Cena energií
akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac..to akoze domacosti co uz teraz ziju ledva od vyplaty k vyplate maju kde na to vziat? sa uz uplne zblaznili vsetci alebo co..?!?! 🙈😠 ..ze si budu musiet domacnosti vybrat medzi jedlom a teplom..to kam sme preboha dosli
..no bude to na hovno pre velmi vela ludi ..vlada ktoru mame nestoji za nic ...posrali co mohli.. miliony rozdal v loterii, dalsiu kopu na "momky" ..zavaril v zahranici.. vsetko co mohlo ist hore tak slo a pojde ..vsetkym sa chcu rovnat zahraniciu , hlavne amerike , len platom ludi nie ..hlavne , ze sebe zvysenie schvalili.. ludia bez hypo to budu mat o nieco lepsie ale nik netusi dokedy ...podla mna len docasne ..popripade na dedine ked si nieco dopestuju a pod .. ale inak ...cele zle..
@marci77 😀😀😀
Tieto "tabulkove statusiky" od politikov a verejnych cinitelov ma vzdy pobavia. Takuto tabulku s cisielkami ti urobim aj ja ked chces. Dam tam aj troska konzervativnejsie cisla aby to posobilo doveryhodnejsie.
Toto je screenshoot z oficialnej stranky SPP. Tak SPP este nemaju urobene cenniky, ale Simko aj Drucker nejakym zazrakom uz vedia ake budu ceny nabuduci rok. 😅😅😅
Inak to logo SPP v Simkovom statuse......nice touch😉, posobi to trocha menej fake.
No nic noo, v kazdom pripade pozdravujem civavu aj s jeho tabulkou ktoru teda urcitel zbuchal na kolene.
Kks ludia, nedajte sa opit rozkom statusmi od cloveka ktoreho strana nema ani vytlak 5% a trocha zvazte co je to za cloveka ked siri takuto paniku na internete. 🙄
Autorka, nemam pre teba radu, ale sucitim s tebou.
Aj mne tazko manzel v November 2021 ochorel, bohuzial svojmu ochorenie v Marci tohto Roku podlahol.
Mas moj velikansky obdiv, ze zvladas choreho manzela, dve deti, dve roboty a Este aj domacnost.
Pri tazko chorom mamnzelovi potrebujes mat aj teplo doma (nemozes jednoducho kurenie zmizit) taktiez aj Strava musi byt vyzivna.
Nemam pre teba rady. Zijem v UK a Tu isli ceny velmi hore.
Ja uz ani trubu na pecenie nezapinam, manzel kupil air fryer, tak tam robim, sme Len dvaja, tak je to ok. Ked so synom robime mufinky, tak Len na japonsky styl, parime ich v hrnci.
Nemate na Slovensku food bank? V UK su a prave pre financne znevyhodnene rodiny.
Prajem ti hlavne velmi Vela zdravia.
boli sme nedavno v Cechach v hoteli 3hviezdickovom a na mieste, kde mala byt chladnicka, bol iba oznam, ze je mozne si ist pre lad a chladnicky z izieb asi kvoli uspore energii odniesli
@vlcik1 ano, v UK je uz davno bieda. Doteraz to boli iba ludia na socialnych davkach. Momentalne sa to ale zacina dotykat aj bezne pracujucich ludi.
Za seba ale musim povedat, ze my sme vzdy striedmo zili, ziadne plytvanie.
Hento som dala ako priklad.
Keby ze mam varit pre 3 clennu rodinu, ako sme boli, tak jasne, ze by truba isla na plne obratky. Bohuzial mam iba jeden prijem, synova druzina (iba ranna a poobedna druzina, ziadny obed) ma bude stat 15 libier na den (rano 5, poobede 10), co je do mesiaca 300 libier. A takto mozem pokracovat.
Manzel robil plynara, chodil do domov/bytov, ten tu biedu videl v priamom prenose. Ja od septembra budem tiez chodit k pacientov domov, tak to uvidim tiez.
