icon

Cez akú spoločnosť investovať?

18. dec 2025

Ahojte, prosím niekoho kto sa fakt význa, či by mi mohol poradiť, bola by som velmi vďačná.
Investujem cez EIC, tam ale nemám prístup k svojím peniazom a to mi veľmi prekáža, chcela by som mať prehľadnú aplikáciu, cez ktorú by som mohla sama investovať a keď budem naozaj peniaze súrne potrebovať, vedela by som si sama aj predať a vybrať (viem, že investovanie je na roky a vyberať neplánujem, ale čo ak náhodou 😃), v EIC musím za všetko volať finančnému poradcovi, čo mi dosť prekáža, pretože mám pocit, že nemám kontrolu nad vlastnými peniazmi.
Chcela by som nakupovať a skúšať a tak, proste rozhodnem sa, že do tohto by som chcela isť tak skúsim.
Nevyznám sa v tom veľmi, preto potrebujem niečo prehľadné, kde sa budem môcť učiť a zároveň potrebujem pochopit ako je to s daňou, čítala som, že ak akcie a ETF držím dlhšie ako rok, neplatím daň, ak kratšie platiť musím.
Začala som investovať v bitpande a tu je veľké ale, našla som na nete, že v bitpande nenakupujem priamo akcie a ETF, ale len nejaké deriváty a tým pádom sa na to nevzťahuje oslobodenie od dane po roku investícií. A teraz mam chaos a zmätok, lebo naozaj tomu nerozumiem. Prosím našiel by sa niekto, kto by mi tieto veci vysvetlil, poradil a poučil ma? Chcem dalej investovať aj cez EIC, ale chcem nieco aj také, to svoje, ale potrebujem poradiť. Ďakujem každému za pomoc a radu. Kľudne mi nechajte aj komentár a ja vám napíšem aj do správy. Ďakujem ešte raz a vážim si to.

Strana
z2
anonym_debb0c
18. dec 2025
@matusformanek

@anonym_debb0c sp500 už je vo vnútri vwce, čiže ide o prekryv

@matusformanek rozumiem.. tak mi poraďte, ako to rozložiť

matusformanek
18. dec 2025
@anonym_debb0c

@matusformanek rozumiem.. tak mi poraďte, ako to rozložiť

@anonym_debb0c toto je už podľa legislativy poradenstvo. Rozhodnutie musíte urobiť vy sama, vedome, vediac do čoho idete, že akcie môžu kľudne poklesnút aj o 40 percent, aj viac. Ja osobne mam takmer all in vwce, lebo viem čo robím, rozumiem trhom a chcem to takto. Nakupujem v xtb aj v interactive brokers, sebe i deťom. Vwce si pozrite bližšie na webe justetf.com, čo je vo vnútri, ako sa správa a podobne.

matusformanek
18. dec 2025

@anonym_autor rad vysvetlím

anonym_6555d8
18. dec 2025

Ahoj, investujem do ETF fondov cez Trading212 a som velmi spokojna 👌
Kolega ma Interactive Brokers, appka vyzera velmi profi - na mna zaciatocnicku az moc komplikovane a pride mi aj ze plati dost poplatkov za kazdu transakciu. Odporucam Trading212, pokial len zacinas a ked zatial investujes s nizsimi sumami.
Inak mam tiez EIC cez poradcu, celkovo sa plati dost poplatkov, no na uplny zaciatok, aby clovek zistil, ako funguje investovanie do ETF, fajn 👌

simon777
18. dec 2025

Ahoj.
Keď si dáš vyhľadať do Google naj broker tak máš tam XTB, eToro, Interactive broker, ...
Ja mam XTB a Trading 212.
Trading 212 je asi najjednoduchsi, ale pre tých co do toho chcú vidieť hlbšie tak XTB.
Garancia penazi musí byť min 20 000 ale pozor to je len z nezainvestovanych financií. Ak si kúpiš konkretne akcie alebo etf a ta firma skrachuje, za to ti nikto peniaze nevráti.
Ako z toho? Kupit akcie resp. etf silných spoločnosti.
Byt tebou keď si začiatočník, tak by som zvolil etf od etablovanych spoločnosti- black rock, vanguard, Amundi, ... Od nich by som si vybral MSCI World v € (dominicum EU) a investoval každý týždeň 25€. Mozne zhodnotenie cca 8% rok. Ak chceš vedieť viac ozvi sa.

anonym_a04e26
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_aeea03
Kedy je poplatok účtovaný?

Mesačný poplatok vo výške 10 EUR je účtovaný, ak sú splnené obe nasledujúce podmienky:

✔️ Nebola otvorená ani uzatvorená žiadna pozícia počas posledných 365 dní.

✔️ Na obchodný účet neboli pripísané žiadne prostriedky počas posledných 90 dní.

