Čo robiť, keď nemáme doma čo jesť?
Dobry den.. mam 19 rokov a zijem sama s otcom. Ked som mala 18 moja mama zomrela na rakovinu a ostali sme na tom financne dost zle. otec je uz dochodca a platime este pozicku... Casto sa nam stava, ze nemame co jest.. som s toho uz znicena. Vsetko sa snazim platit si sama.. Prosim hlavne dievcata a zeny, poradte mi nejako.. chodim este na strednu a ja uz skutocne takto nevladzem..nechcem byt hnusna a zavistliva, ale je mi strasne smutno ked vidim moje spoluziacky a spoluziakov ako maju vsetko a nic si nevazia..ako vyhadzuju jedlo len preto ze mama im nachystala nieco co im nechuti..mozete mi sem napisat aspon nejake recepty, ked doma toho nie je az tak vela, napriklad bez mlieka alebo vajec.. Dakujem za kazdu odpoved...
no nemam ti ako pomoct,ale poslala by som to Richterovi,alebo Ficovi..čo ti nato povedia..
Ahoj Viem ,ze pises o potravinach, no rada by som ti poslala nieco pre teba,alebo tvojho otca. Aspon v podobe oblecenia ,topanky tiez ak sa neurazis alebo nejake trvacnejsie potraviny.Si statocna ,ze si sa takto ozvala.Drzim ti palce a urcite sa ozvi do posty alebo daj tu nejaky mail a urcite ti rada pomozem 😉
Ahoj, ak chces aj mne napis ip, mozem poslat oblecenie, topanky, kabelky, receptov moc neporadim..
aj mne napíš do ip akú velkosť oblečenia nosíš aj adresu
Ahoj aj ja by som ti rada pomohla a poslala nieco,napis mi spravu...
O receptoch Ti kočky písali. Skús sa obrátiť aj na mesto, školu. Možno by pomohli aj oni. Dôchodcovia majú zľavu na denné menu v rôznych zariadeniach. Casto bývajú možnosti zobrať si aj polievku navyše, možno aj škola by Ti vedela dať zľavu na obedy. Netreba sa hanbiť poprosiť o pomoc. Nepisala si či máš nejakú brigádu, skús napr. roznos letakov.....Držím palce!
Moja znama bola v rovnakej situacii, len s jednym rodicom, ktory bol k tomu chory a tiez boli pozicky, ktore vytvaral on, lebo jeho choroba mala horsie i lepsie dni a pocas toho kym ona bola v praci a v skole za jeden den mali aj dlh 300e....co od nej viem a mozem ti poradit...urcite spisuj zoznamy, ved si take domace uctovnictvo, napis si co stoja seky a nutne veci co treba poplatit,cestovne, nieco do skoly a tak kup nejake trvanlive suroviny, muka, olej, zemiaky, cibula..take co sa z toho da nieco vycarovat..z toho co ti ostane si vyclen kolko mozes minut na jeden den....co sa tyka nakupov, sleduj akcie, vyhodne ceny, popozeraj letaky..ked nakupujes urcite mas prehlad o cenach co kde a ako, vsade kde chodis si vybav nejake zlavove karticky, ci sa zaujimaj o zlavy stale a vsade...a priskrt kde sa da... co sa tyka veci ako telka, net a taketo, ak mate...tam ti je dobre vyuzit nejake mini balicky, lacne a vyhodne, udrziavat to v takom nudzovom rezime, lebo za rusenia a zmeny preplatis ovela viac..s oblecenim ti tu uz ponukaju baby, moja znama riesila vsetko zo sekacu...co sa tyka financii.. urcite mas narok na sirotske ci ine prispevky, pytaj sa a vybuvaj vsetko na prilepsenie, pozri na nasich spoluobcanov, ti hulakaju za kazde euro...cize o to na co mas narok sa treba pobit...plus neviem ci brigadujes ale nieco by bodlo, sice uznavam aj od znamej viem, ze ked mas na starosti domacnost, skolu a vlastne vsetko je to o hubu....preto skus nieco ako hosteska ci ochutnavky a tak, kde si niekedy len na par hodin a zarobis.... drzim palce....
