Čo urobiť, keď partner odchádza študovať do zahraničia?
Mám partnera 2 roky. Zobrali ho na 2.stupeň na jeho vysnenú vysokú školu, v inej krajine. Partner odchádza na približne 2 roky kým študuje. Určite sa bude vracať domov ale je to predsa iné. Ja som sa tiež nedávno pustila do budovania kariéry a začalo sa mi dariť, postupujem vyššie a robím to čo ma baví. Mám možnosť ísť s ním, no kariérne by som bola na 0. Jazyk neovládam perfektne, takže by som išla robiť max predavačku. Po návrate môžem pokračovať v kariére tu ale sú to 2 'stratené roky'.
Išli by ste s ním alebo ostali tu a rozišli / stavali na to, že to váš vzťah prežije?
@evelynmozagalega boze. Akoze realne? 3 mesiace intenzivny jazykovy kurz - minimalne. Potom kolko, 6 mesiacov, kym si mozno, mozno najde nejaku pracu v jej odbore?
Ja mam vystudovany marketing, mam za sebou erasmus, jazykove kurzy v zahranici, 10+ rokov praxe v mediach, a neverim tomu, ze by som si do roka nasla hocikde v EU relevantnu pracu. A ked, tak by som si ju hladala z domu, pocas aktualnej prace, a urcite neopustala to co mam, ze ved uvidime.
Ideal pre autorku je ist si tiez spravit master degree. Pocas toho aj keby robila tu predavacku alebo casnicku, tak je to jedno.
@evelynmozagalega btw, aku prilezitost? Ved nema ziadnu prilezitost. Len posharuje naklady na prenajom s frajerom. (A mozno dalsimi).
inak my vlastne ani nevieme aka krajina, aky jazyk 🙂 akoze ak napr. UK a anglictina dobre no na zamyslenie ale mozno ide do Srbska a srbstina, no neviem, ci jej to pomoze k vyraznemu posunu v kariere, ked sa odtial vratia (podla mna ani to UK a AJ nie ale to len na zamyslenie)
dnes uz nie je nic vynimocne, ze ludia jazyk ovladaju na velmi dobrej urovni alebo ze boli v zahranici, je to vyrazna konkurencna vyhoda? nemyslim si (mozno este jazyk, po ktorom je dopyt a nie vela ludi ho ovlada)
Ja sim kedysi odchadzala so slovenska ze iba na 1rok 12 mesiacov ani o den dlhsie, tu sa mi rozbiehala vraj slubna kariera ale zifali som potrebivala anglictinu. Povedala som si ze obetujem ten jeden rok naucim sa jazyk a pridem sem pokracovat v kariere kde som skoncila.
Vies ako to nakoniec dopadlo? Z jedneho roku bolo 15(!!!!!) rokov anglictinu ovladam na urovni materinskeho jazyka, ziskala som obcianstvo, urobila karieru v zahranici, zarobila docela slusne peniaze, vratila sa na sk, vykaslala sa na predchadzajucu karieru zacala uplne nieco ine ako szco urcujem si oracovnu dobu dni kedy a kolko robim plat sa aky robim a som maximalne spokojna 👍
Takze roky v zahranici nebudu nikdy stratene. Ja som tam isla robit aupair (cudzim detom utierat zadky a to doslova). Ale iba vdaka tomu ze som nola tam kde som bola som dosiahla to co som dosiahla so slovenska by som o tom vsetkom ani nesnivala.
Takze za mna urcite chod ✊✊✊✊
Ja by som isla ale s tym, ze nebudem tam na nom zavisla a nebudem ani jeho dotovat. Teda budeme fungovat spolu ale tak, aby sme vedeli fungovat samostatne aj v pripade rozchodu, nie ze budeme spolu trpiet len kvoli peniazom. Ale tak ja som taka “do sveta”, takze pre mna to nie je problem.
