icon

Cez akú spoločnosť investovať?

18. dec 2025

Ahojte, prosím niekoho kto sa fakt význa, či by mi mohol poradiť, bola by som velmi vďačná.
Investujem cez EIC, tam ale nemám prístup k svojím peniazom a to mi veľmi prekáža, chcela by som mať prehľadnú aplikáciu, cez ktorú by som mohla sama investovať a keď budem naozaj peniaze súrne potrebovať, vedela by som si sama aj predať a vybrať (viem, že investovanie je na roky a vyberať neplánujem, ale čo ak náhodou 😃), v EIC musím za všetko volať finančnému poradcovi, čo mi dosť prekáža, pretože mám pocit, že nemám kontrolu nad vlastnými peniazmi.
Chcela by som nakupovať a skúšať a tak, proste rozhodnem sa, že do tohto by som chcela isť tak skúsim.
Nevyznám sa v tom veľmi, preto potrebujem niečo prehľadné, kde sa budem môcť učiť a zároveň potrebujem pochopit ako je to s daňou, čítala som, že ak akcie a ETF držím dlhšie ako rok, neplatím daň, ak kratšie platiť musím.
Začala som investovať v bitpande a tu je veľké ale, našla som na nete, že v bitpande nenakupujem priamo akcie a ETF, ale len nejaké deriváty a tým pádom sa na to nevzťahuje oslobodenie od dane po roku investícií. A teraz mam chaos a zmätok, lebo naozaj tomu nerozumiem. Prosím našiel by sa niekto, kto by mi tieto veci vysvetlil, poradil a poučil ma? Chcem dalej investovať aj cez EIC, ale chcem nieco aj také, to svoje, ale potrebujem poradiť. Ďakujem každému za pomoc a radu. Kľudne mi nechajte aj komentár a ja vám napíšem aj do správy. Ďakujem ešte raz a vážim si to.

Strana
z2
amonet
18. dec 2025

ak tomu nerozumies ako sama tvrdis preco si to chces riadit sama? v EIC to riadia skuseni portfolio manazeri

anonym_d227b6
18. dec 2025

@anonym_autor mam uplne rovnaku situaciu. Mne zacalo prekazat, ze cez manazovany ucet v EIC, ktory mame zriadeny cez financnu sprostredkovatelku, sme zaplatili vela na vstupnych poplatkoch a tiez aj spravcovsky poplatok je velky. Zacala som sa teda trosku v tom sprtat, precitala som si prirucku Akademia financovania od Dubca a tam je pekny prehlad brokerov, cez ktorych sa da investovat. Najviac sa mi pozdava asi Finax a Xtb ale premyslam aj nad Interactive brokers. Vo Finaxe je sice rocny poplatok 1,25% ale ziadne vstupne poplatky a peniaze su chranene do vysky 50 000€. Ostatni maju ochranu do vysky cca 20 - 25 000€, aj ked spravcovske poplatky velmi nizke alebo ziadne pri nizsich sumach…

anonym_d227b6
18. dec 2025
@amonet

ak tomu nerozumies ako sama tvrdis preco si to chces riadit sama? v EIC to riadia skuseni portfolio manazeri

@amonet pretoze tam plati vela penazi za spravu a vstupne poplatky su tiez vysoke. U ostatnych brokerov sa tiez protfolio vysklada podla preferencii investora. V dnesnej dobe sa uz nemusime spoliehat len na sprostredkovatelov.

darmasiswa
18. dec 2025

@anonym_autor na slovensku Finax, je to pasivne investovanie ETF, prehladna apka, likvidita najneskor do 10 dni, sama si zadavas za kolko chces predat alebo kupit, portfolio si nevyberas, zostavuje ho o.c.p., su to najvacsie indexove fondy, ktore mas namiesane podla toho, ako ti vyjde tvoja investicna strategia, vsetko mas prehladne, transparentne, spravcovsky poplatok je aktualne 1% p.a. + dph (rocne), pri vyssich sumach je poplatok nizsi, vztahuje sa na to danovy casovy test, t.j. nedanis po roku drzby, Je tam este vela dalsich vyhod, kludne sa pytaj

anonym_aeea03
18. dec 2025

Xtb?

