Čo robiť pri nespravodlivej škodovej udalosti?
Ahojte, toto jednoducho potrebujem zo seba dať von.
Minulý týždeň som mala autonehodu. Stala som na križovatke, pozerám doľava, doprava, nikde ani náznak auta tak som išla. Spoza kopca mladý chalan vletel na cestu, už som nevedela dobrzdiť a vošla som doňho. Vystúpila som z auta, pozdravila a ospravedlnila sa, ale mladý nepovedal ani pol slova iba si skrabal hlavu. Tak som sa spýtala či zavoláme políciu, alebo to vyriešime medzi sebou (škoda na jeho aute určite nepresiahla 4000e). Vravel ze sa môžeme dohodnúť, tak som mu navrhla aby prišiel ku nám, keďže v aute som mala dve malé deti. Prišiel, zavolala som mužovi, ktorý sa ho rovno spýtal čo sa stalo, odpoved znela : ja ani neviem ako sa to stalo, nedával som si pozor. Podľa toho kde sa to stalo (rovnocenna križovatka) muž vravel ze som bola na vine ja, s čím som nesúhlasila, pretože doslova vletel na cestu. Muž mi v tom momente povedal aby som bola ticho, nič sa nestalo, naša poisťovňa mu tu škodu aj tak zaplatí a keďže náš sused pracuje v poisťovni aj papiere budú za chvíľku spravené. Zostala som v šoku, mala som chuť jednoducho vyskočiť z okna. Chalanisko to neriešil, odišiel domov, že večer sa vráti s papiermi a vyplníme podklady do poisťovne. Keď odišiel ja som na muža vybehla, že čo to malo znamenať, jednoducho povedal, že sa s ním srať nebudeme, keďže je to syn nejakého veľkého pána v dedine a nieže nakoniec nato doplatime my... Vôbec mi to neprišlo fér.. Prišiel chalan večer a už začal vymýšľať, že toto mu na aute nefunguje, toto a toto blablabla.. Dobre že od nás nežiadal nové auto za jeden tukanec na boku. Teraz cakame na poistovnu, ale ja odvtedy doslova nespím, pretože neviem kde všade majú známosti a čo všetko sú
@michal711 ty si tiež doktor ako čítam, nazdravie 😊
Tak spíšte tie papiere, každý svoju verziu a zaplatí sa vám aj jemu, čo ukáže obhliadka. Zas nie sú v poisťovniach blbí, aby si tam vymyslel kadejaké vady.
všetko vyplatí poisťovňa... a tebe zdvihnu tak povinné poistenie že budeš len očami gúľať...
už to tu x krát ženy písali.
@deti95060810 Až tak snáď nie, niečo určite.
@letfenixa ako rozumies tomu textu od pravnika? Mali sa dohodnut alebo volat ihned policiu?
Mal byť spísaný záznam o nehode, prípadne zavolaná polícia. Poisťovňa na základe toho by mala urobiť obhliadku oboch vozidiel, stanoví sa škoda a tá by sa mala uhradiť z poistky vinníka. Výška škody záleží na poškodení, ale aj cene opravy.
Aj keby si políciu volala, bola by si na vine ty a ešte by si zaplatila aj pokutu. Tvoje odniekal sa vyrútil, na tom vôbec nezáleží, tomnemas ako dokázať. Ak si mu mala dať prednosť, vína je na tvojej strane, tvoj muž má pdavdu
@opica_skorica vždy volať políciu.
Co už teraz, nahlásiť na poisťovňu, ak uznáš že si bola na vine Ty, tak z PZP sa uhradí jeho oprava a z HP vaša oprava. A budúci rok ti možno zdvihnú poistku.
Ak by si chcel dat od poisťovne preplatiť aj niečo iné, čo nevzniklo pri vašej škodovej udalosti, nemusís sa báť. Technik z poisťovne ktorý bude prezerať vaše autá, nie je blbý. Všetko sa to premeriava a fotí či to tak mohlo vzniknút a ci sa niekto neusiluje o poistný podvod. Dohodni to s technikom tak, že budeš pri obhliadke aj ty a na rovinu mu povedz ako sa veci majú a ze máš z mladého pocit, že niečo špekuluje. Ale nemusíš mať obavy, poisťovňa nič naviac nezaplatí, skôr opačne...
Ďakujem za všetky normálne odpovede, som vám naozaj veľmi vďačná 👍 pekný večer 😊
@nikpa ako sa môže dohodnúť s technikom? Technika určí dispečer poistovne a ona sa meno nedozvie. Prečo by mala byt pri jeho obhliadke? Poisťovňa si velakrat vola na obhliadku aj škodcu (taká Kooperatíva vzdy), tam môže povedat svoju verziu. Ale ja stále nechapem, čo rieši. On mal prednost, ona do neho nabúrala, z jej PZP má ist náhrada skody. Neviem, preco sa mu ospravedlňovala a volala ho k sebe, ze to doriesia a hneď na mieste mu nepovedala, ze ona sa neciti vínna a on mohol zavolať s kludom policajtov a ona by vafasovala pokutu a možno aj zákaz cinnosti, lebo mu nedala prednost. Teraz chudak chalan si to dá opravit do zmluvného servisu, keďže dvere sa nerobia v replikach, oprava bude drahá a ešte mu to poisťovňa ani nepreplatí a on sa bude súdiť a bude mat starosti.
Celé si to pokazíla v momente,keď si tam neostala a nezavolala políciu.
1.Nemate vypísanu správu o nehode.
2.Nemate nič nafotené.
Teraz budeš ťahať za kratší koniec.A pekne to nebude
@luliu Pred niekolkymi rokmi som mala nehoda. Isla som po hlavnej ceste a zo stopky vyslo auto, hoci sa sofer rozhliadol, proste ma nevidel.
Skus uhadnut, kolko mu dala policia pokutu. Inak roztrieskal nam motor, mali sme pol roka problem s autom, robil nam problemy majitel servisu a ja mam dlhorocnu traumu. Tak skus tipnut vysku pokkuty.
ESte dopisem, ,ze vinnik bol na firemnom aute 😖 Takze jeho sa to vobec nedotklo.
@adri266 ...nechcem sa ho zastávať.Ale niekedy je to fakt sekunda a mŕtvy uhol je sviňa.Soferujem veľa a stalo sa mi neraz,že som niekoho kvôli mŕtvemu uhlu jednoducho nevidela.
Je to zle a nepríjemné ale stáva sa.Bud vďačná,že sa nikomu nič nestalo.
Strachu chápem.Prvych pár jázd po nehode boli pre mňa čistý stres.Ale časom sa to spraví
V poistovni nie su sprosti, vedia zhodnotit co sa mohlo poskodit pri tom naraze. Dokonca ak uz je vidiet niekde koroziu, je jasne, ze to nevzniklo pri nehode, ale bolo poskodenie skor.
vráť vodičák prosím ťa, keď napíšeš, že bola rovnocenná križovatka. Pravidlo pravej ruky ti nič nevraví?

@gribka1 neblázni ani nevie čo je PZP nie to havarijná