icon

Čo s eurami?

5. feb 2023

Ahojte, tie, čo si viete odložiť väčšiu sumu, viete poradiť? Sporiaci mám, aj fondy. Kúpili by ste byt? Blbosť v tejto dobe? Rozmýšľam nad ďalšou hypo. , kúpiť byt a prenajímať. Bojím sa však rizika, že nenájdem nájomcu.
Prosím len inteligentné komentáre a k veci, ďakujem.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
galioska
5. feb 2023

@smajliica nebudu sa znizovat, znizovat sa budu maximalne uroky, ktore su momentalne dost vysoke. Cca kazdych 10 rokov su taketo stavy nehnutelnosti, ekonomiky ale cena domov neklesla, max uroky.

tiezjedna
5. feb 2023

@sun_shine_2020 https://www.mojenemovitostumore.cz/ táto. Ale bolo to tak, že cez nich sme začali sondovať, potom sme sa nakontaktovali priamo na chorvátske realitky, cez nich sme náhodu narazili na jeden privátny projekt, všetko sme si dohodli a vrátili sa späť k tejto realitke, ktorá nám komunikovala úrady tam (ja síce chorvátsky viem, ale tamojšie úrady to je kapitola sama osebe). Vzali si za to províziu, ktorá bola podľa môjho názoru adekvátna. Tým, že sme mali dostatočný cash, bolo všetko oveľa jednoduchšie.

tiezjedna
5. feb 2023

@sun_shine_2020 určite je najlepšie vyhliadnúť si možnosti, potom tam na dva-tri dni zájsť (my lietame, preto sme chceli lokalitu v okolí Zadar/Split) a vidieť všetko real. Pretože nikto ti nemôže toľko splniť, čo ti Chorvát môže nasľubovať😂 Oni sú na toto majstri...

sun_shine_2020
5. feb 2023

@tiezjedna dakujem ti velmi pekne 😉

ropucha6
5. feb 2023

Isla by som do kupy, len ak by vedela tu hypoteku vykryt aj v pripade, ze by nebol najomca. Treba tiez ratat, ze ti to moze znicit atd, tak treba mat nejaku rezervu. Ja by som sla aj do apartmanu ci chaty, len tam musis mat niekoho na udrzbu a to su dalsie peniaze.

smajliica
5. feb 2023

@galioska a to že cena neklesá usudzuješ podľa čoho? Posledných 20 rokov cien na Slovensku? 🙈 Ceny nehnuteľností bežne klesajú aj o 30 - 40%.
A úroky sa tento rok zvyšujú, najbližšie v stredu o 0.5% a potom ešte niekoľko krát tento rok.

beataxxx
5. feb 2023

Kupila by som radsej na prenajom domcek, trebars aj mensi a starsi, pretoze za dom, ked ho nemas prenajaty, platis len realnu spotrebu energii, ale za byt platis spravu domu, vsetky poplatky za spolocne priestory, aj ked su radiatory vypnute platis prestupove teplo, fond oprav atd. a ak nastane situacia, ze sa zaujem o prenajom zbrzdi, mozes byt stratova….

evaachesa
5. feb 2023

@beataxxx je určite oveľa náročnejšie prenajať dom ako byt, takže takýmto smerom by som to vôbec neanalyzovala. Byt sa prenajme bez problémov. Samozrejme treba do bytu investovať aby vyzeral útulne a nie do neho napchať všetky nepotrebné haraburdy čo nájdeš v pivnici a tak. Taký byt samozrejme prenajmeš ťažšie.

beataxxx
5. feb 2023

Podla toho kde je ten domcek, v bratislave ho prenajmes hned - za rozumnu cenu

teleskop
5. feb 2023

to, ze hladas radu na MK sveci o tvojej financnej negramotnosti

jonnie
5. feb 2023

Pozemok, pôdu

matkahelka
5. feb 2023

@smajliica neviem, kolko mas rokov, ale reality na SR neklesli za poslednych 40 rokov, nie 20. a ak aj tento rok predikuju klesanie, tak o 3-5%, co je akurat narast od septembra do decmbra vlanajsieho roka. skrz inflaciu, ktora je kazdorocna, je uplne nerealne a priam utopia, aby nehnutelnosti rapidne klesali.

smajliica
5. feb 2023

@matkahelka tak asi sa zhodneme že socializmus a následne 90 te roky boli veľmi špeciálna éra 🙃 to nám moc o súčasnej situácii nepovie.
Inflácia na ceny nehnuteľnosti až taký vplyv nemá, rezp je to komplikovanejšie. V mnohých krajinách ceny minulý rok o tých 20-30% klesli, aj keď majú rovnakú infláciu ako na Slovensku.
A tých 3-5% ceny asi už aj klesli. Bola by som veľmi (príjemne) prekvapená ak by to ostalo jednociferné číslo.