autor
18. dec 2025
@amonet

@amonet pretože sa to chcem naučiť, chcem skúšať a investovať do viacerých akcií, etf. Chcem si nechať samozrejme aj EIC a investovať tam väčšinu voľných peňazí, ale chcem skusit aj niečo, kde budem môcť nakúpiť to čo sa mi zdá vhodné, možno získam a možno prídem o to čo tam dám, ale chcem sa to naučiť a skúšať.

autor
18. dec 2025
@anonym_aeea03

Xtb?

@anonym_aeea03 xtb som pozerala, ale nepáči sa mi tam poplatok za neaktivitu.

anonym_aeea03
18. dec 2025

O tom som nepočula.. o čo ide?

autor
18. dec 2025
@darmasiswa

@anonym_autor na slovensku Finax, je to pasivne investovanie ETF, prehladna apka, likvidita najneskor do 10 dni, sama si zadavas za kolko chces predat alebo kupit, portfolio si nevyberas, zostavuje ho o.c.p., su to najvacsie indexove fondy, ktore mas namiesane podla toho, ako ti vyjde tvoja investicna strategia, vsetko mas prehladne, transparentne, spravcovsky poplatok je aktualne 1% p.a. + dph (rocne), pri vyssich sumach je poplatok nizsi, vztahuje sa na to danovy casovy test, t.j. nedanis po roku drzby, Je tam este vela dalsich vyhod, kludne sa pytaj

@darmasiswa ďakujem za info, o finaxe som počula, veľmi som o ňom neštudovala, len proste ja by som chcela niečo, kde si viem vyberať do čoho chcem ísť, npr bitpanda sa mi páčila v tom, že som chcela investovať napríklad do akcií ako novo nordis, Microsoft, eli lily a ďalších, čiže by som chcela niečo, kde si sama môžem vyberať a to asi vo finaxe nie je možné.

alenamihal
18. dec 2025

Tiez som v tvojej situacii..EIC som vybrala vsetky prachy a nedavam tam nic momentalne..drzim vsetky prachy zatial v banke,co mam od terminalneho ,sporiace a vsetky mozne ucty,ale pre mna je to dost blbe drzat prachy v banke...som zvedava ,co tu poradia....

darmasiswa
18. dec 2025
@anonym_autor

@darmasiswa ďakujem za info, o finaxe som počula, veľmi som o ňom neštudovala, len proste ja by som chcela niečo, kde si viem vyberať do čoho chcem ísť, npr bitpanda sa mi páčila v tom, že som chcela investovať napríklad do akcií ako novo nordis, Microsoft, eli lily a ďalších, čiže by som chcela niečo, kde si sama môžem vyberať a to asi vo finaxe nie je možné.

@anonym_autor mnohi si dali aj pasivne investovanie, aj investovanie na priamo inde, kde si klienti sami vyberali, co chu kupit, s pasivnym investovanim isli do dlhodobejsieho horizontu, kde najvacsou vyhodou je zlozene urocenie, casovy test na neplatenie dani, nizke poplatky, a klienti si skumali, kde dokazali lepsie zhodnotit svoje investicie. a nechavali si aj to, aj to, bolo zaujimave sledovat porovnania 🙂

autor
18. dec 2025
@anonym_aeea03

O tom som nepočula.. o čo ide?

@anonym_aeea03
Kedy je poplatok účtovaný?

Mesačný poplatok vo výške 10 EUR je účtovaný, ak sú splnené obe nasledujúce podmienky:

✔️ Nebola otvorená ani uzatvorená žiadna pozícia počas posledných 365 dní.

✔️ Na obchodný účet neboli pripísané žiadne prostriedky počas posledných 90 dní.

