icon

Cena energií

28. aug 2022

akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac..to akoze domacosti co uz teraz ziju ledva od vyplaty k vyplate maju kde na to vziat? sa uz uplne zblaznili vsetci alebo co..?!?! 🙈😠 ..ze si budu musiet domacnosti vybrat medzi jedlom a teplom..to kam sme preboha dosli

autor
28. aug 2022

@liljana a akoby som sa nestazovala ked nebudem mat co dat detom jest??..zijem v krajine europskej unie mam dve prace a aj tak si nebudem moct dovolit kupit decku rozok?..ved to kde sme pre boha..v 21. storoci..

valeria_h
28. aug 2022

@liljana To nie je fuj EU, ale reálne sa pozri aké toto bude mať dopady. Zatiaľ ľudia prácu majú, čo ak budú veľké firmy, podniky nútené kvôli energiam prepúšťať? Už nechali padnúť hlinikáreň. Pôjde to ako domino.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kofa77
28. aug 2022

ale 21. storocie nie je zarukou, ze sa vsetci budu mat vzdy dobre, bohuzial.. v historii by to bola anomalia, ak by sa za 100 rokov nic nestalo.

a zivot je nespravodlivy. akurat mame informormacie a vidime, ze niekto nevie co s prachmi a iny zbiera plastove flase, aby mal co do ust.

liljana
28. aug 2022

@valeria_h Zatvaraju sa vyroby, co su mimoriadne energeticky narocne. Duslo, Hlinikarne, OFZ, mozno VSZ,...

lilope
28. aug 2022

@kittykat22 jediná, kto tu šíri propagandu, si ty. Inflácia za rok 2021 do februára 2022, čiže do začiatku vojny, ktorú si ty označila za dôvod inflácie, bola na Slovensku až 9% a nie, Putin to zjavne nezapríčinil. Po februári doteraz sa u nás vďaka nezmyselným nič neriešiacim sankciám škodiacim len a len EÚ, vyšplhala na 13,2%. Samozrejme, propaganda funguje výborne a čo bolo pred pár mesiacmi, si už ľudia nepamätajú, to je už zaťažko spomínať, ľahšie je prijať propagandu z našich médií. Kľudne si ži vo svojej bubline, ale nerozširuj hlúposti za neomylnú pravdu a keď si nepamätáš, tam máš google a over si fakty predtým, než napíšeš takéto nezmysly.

liljana
28. aug 2022

Autorka, mozes dat link na ten clanok. Leno nikde nic take nie je.
"akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac"

kofa77
28. aug 2022

inflacia za rok 2021 bola 3,2 %

valeria_h
28. aug 2022

@liljana A budú pokračovať automobilky a ďalšie. Kde sa zamestnajú tí ľudia?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
liljana
28. aug 2022

Ten clanok je divne napisany.
Najskor pisu.
Vplyvom vysokých trhových cien regulované ceny pre domácnosti a ďalších regulovaných odberateľov podľa aktuálneho očakávania ÚRSO môžu vzrásť od 130 % v prípade elektriny a tepla, resp. o 170 % v prípade plynu.
Ak platim teraz elektriku 20 eur (spotreba 100kw mesacne) a stupne o 130%, tak budem platit 40 eur. Ak teda vobec, lebo sa dohodli na zastropovani cien. To ma nezabije. Kto nesetri, pripadne vykuruje elektrikou podlahove kurenie, nema zateplene, ten bude mat vacsi problem.
Pritom uz bud. rok sa kludne situacia moze zlepsit. Nabehnu jadrove a vodne elektrarne, ktore kvoli suchu obmedzili vyrobu.

marca12
28. aug 2022

Ja si nemyslim,ze to bude az take dramaticke ako o tom pisu. Vzdy sa vsetko nafukuje,umelo sa vyvolava paniku u ludi.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
liljana
28. aug 2022

Ludia sa tu chvalia dovolenkami za 3000 eur a padaju do mdlob, ked im 1 az 2 roky rocne jednorazovo stupne ucet za elektriku o 150-200 eur za ROK. Potom sa to utrasie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
valeria_h
28. aug 2022

@liljana Lenže koľko je takých ľudí? A čo ostatní, ktorí poctivo pracujú, ale nemajú vysoké platy a rozhodne si nemôžu dovoliť dovolenku za 3000€. Nemôžeš na vzorke pár ľudí hodnotiť celé Slovensko.

