Čo robíme zle ohľadom financií?
Som zufala. Stale premyslam co robime zle. Mame hypo mesacne 230 eur, byt a chatu, prijem 2.000, 2 deti na SŠ a nevychadza nam to. Manzel je v pohode, mame sa uskromnit, ale ja chcem aj vylety, aj setrit, nie len zmesiaca na mesiac prezivat. Kde si privyrábate? Pracujem v zdravotnictve, 7- 16.00.
@jaroslav81 Mozeme si za to sami, ked napriek vstupu do elitneho klubu EU 27% ludi (vid ucast na referende) stabilne podporuju rozkradacie strany ako HZDS, SMS, SMER, veria hoaxom o vakcinach a podporuju rusku okupaciu v nostalgii za niecom, co ekonomicky a ludsky skrachovalo - socializmus. Pridaj 500 tis nepracujucu neprisposobivu mensinu, kopec ludi zvyknutych, ze stat sa postara o nich za nich a sme zial na vrchole toho, co ako krajina mozeme dosiahnut.
Treba si trackovat financie. Existuje na to veľa aplikácii osobne to robíme obaja s partnerom pretože takto sa ti to “rozkotula” ani nevieš kde 🙂 potom zistíš pekne z grafu na konci mesiaca kam slo čo a hneď máš výsledok. Pre mna top vec.
Veľa ludi totiž ani nevie na čo tie peniaze minie a koľko krat sú to male čiastky ktoré sa spočítajú a je z toho toto. Skús
@jaroslav81 takéto porovnávania komu pomôžu? Veď nikto nikomu nebráni zdvihnúť kotvy a ísť za lepšími príležitosťami. Lenže opustiť komfortnú zónu, zapracovať na sebe, nedajbože vytiahnúť päty, na to má gule málokto. Pohodlnejšie je nadávať a neustále sa na niečo sťažovať... (tým nemyslím teraz teba, ale obecne).
@zmrzlinka2021 to si dobre napísala. Slováci majú národný šport nespokojnosť a frflanie aj keď často na to nie je dôvod. Pre duševné zdravie je dôležité neporovnávať sa s inými. Vždy sa nájde niekto kto sa má lepšie ako ja. Ja som matka samoživiteľka SZČO a kedy sa každý deň zamýšľam nad budúcnosťou, tak by som sa zbláznila. Som rada, že mám vlastný byt a finančne to zvládam, lebo si uvedomujem, že mnohé ženy v mojej situácii sú na tom omnoho horšie.
@mooonika1975 veď všetko čo tu píšu ľudia je len ich osobný pohľad. A bavíme sa o príjme dvoch ľudí, nie o príjme jednej osoby. A sú tam aj dve deti.
@jaroslav81 v iných krajinách máš vyššie ceny x položiek a žiadne ocr, vysedávanie tri roky doma
Chatu mozete prenajimat. Ako tiez je s tym robota i na danovy je potrebne sa nahlásiť, ale mozno by to stalo za zvazenie
@zmrzlinka2021 Ved prave a to by si mali uvedomit ludia,ktori doma placu nad svojim zivotom. Neuvedomuju si,ze aj oni maju krasny zivot. Uz oen to,ze sa zobudime zdravy a mozme ist do prace je obrovske stastie. A uz kolko vyletov mesacne si mozme dovolit je vedlajsie.
Sú rodiny ktoré majú príjem menej ako 1000€ a viac detí a rozmýšľajú čo dajú deťom jesť, ty rozmýšľaš na aký výlet a dovolenku ísť. Treba sa vedieť uskromniť.
@jaroslav81 a tie rodiny mozu zasa rozmyslat ako si zvysit prijem 😉
@loginexistuje
Slovensko nekončí za hranicami BA. Skús si zvýšiť príjem niekde v Rimavskej sobote...sú lokality kde sú ľudia vďačný za prácu za 600€
@jaroslav81 tak potom toto treba brat do uvahy pri planovani rodiny alebo vycestovat za pracou alebo sa totalne uskromnit
cesty ako vyjst su dve bud navysit prijmy (a urobit ohladom toho nieco cestovat vzdelanie atd ) alebo sa uskromnit
je na kazdom ako sa rozhodne ale niekomu pisat ze iny ma este menej je mu na co on ma svoju situaciu svoj postoj a mozno nechce aby sa jeho deti takto uskromnovali ako ti co nechcu pre zmenu svojej situacie nieco urobit
@jaroslav81 Prepac. Pracujem v IT, s dlhorocnou praxou v zahranici. Po pandemii asi vsetky firmy (najma IT) zistili, ze home office usetri naklady na cestovanie Ked tu nedavno niekto postol ceny nehnutelnosti niekde v hladovych dolinach na juhu, tak ak niekto sa usadi po 10 rokoch v zahranici na juhu v Rimavskej Sobote a pod, pracovat dalej pre zahranicne firmy na dialku, bude si tam zit ako kral.
