Čo sa deje na realitnom trhu v Bratislave?
Krasnu slnečnú sobotu prajem! 😊 chcela by som sa asi len trochu vyrozprávať, pripadne ak by sa tu našiel niekto, kto sa pohybuje v realitnom odvetvi, tak sa môže kľudne zapojiť do debaty.
Zacnem asi tým, že po 4 rokoch v našom bytiku, kde sme boli dlhodobo v podnajme sa s manželom kvôli práci sťahujeme do BA (sme rodáci zo stredného Slovenska). Nemáme deti, ani v tejto blízkej dobe neplánujeme, keďže sa chceme sústrediť na karieru a nemáme ani žiadne zviera. Ja pracujem od skončenia školy, nebola som nikdy na úrade prace a manžel to iste, teraz začína podnikať, čo je ešte v štádiu rozbiehania, no chcel by to rozbehnúť v Bratislave a to je dôvod prečo sa sťahujeme. Samozrejme je stále zamestnaný aj v aktualnej práci ešte (na home office). Nikdy sme nemali problém s platbou nájomného, keďže nájom vychádzal na nezaokrúhlenu čiastku, koľkokrát sme majiteľom nechali aj “tringelt”, byt, si tvrdím povedať je v ešte lepšom stave, ako sme ho preberali, čo potvrdili aj majitelia.
No a dostávam sa k veci. 😀 Od mája sme chodili nonstop po obhliadkach bytov, či už cez maklérov alebo priamo s majiteľmi. Ešte dopíšem, že nechceme žiadny luxus, hľadali sme primárne 2 izbový slušne zariadený byt, kde je dobrá dostupnosť do centra mesta. To boli jediné podmienky. Keď tak zrátam na koľkých bytoch sme sa boli pozrieť, je to asi 15 bytov, z ktorých nám 10 reálne vyhovovalo, no čo má zarazilo, bolo že nikde sa pre nás nerozhodli, všade sme dostali odpoved - najmä cez realitného makléra, že majiteľ sa rozhodol pre niekoho iného. Ostatní majitelia sa nám už ani neozvali, aj keď sme sa snažili po obhliadke nadviazať komunikáciu. Keďže sme chceli byvať už do nejakého konkrétneho dátumu s ktorým sme počítali, že už budeme presťahovaný, dostavalo nás to mierne povedané oboch do úzkych, keďže nás všade odmietali a my sme nechápali prečo. Samozrejme majiteľ má nárok na to si vybrať, ja by som robila to isté, keby vlastním a prenajímam nehnuteľnosť, beriem aj to, že ľudia sú dnes rôzny, nikdy neviete. Ale my sme seriózny ľudia, manželia, obaja pracujúci a sme bezdetní, bez zvierat. Sme slušní, vzdelaní, nefajčíme, nepijeme, žiadne žurky (aj tak všetkých priateľov mame na strednom Slovensku, tu nepoznáme nikoho). Ešte sme aj celkom introvertní a mame radi svoj pokoj. Napíšem vám to narovinu, už sme sa samých seba pýtali doma s manželom, čo je zle, aké typy ľudí teda uprednostňujú, keď nás odmietajú. Našťastie BYT SME UŽ NAŠLI a budúci týždeň fungujeme už v Bratislave. No odpoveď na toto sme nikde nedostali. Situácia na realitnom trhu je naozaj taká zlá, alebo čo je dôvod? Ďakujem za prečítanie a za vaše pripadne postrehy a možno aj dostanem odpoveď na toto celé 😀.
Autorka vobec to neber osobne, bytov na prenajom je malo a zaujemcov vela, ked sme prenajimali 1 izbak mali sme za den minimalne 15 zaujemcov a to sme davali vyssiu cenu, mohlu sme si vyberat.
@sasa1310 veď toto, je to hrozné.
@mikadooo ale my nemáme 15 rokov, ale trosku viac, asi hádam viem kedy je riziko otehotnenia a kedy nie či?
