icon

Cestovanie verzus vlastný dom

heneesy
7. júl 2025

Ahojte, dlhšie len tak uvažujem..čo dá deťom do života viac? Ukazovať im postupne svet alebo mať materiálne veci? Samozrejme ani jedno nie je tak dôležité ako milujúci rodičia. Chápem. A áno niektorí ľudia nemajú peniaze v tejto dobe ani na jedno z toho, čo mi je fakt ľúto. Ale chcem vidieť názory ostatných čo si o tom myslia. Nám po materiálnej stránke nič extra nechýba, všetko potrebné máme, ale nemáme domček so záhradkou, ani drahý nábytok, ani kuchyňu za 15tis. Za to väčšina kamarátov idú presne týmto smerom. Dom, drahá kuchyňa, drahé auto...keď má človek na to aby si splnil oba smery je to samozrejme super. Ale ako my tak aj oni máme väčšinou len na jedno z toho. Oni väčšinu dní/víkendov sedia len doma, na dovolenku k moru nejdú, všetky peniaze investujú do tohto. Ale zase im to ostane a materiálne svoje peniaze vidia... Zatiaľ čo my si na toto nepotrpíte, ale naše malé deti boli už viackrát za rok pri mori...nie drahé luxusné dovolenky, aj sme si varili, aj veľa išli autom...niekto by za to dal možno len jednu dovolenku... Chodíme po výletoch. Skrátka im "ukazujeme svet", no nič nám z toho okrem spomienok neostane... Netvrdím, že jeden smer je nutne správny, každému vyhovuje niečo iné to chápem... Najlepšie je asi robiť kompromis odkladať peniaze a za čo zvýši cestovať... ale ja sa pýtam skôr na ktorú stranu sa prikláňate vy. Ďakujem za názory. 🙂

Strana
z5
balerina2025
7. júl 2025

kompromis

goodidea
7. júl 2025

@heneesy a keď sa viac ľudí prikloní k tvojmu názoru tak sa lúky zazelenaju a bude zas dúha? 🙂

anjelicek26
7. júl 2025

Tak kompromis.. pekne byvanie si uzivam kazdy jeden den, dovolenka je par dni v roku odputanie od reality... male deti o rok dva tri aj zabudnu, ze niekde boli... Ked nemam pekne byvanie, na dovolenky nechodim, hnevalo by ma to kazdy den... nehovorim o high end, ale funkcne, dostatocne velke, vhodne byvanie pre rodinu...

heneesy
autor
7. júl 2025
@goodidea

@heneesy a keď sa viac ľudí prikloní k tvojmu názoru tak sa lúky zazelenaju a bude zas dúha? 🙂

@goodidea
Nechcem aby sa viac ľudí priklonilo k môjmu názoru... Ja sama v tom nemám úplne jasný pohľad preto chcem vidieť názory iných. 🙂

sowhat
7. júl 2025

moj nazor je, ze najdolezitejsi je kvalitne straveny spolocny cas... ci uz to bude 5-krat za rok pri mori, alebo doma na zahrade, alebo na dovolenke na slovensku - vzdy sa rata, ked ste spolu a bavite sa. Ci uz preferujes byvanie v byte alebo drahom dome, je asi jedno, pokial vas to neobmedzuje.

katulienkax
7. júl 2025

co im take ostane. Mam rodiny, co maju velky domisko a vsetky deti odisli niekolko 100km daleko. A o dom sa treba starat, to tiez straca hodnotu po x rokoch ak nevrazis do drahej prerabky. Taka draha kuchyna po 20 rokoch uz vobec nie je draha, ale priemerna. Drahe auto po par rokoch ma malu hodnotu. Ja napriklad dom nechcem, musis byt taxikarom svojich deti pomaly do 18, strasny zrut penazi a preto si nemozu dovolit tie dovolenky. A nakoniec deti vyrastu, z domu odidu, rodicom nebudu vychadzat peniaze, dom schatra a neostane nic hodnotne.