Baby, čo keby sme jej poslali niečo nové, aby si to potom mohla predať? Zas jej 50 riflí netreba....Ja pošlem nové lodičky...viacero. Keď mi dá adresku.
Odporucam obratit sa na Centrum pravnej pomoci! Tiez to riesim, mama zomrela pred rokom a podobne sme zili roky pred tym, ked mas pocit, ze si vyhrala a na cely den zjes lyzicu suchej starej mujy..smiesne mozno,ale mam to za sebou...S malickym bratom, ktory place od hladu, vymyslat hry, aby nato nachvilu zabudol...osvedcilo sa mi listovat obrazkovu knihu s receptami a hrat sa s priborom, ze to skutocne aj jeme z toho obrazka... Terazz mam 10mesacnu dceru a NIKDY nedopustim, aby toto musela zazit! Exekucue po mame sa zacali sypat, kazdu chvilu sa dom nebude dat udrzat, ale za posledne mesiace mi horespominane Centrum pomohlo hlavne z tej pravnej stranky, lebo zbytocne by som bola syta, keby spavam po lavickach.Drzim Ti veeelmi silno palce, urcite sa Ti podari dosiahnut vsetko čo chces. ked dokazes toto zvladat.
Jak psaly ostatní, nejlepší je vařit polévky, když nemám vývar, dělám polévky jako je frankfurtská, brokolicová, hrášková z vody. A když k polévce bude chleba, tak to rozhodně zasytí. A pak vařit podle toho, co je kde v akci, ale to už nebudu rozepisovat, když to tu psalo už víc lidí. Držím palce, ať se vaše situace brzy zlepší...
možno by bolo fajn poznať niekoho, kto by vám kde-tu nejaké jedlo priniesol...tiež mám kolegyňu, ktorej, ak mi zvýši, donesiem potraviny, ktoré sme my doma nespotrebovali, alebo máme navyše jedlá, ktoré by sa len zbytočne vyhodili..ja viem, je to ponižujúce takto to niekomu priznať, aj moja kolegyňa sa najprv hnevala, keď jej ľudia nosili zbytky, ale potom zistila, že jedlo je cenné a kto má viac, mal by dať tomu, kto má menej...ona si síce svoje finančné problémy spôsobila sama, ale aj tak jej radšej prinesiem, ako by som mala vyhodiť...
Ahoj, posli mi pls adresu aj telefonne cislo ..
Lacnejšie jedlá môžu byť napríklad :
1/ Prívarky - napríklad zemiakový, šošovicový, fazuľkový, fazuľový. Ja ich robím s kyslou smotanou, nie je potrebné to už nejak veľmi dochucovať. Dá sa to jesť čisté s chlebom , prípadne s fašírkou, volským okom, špekáčkou.
2/ Gulášová polievka - nemusí tam byť veľa mäsa, môžu sa tam dať klobásky, párky.
3/ Francúzske zemiaky - môžu sa zapiecť s klobásou, párkom ale aj s brokolicou, prípadne s tofu
4/ Sojove maso - najlepsie mi chutilo na smotane ako paprikáš, na leči, s hríbami, ale aj ako segedínsky guláš
5/ Guľky v paradajkovej omáčke - nemusí tam byť veľa mäsa, treba dobre dochutiť ryžovo - masovú zmes. Veľmi chutné guľky sú aj zo sójovej drviny.
6/ Rizoto so zeleninou
7/ Granadír,
8/ Nákypy - napríklad ryžový, pšenový - so slivkami, jablkami
9/ Plnená kapusta
Napis aj mne ip, mam nejaku kozmetiku...
Viem,ze ak ste v hmotnej nudzi,treba ist na obecny urad a popytat sa starostu na jednorazovy prispevok .
Ahoj, napis aj mne ip s adresou, rada nieco poslem
Ahoj, ak napíšeš IPs adresou rada pomôžem
nezávidím, smutné je to, čo píšeš.. dúfam, že sa čím skôr dostaneš z tejto situácie... ani si to neviem predstaviť, žiť tak, ako píšeš, ale vážim si jedlo a pri všetkom, čo vyhadzujem, ma pichne pri srdci a snažím sa to minimalizovať... a suché pečivo zbieram a nosím niekomu, čo chová zvieratá..
mne sa celkom lacné zdajú zemiakové lokše, treba na to zemiaky, hladkú múku, pečú sa bez oleja na panvici a potrú sa potom rozotretým cesnakom v oleji plus soľ.