@tilly áno lebo každý pár na svete chce deti
Ešte co by som ti poradila autorka z pohľadu prenajimatela je mat odporucanie z prechádzajúceho nájmu, napísané, podpísané majiteľom bytu a uvedený kontakt. To na Slovensku nie je zvykom (v zahraničí ano) a je to pre vás veľké plus. A áno momentálne je ta situácia veľmi v prospech prenajímateľa, teraz si môže majiteľ vyberať a stále mu budú volať ci je byt aktuálny. Takže by som za tým nehladala nič. Vždy môže v byte nakoniec bývať len jeden záujemca.
No vieš. To, že ty si o tom presvedčená je fajn, ale prenajímateľ ti môže aj nemusí veriť... nemusia mať všetci deti, je to každého rozhodnutie a mňa do toho nič, ale keby som prenajimala a mam na vyber párik mužov, jedného muža, jednu ženu, postarší pár, alebo mladý pár. Idem po poradí asi tak, že párik gayov a postarší pár by boli uprednostneni. Tam je to bez problémov. Jednotlivci si môžu niekoho prisťahovať mladý pár, aj keď mi bude vysvetľovať, že deti nechcú, si to môže rozmyslieť... to píšem ako človek, ktorý má dom radšej voľný, ako by ho prenajinal, kvôli dlhoročným skúsenostiam s prenajmami... nič osobné, čisto biznis
Mne hovorili. Prvomu nedám, chcem ešte pozrieť na záujemcov
mladí bezdetní manželia, koľko máte rokov?
Aktualne je sialeny dopyt po bytoch v ba. Zacali prerabat internaty a mnohi studenti si tak musia hladat byvanie v prenajatom byte. Jedna pani, co pomaha s hladanim bytov pre Ukrajincov, tak mi povedala, ze ich este stale vela prichadza. Realne to neviem posudit, nesledujem to. My sme teraz hladali novych najomcov a po uverejneni inzeratu sa spustilo sialenstvo - telefonaty, sms, messenger. Uz prenajimame dlho a toto sa nikdy niedalo. Nemala som sancu ani vsetkym reagovat. Ozyvali sa vsetci a najma teda studenti a Ukrajinci. Ten dopyt je proste obrovsky.
A inac moznost, ze by ste mohli mat dieta je riesitelna. Ved aj tak sa davaju zmluvy na stanovenu dobu. Takze prenajimatel by vam zmluvu nepredlzit, ak by dieta neprichadzalo do uvahy. Ale napr. za mna, ak by ste napr. boli v byte 2 roky, platili vcas, starali sa riadne o byt, tak by som nemala problem vas tam nechat aj s dietatom. Boli by ste uz overeni.
Autorka, ja prenajimam byt v Ba a vacsinou uprednostnujem takychako ste vy. Parik, bez deti a bez zvierat, pracujuci. To su idealni podnajomnici.
Mali ste len smolu podla mna, blba zhoda nahod.
A ano, teraz je dopyt po prenajmoch velky, kedze hypoteky su nedostupne, preto viem si predstavit, ze ked mal majitel 10 obhliadok, tak je velka sanca ze zrovna vas nevyberie...
@annm81 my sme prenajímali byt a mali sme dve rodiny s dieťaťom a aj tým druhým sme ho nakoniec predali.
Vedela som, že tam nebudú žúrky, bude sa udržiavať upratovať atď...čo si znicili to si potom premaľovali🤪
Autorka 15 obhliadok pri dnešnom boome po podnajmoch zase nie je tak veľa a hlavne leto VŠ hľadajú byvanie, každý sa chce sťahovať, kupovať, predávať v lete, pokým sú prázdniny.