13uzivatelka11
7. júl 2025

My bývame síce len v radovke ale máme záhradu, každé leto bazen, domáce ovocie, keď je syn chorlavejsi tak mu stačí byť vonka na záhrade chvíľu, nemusí ísť na ihrisko medzi deti ak chce byť troška na vzduchu, chodíme aj na výlety po okolí, tento rok sme boli v Slovinsku a síce sme ešte pri mori neboli a keď si niekedy pomyslím koľko peňazí by sme mali nazvyš kebyže bývame v byte.. ale.. do bytu by som osobne nešla kým mám na výber a neľutujem tie peniaze a nevymenila by som dom za byt a možno o jednu dve dovolenky ročne naviac. Ale nemáme kuchyňu za 15 tisíc a fakt si nemyslím že je to ukazovateľ kvalitného bývania mať drahy nábytok 🙂

goodidea
7. júl 2025
@heneesy

@goodidea
Nechcem aby sa viac ľudí priklonilo k môjmu názoru... Ja sama v tom nemám úplne jasný pohľad preto chcem vidieť názory iných. 🙂

@heneesy ok,teda...ale keď teraz 99% ľudí odpovie že radšej dom neznamená to,že to je tak lepšie/a naopak.. odpoviem ti za seba ..mám dom novostavbu a treba nám ešte veľa porobiť na pozemku ...máme to tak nastavené že každý rok sa spraví niečo okolo domu a aj investujeme do zážitkov..ale dovolenka taká väčšia je raz za rok..ja si myslím že ideál je kompromis zlatá stredná cesta ...aj zážitky aj investovanie do hmoty niečoho čo po mne ostane

13uzivatelka11
7. júl 2025
@katulienkax

co im take ostane. Mam rodiny, co maju velky domisko a vsetky deti odisli niekolko 100km daleko. A o dom sa treba starat, to tiez straca hodnotu po x rokoch ak nevrazis do drahej prerabky. Taka draha kuchyna po 20 rokoch uz vobec nie je draha, ale priemerna. Drahe auto po par rokoch ma malu hodnotu. Ja napriklad dom nechcem, musis byt taxikarom svojich deti pomaly do 18, strasny zrut penazi a preto si nemozu dovolit tie dovolenky. A nakoniec deti vyrastu, z domu odidu, rodicom nebudu vychadzat peniaze, dom schatra a neostane nic hodnotne.

@katulienkax muž býval takmer celý život v dome, blízko Bratislavy, Pezinka, rodičia mu a ani jeho bratovi v živote taxikára nerobili, veľmi rád spomína na to ako chodil pešo na daleku zastávku keď nešiel autobus, bez irónie, švagor býva síce zatiaľ v byte v Bratislave, keďže doteraz študoval ale tiež pozerajú s priateľkou dáke domy v okolí, my byvame 12 minút autom od svokrovcov a syn tam chodí do škôlky a dosť často sa navštevujeme a najradšej by sme sa tam nasťahovali tiež, ale je to už dosť drahá oblasť.
Takže nemusíš byť hneď taký negativista len preto aby si si dokázala že keď bývaš v byte tak to je tak najlepšie pre všetkých..

viestta
7. júl 2025
@heneesy

@goodidea

@heneesy zazitky a spomienky ti ukradnut nemozu, vsetko ostatne mozes stratit behom chvilky. Takze treba zit a zazivat kym sa da a tak dobre ako sa len da a najlepsie ako mozes a vies.

doriiis
7. júl 2025

Bývame v dome.Kazde leto bazén,opekacky,stanovacka.Deti si hocikedy mozu doviesť kamarátov a môžu sa kúpať,hrať,čo len chcú.Prve 3 roky života môjho syna sme strávili v byte a bola to depresia.Neviem si predstaviť vychovávať deti v byte,na betonovych ihriskách a v nákupných centrách.Nemat psy,bazén,záhradku,slobodu V byte by sme jednoducho neprežili.
Pre mňa bolo vždy dôležité založiť domov,kde je kľud,ticho a deti tu majú svoju základňu a je to miesto,kde každý člen moze byť sám sebou a sám so sebou.A hlavne niečo čo patrí iba nam.Teraz nám a potom to bude deti.Nemam 15 tisícovú kuchyňu ani najnovší nábytok.Vela peňazí ide do domu,lebo ho prerábame sami za chodu.Ale nemám problém zaplatiť ani dovolenku,tábor,koncert a iné.Pre mňa mať vlastný RD bola jedna z najväčších priorít v živote.

katulienkax
7. júl 2025
@13uzivatelka11

@katulienkax muž býval takmer celý život v dome, blízko Bratislavy, Pezinka, rodičia mu a ani jeho bratovi v živote taxikára nerobili, veľmi rád spomína na to ako chodil pešo na daleku zastávku keď nešiel autobus, bez irónie, švagor býva síce zatiaľ v byte v Bratislave, keďže doteraz študoval ale tiež pozerajú s priateľkou dáke domy v okolí, my byvame 12 minút autom od svokrovcov a syn tam chodí do škôlky a dosť často sa navštevujeme a najradšej by sme sa tam nasťahovali tiež, ale je to už dosť drahá oblasť.
Takže nemusíš byť hneď taký negativista len preto aby si si dokázala že keď bývaš v byte tak to je tak najlepšie pre všetkých..

