icon

Cena energií

28. aug 2022

akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac..to akoze domacosti co uz teraz ziju ledva od vyplaty k vyplate maju kde na to vziat? sa uz uplne zblaznili vsetci alebo co..?!?! 🙈😠 ..ze si budu musiet domacnosti vybrat medzi jedlom a teplom..to kam sme preboha dosli

zarrinka
28. aug 2022

@xena0 tak neviem kde všade na Slovensku sú ľudia až tak frustrovaní. V dobrých časoch si nevytvárajú finančnú rezervu ale zadlžujú sa pre absolútne blbosti. Teraz sme chceli narýchlo na dovolenku. Všetko full.. pani v cestovke mi vraví, že toto leto nechápe. Ľudia kupujú, zájazdy za vysoké ceny a kopec ich to rieši pôžičkou. Nežijú v realite a akosi nečítajú co sa deje...

xena0
28. aug 2022

@mircalla ok, nemám na myslí živnostníkov skôr ľudí pracujúcich vo firmách,u súkromníkov vo výrobe a pod.

nadazdi
28. aug 2022

@nikuskakri ak by prišla vojna, ak by použili jadrové zbrane… bože moj pomoc.. reálne ta vojna neprišla zo dňa na deň, reálne od Putina bola ohlasovana už niekoľko mesiacov dopredu, neviem čo ste z toho dpč takí šokovaní už polroka každý deň.. keby bolo hovno cukrom, nasral bych si do kávy.. za vojnu, ktorá sa nás absolútne netyka, teraz trpíme úplne najviac.. Ukrajina nie je ani v EU a cela EU si to oddrbe, mne je z toho do plaču.. nech sa tam zabijú vsetci, nám absolútne nič nehrozí, tak neviem čo sa stále trasiete v komentároch ,,keby bolo keby”.. žiadne keby nebude.. maximálne tak samovraždy z týchto podmienok na existenciu, čo dostávame

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mircalla
28. aug 2022

@evamarek77 Tu by som suhlasila

xena0
28. aug 2022

@zarrinka no ja neviem, určite sa nájdu aj také rodiny kde možno nemajú finančnú rezervu s berú pôžičky na hlúposti ale v mojom okolí a mojej rodine som sa s tým nestretla

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

@kofa77 Problem ktori ludia zatial nevidia su pekarne. Kazdy ma momentalne strach, ze bude musiet sediet v zime ci nebodaj nebude vediet zaplatit fakturu za energie co je normalne lenze kazdy ma doma oblecenie cize nikto realne doma v zime sediet nebude.

Clovek ma strechu nad hlavou, je chraneny pred vetrom, dazdom, snehom.....chlad sa da prezit. Prezili to nasi dedkovci za druhej svetovej, prezijeme aj my.

Mne osobne by v sucasnosti prekazala slaba pomoc pre pekarne pretoze sucasne ceny elektriny ich stavaju do pozicie potencionalneho bankrotu.

Ak si mam vybrat tak urcite volim zimu v byte s teplym oblecenim a chlebikom v ustach nez chlad v byte s prazdnymi ustami.

autor
28. aug 2022

no nevadi budem zit asi na zemiakoch ako moji chudaci rodicia..ktori ako mi mama minule povedala uz 4 mesiac nemali maslo lebo si ho nemozu dovolit..a to cely zivot pracovali obaja od teenegerskeho veku az do dochodku poctivo...