matkahelka
5. feb 2023

@smajliica tema nie je o politickom zriadeni, tema je o realitach. a tie na SR za posledne pol storocie urcite neklesli. to je proste fakt. ja som svoj prvy byt kupila pred 14 rokmi za 40k, dnes ma hodnotu 180k. posledny byt sme kupili pred 6 rokmi a tomu aj bez rekonstrukcie stupla cena o 100%. a aj ten, co kupi byt zajtra, o 10 rokov si povie, ako ho vyhodne kupil. do realit sa oplatilo investovat vzdy. a teda, zaujima ma, v akych krajinach nehnutelnosti klesli o 30%? v krajinach tretieho sveta? rodinu a znamych mame v zapadnej europe a tam reality tiez posledne roky len rastli.

smajliica
6. feb 2023

@matkahelka to sa teším s tebou 😊
Pracovala som s realitami v Taliansku (tam sú dole už 15 rokov v niektorých lokalitách aj o 30-40%), Španielsku a Grécku (tam si to už nepamätám presne, ale tiež to nebolo málo).
Minulý rok napr u nás vo Švédsku klesli ceny o 30+%. Videla som podobné čísla aj v iných európskych krajinách, ale fakt sa mi to nechce hľadať. Dá sa to pozrieť na Eurostate.

liv1
6. feb 2023

Kup najlepsie maly byt, ten sa naj prenajima. 1-2 izbovy. Pre kvalitu mysli na poschodie (nie najnizsie ani najvyssie), balkon, dispoziciu. Aby v pripade potreby bol lahko predatelny. Nekupuj velmi stary byt. Kup ho skor v meste. Do sezonnych nehnutelnosti neivestuj. (Moja rada). Je to velmi nestabilne nielen kvoli tej sezonnosti, ale taktiez to ovplyvnil covid, ceny energii, zvysovanie nakladov domacnosti, nizsia kupyschopnost, zla politicka situacia. A celkovo by som s kupou pockala tento rok. Ceny klesaju, najma bytov, ale aj domov, a aj budu pravdepodobne. Ludia si nebudu moct dovolit hypoteky a tak bude dopyt klesat a tak aj ceny. Pravdepodobne, moj pohlad, realitny trh ako laik sledujem roky, a nazor aj analytika v tv, ale vestec nie som 😁. Pri sezonnych nehnutelnostiach musis mysliet aj na to, ze sa ti o nehnutelnost musi niekto starat, niekto s najomnikmi komunikovat, cize napr. spravcovska firma a to nie vzdy funguje velmi dobre. My osobne najomnikov do bytov najdeme vzdy.
@matkahelka byty v priebehu poslednych 20 rokov rapidne stupli, potom hodne klesli a potom opat rapidne stupli. Teraz maju klesajucu tendenciu. Uvidime dokedy. Ja by som radila pockat zopar mesiacov, je velmi nepravdepodobne, ze by ceny bytov stupli v najblizsom obdobi. Realitaci to maju teraz pomerne zlozite. Urcite su lokality, kde sa po nehnutelnostiach stale zaprasi, ale aj take, kde vobec nie..
@smajliica v Madarsku klesli tiez

nikolka1986
6. feb 2023

@galioska Už sa znižujú, kým si nejakú haraburdu výhodne nepredala, už ju až tak východné nepredáš, to je krutá realita 😎

galioska
6. feb 2023

@nikolka1986 kruta realita je ta, ze aj ked klesnu tak uroky, ceny domov za posledne roky neklesli skor naopak, rastli a to vsade vo svete. Samozrejma nehnutelnosti sa budu predavat nadalej a bude si ich moc dovolit kupit menej a menej ludi. Tak ako v zahranici je uplne bezne prenajimat cely zivot nehnutelnost, tak to bude vsade aj na sk.
kto ma vlastnu nehnutelnost vzdy je na tom omnoho lepsie ako ten, kto nema. Ked nevies vyhodne predat, vies prenajat a z toho po splateni urokov zit🙂

nikolka1986
6. feb 2023

@galioska Ceny sú nastavené tak, že nehnuteľnosti už trčia rok a pol na mieste, tak idú dole. Úroky sa menia, môžu vystúpiť do nebies a potom zase klesnúť.