@13uzivatelka11 tak kebyze mam v dedine svokrovcov alebo rodicov, tu uz je iny pohlad. Aj ja som mala sefku , co byvala v dome, ale nic nestihala, rodicia jej vyzdvihovali deti a aj sa s nimi ucili, tak sa jej zilo v dome, ked mala postarane o deti. A neporovnalaval by som minule casy. aj ja som vsade chodila pesi, autobusom ale realita dnesnej doby je zial taka, ze naozaj rodicia v drvivej vacsine taxikarcia, deti su nesamostatne a bezdetni hovoria ako to, oni to budu robit inac ale nebudu. Budu taxikarcit ako drviva vacsina.

darovanie
7. júl 2025

@heneesy Záleží od bývania. Pekné a funkčné bývanie môže byť aj v byte. Auto a kuchynská linka tiež raz stratia hodnotu, to by som neriešila. Ale zas bývať v starom, malom alebo inak nevyhovujúcom byte/dome by som tiež nechcela. My máme dom (starý - rekonštruovaný) , auto sme kupovali 5 ročné a radi chodíme na výlety a dovolenky. Dom treba ešte nejaké úpravy, hlavne von, ale ideme na to postupne, nevrážame tam všetko, nie je to moja priorita mať mramorovú dosku na kuchynskej linke. Ale máme funkčné, pohodlné bývanie a vieme ísť aj za zážitkami. Treba tam mať kompromis. Napríklad, my sme už uvažovali aj o predaji domu a kúpe bytu, lebo viac beháme a teda nie sme typy na dom, ale pri počte detí by sme za tie m2 v našej lokalite kúpili máločo.

alenka58
7. júl 2025

do 4 rokov je jedno kde budeš tráviť čas s dieťaťom, hlavne aby ste ho trávili spolu ako rodina, potom už dieťa vníma viac a cestovať s ním je fajn je to preňho prínos, čo sa týka nehnuteľnosti tak ak máte dosť financíí a neobmedzí vás to, tak investujte, ak by vás to malo obmedziť tak radšej nie, je tu dosť mamičiek ktoré nariekajú ako nemajú peniaze lebo majú úvery ktoré ledva zvládajú a nieto ešte niekam ísť s deťmi, byť stále doma pre deti nie je moc zaujímavé to si len rodičia myslia, ale ty musíš vedieť akým smerom sa chcete uberať

jana_eyre_2
7. júl 2025

My máme dom, nemame luxusnú a drahu kuchyňu, ani drahé auto.. na také veci som si nikdy nepotrpela.. ale dôležité premna bolo deťom ukazovať svet.. ale ani tam neminame na luxus, ten je proste úplne mimo nás - žijeme podľa seba, máme neluxusne, obyčajne bývanie s obyčajnou záhradou a máme neluxusne, dovolenky a výlety ktoré milujeme.. a nemusia byť ani pri mori 😉 my sme v horách a to sú dovolenky podľa nášho gusta.. horšie je, že dnes tak nepretržite prší, že neviem čo vymyslíme.. 😆

Takže za mňa - nie je to buď alebo.. človek si vie vybrať z oboch a zariadiť si tak, ako mu je milé..

denkabemommy
7. júl 2025

@heneesy ja sa prikláňam na stranu spomienok a toho, aby deti mali prehľad o tom, ako to vo svete vyzerá, dom, kuchyňu a iné “materiálno” si doprajem, keď sa odsťahujú a budú mať svoje vlastné životy. A možno nie, vždy som chcela mať skôr zážitky ako plný byt harabúrd, čo mi robia radosť 2 dni 🙂. Lebo z každej materiálnej veci sa stane vec, na ktorú počas bežného dňa nepomyslíš, lebo nebude dôvod .
-dopíšem ešte, že byt máme pekný, nový a preto nepotrebuje nateraz extra financií navyše a ani dlho nebude 🙂

madeincssr
7. júl 2025

@heneesy kazdy ma ine materialne naroky a najma predstavy o tom, co je to dobry zivot (stastie?) Vsetci vsak casom pridu na to, ze najdolezitejsie je zdravie (nenicit sa neustalym robotovanim, zlozvykmi, vediet regenerovat...) a CAS (na naplnajuce cinnosti, idealne s rodinou ci inak blizkymi). Problem nechavania majetkov detom (najma [casti] domov v danej lokalite) je v tom, ze deti (s partnermi) sa s najvacsou pravdepodobnostou rozhodnu inak a toto ich moze skor obmedzovat (uz len z ohladuplnosti voci rodicom).