kepassa
28. aug 2022

@mircalla pises uplne od veci a cudujes sa ze je este viac nervozna? Ako suvisi tvoj nazor na blbu Slovac s jej situaciou? Uplne zbytocne komenty tu hadzes. Ak ti je tak zle zo Slovakov, kludne sa mozes odstahovat ako to tu radis ostatnym. Takisto Ti nik nebrani. Drzi Ta tu niekto? Vobec, ale ze vobec so nezazila situaciu, v kt.je autorka ale kopkas si tu nohami a vravis niekomu kto je v existencnej krize, ze ma hladat sposoby. Citas co pisala? Hladala a vyuzila naroky, ktore mohli vyuzit. Pracuje v dvoch zamestnaniach. Manzel ma kvoli caznej chorobe minimalny prijem, pracovat nemoze. Okrem prace ju caka doma domacnost, dalsia sichta...mozno aj pomoc tazko choremu manzelovi. Bud tada,ze nemas jej problemy a nie si v jej kozi..dakuj Bohu. Lebo ked clovek robi vsetko najlepsie ako vie a nevidi svetlo na konci tunela je to uplne na maslu ... Ked sa zosype uz aj ona ako hlavny zivotel rodiny je to v prde...
A ked si nevidis dalej od nosa tak bacha aby Ti zivot neustedril lekciu...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mircalla
28. aug 2022

@evamarek77 Ono som tiez znechutena, ake kraviny riesia. Nechcem navrat Fica, ale som uz za predcasne, toto nema vyznam

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

@nikuskakri Rusi by jadrove zbrane nepouzili, doktrina jasne uvadza, ze k takemu kroku by sa uchylili len v pripade napadnutia a nikto sa nechysta vpadnut do Ruska.

Co by tam vobec kto chcel? Okrem energozdrojov ktore su do znacnej miery vycerpane je to hola krajina bez infrastruktury. Len velmi mala cast Ruska je modernizovana, hlavne zapadna ako Petrohrad a Moskva.....

Zvysok krajiny je ako sa hovori "shit hole". Vacsina ludia ani nevie co je to splachovaci zachod.

mircalla
28. aug 2022

@kepassa Neopakuj zbytocne, co uz napisala. Zivot mi usetril dost drasticke lekcie, ktore si ani nechces predstavit. Nebudem preto vulgarne nadavat a vyplakavat. Cize aku vybornu radu mas pre cloveka, co je v krize ty? No pocuvam....Pretoze za mna je jedina rada, hladat sposoby a vydrzat? Co ponukas ty? Mimochodom, som samozivitelka 2 deti (12 a 6).

kofa77
28. aug 2022

@hopsadobrandejsa presne tak... ale predstav si nemocnice, DSS, hospice, potom samozzrejme hlavni tahuny paltenia dani, velke fabriky... to vsetko ked pojde dole vodou, dole vodou pojde komplet cela EU... preto ja dufam, ze staty sa nejak spmataju a nieco riesia. CR uz iniciuje nieco, pretoze tu nepojde o sedenie v zime v byte. a Fico bude nas najmensi problem. aj ked pre mna je momentalne dalsi problem mozny minister skolstva... ale to je mimo temu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kofa77
28. aug 2022

rusi jadrove zbrane ako take nepouziju, ale mozu tak akoze na vystrahu niekde nieco prdnut, mensie, niekde ,putin je psychopat, ludia su mu u prdele, cudzi aj vlastni. inak nic ine nemaju, okrem toho plynu a tym budu manipulovat, bohuzial. to ako ked pukne sklo a caka sa, kedy sa zosype aj same. tak on to takto robi cez plyn, nacne a caka, ako sa bude rutit. ja som prozapadny liebral, ale EU musi neico rpbit, ne mu telefonovat..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
hopsadobrandejsa
28. aug 2022

@kofa77 Ja som sa minule o tomto bavil s bratom. Ked cena na burze udrela 984 eurza MwH tak sam vravel, ze jemu to uz pride ako spekulativna operacia.....ze skusaju proste do akej vysky dokazu vyhnat ceny komodit. V podstate co spotrebitel znesie.

Brat napri spominal, ze tento rok im vo vyrobnych fabrikach stupli naklady o 24 milionov eur a tento rok sa ceny plynu a elektriny navysovali minimalne viacmenej. Buduci rok to cislo bude ovela vyssie.

