icon

Čo sa deje na realitnom trhu v Bratislave?

31. aug 2024

Krasnu slnečnú sobotu prajem! 😊 chcela by som sa asi len trochu vyrozprávať, pripadne ak by sa tu našiel niekto, kto sa pohybuje v realitnom odvetvi, tak sa môže kľudne zapojiť do debaty.

Zacnem asi tým, že po 4 rokoch v našom bytiku, kde sme boli dlhodobo v podnajme sa s manželom kvôli práci sťahujeme do BA (sme rodáci zo stredného Slovenska). Nemáme deti, ani v tejto blízkej dobe neplánujeme, keďže sa chceme sústrediť na karieru a nemáme ani žiadne zviera. Ja pracujem od skončenia školy, nebola som nikdy na úrade prace a manžel to iste, teraz začína podnikať, čo je ešte v štádiu rozbiehania, no chcel by to rozbehnúť v Bratislave a to je dôvod prečo sa sťahujeme. Samozrejme je stále zamestnaný aj v aktualnej práci ešte (na home office). Nikdy sme nemali problém s platbou nájomného, keďže nájom vychádzal na nezaokrúhlenu čiastku, koľkokrát sme majiteľom nechali aj “tringelt”, byt, si tvrdím povedať je v ešte lepšom stave, ako sme ho preberali, čo potvrdili aj majitelia.

No a dostávam sa k veci. 😀 Od mája sme chodili nonstop po obhliadkach bytov, či už cez maklérov alebo priamo s majiteľmi. Ešte dopíšem, že nechceme žiadny luxus, hľadali sme primárne 2 izbový slušne zariadený byt, kde je dobrá dostupnosť do centra mesta. To boli jediné podmienky. Keď tak zrátam na koľkých bytoch sme sa boli pozrieť, je to asi 15 bytov, z ktorých nám 10 reálne vyhovovalo, no čo má zarazilo, bolo že nikde sa pre nás nerozhodli, všade sme dostali odpoved - najmä cez realitného makléra, že majiteľ sa rozhodol pre niekoho iného. Ostatní majitelia sa nám už ani neozvali, aj keď sme sa snažili po obhliadke nadviazať komunikáciu. Keďže sme chceli byvať už do nejakého konkrétneho dátumu s ktorým sme počítali, že už budeme presťahovaný, dostavalo nás to mierne povedané oboch do úzkych, keďže nás všade odmietali a my sme nechápali prečo. Samozrejme majiteľ má nárok na to si vybrať, ja by som robila to isté, keby vlastním a prenajímam nehnuteľnosť, beriem aj to, že ľudia sú dnes rôzny, nikdy neviete. Ale my sme seriózny ľudia, manželia, obaja pracujúci a sme bezdetní, bez zvierat. Sme slušní, vzdelaní, nefajčíme, nepijeme, žiadne žurky (aj tak všetkých priateľov mame na strednom Slovensku, tu nepoznáme nikoho). Ešte sme aj celkom introvertní a mame radi svoj pokoj. Napíšem vám to narovinu, už sme sa samých seba pýtali doma s manželom, čo je zle, aké typy ľudí teda uprednostňujú, keď nás odmietajú. Našťastie BYT SME UŽ NAŠLI a budúci týždeň fungujeme už v Bratislave. No odpoveď na toto sme nikde nedostali. Situácia na realitnom trhu je naozaj taká zlá, alebo čo je dôvod? Ďakujem za prečítanie a za vaše pripadne postrehy a možno aj dostanem odpoveď na toto celé 😀.

monikamoniak
31. aug 2024

Mne tiez kazdy hovoril, ze ako tehotnej nam nebude chciet nikto byt prenajat. Pripravili sme sa na to a boli sme ochotni ukazat vypisy z bu, zaplatit rok vopred atd. Prvy byt na ktory som sa isla pozriet vysiel. Majitel mal viacero zaujemcov a aj tak si vybral tehotnu. Je to naozaj o nahode a stasti. Este dodam, ze nic navyse okrem mesacneho depozitu od nas nechcel a bol to velmi pekny 3 izbak.

tilly
31. aug 2024

@ksenia16 čo mi pomôže zrušenie zmluvy, keď ich nedostanem z bytu 🤷‍♀️

tilly
31. aug 2024

@pohodacka03 možno to bolo niečo, čo akurát zapasovalo.