Možno im bol niekto sympatickejší ja som tiež jeden párik odmietla nebol na to žiadny špeciálny dôvod, ale neboli tam sympatie a pre mňa to je dôležité.Nech sa dobre býva a neanalyzuj to😉
@annm81 lebo rodinu s dieťaťom z domu nedostaneš už. Keď ti prestanú platiť, nevieš ich vyhodiť. Oni bývajú v tvojom, robia ti náklady, energie samozrejme tiež neplatia, ale ty ich nevieš vyhodiť. Ak máš zmluvu o krátkodobom prenájme, máš to trošku lepšie, ale ak máš nájomnú zmluvu na základe občianskeho zákonníka, si v...
@tilly teraz uz asi vsetci prenajimatelia maju zmluvu o kratkodobom najme a po pravnej stranke taku rodinu vystahovat mozu bez problemov, ALE komu sa toto chce riesit ze...
Po pravnej stranke ich suce vystahovat mozem, ale ked sa rozhodnu ze neodidu, musim zavolat na pomoc policiu, alebo minimalne 2 holohlavych kamosov aby ich vystahovali oni a komu sa chce toto riesit? Dalsia vec mala by som hrozny pocit pozerat sa na deti ako ich vyhadzujem na ulicu, ja toto nemam potrebu zazivat tiez a preto tiez prenajimam ludom bez deti.
Tak ja ti mozem dat pohlad toho kto prenajima ten dvojizbovy byt v BA. Co sa tyka najmov, tak v BA je to posledne dva roky sialene. My sme davali byt do prenajmu dva roky dozadu. Presne v obdobi, ked stupali uroky, plus kopu Ukrajincov. Ako sme zverejnili inzerat, do 2 hodin som mala snad 50 zaujemcov. Rok dozadu sa nas podnajomnik rozisiel s priatelkou, ona odisla z bytu a ze by si chcel najst nieco lacnejsie. Ok, nebol problem. Hladal pol roka a nakoniec zostal a pochopil, ze lacnejsie nic nezozenie.
@bosorkabb Tak to boli zjavne tí spomínaní asociáli a tí boli sotva iní, kým nemali deti a sotva budú ini, keď už budú dôchodcovia. Väčšina rodín na Slovensku takto predsa nežije.
@luccija práve to, že študenti mi prídu omnoho rizikovejší ako rodina s dieťaťom, už len pre tie párty, vyššie riziko drog, pohyb cudzích ľudí, menšia istota stáleho prijmu.
@joannita mám deti a žeby nejako strašne ničili byt sa nedá povedať. Akože čím? Hej, zašpinia steny, tak sa prosto vymaľuje. Občas niečo zlomia, ale nie často a zasa toto sa stane aj dospelým, takže treba občas niečo opraviť. Chápem, že majiteľ si vyberá čo najmenej rizikového podnájomníka, ale rodiny s dieťaťom mi prídu po slobodných bezdetných kariéristoch ako najbezpečnejšia voľba - bezpečnejšia ako študenti či dôchodcovia. A menej "ničiteľská" a konfliktná ako majitelia psov alebo fajčiari.
@tilly je to z právneho hľadiska tak zásadný rozdiel oproti rodine bez dieťaťa? Ja som teda vystriedala x nájmov v y krajin a to aj s deťmi a rozdiel medzi dobou keď som nemala deti a keď som ich už mala, som si pri hľadaní nájmu nevšimla - vždy sme dokladali potvrdenie o stabilnom a dobrom prijme a excelentné referencie aj s kontaktom na troch predchádzajúcich prenajímateľov.
@annm81 pri zmluve o nájme podla občianskeho zákonníka je to veľký rozdiel. 99% najmov už ale ide podľa zákona o krátkodobom prenájme, ten bol robený práve preto, aby bol chránený aj prenajímateľ, ale ten je relatívne nový, tuším 8 alebo 10 rokov.
Deti a tehotné ženy sú chránené osoby, musíš im nájsť náhradné bývanie, ak s nimi chceš ukončiť nájom inak, ako po uplynutí doby nájmu. Trojmesačná výpovedná lehota v prípade ukončenia nájmu skôr.

Za mňa mladí manželia = riziko tehotenstva. Môžeš rozprávať, že dieťa neplánujete... 🤷🤷🤷.