natalka13
7. júl 2025

a mozno ani nechcu behat po hradoch zamkoch a k moru. mozno im je v tom dome dobre, maju kvalitne byvanie 24h/denne a bavi ich praca okolo zahrady a domu.
keby tuzili spoznavat svet, zmenili by priority. Deti budu mat moznosti este spoznat svet. Ty si ho s rodicmi spoznala?
Ked nebudem fyzicky a financne zvladat svoj dom, predam ho a prestahujem sa.

maryetta
7. júl 2025

Hmmm kazdy podla seba. Kazdy chce nieco ine.
Nepotrebujem kuchynu za 15- Ked dokazem mat aj za 5.
Podobne auto a vlastne vsetko.
My s detmi cestujeme hlavne po Slovensku. Ano je drahsie. Ale chceme aby poznali a videli ake je Slovensko krásne.

cecilia29
7. júl 2025

Skôr kompromis. Resp dom áno, ale načo luxus. Deti si na to aj tak nepotrpia. My sme prerábanie fakt starú obývačku a deti , že prečo, ze im sa naša obyvacka paci. Čiže im je to úplne fuk aký je nábytok.

michaelam2
7. júl 2025
@doriiis

Bývame v dome.Kazde leto bazén,opekacky,stanovacka.Deti si hocikedy mozu doviesť kamarátov a môžu sa kúpať,hrať,čo len chcú.Prve 3 roky života môjho syna sme strávili v byte a bola to depresia.Neviem si predstaviť vychovávať deti v byte,na betonovych ihriskách a v nákupných centrách.Nemat psy,bazén,záhradku,slobodu V byte by sme jednoducho neprežili.
Pre mňa bolo vždy dôležité založiť domov,kde je kľud,ticho a deti tu majú svoju základňu a je to miesto,kde každý člen moze byť sám sebou a sám so sebou.A hlavne niečo čo patrí iba nam.Teraz nám a potom to bude deti.Nemam 15 tisícovú kuchyňu ani najnovší nábytok.Vela peňazí ide do domu,lebo ho prerábame sami za chodu.Ale nemám problém zaplatiť ani dovolenku,tábor,koncert a iné.Pre mňa mať vlastný RD bola jedna z najväčších priorít v živote.

@doriiis to je ok, ze preferujes dom ale povedat, ze ked deti byvaju v byte tak su vychovavane na betonovych ihriskach a v nakupnych centrach je velmi zvlastny nazor.

kristinka92
Autor odpoveď zmazal
doriiis
7. júl 2025
@michaelam2

@doriiis to je ok, ze preferujes dom ale povedat, ze ked deti byvaju v byte tak su vychovavane na betonovych ihriskach a v nakupnych centrach je velmi zvlastny nazor.

@michaelam2 ....bohužiaľ,to sú moje skúsenosti.Kam chodíš s deťmi v Bratislave? Všade milión ľudí,milión áut,o nejakom súkromí a čistom vzduchu ťažko hovorit

michaelam2
7. júl 2025
@doriiis

@michaelam2 ....bohužiaľ,to sú moje skúsenosti.Kam chodíš s deťmi v Bratislave? Všade milión ľudí,milión áut,o nejakom súkromí a čistom vzduchu ťažko hovorit

@doriiis tak to vobec nesuhlasim. Byvas tu? Je tu praveze vela miest kde je kopec zelene, klud. Su tu parky, lesopark…chodime pravidelne a nezazivame to co pises. Jasne ze ked clovek zije v centre tak je vsade okolo milion ludi a milion aut. Ale okolo je vela peknych miest. Ja praveze mam taku skusenost, ze ked clovek zije v dome, tak tam travi aj s detmi vacsinu casu. Lebo vsak na dome treba stale daco robit. Narozdiel od bytovkovych deti, ktore su kazdu chvilu na nejakom inom vylete. Ale to samozrejme zalezi aj od rodicov.