Poplatok je účtovaný na začiatku mesiaca z voľných prostriedkov na účte, prepočítaných do meny účtu.

Ale teraz nechápem či keď budem mať nieco nakúpené v akciách a ETF a budem len držať tak platím alebo neplatím ten poplatok, bolo by super ak by sa k tomu vyjadril niekto kto XTB používa, lebo XTB sa mi celkom páči, len ten poplatok, tomu nerozumiem.
Keď som si o tom čítala, vyzeralo to tak, že ak su peniaze investované nemalo by sa platiť, ale nie som si istá ako to funguje.

@anonym_autor ak držíš ETF tak sa na teba poplatok nevzťahuje. Aj keby si držala ETF celý rok a nespravila žiadny obchod. Poplatok sa vzťahuje iba ak držíš cash na XTB účte, nemáš žiadne otvorené pozície a teda ani žiadne nakúpené ETF. Ak držíš ETF tak si v pohode, poplatok sa ťa netýka

ujopetolm
19. dec 2025

@anonym_autor ahoj, ak začínaš ako vravíš mne to mohol ebook od Milana dubca. Daj si do googlu Dubec academy. Sú tam fakt základy investovania a aj porovnanie platforiem.

matusformanek
19. dec 2025

https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker... , web rozbiteprasatko.cz, youtube kanal Investični brambora, kniha Jakuba Dvořáka-Prúvodce pro pasivni investovani...topky, čo sa týka zdrojov. To štúdium stojí za to. Pýtajte sa

gabriela321123
19. dec 2025

Ja som to mala podobne, tiež som chcela mať veci viac pod kontrolou a prehľad v appke preto som pozerala aj investovanie do kryptomien napríklad cez https://fumbi.network/sk/, ale ešte si to zisťujem.

joliken
19. dec 2025

@anonym_autor Amundi mozes si vyberat kedy chces ak tomu nerozumies ja osobne obchodujem na XTB ale tam tomu musis rozumiet obchodujes sama

romanovic
19. dec 2025

@anonym_autor XTB. Easy

hammet
Včera o 09:35

Dobrý deň vospolok. Som dlhodobý pasívny investor. Vkladám mesačne pravidelne už pár rokov do štyroch etf na platforme Amundi. Poplatok je 2 % z každého vkladu. Mám tam aktuálne niekoľko desiatok tisic eur. Čo by mi poradil niekto skúsenejší z vás. Mám takto pokračovať alebo to mam presunúť inde? Ďakujem a prajem každému úspešné investičné rozhodnutia.

uhlerado
Včera o 10:03

@anonym_autor trade212 alebo xtb. Je to ľahké ako facka

uhlerado
Včera o 10:04
@hammet

Dobrý deň vospolok. Som dlhodobý pasívny investor. Vkladám mesačne pravidelne už pár rokov do štyroch etf na platforme Amundi. Poplatok je 2 % z každého vkladu. Mám tam aktuálne niekoľko desiatok tisic eur. Čo by mi poradil niekto skúsenejší z vás. Mám takto pokračovať alebo to mam presunúť inde? Ďakujem a prajem každému úspešné investičné rozhodnutia.

@hammet vyber a daj do trade212 ak držíš rok zisk sa nezdanuje

hammet
Včera o 10:15

Ďakujem. A dôvod tohto kroku sú poplatky alebo niečo iné ?

solvina88
Včera o 11:10
@anonym_autor

@darmasiswa ďakujem za info, o finaxe som počula, veľmi som o ňom neštudovala, len proste ja by som chcela niečo, kde si viem vyberať do čoho chcem ísť, npr bitpanda sa mi páčila v tom, že som chcela investovať napríklad do akcií ako novo nordis, Microsoft, eli lily a ďalších, čiže by som chcela niečo, kde si sama môžem vyberať a to asi vo finaxe nie je možné.

@anonym_autor xtb je urctite najlepsia platforma pre obyc ludi aku najdes..najskor trocha nastuduj a potom hlavne nekupuj CFD. Neviem co je pokuta za neaktivitu...ja to pouzivam uz 3 roky a nic take som nepocul

matusformanek
Včera o 18:18
@hammet

@hammet záleží ci sa tomu chcete trosku venovať. Ak áno môžete ušetriť stovky až tisíce eur. Ja investujem roky cez xtb a ibkr, baví ma to proste. Nerobím žiadne špekulácie len dlhodobé rozumne investovanie

matusformanek
Včera o 18:20
@gabriela321123

Ja som to mala podobne, tiež som chcela mať veci viac pod kontrolou a prehľad v appke preto som pozerala aj investovanie do kryptomien napríklad cez https://fumbi.network/sk/, ale ešte si to zisťujem.

@gabriela321123 z krypta stojí za reč len bitcoin. Používam český Anycoin, je to prijateľné a pohodlné. Treba však niečo o tom aj vedieť

Strana
z2