Ono v UK sa uz davno hovorilo o starych ludoch, ktori nemali sukromne dochodky, ze eat or heat (jest alebo kurit), lebo statny dochodok je tu okolo 600 na mesiac. To akurat vystaci na zaplatenie sekov.
Preto stari ludia travili vela casu cez den v kniznici.
Taktiez tu bol problem s dievcatami, lebo nemohli chodit do skoly, ked mali menstruaciu, lebo nemali na vlozky - tak teraz dostavaju vlozky v skole zadarmo.
Ono UK nie je len zlata bana, tiez je tu chudoba.
Na druhej strane Briti nie su nauceni setrit, na dovolenku sa musi ist, take away aspon raz do mesiaca musi byt. Von sa musi ist a treba is nieco pri tej prilezitosti kupit na seba.
NO ale koniec o UK, autorke prajem, aby sa manzelovi polepsilo a aby vyhrala v loterii.
Ahoj autorka, napíš mi SS. Ak by ťa to neurazilo, mám tiež 5r. Dcéru, môžem ti kľudne posúvať oblečenie 😊 ( darovať )
.
A co si myslis, co by s tym robila ina vlada?
Pre tvoju informaciu, pred tyzdnom sme sa vratili z madarska - je tam brutalna inflacia, o trocha nizsia zivotna uroven ako na slovensku, ceny isli hore. V ramci propagandy a manipulacie jednoduchsej casti naroda sa manipuluje s ludmi, ako su na tom dobre, ako maju zastropovane ceny toho a hentoho a pritom realita je uplne ina. Ceny tam rapidne zrastli. Vsetko nad "zastropovane ceny" je platene ludmi, co makaju, z ich dani.
Inflacia je problem celeho sveta, nielen slovenska.
Pokial potrebuje spomoc, je tu velmi vela ludi, ktori budu ochotni ti pomoct. Treba vsak pisat pod nickom, nie anonymne a dohodnut sa s ludmi. Urcite minimalne ti z tvojho regionu ti radi pomozu, a mozno aj mamicky mimo, poslu postou, co maju, co sa vam zide, aj skolske pomocky, hocico.
Ver tomu, ze ziadna vlada v tejto situacii nic nezmoze. Ak ti niekto tvrdi, ze ano, tak blafuje, klame ta. Mame priatelov v mnohych castiach europy, vsade ceny rastu. Toto sa neda ovplyvnit a nie je to sposobene len ruskou agresivitou na uzemi ukrajiny, ci dopadmi pandemie, je tam viacero premennych...
@evelyn246246
Mas lepsiu vladu? Porad 😉 Lebo mafia nam tu vladla 12 rokov, rozdrbala co sa dalo, vratane nasich sudnych systemov, zakladov pravneho statu.. od mafie sa odpojil hlas s cielom "nabrat sily". Potom tu mame nackov, co zneuzivaju jednoduchsich ludi na svoje ciele... no skus napisat zlozienie vlady, ktore potiahne slovensko ako sucast vypelej demokratickej europy...
@oslo1 dik, ze to pises. Na slovensku ma velmi vela ludi skreslene predstavy o zivote v zahranici
Ahoj autorka, napíš, čo by si potrebovala, rada ti pomôžem. Neznášam tie sprosté reči, nájdi lepšiu prácu, zvyšuj kvalifikáciu atď. Nie každému sa dá. Všetci sa tu tvária ako majsterky. Určite každý robí, čo je v jeho silách. Trochu pochopenia aj pre tých, ktorí majú ozajstné problémy. Doba je strašne zlá.
@zmrzlinka2021
No Ono vies, bezne sa o tom ludia nerozpravaju.
U Nas v robote bolo vzdy ze po vyplate a tak, vsetci v minuse, nic nenasetrene, lebo peniaze sa musia rozmrndzarit.
Inak v USA je to Este horsie, kamaratka sestricka, takze plat ok, sa tam prestahovala a velmi je nestastna. Jej manzel rodeny American je po 20 rokoch co sa tam vratil domov tiez velmi nestastny.
Na Facebook je skupina pre vdovy, prevazna vacsina je v USA. Keby si pocula tie osudy. Dlhy, lebo zdravotna poistovna a podobne.