gemerka17
31. aug 2024

@joannita veľmi ľahko je to overitelne. Presne ako nájomná zmluva, ktorá obsahuje údaje o čísle bytu, ulici a je tam aj číslo LV, tak isto by to obsahovalo aj odporúčanie. Je úplne jednoduché si to najist na katastri ci je to majiteľ bytu.

raffaella
31. aug 2024

@annm81 kaucia aka depozit sa platí zväčša vo výške 1 nájmu, pri napr. 1i byte to je cca 600€. Nech to je aj 1000€, čo z toho sa dá reálne pokryť pri zničenom byte? Úplne minimum. Ďalšiu náhradu škody si môže majiteľ uplatniť na súde. Neviem či sa pohybujes v tejto oblasti, ak nie tak si môžeš prečítať ako súdy na Slovensku fungujú. Pokiaľ človek nie je právnik alebo nemá k dispozícii právnika v rodine napríklad, tak málokedy by vôbec do toho šiel. Referencie (ako čokoľvek iné) na Slovensku mne ako slovenskému prenajímateľovi nepomôžu, dôvody sú uvedené vyššie. To by tu musela byť iná mentálna a kultúrna úroveň národa, aby to mohlo fungovať.
Vieme si samozrejme do istej miery preklepnúť záujemcov, avšak nepríjemne prekvapení v priebehu alebo na konci môžeme byť stále a stále to riziko nesie v drvivej väčšine majiteľ nehnuteľnosti. A nemať za sebou právnu podporu (našťastie zadarmo v mojom prípade), tak by som na Slovensku v živote ani len trávnik za plotom neprenajala.

marsmykkok
31. aug 2024

@raffaella Tak ono je nájom u nás v plienkach a aj dlho bude. A to či tým, že je problém dostať z bytu rodiny s deťmi a tým na jednej strane sa podporujú špekulanti čo vedia že platiť nebudú a zároveň majú problém slušné rodiny, ktoré kvôli tomu nik nechce. A detto aj s tou kauciou, sú ľudia čo vedia zničiť, na druhej strane skupiny právneho poradenstva máš plné príspevkov, kde ľudia chcú ukončiť nájom a kauciu späť nedostanú hoci nič nepoškodili. Aj majitelia vedia byť potvory a vymyslieť si, že treba napríklad vymaľovať byt (čo treba a je to bežná udržiavacia práca) , respektíve stiahnem nájomníkovi 100 eur na farbu, ale koľko si to vyčísli, že ich to stálo celú kauciu a nevrátia nič.

jaroslav81
Odpoveď bola odstránená
raffaella
31. aug 2024

@marsmykkok tak treba uzatvárať vždy zmluvu u krátkodobom nájme a tam sa nájom skončí uplynutím doby nájmu a za ďalších podmienok podľa zákona o krátkodobom nájme. Potom nie je problém dostať neplatičov z bytu, ale mnohí prenajímatelia šetria a nemajú kvalitne spravenú zmluvu, ktorá ich vie pred mnohými problémami uchrániť, sťahujú si vzory z netu a podobne, to je ale na ďalšiu debatu.
A áno, majiteľov s nekalými praktikami je tiež veľa, takisto mnohí nie sú prihlásení na FS a nezdaňujú príjem z prenájmu. Na oboch stranách sú proste odrbavaci.

lakebabe
31. aug 2024

@jaroslav81 momentálne mám na byte dvoch Ukrajincov, v živote som slusnejsich ľudí nestretla, nemám za nich ani cent od štátu, to uz je dávno zrušené, Pracuju, platia tu dane, odvody, prečo by ich nemal človek ubytovat. Je toľko Slovákov asocialov, čo ničia byty, že národnosť je to posledné čo má zaujímalo

fido69
31. aug 2024

@jaroslav81 Skus si najprv zarobiť, potom si kup byt a potom si ho prenajímaj aj maďarom, ak je narodnosť pre teba dôležitá.
Pokiaľ si v živote nič nedokazal a nemáš byt na prenájom, tak tu neotravuj vzduch svojimi slabomyseľnými príspevkami. 😉

