Cez akú spoločnosť investovať?
Ahojte, prosím niekoho kto sa fakt význa, či by mi mohol poradiť, bola by som velmi vďačná.
Investujem cez EIC, tam ale nemám prístup k svojím peniazom a to mi veľmi prekáža, chcela by som mať prehľadnú aplikáciu, cez ktorú by som mohla sama investovať a keď budem naozaj peniaze súrne potrebovať, vedela by som si sama aj predať a vybrať (viem, že investovanie je na roky a vyberať neplánujem, ale čo ak náhodou 😃), v EIC musím za všetko volať finančnému poradcovi, čo mi dosť prekáža, pretože mám pocit, že nemám kontrolu nad vlastnými peniazmi.
Chcela by som nakupovať a skúšať a tak, proste rozhodnem sa, že do tohto by som chcela isť tak skúsim.
Nevyznám sa v tom veľmi, preto potrebujem niečo prehľadné, kde sa budem môcť učiť a zároveň potrebujem pochopit ako je to s daňou, čítala som, že ak akcie a ETF držím dlhšie ako rok, neplatím daň, ak kratšie platiť musím.
Začala som investovať v bitpande a tu je veľké ale, našla som na nete, že v bitpande nenakupujem priamo akcie a ETF, ale len nejaké deriváty a tým pádom sa na to nevzťahuje oslobodenie od dane po roku investícií. A teraz mam chaos a zmätok, lebo naozaj tomu nerozumiem. Prosím našiel by sa niekto, kto by mi tieto veci vysvetlil, poradil a poučil ma? Chcem dalej investovať aj cez EIC, ale chcem nieco aj také, to svoje, ale potrebujem poradiť. Ďakujem každému za pomoc a radu. Kľudne mi nechajte aj komentár a ja vám napíšem aj do správy. Ďakujem ešte raz a vážim si to.
@matusformanek rozumiem.. tak mi poraďte, ako to rozložiť
@anonym_debb0c toto je už podľa legislativy poradenstvo. Rozhodnutie musíte urobiť vy sama, vedome, vediac do čoho idete, že akcie môžu kľudne poklesnút aj o 40 percent, aj viac. Ja osobne mam takmer all in vwce, lebo viem čo robím, rozumiem trhom a chcem to takto. Nakupujem v xtb aj v interactive brokers, sebe i deťom. Vwce si pozrite bližšie na webe justetf.com, čo je vo vnútri, ako sa správa a podobne.
@anonym_autor rad vysvetlím
Ahoj, investujem do ETF fondov cez Trading212 a som velmi spokojna 👌
Kolega ma Interactive Brokers, appka vyzera velmi profi - na mna zaciatocnicku az moc komplikovane a pride mi aj ze plati dost poplatkov za kazdu transakciu. Odporucam Trading212, pokial len zacinas a ked zatial investujes s nizsimi sumami.
Inak mam tiez EIC cez poradcu, celkovo sa plati dost poplatkov, no na uplny zaciatok, aby clovek zistil, ako funguje investovanie do ETF, fajn 👌
Ahoj.
Keď si dáš vyhľadať do Google naj broker tak máš tam XTB, eToro, Interactive broker, ...
Ja mam XTB a Trading 212.
Trading 212 je asi najjednoduchsi, ale pre tých co do toho chcú vidieť hlbšie tak XTB.
Garancia penazi musí byť min 20 000 ale pozor to je len z nezainvestovanych financií. Ak si kúpiš konkretne akcie alebo etf a ta firma skrachuje, za to ti nikto peniaze nevráti.
Ako z toho? Kupit akcie resp. etf silných spoločnosti.
Byt tebou keď si začiatočník, tak by som zvolil etf od etablovanych spoločnosti- black rock, vanguard, Amundi, ... Od nich by som si vybral MSCI World v € (dominicum EU) a investoval každý týždeň 25€. Mozne zhodnotenie cca 8% rok. Ak chceš vedieť viac ozvi sa.
@anonym_aeea03
Kedy je poplatok účtovaný?
Mesačný poplatok vo výške 10 EUR je účtovaný, ak sú splnené obe nasledujúce podmienky:
✔️ Nebola otvorená ani uzatvorená žiadna pozícia počas posledných 365 dní.
✔️ Na obchodný účet neboli pripísané žiadne prostriedky počas posledných 90 dní.
Poplatok je účtovaný na začiatku mesiaca z voľných prostriedkov na účte, prepočítaných do meny účtu.