Poplatok je účtovaný na začiatku mesiaca z voľných prostriedkov na účte, prepočítaných do meny účtu.

Ale teraz nechápem či keď budem mať nieco nakúpené v akciách a ETF a budem len držať tak platím alebo neplatím ten poplatok, bolo by super ak by sa k tomu vyjadril niekto kto XTB používa, lebo XTB sa mi celkom páči, len ten poplatok, tomu nerozumiem.
Keď som si o tom čítala, vyzeralo to tak, že ak su peniaze investované nemalo by sa platiť, ale nie som si istá ako to funguje.

anonym_aeea03
18. dec 2025

Ja tomu rozmumiem tak že ak by nič neprikúpila ani nepredala celý rok a zároveň si tam ani neposlala žiadne peniaze tak ti ho naúčtujú.

Nestretla som sa s tým lebo každý mesiac si tam posielame peniaze a nakupujeme. A hlavne otázka je či si sa o tomto poplatku dočítala na ich stránke alebo iba cez umelú inteligenciu

didush27
18. dec 2025

@anonym_autor EIC má aplikáciu, mal by ti dať prístup ten, kto ti účet zriadil. Ja mám a vidím, ako sa to hýbe. Tiež som si otvorila XTB a idem skúsiť, tiež sa to chcem naučiť. Môžeme spolu 🙂

autor
18. dec 2025
@anonym_aeea03

Ja tomu rozmumiem tak že ak by nič neprikúpila ani nepredala celý rok a zároveň si tam ani neposlala žiadne peniaze tak ti ho naúčtujú.

Nestretla som sa s tým lebo každý mesiac si tam posielame peniaze a nakupujeme. A hlavne otázka je či si sa o tomto poplatku dočítala na ich stránke alebo iba cez umelú inteligenciu

@anonym_aeea03 na ich stránke to bolo, teraz som to pozerala podrobnejšie, malo by to byt tak, ze keď tam držíš nieco nakúpené tak by nemal byť poplatok ak správne rozumiem, ale stale si nie som istá 😀

autor
18. dec 2025
@didush27

@anonym_autor EIC má aplikáciu, mal by ti dať prístup ten, kto ti účet zriadil. Ja mám a vidím, ako sa to hýbe. Tiež som si otvorila XTB a idem skúsiť, tiež sa to chcem naučiť. Môžeme spolu 🙂

@didush27 áno, má aplikáciu, ale nemôžem to tam spravovať ja. 🥺 jasné môžme si poradiť, budem sa tam dnes registrovať, tak ti potom napíšem.

didush27
18. dec 2025
@anonym_autor

@didush27 áno, má aplikáciu, ale nemôžem to tam spravovať ja. 🥺 jasné môžme si poradiť, budem sa tam dnes registrovať, tak ti potom napíšem.

@anonym_autor ani ja to nespravujem, nechám to na nich, aké vidím všetko
Držím palce s otvorením

anonym_7f12b0
18. dec 2025

Mám revolut, nevyznám sa v tom celkom, ale teraz menili podmienky. Pochopila som iba, že buď budem priamo spolupracovať s brookerom, alebo budem pod záštitou Revolut. Sú tam nejaké poplatky. Môžeš si kúpiť akcie spoločností aké tam ponúkajú - majú aj rôzne ETF - i tie populárne TESLA, APPLE... Revolut je aktuálne Litovská banka. Pôvodne bola anglická, ale to sa zmenilo BREXITOM. Pri kúpe akcií sa platí poplatok, vypíše Ti priamo sumu. Jeden krát do mesiaca máš nárok na bezplatnú kúpu. Vidíš, ako sa pohybuje aktuálne cena na trhu i to koľko akých akcií máš kúpené a dokonca i to či si aktuálne v pluse. Akurát mi prišla správa, že môžem odporučiť priateľovi účet, že dostanem nejaký benefit...