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

Wow.....nad niektorymi komentarmi naozaj zasnem. Ked sa v skole preberalo ako funguje trhova ekonomika, niektori mali zrejme v tom case absenciu pretoze miestami sa tu trepu pekne sprostosti. To, ze sa tu politizuje fungovanie trhu je len ceresnicka na torte a dokaz toho, ze niektori vobec nemaju prehlad ako toto cele funguje.

1. Politici nemaju ziaden vplyv na cenu komodit......ZERO.....NADA! Ak ja disponujem niecim o co ma kolektiv ludi ( obcania ) enormny zaujem, politik resp. vlada je len prostrednikom ktory sa snazi vyjednat pre seba co najvyhodnejsie podmienky tzv. quid pro quo cize "nieco za nieco" ( plyn za peniaze alebo inu formu odplaty ).

2. Ak mam komoditu o ktoru ma viacero krajin zaujem a ktora je vitalna pre fungovanie priemyslu ako energozdroje a je to nedostatkovy tovar a ja poviem, ze dodam len male mnozstvo, cena automaticky vystreli nahor. Pokles ceny nastane len ak sa trh znova nasyti cize to znamena, ze niekto zacne komoditu dodavat na trh vo vacsich mnozstvach nez je skutocny zaujem.

Takto funguje napr. predaj drog. Kedze je to podpultovy tovar a dopyt je vysoky ale ponuka slaba ci obmedzena kedze to nie je verejne dostupne, drogovy kartel urcuje cenu pretoze ma v podstate monopol. To je to co ma Rusko pretoze 40% vsetkych dodavok je dostatok na to aby clovek mohol bez problemov hybat cenou akymkolvek smerom sa rozhodne.

3. Ceny zacnu klesat len vtedy ked nebude dopyt. Spotrebitelia a firmy vedia ovplyvnit cenu. Preto sa radi aby ludia menej svietili, menej kurili atd. V obdobiach sucha vlady vyzyvaju ludi na setrenie vodou.....zas a znova koncept " ponuka vs dopyt".

4. Ak chcete niekoho vinit tak SMER-akov mate ako na dlani pretoze Slovensko spolu s Madarmi a Cechmi su jedny z mala statov ktori su 100% zavisli od ruskeho plynu a ropy a kazdy racionalny clovek na svete Vam povie, ze byt od kohokolvek na 100% zavisly je receptna katastrofu. Uz davno sa to malo riesit a nerobili s tym nic. Viacere zapadne staty maju toto diverzifikovane v pripade ak by doslo k vypadku od jedneho dodavatela tak dodavky budu zabezpecene od kohosi ineho. Preto teraz Nemci trpia pretoze si mysleli, ze lacny plyn bude z Ruska tiect naveky. Su obetami vlastnej naivity. Co je ale pozitivne je fakt, ze maju sancu sa z tohto poucit aby tu istu chybu neurobili do buducna. Aj preto energeticke firmy rozbehli obrovske investicie do inych zdrojov energii aby sa odputali od Nemcov ako napr RWE Group.

Nemozete dostat od niekoho nieco co Vam nechce dat dobrovolne. Mozte to tu politizovat kolko chcete, ale jedine co EU a jednotlive staty teraz dokazu robit je najst alternativnych dodavatelov a taketo veci si vyzaduju cas. Kontrakty za miliardy sa nerobia do piatich minut na kolene.

Aj keby ste Hranola postavili rano do cela vlady, nic sa nezmeni. Ani Putina ani Arabskych sejkov nezaujima nejaky "Robo z Topolcian".

