icon

Je cena práce hodinového manžela primeraná?

6. mar 2024

na základe e-mailu som kontaktovala hodinového manžela, kde som ho poprosila o pomoc v byte so zapojením a montovaním nábytku. Do e-mailu mi vypočítal nejakú cenovú ponuku s položkami aj to len polovicu toho, čo bolo treba vykonať. Problémom je, že je to uvedené v emaily ako cena práce no myslela som, že je to s DPH avšak to tam nie je spomenuté a teraz si odomňa pýta na účet skoro 500 euro bez faktúry z toho 30 stál materiál a 40 euro dopravu za 2xpríchod 20km vzdialenosť. Je normálne aby si za 6.5 hodiny (3 hodiny jeden deň 3,5 hodiny 2. deň) zapýtal 416 euro za prácu bez DPH bez faktúry? Budem rada za rady ľuďom, ktorí sa tomu rozumejú ako to vyriešiť. Hovor s ním nepomohol.

3petka
7. mar 2024

Ak je platca dph uvádza ceny bez dph ale musí to tam byt napísané.

petronelag
7. mar 2024

A aký nábytok zložil, nám raz jeden stolár skladal kuchynskú linku a zobral 300€, ale robil to asi 4 alebo 5 hodín.

zalka
7. mar 2024

@simca06022011 ale ide o zamestnávateľov...lebo keď robí sám na seba tak veľmi nemá šancu byť platiteľom DPH leda by sám chcel.
A ja vybrať si majstra platcu DPH alebo neplatcu tak vyhráva neplatca. Je lacnejší. Nie som firma aby bolo výhodné pre mňa kupovať služby s DPH ak mám na výber.

simca06022011
7. mar 2024

@zalka ?? to ci je niekto platca/neplatca vobec nezalezi len na jeho obrate, zamestnacoch atd, vela ich chce byt platcami. A pri stavebnych sluzbach je prenos danovej povinnosti. Hocikto si moze vybrat. Takyto majstri potom robia proste bez dokladu a nezdanuju prijmy, naklady si samozrejme do ucta daju :D Urcite si podnikanie nezaklada majster na tom co tebe /alebo inemu zakaznikovi vyhovuje, ale co vyhovuje jemu, kedze dostane dph naspat z nakupov. A ano, dobrovolne sa registruju. Alebo mam takych co si spravia sro aj fo, jedno bude platca, druhe nie... ale to ako pisem, vobec nie je otazka v tejto teme.

zalka
7. mar 2024

@simca06022011 vidíš ja platiteľov toľko nepoznám, a píšem že ak je možnosť tak si vyberiem neplatcu DPH. Nie že ja poviem že buď či nebuď platca.
A aj platca DPH môže vziať peniaze bez dokladu a nepriznať príjem.

lienka.7
7. mar 2024

@zalka ako ti pise už
@simca06022011 je mnoho špekulantov. Raz vystupujú ako SZCO, potom majú aj sro-čky a fakturuju medzi sebou práve kvôli tej DPH. Asi si tu o tom ale nemusíme písať, ako "kreativne" sa dá viesť účtovníctvo.

simca06022011
7. mar 2024

@lienka.7 tak ono je to normalne legalna vec. Ziadna kreativita ani nic.. nastavene je to tak, ze nizky obrat= nizsie dane, tak to vyuzivaju. Ak mas vysoky obrat, nejdes sa doplatit. Robi sa to napries vsetkymi odvetviami/druhmi podnikania/tovar/sluzby vsade.. Hrosie je to potom uz s tymi nakladmi vymyslenymi a vratkami a tak. Ale to by mala kontrolovat financna sprava,lenze nekontroluje :D

autor
7. mar 2024

Volala som s dvoma pravnikmi a kedze som nic nepodpisovala a ziadne obckodne podmienky mi neposkytol takze smola... Chcela som sa ludsky dohodnut, aby to bolo na dve strany vyhodne... Pisala som dalsiemu hodinovemu manzelovi a ten mi napisal polovicnu cenu s dph... porovnavam cenu prace a odoslem mu kolko uznam za vhodne bez faktury, pretoze ziadna nebola... a Od dnes vsetko dopredu na papieri a na fakturu... PS: nie vsetky zeny su vymlete a nevedia si zistit ... 60 euro na hodinu sa zaraba inde a za ine vykony ... peace

zalka
7. mar 2024

@lienka.7 vieš čo ja nemám problém poradiť niekomu aby si spravil Sro a tu hodil na DPH...a mal aj živnosť kde bude fakturovať bez DPH... Posledné projektant tak spravil, lebo prípojky a elektroprojekty potrebujú aj bežné FO detto revízne správy, a majú to za menej bez DPH. A firmi , rôzny developeri to potrebujú vo veľkom a im je výhodnejšie mať s DPH tieto služby.