autor
31. aug 2024

@mimi852021 tak to asi ale museli plánovať. Inak mi to hlava neberie, ak vedeli že chcú dieťa tak to mali povedať narovinu. My sme dospeli ľudia a aj viem čo znamená antikoncepcia a viem kedy vie žena otehotniet a pri akých podmienkach, čiže toto je čistá nezodpovednosť vašich nájomníkov, ak by sme sa pohrávali s myšlienkou že by to neplánovali. Ďalšia vec je, že ak je človek sám v nájme, takisto sa môže rozhodnúť odísť, ak mu napr. Príde lepšia pracovná ponuka niekde v zahraničí, pripadne sa môžu naskytnúť kľudne aj iné faktory, ako to, že mu byt prestane vyhovovať. Takže podľa mna všetko má svoje pre a proti.

autor
31. aug 2024

@cafelatte a čo Vás je dotoho, koľko mame rokov? Táto téma je úplne o niečom inom, nie o tom, koľko kto má rokov. Fakt niektorí mi príde že žijú v 18 storočí, čo keď nejaky pár, alebo manželia skratka nechcú deti, tak sú pomaly posadnutí démonom a sú divní.

jaroslav81
31. aug 2024

@fido69 čo trepeš nezmysli o tom čo som dokázal ? Pýtala sa autorka čo sa deje, tak som odpovedal...Ukrajinci sú teraz v kurze, v každom krajskom meste ich je niekoľko desiatok tisíc a bývajú v nájmoch, preto je dosť problém zohnať teraz byt....známa nemôže zohnať nájomný byt, lebo má 4 ročné dieťa a nikto ju s dieťaťom do nájmu nechce. Ale zato ukrajinských detí tu je habadej, sú ich plné ihriská a zrazu majitelia bytov s tým nemajú problém....

autor
31. aug 2024

@basska_b keď sme boli na obhliadkach cez realitného makléra, tak majiteľ bol len pri jednej obhliadke. Inak všetko iba s realitným maklérom. Ako majiteľom davali odporúčania, to netuším, tiež tomu nechápem.

ksenia16
Odpoveď bola odstránená
ksenia16
31. aug 2024

@jaroslav81 lebo oni slušné platia, veru

autor
31. aug 2024

@jaroslav81 Nám tiež niektorí majitelia povedali že je vysoký dopyt najmä od ukrajinských občanov, ale ja to beriem, však sú to tiež ľudia, no mali by im poskytnúť aj nejake ine riešenia čo sa týka bývania, možno nejaké sociálne byty, práve pre takýchto občanov. Predsa nemôže to fungovať tak, že domáci nemajú kde bývať a čo tu aj čítam ostatne komentáre čo tu niektorí píšete, že tiež nemôžete zohnať. Táto problematika by sa mala riešiť.

autor
31. aug 2024

@monikamoniak tak to ste našli naozaj super. Dúfam že sa vám dobre býva a ste spokojní.

lakebabe
31. aug 2024

Žiaľ treba to brat tak ako všade v Európe . Koľko je Slovákov čo žijú pre prácu v Nemecku, Anglicku a všade tade , tiež berú najmy domácim. Čím viac cudzincov bude chodiť ku nám tým bude dopyt stúpať

autor
31. aug 2024

@raffaella My sme na každej obhliadke povedali, že z našej strany chceme dlhodobý prenájom kľudne aj 2+ a viac rokov, nemáme problém podpísať takú zmluvu, pokial nás ten byt oslovil. Aj takú zmluvu teraz ideme podpisovať. Nuž na ostatných bytoch ich to zrejme nezaujímalo.

maranta_leuconeura
31. aug 2024

@jaroslav81 ja nemam problem ani so slovenskymi detmi. Ale pokial ma celu rodinu zivit len otec, je to pre mna red flag a neprenajmem im. Pre mna je to riziko, ze maju jediny prijem a ten im vypadne. Druha vec je trochu rozdiel utiect pred vojnou verzus urobit si deti, hoci nemam ani na vlastne byvanie

autor
31. aug 2024

@lakebabe Samozrejme, je to teraz tak ako to je, no Slovensko je vo veľa veciach ešte celkom pozadu a nie je tu toľko možnosti riešenia v terajšej situácii ktorá tu panuje. Narozdiel od ostatných krajín, ktoré sú oveľa viac vyspelejšie a majú aj trochu iný systém

joannita
31. aug 2024

@gemerka17 ok, ale ako viem, ze telefonne cislo na ktore volam patri naozaj tomu majitelovi a nevolam len najomcovemu kamosovi, co sa bude na neho hrat?