Ale nie je to ľahké jedlo na prípravu a chce to trpezlivosť.
Takisko zemiaky s cibuľkou, treba na to zemiaky, soľ, cibuľu, olej, červenú papriku.. uvaríš zemiaky, opečieš nakrájanú cibuľku na oleji, pridáš červenú papriku a potom to vyleješ na zemiaky a pomiešaš.
keď zvýšia z obeda zemiaky, na druhý deň uvarím troška cestovín a mám z toho granadier (ešte treba k tomu zase cibuľku a sladkú papriku). nevyhodím zemiaky a cestovín stačí uvariť menej.
ak uvaríš nejakú polievku (vývar z kostí, mäsa) a ostane Ti, zamraz si čistý vývar, niekedy neskôr vytiahni, daj si do neho burizony a máš rýchlu a lacnú polievku bez varenia.
a myslím, že celkom jedlá je aj taká polievka, že keď varíš zemiaky, tak tú vodu zo zemiakov nevylej do umývadla, ale použi na polievku.. nechaj si tam pár zemiakov a daj tam rozotretý cesnak.. a máš cesnakovú polievku... a aj voda, v ktorej sa varili halušky sa dá použiť na "haluškovicu", to je polievka z toho vývaru, v ktorej Ti plávajú ešte nejaké zvyšné halušky plus si tam vleješ troška mlieka alebo dáš troška bryndze, ak robíš bryndzové halušky.. ale bryndza asi nie je najlacnejšia... a ako už ostatné maminy písali, variť podľa toho, čo je práve v obchodoch v akcii 🙂
ahoj andrea, ludia si nevazia co dostanu... zial!
Tvoja situacia je smutna ale verim ze si zdrava a mas chut a silu bojovat a toto sa velmi ceni a verim ze silny charakter je to najdolezitejsie do zivota... hlavne sa drz psychicky!
Je skvele že hľadáš spôsoby aj na lacné recepty - určite sa dá aj týmto spôsobom niečo ušetriť...
Moja rada skôr znie širšie sadnite si a skuste preskumat rodinny rozpocet. Prijmy, vydavky.
Výdavky prehodnotiť a ušetriť kde je možné (mobil, internet, kurenie, bankove poplatky, elektrina, voda a stocne - aj drobnosti v dlhsom horizonte pomozu,...) Možno preskúmať pôžičky a záväzky a znížiť mesačné splátky... veľa sa dá aj s veriteľmi vykomunikovať alebo refinancovať - konsolidovať. (teraz pôžičky zlacneli)
Príjmy zvýšiť ak sa dá - sociálne štipendium? Dávka v hmotnej núdzi,... ale aj rôzne brigády - často sú za nich aj benefity vo forme jedla, či zliav...
Viem, že to znie všeobecne a teoreticky ale ak budeš reálne potrebovať iný pohľad na situáciu pokojne mi do správy napíš podrobnosti. Aj v práci sa stretávam s veľmi ťažkými životnými situáciami - mimoriadne smutnými... dolezite je zdravie, chut a sila bojovat... a vtedy ludi tazke obdobia posilnia.
Tiez mi mozes poslat IP - mam par veci na darovanie - velkost M, topanky c. 38. S jedlom ti zial nepomozem
popýtaj sa na sociálne štipendium, príspevok na bývanie, jednorázový príspevok od miestneho úradu, rôzne brigády (umyť susedom okná, popratať, navariť za nejaké suroviny, z ktorých sa dá variť), alebo rovno vymieňajte veci so susedmi, skúsiť si dopestovať vlastnú zeleninu (dá sa aj na balkóne)...
Kam az siaha ludska debilita a primitivizmus.A najhorsie na tom je,ze dotycny je presvedceny ako je uzasne zaujimavy.
našťastie to admin dosť rýchlo zmazal
Ahoj, ak sa mi ozves do IP, tiez by som vedela pomoct.
ahoj, ozvi sa mi prosím do IP, tiež by som ti rada pomohla

Ahoj, aj mne napis IP, aku mas velkost oblecenia, noh....
A mrzi m,co musis v tvojom veku zazivat....