Čo s eurami?
Ahojte, tie, čo si viete odložiť väčšiu sumu, viete poradiť? Sporiaci mám, aj fondy. Kúpili by ste byt? Blbosť v tejto dobe? Rozmýšľam nad ďalšou hypo. , kúpiť byt a prenajímať. Bojím sa však rizika, že nenájdem nájomcu.
Prosím len inteligentné komentáre a k veci, ďakujem.
ja som kúpila apartmán v Chorvátsku🙂
@tiezjedna nad zahraničím som vôbec nerozmýšľala, skôr SR. Určite sú tam apartmány aj byty oveľa lacnejšie, ale je okolo toho viac roboty( papierovačky,..) a na to čas ja vôbec nemám.
Kúpila by som chatu, apartmán na SK a prenajimala
sú tam nehnuteľnosti vo všetkých cenových kategóriách, záleží koľko chceš investovať, ja som mala k dispozícií 220k €, za to sa už dalo slušne vyberať. Inak papiere obstarala skoro komplet pražská realitka, ktorá obchoduje CRO, Taliansko, atd. Leteli sme tam dvakrát kvôli podpisom. Nebol problém👍 Ale je pravda, že ja som tam potom strávila skor mesiac a pol kvôli zariaďovaniu... Bytu by som sa nebála, za mňa rozumnejšie ako chalupa, pretože o tú sa musíš starať, pravidelne upratovať, sekať trávu a pod. Mali sme a zbavili sme sa toho. Síce to bolo výnosné, ale bolo okolo toho strašne moc práce...
Keby som mala, určite by som kúpila byt a prenajímala. Nájomcu nájdeš. Ale úver na nehnuteľnosť by som za tým účelom nebrala. Ak máš toľko, že môžeš kúpiť v hotovosti, tak jedine tak.
Ahoj,
pokial mas dost penazi a daju ti hypo, chod do toho. Zisti si aky je dopyt a ponuka na najmy, na 1-2-3 izbove byty. Podla toho kup byt v ziadanom regione, kludne aj v inom ako byvas 🙂 Mat taketo moznosti, idem do toho.
Ja by som kupila nehnutelnost/apartman v tatrach alebo Jasnej a prenajimala
A ešte jedna vec - ak byt tak ideálne menší než veľký
@tosomja práveže tak premýšľam, že zobrať hypo ( potencionalny nájomca by vlastne splácal ), keby bolo “ hluché obdobie”, viem splácať aj sama. Hotovosť naň nemám bohužiaľ.
@tiezjedna áno, tak max.2 izbák.
Len či to nebude drahé na prenajimanie, záleží koľko úver, koľko nájom a energie.
@tosomja áno, určite by mi nájom nepokryl všetky náklady, keďže byt by bol na hypo a momentalne sú byty drahé a ešte dlho budú. Do toho ešte táto kríza s energiami a ani hypo nie sú už lacné. Uvidím, aká bude situácia za 2-3 roky ( chcela by som to stihnúť pred 40tkou).
autorka: no my sme tak kúpili. Tiež na hypotéku, dali sme max. 10 % hotovosť, čo bolo treba a zbytok samozrejme úverom. Tiež som mala obavy, ale žiaden strach v podstate nie je opodstatnený. Prinajhoršom sa byt kedykoľvek môže predať a vyplatiť hypo.
Mesačne sme samozrejme na 0. Nepotrebujeme mať mesačne nejaký zisk z toho. Pre nás je ziskom to, že splátka hypotéky sa uhrádza z toho a hodnota stúpla skoro o 80 000 eur za 4 roky. To je pre nás hlavný zisk. Ty pravdepodobne nebudeš mať také zhodnotenie teraz, ale nestojí to za to, že ti spláca hypotéku niekto iný?
ja sice taky "problem" nemam, ale na SR by som nekupila uz ani maringotku, vsetko stare a predrazene, absolutne ziadne vyhody, ludia investuju do bytov, apartmanov pri mori, Turecko, Taliansko, Chorvatsko, Egypt, mozes prenajimat, plus tam mozes stravit kedykovel dovolenku. Na Slovensku skapal pes a je tu otrasne pocasie po vacsinu roka a ked peniaze nemas a chces brat dalsiu hyoteku, do toho by som v tejto dobe nesla ani nahodou
Ja by som na Slovensku v súčasnej situácii nehnuteľnosť nekupovala. Očakáva sa že ceny budú tento rok klesať a pravdepodobne značne.
Ja by som na Slovensku neinvestovala, jedine v zahraničí.
myslím si, že stále sa oplatí kúpiť napr. garáž, na tú nájomcu nájdeš rýchlo pri súčasnom nedostatku parkovacích miest a ani ti tam nemá veľmi čo zničiť, vždy ju potom budeš vedieť predať
Počkaj pár mesiacov. Bude čas na kúpu investičného bytu. Za mňa dobrá investícia.
dobrý kšeft je aj so skupavaním a následným prenajímaním parkovacích miest vo veľkých mestách👍
Ja by som kúpila chatu a prenajímala 🙂
urcite byt. my mame 3 byty a o najomcov nudza nie je.a ani nebude, lebo cim dalej tym menej ludi si moze dovolit vziat hypo. chaty a apartmany za mna nie su tak vyhodne ako byt, pretoze je to len sezonna zalezitost, plus je nutne platit niekoho, kto to spravuje, upratuje, atd. Svagor ma apartman vo Vodiciach v HR a tiez sa im to vyplati.
@tiezjedna ahoj, prosim ta, cez ktoru realitku alebo cez koho si riesila kupu? Dakujem
Urcite kupit a prenajimat. Ked mas stastie na dobreho najomcu, je to obojstranne vyhodny obchod. Jasne, najom nepokryje vsetko, ale tebe a tvojim potomkom 😄 zostava hodnota. Kedykolvek mozes aj predat (do 5 rokov sa nevyplati, platila by si dan zo zisku z predaja... ale potom), ak sa situacia zmeni, kludne aj byt zatazeny hypotekou sa da predat, len je tam viac administrativy.
Ďakujem pekne za príspevky , skúsim ešte počkať.
Autorka, ak sa rozhodnes kupit byt a prenajimat, tak isto chod kazde 3 mesiace na kontrolu bytu. Ja som to podcenila a byt mi vratili zniceny. Porad sa s niekym kto uz prenajimal a ma skusenosti. Ked najdes suoer najomcu, tak je to parada. Drzim palce
@sun_shine_2020 Dakujem. Určite sa budem musieť potom poradiť, keďže skúsenosti nemám.
Skús počkať, možno pôjdu ceny bytov dole. Prenajímame 2 byty a zatiaľ nikdy problém nebol.
najomcu najdes a nehnutelnost je vzdy investicia, v starobe ta moze zivit a detom po tvojej smrti pomoct...

Zalezi na lokalite a cene. Najomcu na byt v Bratislave za 500 mesacne najdes. V Jelsave za 800 mesacne asi nie.