Tie, ktore tu pisete o "podradnych" pracach, v akej krajine ste zili alebo zijete? Ked mate taketo zle skusenosti. Pracu mozes hladat uz pred odchodoch, dnes su mnohe pohovory online, cize uz pred odchodom mozes najst pracu, a ked nie, aspon uvidis, ci by si mala sancu. A kludne mozes najst fajn pracu, nielen "podradnu", ako tu niektore pisu. Jazykovka ti nikdy neda to, co zivot v zahranici, co sa tyka jazyka. A mimochodom,aj predavacka musi ovladat jazyk zvycajne na pokrocilej urovni B1.😉
Akú kariéru si budujes tu na SK, keď v zahraničí môžeš robiť iba predavačku.
@bobrina1 a ako si tam ma najst job pre dodchodom, ked neovlada jazyk?
@queen_mary realne, ja mam tiez za sebou erasmus, studium, PhD. a pracu v zahranici. Vybavila som si aj stipko na univerzite a ani som nemusela vtedy pracovat, lebo mi to pokrylo vsetky naklady. Jazyk sa nauci v danej krajine rychlostou svetla, lebo tam bude zit a bude musiet rozpravat. To by sa nikdy na jazykovke nenaucila. Praca sa da najst vopred, vsade su zahranicne firmy, ktore operuju na celom svete a casto potrebuju aj niekoho so slovencinou, ak maju pobocku na SR alebo v Cechach, takze nie, nemusi robit predavacku. Poznam viacere kocky rozlezene po svete a robia pre SR trh zo zahranicia, v slovencine. Neverim, ze pri dnesnom globalnom svete a home officoch niekto naozaj tvrdi, ze sa to neda. S manzelom sme sa stahovali do 4 krajin a nasli sme pracu behom tyzdna nie roku preboha 😂 Pohovory online, vsetko sme vybavili este z povodnej krajiny. Momentalne zijeme na SR, manzel je cudzinec a moze si vyberat medzi ponukami a to ani nevie 100% po slovensky. Mne sa zda, ze kazdy tu hlada vyhovorky ako sa to neda a ako je vsetko problem, typicka slovenska mentalita. Vsak nech autorka ostane sediet doma bez jazyka, bez skusenosti '' zo sveta '' len nech potom nelutuje, kazdy si je strojcom svojho stastia. Treba cestovat kym je clovek mlady, dalsia prilezitost uz nepride.
@queen_mary pise, ze jazyk neovlada perfektne. Tak asi nieco povedat vie. A jazyk sa moze zacat ucit, resp.zdokonalovat uz pred odchodom.
@queen_mary akoze co? Sak pracu ktoru som vykonavala v zahranici🤦♀️ jazyk chyti velmi rychlo, nevidim dovod preco by mala robit dva roky upratovacku ak je sikovna..
A nazor ze ovladat jazyk je zastarala dogma... tak teraz som uz pocula vsetko 🤣🤣 prave to je zaklad pre dobre platenu pracu, bez cudzieho jazyka ta dnes neposadia ani za prepazku na stanici 🙄😀
Bez hanby sa priznam ze ja som sa naucila plynule anglicky az po roku pobytu v zahranici. Ziadne 2 - 3 mesiace. Az po dvoch rokoch v zahranici sa mi podarilo najst decentu pracu ( podotykam ziadna sláva).
Osobne keby som mala zazemie doma a budovala si karieru asi by som to tak lahko nevzdala. Ak by si sa vedela presunut v ramci firmy tak je to uz lepsie.
Na druhej strane, taky pobyt v zahranici ti tiez vie dat vela .. a mozno by si dosiahla viac ako by si si myslela. Je to risk no. Taktiez zavisi aj o aku krajinu sa jedna.
@lavender273 ja tiež neviem co sú tu všetci za geniálne stvorenia 😅 ja som teda sla do uk už s celkom OK angličtinou, ale stretávam tu ľudí čo ju aj po 20 rokoch majú otrasnu. Nie každý je nadaný na jazyky, ale ja už som na MK čítala asi všetko 😁
@domak2 tak treba na sebe makat, nie ze pracujem cely cas niekde v sklade so Slovakmi, potom pridem domov a pustim si sk serial, vobec sa nestretavam s lokalnymi ludmi, nechodim na ziadne kurzy, nehladam si lepsiu pracu, atd. Potom je jasne, ze sa clovek nikam neposunie ani za 20 rokov. Netreba byt genialny na to, aby bol clovek uspesny, treba sa snazit a uvedomit si, ci mam zaujem na sebe tvrdo pracovat a ci sa mi chce. Ak bude mat autorka nastavenie ako vacsina komentujucich, tak nech tam fakt radsej nejde, lebo sa bude len trapit.