Ale samozrejme teraz tu budu zniet vyhovorky, ze nechce sa mi ucit jazyky, ani nic ine, nemam na to hlavu, nechce sa mi ist do zahranicia, bla bla bla. Ani ja nemam na vsetko hlavu a stoji to vela namahy, casu a energie, nebolo to zadarmo a ziadne vykotene nohy doma. Kto nema hlavu na vs, moze ist prerabat domy do Belgicka, Holandska, Rakuska,... na par rokov a zarobit si. Ale ani to sa mu NECHCE. No komu sa absolutne nic nechce, tak nech place dalej nad svojim osudom a nech neotravuje ostatnych staznostami. Niekomu sa nic nechce, ale chcel by si zit ako kral, len mu prineste vsetko pod nos a poslite davky. Tak nech sniva dalej.
@jaroslav81 prepáč, ale keď viem, že žijem z ruky do hubu, tak si nenabúcham 4 deti...
Ja neviem, byt aj chata, hypo realtivne nizka a aj tak sa "stazujes" 🙂
Môj názor je ,že nie kazdy má byt chatu ...dokonca deti ...buď rada ,že jediný problém je že nevieš ísť na výlet alebo ušetriť na dovolenku . Pokiaľ ste zdraví viete si hocijako privyrobiť .neverím že s príjmom 2000 mesačne ste hladní smädní a je vám zima v byte .buďte trošku skromnejší a pôjde to ...
pises, ze mas deti na SS, takze kludne mozu brigadovat, kamaratkin syn brigaduje v mekaci, a vie si tam krasne zarobit
Tiež sa pridávam k tým co používajú rôzne aplikácie. 2-3 mesiace poctivo zaznamenávajte vase výdavky a presne uvidíte kam to ide.
@lujza123 tak oni asi vedia kam peniaze tečú, pri dvoch stredoškolských deťoch nie je 1700 € nič extra, už s tým treba rozumne narábať. Nedivím sa, že im na výlety, dovolenky a podobné záležitosti nezostáva. Určite platia ďalšie výdaje typu telefóny, internet, poistka/y (?), platby za byt, smeti, obedy v škole, v práci atď. Samozrejme + jedlo pre rodinu, ktoré je aspoň u nás najväčšia položka...
Predajte chatu. Zisk z predaja dajte na účet "výlety a zážitky". A potom z neho primerane míňanjte, aby vám dlhšie vydržal (nie tri dovolenky na Maledivách a je po rezerve 😁).
@marca12 NO zijeme v krajine, kde mame problemy na temu "vylet", tak sa mame dobre (na vynimky pravdaze)
@jaroslav81 ak je rodinny prijem do tisicky, tak nikto normalny nejde dobrovolne do viacerych deti...
@jaroslav81 v zahranici to nie je o nic ruzovejsie. Je pravda, ze strava je lacnejsia v porovnani s platmi. Ale taku dan na auto 600e, elektriku 500e mesacne ci kurenie 700e mesacne tiez nemci nedavaju lavou zadnou. A to pomclim o cene nehnutelnosti a ze tu si banky vyberaju, komu hypo daju (len preto, ze mas stalu pracu, prijem a nasetrenych 10% kupnej ceny, hypo nedostanes...).
@tiezjedna niekedy práveze pomôže vedieť to úplne presne do posledného centu, jedine tak získa človek nadhľad. Proste vidieť grafy, porovnania v horizonte pár mesiacov.
Občas ľudia míňajú na blbosti a vôbec si to neuvedomia, až keď vidia výslednú sumu... To sú také miniatúrne platby.... Za parkovanie, lístok v mestskej doprave, káva ci obložená bageta na pumpe pri tankovani, niekdo možno cigarety.....
Alebo poplatky za služby (poistenia, TV, telefón, net, energie) to sa tiež aspoň raz ročne oplatí overiť si ci nenájdem lepšiu ponuku...
Mne osobne aplikácie veľmi pomohli, ja som nikdy nevedela nejako extra hospodáriť, respektíve mala som stále ten pocit "co robím zle, však mám celkom fajn plat" a toto mi pomohlo mat to pod kontrolou a míňať viac s rozumom
@lujza123 zrevidovať platby za mobily, internet a pod., je určite potreba👍 Tam sa občas ukážu veľké rezervy. Ale obecne si myslím, že 4 členná rodina s dvomi pubertálnymi deťmi z toho platu, ktorý autorka uviedla nemá priestor na rozhadzovanie ani v maličkostiach. Preto radím zvýšiť príjem, proste, aby človek nemusel počítať každé € a nepoložila ho pokazená pračka alebo niečo podobné.
Nie ste jediní.V mojom okolí aj ľudia, ktori sa nikdy nesťažovali už sa sťažujú.Vsetko išlo tak enormne hore, že to rodiny veľmi cítia.Nie je z čoho pri tom plate šetriť.Mozno strava...chatu v žiadnom prípade nepredávaj, ale prenajímaj je to zlatá bana
Nemusíš nutne robiť niečo zle. Jednoducho je momentálne také ťažšie obdobie, veľa ľudí rieši to isté čo Ty. Ja keď idem do obchodu, tak ma až hlava bolí, keď vidím tie rozdiely v cenách. Išlo všetko brutálne hore.

Inak si myslím, že vo vašom prípade nie je cesta šetriť, ale zvýšiť príjem. Pri dvoch študujúcich deťoch, hypotéke a ďalších výdajoch je 2000 € proste málo. Moc informácií si nezdieľala, tak sa ťažko radí. Revíziou výdajov môžete začať, ale tým to zrejme nevyriešite.