martinmmartin
18. dec 2025

Cez aku spolocnost investovat? Cez Slovensku postu!
Nakupis znamky na list a kedze nemaju hodnotu vytlacenu ako kedysi budu stale mat svoju hodnotu = dorucenie jedneho listu , aj o milion rokov . Easy

ludor3
18. dec 2025

Ahoj
ja osobne som skúšal niekoľko brokerov – Plus500, XTB, tuším aj Admiral Markets (neviem, ako sa teraz volajú). Bol som celkom spokojný, sem-tam ma kontaktoval broker, poradil a tak ďalej.
Silno som premýšľal nad Saxo Bank, ale tam sú poplatky podľa mňa dosť vysoké. Na druhej strane majú neskutočne obrovské portfólio, niekde som čítal, že až okolo 70 000 spoločností.
Ale za mňa je najlepšie eToro.
Každá z vyššie menovaných brokerských spoločností má nejaké svoje školenia, samozrejme zadarmo – teda aspoň v tom čase. Teraz sa možno už podmienky zmenili. Zúčastnil som sa niekoľkých online školení a áno, trochu mi to vlialo rozum a ukázalo, ako čo funguje ±.
Späť k eToro – prečo som si ho vybral?
Je to niečo ako obchodná sociálna sieť. Môžeš priamo komunikovať s inými používateľmi, môžeš prispievať svoje myšlienky, otázky a tak ďalej (a dostaneš aj odpoveď 😃). Môžeš si pozrieť iných používateľov, ich portfóliá a inšpirovať sa, čo sa hodí na kúpu a podobne.
Ďalšie plus: môžeš jednoducho kopírovať ostatných ľudí. To znamená, že sa automaticky kopírujú ich obchody – úspechy aj neúspechy. Samozrejme, platforma má nejaké svoje poplatky, asi ako každá.
Štandardné krytie je do 20 000 € na účte. Ak chceš, tu je link cezo mňa na registráciu:
https://etoro.tw/44pnGSR
Ak chceš, môžeš ho využiť – mne to pomôže, tebe to neublíži.
Pri nejakej hodnote účtu ti spravia daňové priznanie.
To je asi z mojej strany všetko. Veľa šťastia.

anonym_2c4a8f
18. dec 2025

@anonym_autor ako to, ze v eic nemas pristup na portal, kde mozes predat? Ci to len cez sprostredkovatela? Akokolvek, EIC ma aj nemanazovany ucet omnoho lacnejsi ako finax, ten je uz v dnesnej dobe velmi drahy... ak si veris, chod cez xtb alebo Interactive brokers (ale len po anglicky)... xtb je asi jednoduchsie. Tam akurat pozor, aby si nenakupila CFD.

zic
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_aeea03
Kedy je poplatok účtovaný?

Mesačný poplatok vo výške 10 EUR je účtovaný, ak sú splnené obe nasledujúce podmienky:

✔️ Nebola otvorená ani uzatvorená žiadna pozícia počas posledných 365 dní.

✔️ Na obchodný účet neboli pripísané žiadne prostriedky počas posledných 90 dní.

Poplatok je účtovaný na začiatku mesiaca z voľných prostriedkov na účte, prepočítaných do meny účtu.

Ale teraz nechápem či keď budem mať nieco nakúpené v akciách a ETF a budem len držať tak platím alebo neplatím ten poplatok, bolo by super ak by sa k tomu vyjadril niekto kto XTB používa, lebo XTB sa mi celkom páči, len ten poplatok, tomu nerozumiem.
Keď som si o tom čítala, vyzeralo to tak, že ak su peniaze investované nemalo by sa platiť, ale nie som si istá ako to funguje.

@anonym_autor mozes preluskat aj toto forum
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewforum.ph...