Klopete na nespravne. Ano, trh s energiami je momentalne politizovany kvoli vojne na Ukrajine lenze ak teraz Europa ustupi, nic sa nevyriesi. Dnes je to Ukrajina, zajtra to bude ktosi iny pretoze je naivne si mysliet, ze Kremel prestane s expanziou vlastneho uzemia po vojne s Ukrajinou.

Ziadna krivka nikdy nejde len nahor a skor ci neskor pad Ruska pride, ale strmhlav. Jedine v co dufaju je, ze sa im podari EU zlomit skor nez EU zlomi ich, ale v zasade ich plany na Ukrajine zlyhali.

Ukrajina ma v sucasnosti viac tankov k dispozicii nez mali rusi pred zaciatkom konfliktu. Coskoro sa karta zacne otacat a casom nebudu ani pracky z ktorych budu moct ukradnut cipy aby vobec mohli nastartovat svoje tanky.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
28. aug 2022

Už dlho tvrdím, že na vystazovanie sa je modrý koník ta najhoršia možnosť.. tu ta zdrbu ešte aj za to že ti je zle, za všetko si môžeš sama, všetko máš vyriešiť sama, dusiť sa tým a nikomu nič nepovedať.. áno, aj to je slovenská mentalita nadávať na to že nadávajú.. bohužiaľ máme vládu ktorá rieši totálne tuposti ktoré teraz nepomôžu nikomu, ale na to sme si už mohli zvyknúť že tu sa zakrývajú ozajstné problémy trápnymi problémami.. neviem čo urobiť, nezávidím naozaj nikomu kto má teraz ťažšie obdobie, je hrozne že sa ľudia nemajú na koho spoľahnúť a vlastne nikto nevie či sa budeme mať o čo oprieť.. všetci si máme všetko riešiť vo vlastnej réžii a nedajboh to že to je ťažké spomenúť nahlas.. lebo dokonalí ľudia všetko zvládnu bez povzdychnutia..

autor
28. aug 2022

@jana_eyre_2 uplne mi pisete z duse

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

"tak teraz poďme do reálu. Ceny sa dali zamluvniť a to dlhodobo. "

Tak tu si vsade len nie v realite. Burza takto vobec nefunguje. Toto nie je hypoteka kde si fixaciou garantujes urok na urcite casove obdobie. Ziaden dodavatel energozdrojov ci inej komodity ti negarantuje cenu presne z toho dovodu ktory vidime teraz pretoze to je gulka do kolena.

V sucasnosti by take cosi znamenalo, ze niekto by predaval plyn za povodne ceny vo vyske 50 eur za MwH a niekto iny kto si "nezazmluvnil" kontrakty by ju predaval za sucasnych 300 eur za MwH.

Pekaren ti nebude predavat chleba za 2,50 ak vyrobne naklady su 3 eura. Presne preto ti nikto nezazmluvni cenu na roky dopredu pretoze by tie podniky skrachovali. Preto sa aj cennik energii robi na rok, nie na 5 rokov pretoze ceny komodit nie su 5 rokov stabilne.

"A skús vypnúť plyn len tak, čítal tie články o spaľovaní plynu Rusmi?"

Venujem sa sucasnej situacii dost intenzivne.....povedal by som, ze viac ako ty a presne viem preco Rusi palia ten plyn aj ako funguju plynove polia a ak by si cital clanky spred niekolkych mesiacov, vedel by si, ze podla prognoz odbornici tento jav ocakavali v Auguste cize predikcie sa naplnili.

"Tak ak niečo vypnú tak reálne len na chvíľu."

Nevypne sa nic pretoze plynove polia tak nefunguju. Bud rusi najdu odberatela ktoremu to predaju alebo budu palit plyn do luftu zadarmo ako to robia teraz. Toto su jedine alternativy ktore maju pretoze ten plyn niekam tiect musi bezohladu ci sa za neho zaplati alebo nie.