Budem radi, ze zijeme v Europe. Ale pritom America, krajina neobmedzenych moznosti.
Par mesiacov som zil v UK roky dozadu a ja osobne by som sa tam uz nikdy nevratil. Vobec ma ta krajina nelaka.....ba ani na dovolenku.
O UK sa uz davno hovori, ze je to trabant s bentley logom na kapote. To bolo viac ako 10 rokov dozadu. Dnes je to ovela horsie a toho casu ked som tam ja bol to tiez nebola prechadzka ruzovou zahradou.
Autorka,ja tvoje obavy plne chapem. Mam sice jedno dieta,muza zdraveho,ja zdrava,mame dva prijmy,dovolim si tvrdit,ze v porovnani s inymi aj celkom slusne prijmy,no predsa sa pristihnem,ze mam rovnake obavy ako ty. Tie ceny v pomere s nasimi platmi su nehorazne vysoke a avizuju este vyssie ceny za vsetko. A ano,mas aj pravdu v tom,ze nasa vlada sa handrkuje za debiliny,nechavaju si odkazy na soc.sietach,nevedia sa ani v koalicii dohodnut a vyriesit podstatne veci. Zvysovanie je vsade vo svete,ale su krajiny,kde tie platy su daleko vyssie a staty im pomahaju roznymi soc.balikmi a dan.ulavami. Urcite nas necaka lahke obdobie. Ale ak budes mysliet negativne,to ti na psychike neprida. Je mi luto,v akej ste situacii a aj tvojho muza. Niektore komentare si tu nevsimaj,prebehla som ich len par a mam dost. Vidis veci realne,a nemas ani vela deti a necakas vypomoc od statu,ako poniektori asociali s 8 detmi. Zvladas to super a je normalne,ze na teba doliehaju obavy… skus na to zatial nemysliet,mozno sa este poobzerat po inej praci,motyka mozno vystreli,ziadna kasa sa neje taka horuca…ani v cudzine to nebude hned jednoduche,zila som v zahranici a nie je to vzdy med lizat…ak tam sa musis pomaly “vypracovat”,ale ucty platit musis od uvodu a nie je lahke vziat deti a prevratit im zivot hore nohami. Ale nie je to ani nemozne,mozno takto budu uvazovat mnohi od buduceho roka. Migracia za lepsim je tu od nepamati,len sa neopustaj na mysleni…
@ibajaanikiny veľmi pekne napísané 😀🍀
UK.
Typický účet za energie pre domácnosti dosiahne od 1. októbra 3 549 libier ročne, oznámil regulačný úrad Ofgem.
Horná hranica je v súčasnosti 1 971 GBP pre priemernú domácnosť a obmedzuje výšku poplatkov, ktoré môžu poskytovatelia účtovať zákazníkom v Anglicku, Škótsku a Walese. Rekordné októbrové zvýšenie o 80 %, ktoré oznámil regulačný orgán Ofgem, spôsobí, že typický zákazník so štandardnou tarifou zaplatí navyše 1 578 GBP,
Medzitým 4,5 milióna zákazníkov s predplatenými meračmi zaznamená ešte väčšie zvýšenie, pričom ich priemerný ročný účet sa zvýši na 3 608 GBP.
Celkovo sa zvýšenie cien dotkne približne 24 miliónov domácností.
Cenový strop Ofgemu sa vzťahuje na domácnosti v Škótsku, Anglicku a Walese - účty za energie v Severnom Írsku reguluje samostatný subjekt
Analytici vydali hrozivé prognózy, v ktorých varujú, že od januára by sa táto suma mohla opäť zvýšiť, keďže Ofgem začne upravovať cenový strop každé tri mesiace namiesto dvakrát ročne.
https://www.itv.com/news/2022-08-25/families-to...