Zaklad je, vybrat takeho brokera, ze ak tam raz budes mat celozivotne uspory, tak aby to bol prevereny a seriozny broker s co najdlhsou historiou...
Na hranie mozes pouzit akehokolvek, ale ak tam budes raz mat (planujes mat) niekolko sto tisic, tak to by som to zuzil na takych 2-3 brokerov...

mistymay33
18. dec 2025

Mám aj Finax, len tam mi vadí, že sa nemožeš rozhodovať sama čo, kde, kedy... potom mám aplikáciu Trading 212, tam sa sama rozhodujem čo a kedy kupim, predám, dá sa investovať do ETF, sa dajú kupiť jednotlivé akcie, aj čiastky, nie len celé.... majú prehladnú aplickáciu, kde presne vidíš ako sa ti to hýbe.

zic
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ono to "nie je bug ale feature" (to, ze s tym nemozes hybat)... preto si zaplatila nemale peniaze za manazovanie, aby sa nezanli invsetori vyhli moznosti v panike predat.. a pockat az na konzultaciu so sprostredkovatelom 🙂
Na predavanie hore dole sluzia brokeri...
Ak chces len ta vyskusat ceske akcie, pohraj sa s Fio e-brokerom. Ceske akcie su s lacnym poplatkom (cca 50 czk nakup / predaj)...
Ak chces zahranicne, tak XTB alebo ak vies anglicky a chces sa tomu venovat seriozne, tak Interactive brokers (IBKR)... to je asi najlepsi broker na svete (najvacsi, najserioznejsi)...
Mysli na to, ze ak kupis nieco, co plati dividendu, tak by si to podla nasich zakonov mala priznat v danovom (aj ked ti dividendu poslu zdanenu a dopad na dan bude 0 eur, tak aj tak by si mala podat danove)... tak sa tomu snaz vyhnut - ak teda nechces podavat danove 🙂

kuchynka15
18. dec 2025

@anonym_autor FINAX v decembri sú vklady oslobodené od poplatku, pri pozvánke je prvých 1000 euro oslobodených od poplatku. Vklady sú chránené do výšky 50.000 euro. Vybrať sa dá raz za týždeň, prehľadná aplikácia, vidíš každý pohyb. Mne to vyhovuje najviac.

anonym_c57706
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pre zaciatocnika ktoremu sa z hocijakeho dovodu nepaci Finax ani XTB je jednoduche este Trading 212.

michal6677
18. dec 2025

@anonym_autor EIC praveze nie je az taka zla volba ak je to spravne nastavene (nie manazovany). Vie to byt ovela lacnejsie ako Finax. Vid porovnanie: https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

Ak cez brokera, tak ako tu niekto spominal vybrat overeneho, velkeho a verejne obchodovaneho. Cize, strucne, naco spekulovat s nejakymi druhotriednymi, ja som siel rovno do Interactive Brokers. Vela z mensich brokerov aj tak v konecnom dosledku nakupuju cez nich.

A co sa tyka dani, to ti moze byt v podstate jedno, lebo ak sa bavime o dlhodobom investovani, tak ake budu zakony za 30 rokov, ked to budes vyberat, pri tejto luze, co mame pravidelne vo vlade, je velmi otazne. Este Heger a spol odklepli zakon na zrusenie dane aj na podielove fondy aby to zrovnopravnili s ETF a Fico sa poponahlal aby tento zakon neplatil ani jeden den, lebo hned by to ludia vyuzili a komplet ho zrusil.

anonym_debb0c
18. dec 2025

Ako začiatočníkovi, ktorý by chcel začať investovať cez XTB, čo odporúčate aké portfólio si vybrať? Horizont 10 rokov, pravidelne mesačne 100 €
S&P 500, VWCE.? V akom pomere..?
Ďakujem

matusformanek
18. dec 2025

@anonym_autor roky sa venujem investovaniu, je to moje hobby

matusformanek
18. dec 2025
@anonym_debb0c

Ako začiatočníkovi, ktorý by chcel začať investovať cez XTB, čo odporúčate aké portfólio si vybrať? Horizont 10 rokov, pravidelne mesačne 100 €
S&P 500, VWCE.? V akom pomere..?
Ďakujem

@anonym_debb0c sp500 už je vo vnútri vwce, čiže ide o prekryv

Strana
z2