draik
28. aug 2022

@liljana
Nie je divno napísaný. Jednak na vtedajšiu dobu prepočítaval, čo sa stane, ak sa trhové ceny premietnu do koncových bez iných opatrení. Hlavne však netreba zabúdať na hlavnú položku domácností, a tou je vykurovanie.
Ak má niekto účet za elektrinu 20e/mesiac, tak kúri buď obvykle plynom (spravidla rodinný dom), alebo má dodávateľa tepla (spravidla bytovka alebo vlastné kúrenie v bytovke/spoločné bytovky).
Rodinný dom relatívne vyhral, lebo má regulovanú cenu plynu.
Bytovka môže vyhrať, ak pred časom využila možnosť a spravila zmluvu s SPP.
Bytovka s dodávateľom tepla, ktorý z podstaty nemá regulovanú zložku ceny paliva, je pre odberateľa masaker, ak tepláreň nemá dohodnutý dlhší kontrakt na vstupy.
Pri súčasných trhových cenách by som si tipol, že nebude zavedený strop ceny len pre domácnosti (=skoršie memorandum s akcionármi Slovenských elektrární), ale pôjde sa do regulácie aj iných odberateľov. Celé to však komplikuje fakt, že elektrina sa predáva priebežne, teda s dodávkou na budúci rok sa predávala už pred rokom, dvoma, tromi.
Extrémne rasty ceny elektriny/plynu na burze sa týkajú predovšetkým tzv. okamžitých dodávok - tieto dodávky v minulosti využívali alternatívni dodávatelia, keďže po vykurovacej sezóne tieto spotové ceny naopak klesali. Tieto firmy si tak užívali zisky a naopak veľkí dodávatelia kritiku, prečo nedokážu ponúknuť ceny rovnako nižšie. Ale prišiel vlaňajšok...a už nie je ani Slovakia Energy.

kofa77
28. aug 2022

no presne
aktualne cena na burze za 1 MWh je 984 eur, a to je na buduci rok. cize z toho, co som citala by bola zalohova platba cca 560 eur mesacne-pre priemernu domacnsot, ktora netopi elektrinou.. cize ostava verit, ze sa nakupila za stare ceny, ze nevyckavali a ze budu regulovat

mame teda to memorandum, Cesi nemaju - ich elektrarne maju mnoho akcionarov, tazko sa dohodnut asi a tam to maju uz vesele s novymi zalohovymi platbami

kittykat22
28. aug 2022

@lilope ja som nieco pisala o inflacii? mozno by si sa mohla ukludnit a dat si prasok na hlavu. Ja som pisala o propagande na margo toho, ze nejake ID tu napisalo, ze 60% ludi v Nemecku hlasovalo v nejakej ankete, ze by si radsej vybralo nizsie energie na ukor ludskych zivotov na ukrajine. To som oznacila za info z nejakej stranky kde bude propaganda a dezinformacie. nechapem kde si vzala inflaciu. Takze sa hod do kludu a radsej vypni konika. Zjavne ti dnes nie je uplne dobre.

kofa77
28. aug 2022

a to je len eletrina, este je tu plyn...

marci77
28. aug 2022

videla som dnes podobny clanok aj na topkach
https://www.topky.sk/cl/10/2370599/Cena-plynu-c...

a to memorandum, co politici spominali pre domacnosti nie je nic záväzné, tak uvidime, ako to nakoniec dopadne pre domacnosti......ale potraviny, energie, sluzby budu urcite drahsie, lebo kazdy to premietne do cien....
ale pre mnohé firmy to bude určite likvidačné

minule Drucker daval na FB nejaku fakturu BA bytu
a primator Rimavskej Soboty zase zvysenie mesacnej faktury za skolu

tak ludia su prirodzene znepokojeni ......a Sulik asi zle spravy uz oznamovat nechce a caka to na niekoho ineho, kto to oznami verejnosti

marci77
28. aug 2022
kittykat22
28. aug 2022

@lilope a tu k tomu mas aj screen aby si sa nemusela zosaliet hladanim na siedmych stranach konika. A inak, cakam od teba ospravedlnenie.

kofa77
28. aug 2022

ja osobne tomu memorandu tiez neverim, ale ja mam uz k samotnemu slovu memorandum nejaky odpor, ci co😀, hlavne ak ho pouziva nas pan a vladca slnko nase jasne...