tiezjedna
6. feb 2023

@smajliica tak asi je to teda lokálna záležitosť. Pretože v CZ ceny rozhodne neklesli, ani neklesajú, dom ktorý tam máme je dnes na 3 násobku kúpnej ceny spred 10 rokov. Byt to isté (oboje Praha - Východ). Pred 3 rokmi som pomáhala s predajom svokre v Prostějove a jej dom, ktorý kúpila asi pred 8 rokmi za 5,5 sa predal obratom za 6,8 mio Kč. Nehnuteľnosť v Chorvátsku som kupovala za 220k € vlani vo februári. Posledné rezervácie z toho nášho projektu sú teraz na hodnote 250k €. V CZ máme vyhliadnutý ešte jeden dom, tiež novostavbu, ten začína na 19 mio CZK. Ja ten klesajúci trend teda nikde nepozorujem.

evaachesa
6. feb 2023

@teleskop a to tvoje "sveci" o čom svedčí? O pravopisnej negramotnosti? 😉
Ja nevidím absolútne nič zlé na takomto prieskume na MK. 🙂

liv1
6. feb 2023

@tiezjedna v Cechach neviem ako, ale na Slovensku sli nehnutelnosti 100% dole. A trh stoji, ludia kupuju ovela menej. Okrem info od analytikov z tv, su info priamo od realitakov +sledujem to sama. Predavali sme v Lipt. jane apartman na konci roka. Mali sme stastie, ze buduci majitel moc nezjednaval, inak neviem neviem. A ostatne sa tam nevedia predat uz rok. My sme mali stastie, ze bol balkon aj dobra dispo. Hovoril ako pred tym rokom sa predavalo, teraz ludia vyckavaju, ceny klesaju, byty stoja. A to su obrovska realitka. Kamoska pred rokom predala dom, kupila ho ina realitka ze vyhodnejsie preda a uz ho nevedia predat. Pritom super nehnutelnost, nova, dobra lokalita. Ceny oproti 10,15,20 rokom vyyrazne stupli. Ale v priebehu minuleho roka zacali klesat. Mozno si niektore lokality cenu este ako-tak drzia, ale dlho nebudu. A k tvojej opisovanej cr som nasla tento clanok. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-by...

galioska
6. feb 2023

@nikolka1986 nehnutelnosti je tak malo ze idu ako rozky a za vysoku cenu sa predavaju, zial. O urokoch tiez nieco pisem, ale to je tak ked niekto necita s porozumenim, pekny den🧚🏻

tiezjedna
6. feb 2023

@liv1 píšem aká je realita, čo je dnes v okolí Phy 🙂 V satelitoch beží ohromná výstavba, síce už nie taká ako pred 5 rokmi, pretože logicky došlo na stavebné uzávery (obce neboli na tak masívnu výstavbu pripravené, chýba infraštruktúra), ale ceny sú stále vyšróbované a nikde v okolí neklesajú. Predá sa úplne všetko. Za nami bol dokonca pán, ktorý si v susednej obci prenajíma ten istý barák ako máme my za 35k mesačne🙈 Vie, že my dom nevyužívame stále, tak sa prišiel spýtať, či nepredáme. Ponúkol nám 15 mio na ruku! Potrebuje zostať v danej lokalite, prachy má a už ho nebaví vyhadzovať ich oknom za nájom... Nedivím sa mu. Nepredali sme, ale nalomení sme boli teda dosť 🙂 Kamarát má po Prahe 14 bytov celkom na kšeft. A teraz kupoval ďalší, povedal, že vyčkával kým príde ten očakávaný pokles, ale už na to kašle, pretože tie ceny reálne neklesajú ani o tisícovky, nie tak o stotisíce...

autor
6. feb 2023

@teleskop myslis? Len preto že zadám otázku na MK? Vieš, dá sa tu nájsť aj veľa inteligentných ľudí, čo vedia aj poradiť, nie len zakomplexované chuderky čo si potrebuju kopnúť aby lepšie spali 😉

eliaska101
6. feb 2023

Ak sú možnosti, tak prečo nie. Peniaze, je fajn zhodnocovať a myslím, že by ste nájomcu našli. Po bytoch a nájmoch je stále dopyt a nemyslím, si, že by ten nejak ustal alebo čo

puertorico
6. feb 2023

určite apartmán, pozemok s mobilným domom na prenájom alebo chatku . Kamarátka má realitnú kanceláriu v NR, a hovorí že ceny nehnuteľností idú dolu tak trošku ešte počkaj.

nikolka1986
6. feb 2023

@galioska Tak ty si úplne mimo :D

slniecko5
6. feb 2023

Kocky, opakuje sa situácia z rokov 2008-2009.
Radikálny prepad cien nehnuteľností, vysoké úroky.
Každý sa vtedy bal kupovať. Kto ale kúpil, kúpil lacno a veľmi dobre.
Úroky sú teraz vysoké, ale mohli by sa rokmi znížiť.
A ceny porastu opäť.
Kto má uši, nech počúva.