Ad: autorka dávaj ale pozor, lebo aj ústna zmluva je zmluva on plnenie poskytol a môže ťa dať na súd.

zalka
7. mar 2024

@simca06022011 neviem prečo tvrdíš, že finančna správa nekontroluje .. varí si nemala žiadnu kontrolu za roky? Aj SP kontroluje aj finančná správa a aj kontrolu zo živnostenského som zažila. A to všetko v jednej firme za roky čo som tam robila.

petronelag
7. mar 2024

Záleži aj od toho, koľko toho zložil, nielen o čas a či to je dobre urobené.

sono2
7. mar 2024

Mňa to vôbec neprekvapuje. Ja som kúsok v zahraničí a za vymontovanie a namontovanie, lepšie povedané šróbovanie MÔJHO VENTILU v kúpeli chcela firma za 5 minút roboty 140e. Ja som sa ale dopredu opýtala. Maľovanie celého bytu 4,5 tisíc a ďalšie príšerne ceny. Ja si už dávno robím všetko sama.
Nábytok sme si montovali sami. Ved to zvládnete.

skeblicka777
7. mar 2024

Akože autorka teba mať za zákazníka, ďakujem pekne 🙄. Keby si toto urobila môjmu synovi, že zaplatíš toľko, koľko uznas za vhodné, príde k tebe, nábytok rozmontuje a dovi dopo. Keď nato nemala 💸, rob si to sama. A keď si chcela lacnejšie,mala si si hľadať predtým a nie že potom zisťuješ, koľkí by zobrali iní.

lenkakravcova
7. mar 2024

@autorka
Buď zaplatis 416 bez faktúry bez DPH. Alebo si prirataj +20% s faktúrou.
Je to na tebe koľko z toho chces zaplatiť. 🙂

Cena je OK. Na hodinu živnostníci berú v priemere 100€. Mala si to ešte lacné vrátane 2* dopravy na miesto.

lenkakravcova
7. mar 2024

A ten záver že *peace* pritom živnostníkovi za robotu nezaplatis.. 😶

Nám včera bol vodár: doslova 5 minút práce a 35€.
Niekedy sa neplatí za čas. Platí sa za vedomosti. Keby ti to tam robil 3 dní ako slimák, tak by si mu už zaplatila tak ako popýtal? Áno, je to chýba že ti to nepovedal vopred, ale nezaplatít tiež nie je riešenie.

skeblicka777
7. mar 2024

@lenkakravcova presne syn je inštalatér. Napríklad ide namontovať batériu zoberie cca 50e. No pri montáži zistí, že sú zlé hadičky na prívod vody, musí ich ísť kúpiť. Jeho čas,cesta, už mohol byť inde. No jasné, že zoberie potom raz toľko,aj keď dohodnuté bolo 40

simca06022011
7. mar 2024

@sono2 tak mna montovanie kuchyne stalo 1200eur, na malovanie som si doniesla madarskeho maliara, zobral par eur.. :D ale napr. vodar.. ani sa nebude velmi namahat, mame sami ist do sachty, sami otvorit stenu, nachystane vsetko ma mat a on len trubku vymeni :D spravili sme si to teda bez neho.. ale vymena kohutika 100eur, zapojenie bojlera (kd emu musel chlap moj diktovat co ma robit) 400EUR. Ak si donesiem svoj matros, a uz ho teda cakam s tym, ze nechcem tie jeho somariny lacne, este je urazeny, lebo za najlacnejsi ventil si kludne vypytal niekolkonasobne viac eur a potom za rok prisiel 2-3x co ho stale vyrazilo a potopa. Proste majstrov je malo. CO si nevie clovek spravit sam, tak si zacvaka. Na jesen som malovala sama, vodu sme si po skusenostiach s panom majstrom robili tiez svojpomocne, sama s chlapom som montovala umyvadla a zapajala vodu, kedze za obycajne namontovanie baterie na vanu si pytal cely majland, o zalozeni wc ani nehovorim :D na dvor som minuly rok pustila studniarov, a do dnes to lutujem... viac skody ako osobu spravili, pritom reci mali... ze nebude neporiadok a nic sa neposkodi, nemusim nic zakryvat a nemusi ani nic odstaranovat... upratovali sme po nich celu vacsnost, ani sme to vsetko pred zimou nedali prec :D

lenkakravcova
7. mar 2024

@skeblicka777 Hej to chápem. A chápem aj to, že si aj za 5min popýta 30€, lebo proste to vie. My by sme na to hodinu pozerali. Mne je to jedno či on sa tým bude zaoberať hodinu alebo 5minut. Hlavne je že problém vyrieši. Za to sa predsa platí.

simca06022011
7. mar 2024

@skeblicka777 tak vies, ku mne ide instalater s tym,ze hadicky a zakladne veci ma proste v aute... :D nikam nebeha. Posledne aj obycajny miele technik, prisiel postazovala som sa ze tecie voda kam nemá.. a ze nie je problem, zbehol do auta, doniesol "diel" ktory náš zazracne uzasny milionarsky vodar (podla jeho cien konstatujem) asi ani nepozna, namontoval zadarmo, za somarinku som mu dala par eur a bolo vybavene. par rokov trvajuci a opakujuci sa problem vyrieseny. Zase tych veci nie je tak vela, ze by musel chodit clovek s kamionom :D privodne hadicky na umyvadla = je ich par, ventily detto. Uz ked nejake specialne kolena, diely, sanitu, baterie treba = to chapem. Ale inak... je to o sikovnosti. Ale teda 40eur nie je problem za instalaciu, nas milionarsky vodar, berie podstane viac :DD za cestu bezne uctuju 20EUR, cize to je take prijatelne.