Tie ceny sa podla mna casom vratia do normalu ( urcite nie do povodnych vysok ), ale zrejme sa vratime spat v case a znova sa zacnu rozbiehat uholne elektrarne ( aspon docasne ) pretoze uz aj experti hlasia, ze za sucasnych cien dava vacsi zmysel ropna elektraren nez ta plynova.

mircalla
28. aug 2022

@evamarek77 Nie, nemam. S vacsinou veci, co napisala nesuhlasim. Jedine tvrdim, za riesia blbosti miesto dolezitych veci. A od statu som nikdy nic neocakavala ani za Fica ani teraz.

mircalla
28. aug 2022

@kofa77 Presne tak.

kofa77
28. aug 2022

@hopsadobrandejsa na toto sa spolieham aj ja, to ako ked tusim Ronaldo pil na tlacovke colu a hned vyleteli akcie, ak pamatas... tak tak to beriem, ze to proste takto skace, lebo je panika a silny dopyt...akurat ze tusim elektrina sa na burze kupuje dopredu, cize ak bude dlho na takych cenacj, tak budu musiet ju kupovat. preto aj ked je tu "zazracna ruka trhu", treba to proste regulovat, v zaujme fungovania spolocnosti.

loginexistuje
28. aug 2022

ma manzel aj ztps? ziadali ste o kompenzacie z upsvar? skuste charitu cerveny kriz davaju aj skilske potreby potraviny a pod
mozno by som zvazila aj radikalnejsie riesenia pises ze rodicia su dochodci aledva prezivaju spojte sa byvajte spolu rozpocitas naklady atd

autor
28. aug 2022

ja ocakavam od statu ze riesenia..vsade len citam ze mame sa pripravit na toto a hento ?.na co sa mam pripravit alebo s cim sa zmierit..ze nebudem mat na jedlo pre deti?..ziadne riesienia len pripravte sa a pripravte sa..ako sa da na take nieco pripravit?..uz len cakam kedy napisu navod ako ist spravne zobrat na ulicu..aby som co najviac vyzobrala.ved to je chore..a minister co to ma riesit ide zdrhhnut lebo ho niekto urazil a presadil nejaky zakon s fasistami..boze..ale hlavna vec ze nam tu geissenovcov dotrepal..to nas zachrani

liljana
28. aug 2022

Nuz, co chces pocut. Keby rusko vtrhlo priamo k nam, koho bude zaujimat, z coho maju ludia v napadnutej krajine zit. Kazdy si musi poradit, ako moze. Bolo 10 dobrych rokov a ludia lezali doma na davkach, smiali sa tym, co chodia do prace, aj ked mohli pracovat. Dnes sa stazuju, ze je vsetko drahe, davky im nestacia a uspory ziadne. Prejedli sme si uspory, teraz ide tazka doba. Aj toto raz pominie a snad sa ludia z toho poucia.

autor
28. aug 2022

@liljana nase uspory isli na manzelovu liecbu aby vobec zil..takze mi nepiste ze sme prejedli alebo premrhali nejake uspory a teraz placem

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
liljana
28. aug 2022

Tak prepac, nie ty, ale ostatni brali davky nadarmo a vy teraz nemate.

zefyra
28. aug 2022

Ani nevieš ako ti rozumiem, som na ID, snažím sa popri ňom aspoň trochu pracovať keď sa dá, no nie vždy to ide. Tiež mam obavy co bude, z čoho budeme platiť účty. Ale to zdravému nevysvetlíš,malokto to chápe.

niekto2hy
28. aug 2022

Europa tlaci na Eco-logicku dopravu,Elektromobilitu. Zo vzduchu sa nenabije..

liljana
28. aug 2022

@evamarek77 Zial, ale z coho chceme tie davky a dochodky vsetkym platit, ked nikto nechce pracovat. Uz chytri politici skusili za covidu vytlacit peniaze zo vzduchu aj tak a ako to skoncilo? Presne touto inflaciou.