jaroslav81
31. aug 2024

U nás nie je žiaden systém nájomného bývania, štát to má na háku...napr. Rakúsko má regulované nájomné, Viedeň má 50% mestských bytov, tam už pomaly zohnáte byt na prenájom lacnejšie než v BA. Ukrajinci vyhnali ceny nájmov hore o 30% za 2 roky. Súhlasim, že by sa mali sústrediť skôr v západnej Európe, kde je ten nájomný trh 100x väčší a s cenami to nič nespraví.

gemerka17
31. aug 2024

@joannita už príliš fantazirujes. Žiadne potencionalny nájomca takúto možnosť referencie u nás neponukne. Nie je to zvykom. Ten co chce klamať a zavádzať, tak toho odhalí hneď niečo iné, celkové vystupovanie a správanie. Asi neprenajimas, tak vidno, že tie skúsenosti nemáš, že aký ľudia ti vedia prísť a koho hneď vieš ze nie.

bosorkabb
31. aug 2024

@jaroslav81 a vieš kto v takých bytoch mestských vo Viedni býva? Chod sa pozrieť. Rakúsky občania to nie sú. Nesplnia podmienky. Všetko sú to prisťahovalci. A ver že to ľuďom vadí. Ale podmienky sú podmienky.

joannita
31. aug 2024

@annm81 ked myslis v zahranici v zapadnej europe, tak tam zrejme majitelia maju viac penazi na to, aby dali cojaviem 1000e na opravu bytu, ktore znicila rodina s dietatom. Netuisim v com je rozdiel, ale my prenajimame na slovensku a keby si prenajimala dlhe roky ako ja, tak by si si tiez rozmyslela po tych skusenostiach komu zveris svoj byt.

Predstav si ze prenajmas byt a mas na vyber prenajat slusnemu slobodnemu cloveku alebo napr. bezdetnemu paru, kde je pravdepodobnost, ze ti byt odovzdaju v podobnom stave, v akom ho prevzali. Alebo rodine s malymi detmi, kde je pravdepodobnost, ze ti odovdaju byt s roztrhanymi zaluziami vo vsetkych izbach, pokreslenymi stenami nabytkom a dverami, poskrabanou podlahou, okusanymi rohmi stien (ano dobre citas), s okusanym nabytkom, precikanym gaucom a matracom, polamanym gaucom od skakania, vytrhanymi lištami, pokazenym televizorom od trieskania na neho a dalej uz nepokracujem, ale je toho hodne?
Ako by si sa rozhodla?
Ja myslim ze kazdy pricetny clivek nechce problemy a vyberie si prvu moznost. Ale ak je niekto samotryznitel a chce vymahat od najmcu dalsie peniaze na opravy, ok proti gustu....

Btw. Toto vsetko co som rozpisala, urobila moja mladsia dcera v nasom byte. Vlastny byt si chranis ako vies, takze obozretnost a napiminanie su na dennom poriadku, kto ale nema take dieta, nepochopi

joannita
31. aug 2024

@gemerka17 nefantazirujem, ja sa pytam, ako zistim ze cislo patri realnemu cloveku. Tak odpovedz a neprekrucaj. Ty si napisala ze je to velmi lahko overitelne a ja ti tvrdim ze nieje a je uplne irelevantne, ci tento sposob na sk funguje alebo nie, ved ty si napisala prva ze aj to je moznost preverenia najomcu 😃

Btw. Ja prenajimam 10 rokov byt, mam skusenosti na rozdavanie ver mi🙂)

bosorkabb
31. aug 2024

@annm81 ale nepovedala by si to o nich. Slušne oblečenie, drahé auto, vždy nové nechty, vlasy. A problém mali ich odtiaľ dostať aj po skončení nájmu.

krtko1313
31. aug 2024

V Bratislave teraz prebieha rozsiahla rekonštrukcia 2 vysokoškolských internátov, tak aj to má za následok extrémneho dopytu bytov .