skeblicka777
7. mar 2024

@simca06022011 syn čo viem, neúčtuje za cestu, pokiaľ je tu v okolí a áno občas hadičky má so sebou,no občas sa stane, že nie a musí ísť kúpiť. Ja sa veľmi do jeho kšeftov nestarám, mám svojej roboty dosť, ale občas povie, čo kde a za koľko robil. Ale ide tu o princíp, najskôr si autorka dá urobiť robotu a potom sa jej zdá veľa platiteľ. Mala si ceny zisťovať skôr, nie že teraz nechce platiť.

zalka
7. mar 2024

@simca06022011 ten tvoj milionársky inštalatér si robí ďalšiu robotu...ak by spravil raz a poriadne kde by toľko zákazníkov naháňal... To máš ako keď dáš auto do servisu, či za komancov či teraz ideál je si to strážiť aby si nevyrobili ďalšiu zákazku. Je to smutné ale je to tak.

bubuzu
7. mar 2024

Ak nie je platca DPH, tak si ju nemôže uvádzať na faktúre. To znamená, že si ju ani potom nemôže pripočítať. Asi sa dá niekde zistiť, či je platcom alebo nie. Ak nie je, tak mu pekne napíš o akej DPH to točí, keď ju štátu neodvádza. Musel by mať ročne príjmy okolo 50000 eur aby sa stal platcom DPH. Predpokladám preto, že ním nie je. V tom prípade mu pohroz, že ho udáš fin.správe.

lenkasarka
7. mar 2024

Za skladanie drahšieho nábytku berú 10% zo sumy

autor
7. mar 2024

@lenkakravcova na hodinu zivnostnici beru 100 euro ? Podla tojo co robia a nie ze tk nasrobuju pracku s umyvadlom... to potom skoda studovat za pravnika a zubara lebo ti si pytaju menej a su velmi sikovni 🙂 dakujem za rady avsak pravnici minporadili svoje

lenkakravcova
7. mar 2024

Áno, živnostník remeselník, ktorý vie čo robí zarobí viac než právnik. 🙂 na právnikov je natresk, až zbytočný.
Zubári si pýtajú ešte viac než remeselníci. 🙂 tam je 200€ na hodinu bežné (či už to ide cez ZP alebo od klienta)

simca06022011
7. mar 2024

@zalka ved mne je to jasne:D preto sme ho zrusili, ale my ked sme sem prisli nikoho sme nepoznali a on robil celu ulicu u kazdeho daco.. tak aj my sme ho zavolali.. a postupom casu som presne na to rpisla, lebo nie je mozne aby xkrat rocne ti napr. vyrazilo kohutik pri pracke, odpadol ventil v sachte a taketo pikosky. A ked sa to aj u susedov stalo, tak mi bolo jasne kolka bije :D vymenili sme to my, pracku a susicku mi dal veci na to rovno servisak z miele, lebo ten vodar ani odporucit nevedel ze nieco take existuje, zapojil to.. a nikdy viac problem nebol.. mame sucho :D

simca06022011
7. mar 2024

autorka beru dost zivnostnici... ty by si sa tiez nikde nepucila za 20eur.

autor
7. mar 2024

@lenkakravcova nech si pýtajú aj 1000 euro, len aby vedeli napísať cenovú ponuku a nieže ju vystaví až po práci, lebo však sa dohodneme... potom nech sa nečudujú, že im nepríde platba 🙂

koniarova
7. mar 2024

Ja som ťa vôbec nepochopila. Koľko ti vypočítal do emailu? Potom prišiel a zistil,že tam toho treba viac?

fido69
7. mar 2024

Mňa vychcaní "remeselníci" naučili manualne pracovať. Opravil som si práčku, sušičku, mrazničku, žehličku, trúbu, odtokové potrubie... veď ak to zvládne niekto bez maturity, tak prečo by som to nezvládol s vysokou školou?
Ak je práca nad moje sily, tak chcem od KAŽDÉHO remeselníka rozpočet dopredu. Ak začne "šéfko veď sa dohodneme ešte dnes som u vás", tak hneď spozorniem a poviem - NIE. Najprv rozpocet a potom sa "dohodneme". VŽDY si zapýta sumu, ktorá mi vyrazí dych. A nakoniec je rád, ak súhlasím s polovicou. Ale samozrejme poznám aj nie lacných, ale dobrých remeselníkov. To sa vždy pozerám ako prekonali časť pri ktorej som sa ja zastavil, aby som to nabudúce už vedel aj sám. Lenže na týchto remeselníkov sa čaká, pretože sú žiadaní. A dokážu prísť najskôr o týždeň, pretože majú dostatok práce.