Autorka je mi ľúto tvojej situácie, žiaľ neviem ti poradiť a ani si predstaviť ako sa musíš cítiť. Mňa ani tak netrápi cena elektrickej energie, keďže tu využívame len na svietenie,tv a varenie. U nás v obci nie je plyn takže ceny neviem porovnat ako sa zvýšili. Nám sa kúrenie zvýšilo brutálne minulý rok sme za tonu ekohrasku (uhlie) platili 200- 250€ tento rok stoji 780€. Treba nám 3,5 tón na zimu, aj keď všetko záleží od dĺžky zimy, keďže bývame na Orave a kúriť začíname v októbri a v apríli vypiname pec. A to mnohí ľudia tu robia vo farbike za 5.20 v hrubom alebo sú chlapi v zahraničí.
@strongi Vyborne, ked neznasas tie reci najdi si lepsiu pracu, tak je posli dake peniaze na ucet pripadne potraviny, ked si taka hrdinka. Myslim, ze oblecenie je jej schopny darovat kazdy, vacsina z nas ma plne skrine handier, ktore nepotrebuje a nevie sa ich zbavit.
My sme mali doma Ukrajincov, zivili sme ich 2 mesiace z nasich penazi, ale potrebovali najma peniaze a jedlo.
@mircalla ja lepšiu prácu nepotrebujem, mňa sa to netýka, ja mam dosť vysokú kvalifikáciu, tak sa skľudni, aj s tvojimi ukrajincami. Ale je veľa iných ľudí, ktorí proste nezmenia ľahko svoju situáciu. Keby to bolo také jednoduché, tak by tu bolo sveta žiť. Ty sa staraj o koho chceš, ja radšej pomôžem našim občanom ako príživnikom. A nikto tu nehovorí o starých handrách. Si strašne nepríjemná osoba. Tebe empatia nič nehovorí.
@oslo1 obdivujem ta ako to zvladas.
My sme v Irsku energie isli uz dvojnasobne hore, a este nas caka dvihanie cien. Tu ludia tiez nie sú nauceni setrit, a teraz sú uz nuteni. Ja uz tiez pozeram na ceny v obchode.
My ideme teraz na dovolenku, uz teraz ratam s tym ze najblizsie sa k moru nedostanem par rokov 😏 maly zacina buduci rok skolu, uz teraz zacinam setrit na uniformy a knihy. Radsej nepisem kolko budeme platit za afterschool. O druhom dietati ani neuvazujem, nemyslim ze by sme to financne utiahli.
Očekáváte na evropské úrovni nějakou bouřlivou diskusi?
„Jednoduché to nebude, protože vůbec není snadné to samotné zastropování a ten samotný mechanismus. Je tu spousta variant na stole. Já teď nechci jít do žádného detailu. Vím ale, že když mluvím s evropskými premiéry, tak si nyní uvědomují mnohem více, že ceny na burzách, které se pohybují mezi 600 až 700 eury, že to už je něco, co ukazuje na selhání trhu. A to prostě není možné dál snášet.“
cely rozhovor s Fialom, ak by to niekoho zaujimalo
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/721...

Zasadna vec ktoru by ludia mali brat do uvahy je, ze v sucasnosti sice tecie menej plynu z Ruska ale nakupuje sa viac z obav, ze dodavky budu prerusene.
Momentalne sa nekupuje plyn len na okamzitu spotrebu ale aj do zasobnikov. Preto bude hlavne zima velmi narocna. Nakupuje sa extremne vela a dodavky su extremne nizke co vysvetluje preco su tie ceny extremne.
Je tazke povedat kedy cena asi zacne klesat, ale staty vychadzaju z toho, ze bude tiect minimum plynu z Ruska co znamena, ze pocas zimy sa bude nakupovat iba plyn na priamu spotrebu a zbytok sa bude kompenzovat plynom zo zasobnikov co automaticky stlaci cenu plynu dole pretoze sa budu nakupovat radovo mensie mnozstva nez teraz cize k tomu poklesu dojde.
Ceny buduci rok sa budu odvijat od dodavok do Europy. Ak bude pocas roka prichadzat dostatok tankerov s LNG a z Azerbajdzanu potecie dostatok do talianskej sustavy tak buduci rok budu ceny na burze diametralne odlisne.
Je treba akceptovat realitu, ze najblizisa zima bude naozaj narocna.