k tomu mestskému bytu.
@hellwant viem co je recesia,ale tu nie je kapacita na to,aby som napisala prispevok vo forme slohovej prace…a to,ze to nechce nikto z nas,to je jedna vec,druha je ta,ze je to uz na spadnutie a mnohi odbornici to uz omielaju cim dalej,tym viac. Ano,budeme sa dostavat z toho dlho,ale stale je otazne,ci budu mat na byvanie teraz,pri tych dnesnych cenach,alebo este pockat,kedze realne hrozi,ze dojde opat ku krize,kedy sa bude aj prepustat. To nie je len kupit byt a je “vymalovane”,ale ci aj budu mat na splatky pri rastucich urokoch a popri vsetkom,ako vsetko rastie…rastu aj ceny podnajmov,ale podnajom sa da takmer vzdy najst aj iny,aj ked s detmi to nie je vyhra. No oni uz v tej zapeklitej situacii su a aj kvoli detom musia pozerat na dva kroky do predu…
Autorka a nemáte možnosť si ísť zarobiť do zahraničia?
Jediné rozumné riešenie je zistiť si všetky informácie v banke, požiadavky na pridelenie mestského a potom si premyslieť čo dalej. Ak nemáte presné informácie, spôsobuje Vám to stres a neistotu. Možno vám úver na malý byt vyjde. Pýtajte sa na rôzne možnosti, či pri pridelení mestského bytu uprednostňujú zosobášené páry, slobodné mamičky, zdravotne znevýhodnených...Podľa toho podajte žiadosť ako manželia, alebo požiadajte o byt len vy s dcérkou a priateľ sa k vam nasťahuje neskôr. Pri hypotéke sa pýtajte, či je lepšie žiadať o úver ako manželia alebo si úver vezme priateľ-jednotlivec.... V banke Vám poradia, povedia možnosti, navštívte viac bánk. Výšku úveru a splátok Vám tu ostatní nevieme povedať, každý z nás to má inak. Tieto informácie sú najdôležitejšie. Možno by ste mohli riešiť ten nájomný byt hneď (kvôli poradovníku), v niektorých mestách sa čaká roky..Ak by ste medzitým kupili byt na hypotéku, žiadosť o nájomný byt zrušíte. Určite sa Vám niečo podarí, nech sa Vám darí. ☺️
Jednoduché to nie je, ale zase sociálny byt a pod by som si predstavovala pre ľudí ktorí majú zdravotný handicap znemožňujúci zamestnať sa a tak. Nezaregistrovala som, čo vlastne pre riešenie situácie robiť otec dieťaťa. OK, keď žena má zdravotný problém a nemôže materstvo odkladať na obdobie kedy bude bývanie poriešené, tak ma dieťatko skôr, to je jasne. Ale o to viac potom musí zabrať muž. Príde mi to ako už dosť dlhá doba, aby sa niečo poriesilo. Hypoteku bolo treba zobrať skôr, ale tak, po vojne každý generál. Keď to mužovi finančne nevychádza, tak musí nájsť lepšiu prácu, zvýšiť si kvalifikáciu, odcestovať za prácou, alebo čomkoľvek, aby rodina mala kde žiť.

@mamula20 no už ani zahraničie nie je čo bývalo. Nie ako 20 rokov dozadu, išiel pár na rok do zahraničia a prišiel s takou hotovosťou že si postavili veľký dom.