Ale teraz nechápem či keď budem mať nieco nakúpené v akciách a ETF a budem len držať tak platím alebo neplatím ten poplatok, bolo by super ak by sa k tomu vyjadril niekto kto XTB používa, lebo XTB sa mi celkom páči, len ten poplatok, tomu nerozumiem.
Keď som si o tom čítala, vyzeralo to tak, že ak su peniaze investované nemalo by sa platiť, ale nie som si istá ako to funguje.
@anonym_autor ak držíš ETF tak sa na teba poplatok nevzťahuje. Aj keby si držala ETF celý rok a nespravila žiadny obchod. Poplatok sa vzťahuje iba ak držíš cash na XTB účte, nemáš žiadne otvorené pozície a teda ani žiadne nakúpené ETF. Ak držíš ETF tak si v pohode, poplatok sa ťa netýka
@anonym_autor ahoj, ak začínaš ako vravíš mne to mohol ebook od Milana dubca. Daj si do googlu Dubec academy. Sú tam fakt základy investovania a aj porovnanie platforiem.
https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker... , web rozbiteprasatko.cz, youtube kanal Investični brambora, kniha Jakuba Dvořáka-Prúvodce pro pasivni investovani...topky, čo sa týka zdrojov. To štúdium stojí za to. Pýtajte sa
Ja som to mala podobne, tiež som chcela mať veci viac pod kontrolou a prehľad v appke preto som pozerala aj investovanie do kryptomien napríklad cez https://fumbi.network/sk/, ale ešte si to zisťujem.
@anonym_autor Amundi mozes si vyberat kedy chces ak tomu nerozumies ja osobne obchodujem na XTB ale tam tomu musis rozumiet obchodujes sama
@anonym_autor XTB. Easy
Dobrý deň vospolok. Som dlhodobý pasívny investor. Vkladám mesačne pravidelne už pár rokov do štyroch etf na platforme Amundi. Poplatok je 2 % z každého vkladu. Mám tam aktuálne niekoľko desiatok tisic eur. Čo by mi poradil niekto skúsenejší z vás. Mám takto pokračovať alebo to mam presunúť inde? Ďakujem a prajem každému úspešné investičné rozhodnutia.
@anonym_autor trade212 alebo xtb. Je to ľahké ako facka
Dobrý deň vospolok. Som dlhodobý pasívny investor. Vkladám mesačne pravidelne už pár rokov do štyroch etf na platforme Amundi. Poplatok je 2 % z každého vkladu. Mám tam aktuálne niekoľko desiatok tisic eur. Čo by mi poradil niekto skúsenejší z vás. Mám takto pokračovať alebo to mam presunúť inde? Ďakujem a prajem každému úspešné investičné rozhodnutia.
@hammet vyber a daj do trade212 ak držíš rok zisk sa nezdanuje
Ďakujem. A dôvod tohto kroku sú poplatky alebo niečo iné ?
@darmasiswa ďakujem za info, o finaxe som počula, veľmi som o ňom neštudovala, len proste ja by som chcela niečo, kde si viem vyberať do čoho chcem ísť, npr bitpanda sa mi páčila v tom, že som chcela investovať napríklad do akcií ako novo nordis, Microsoft, eli lily a ďalších, čiže by som chcela niečo, kde si sama môžem vyberať a to asi vo finaxe nie je možné.
@anonym_autor xtb je urctite najlepsia platforma pre obyc ludi aku najdes..najskor trocha nastuduj a potom hlavne nekupuj CFD. Neviem co je pokuta za neaktivitu...ja to pouzivam uz 3 roky a nic take som nepocul
@hammet záleží ci sa tomu chcete trosku venovať. Ak áno môžete ušetriť stovky až tisíce eur. Ja investujem roky cez xtb a ibkr, baví ma to proste. Nerobím žiadne špekulácie len dlhodobé rozumne investovanie
Ja som to mala podobne, tiež som chcela mať veci viac pod kontrolou a prehľad v appke preto som pozerala aj investovanie do kryptomien napríklad cez https://fumbi.network/sk/, ale ešte si to zisťujem.
@gabriela321123 z krypta stojí za reč len bitcoin. Používam český Anycoin, je to prijateľné a pohodlné. Treba však niečo o tom aj vedieť

@anonym_debb0c sp500 už je vo vnútri vwce, čiže ide o prekryv
@matusformanek rozumiem.. tak mi poraďte, ako to rozložiť