alenka58
7. júl 2025
@michaelam2

@michaelam2 to sú také názory ľudí ktorí pomaly nikde neboli, máme aj byt aj dom, keďže športujeme tak sme tak málo doma a praktickejšie nám je v byte , aj keď máme bazén so slanou vodou ale je malý deti potrebujú plávať min. v 20 m bazéne, doma sme sa nikdy nezdržiavali veľa odmalička je šport dôležitý, pri byte majú kopu kamarátov, do domu chodíme v podstate kosiť, občas grilovať, ale grilovať môžeme aj neďaleko bytu a sú tam kamaráti, do bazéna málo, skôr vírivka sa používa tiež so slanou vodou s chémiou by som nechcela, aj niečo dopestujeme ale to len z radosti lebo veľa sme mimo obydlia a keď úroda dozreje tak nie vždy sme doma, ten kto dopestuje sa musí držať kalendára a to pre nás nie je, čiže každý má iný život ktorý mu vyhovuje, mne je ľúto susedovie deti vedľa nášho domu, sú prevažne len doma a tešia sa keď naše deti prídu a spestria im zážitkami a spoločnosťou deň

sima234
7. júl 2025

Za mňa sú výlety a spoznávanie miest lepšia voľba. Sama som tak vyrastala, bývali sem v byte, takže sme stále chodili po výletoch. Presne taký prípad máme v rodine, luxuxsný dom, záhrada navrhnutá architektom, veľký bazén a všetko, ale za roky čo sú spolu neboli na žiadnom výlete, žiadna dovolenka či predlžený víkend, pretože peniaze treba dať do domu, aby ľudia videli a bolo sa čím chváliť. Je však dôležité, aby to vyhovovalo vám a nie okoliu 😉

sense
7. júl 2025

Ja som za kompromis. Ale osobne nie som človek do domu záhradka. A že nemám dať kde bazén? Kým bola dcéra mala bývali sme v bytena prízemí mali veľkú terasu dcéra tam mala bazén, ale tiež tam bola robota to kosiť, strihať živý plot, polievať ak chcel mať človek zelenú trávu aj v teplach.Teraz bývame opäť v byte, tri ihriska pod oknami pre každú vekovú kategóriu. A bazén , na kúpalisko je to 7km. Grilovať môžeme na balkone keďže je dostatočne veľký , aj pár rajčín sa tam zmestí .

doriiis
7. júl 2025
@michaelam2

@doriiis tak to vobec nesuhlasim. Byvas tu? Je tu praveze vela miest kde je kopec zelene, klud. Su tu parky, lesopark…chodime pravidelne a nezazivame to co pises. Jasne ze ked clovek zije v centre tak je vsade okolo milion ludi a milion aut. Ale okolo je vela peknych miest. Ja praveze mam taku skusenost, ze ked clovek zije v dome, tak tam travi aj s detmi vacsinu casu. Lebo vsak na dome treba stale daco robit. Narozdiel od bytovkovych deti, ktore su kazdu chvilu na nejakom inom vylete. Ale to samozrejme zalezi aj od rodicov.

@michaelam2 ...to sú také mýty ľudí,čo v dome nikdy nebývali.Nie,v dome netreba stále niečo robiť.Ak nemáš 10 árov a úžitkovú záhradu,kde niečo pestuješ tak tej roboty je na dvore minimum.Okrem kosenia na mojom dvore nemusíš robiť nič Ak zasadis múdro rastliny,tak to žije vlastným životom bez zásahu cloveka.Dnes napríklad von okrem bazéna nepôjdem vôbec.Uplne normálne vieme opustiť dom na niekoľko dní,týždňov bez toho,aby sa tu zrútil svet.

btus
7. júl 2025

@heneesy najlepší je kompromis. Nie veľký dom, taký akurát, aby vám nebol zbytočne veľký keď deti odídu. Dôležitý je dvor, aby sa mali kde hrať, aby bolo kde opekať, aby si mali možnosť v lete postaviť stan na záhrade a byvakovať tam s kamarátmi cez prázdniny. A dovolenky sa dá aj 3x ročne, ak si nepotrpíte na 5* hotel s all inclusive.
Bazén v dome nepotrebuješ. My máme - na terase, ten za 16 E, priemer´2,4m, výška 0,6cm. Len pre deti. Nedávam tam chémiu, len chlór. Vodu napustím len raz - na začiatku.. V septembri s ním polievam záhradu, lebo chlór vyprchá do 2 týždňov. Kosíme minimum , chémiu nepoužívame žiadnu, v lete nepolievame okrem zeleniny nič - vodu si treba vážiť.

sisska96
7. júl 2025

Aj aj. Máme dom ale nie za 300 000 v satelitoch. A chodíme aj na výlety

Strana
z5