@monikkatt ty si mimo uplne. V kopec sektoroch cudzi jazyk vobec nepotrebujes, a si uspesna aj bez neho. Uz len taky rychly firiem, kde jazyk nepotrebujes a zarobis 2500 nett. Markiza, Dovera, Dr Max, Telekom, Orange, Towercom, vsetky ministerstva a statne "firmy", pokial nie si na odbore europskych zalezitosti, vub, prima, tatra banka, a milion dalsich inych..
Tak prestante tu trepat ze jazyk (a este kuzelne 2 pismenka it) su jedinou cestou, ako dobre zarobit..
Ja hovorim anglicky aj spanielsky C1, nikdy som ich k praci nepotrebovala a zarabam vyborne aj tak. A to moze byt v klude aj autorkin pripad.
@queen_mary laskavo ma neurazaj dobre? A co ze ovladas cudzi jazyk? Okrem toho si asi zozrala aj vsetku mudrost sveta. Lebo len tvoj nazor je najlepsi.
Ja si stojim za svojim, dnes bez jazyka mozes ist akurat tak za pas. Vsetky lepsie pozicie vo firmach cudzi jazyk vyzaduju. Je to dnes uplny zaklad
Tak ma uz laskavo neoznacuj, na dvoje dristy nie som zvedava
@queen_mary a mysleli ste na to, ze sa kedykolvek zmeni vedenie, pride novy zahranicny investor a zrazu vsetci budu musiet vediet jazyk, vsetky porady, skolenia, meetingy, projetky budu v cudzom jazyku, lebo vedenie to tak chce ( hovorim z vlastnej skusenosti)? Co ked Vas vyslu na sluzobku? Budete ako Simkovicova? Nie je to hanba? A co ked budete chciet ist na dovolenku a nebudete si vediet vypytat ani vodu alebo sa Vam nebodaj nieco stane, stratite sa na letisku, atd. ? Zivot nie je len praca. Nemozete si precitat zahranicne noviny, pozriet film,nerozumiete textu pesniciek, nic. Nie je to smutne? Je zvlastne, ze Vy tie jazyky viete, mate tu vyhodu, mozete si spravit vylet a v pohode sa dorozumiete, boli ste na erazme a zahranicnych kurzoch a aj tak autorku silou mocou presviedcate, ze ich vlastne ani nepotrebuje, ze nepotrebuje spoznat novu kulturu, iny svet. Ja tomu nerozumiem.
@queen_mary Telekom, Orange? To akože ozaj myslis vážne? Pracovala som u konkurencie na menezerskej pozícii a áno, angličtinu som potrebovala. Tak netrep, ze nie. V ba ju potrebuju už aj ľudia za okienkom. Pretože chodí veľa zahraničných klientov. Ja neviem kde žiješ, ale v prítomnosti určite nie
@queen_mary A ešte k bankám. Samozrejmosť je angličtina. Muž mal svoju prvú prácu v banke, dostal sa na tu pozíciu práve vďaka jazyku, keďže bol na ročnom pobyte v zahraničí po VS. Všetky meetingy v AJ, zahraničný klienti, vedenie….
@lucia147852 v banke nie je samozrejmost anglictina. Zalezi od pozicie.
@lucia147852 v telekome ti aj netreba vobec, ked tak nemcina. A aj to len na niektorych poziciach. To ze tvoj muz mal taku piziciu neznamena, ze vsetky take su 😊
@evelynmozagalega ja som jej napisala, ze ak tam chce ist, nech si spravi mastera aj ona, alebo nech tam chodi na jazykovy kurz normalne celodenny. Vsetko ostatne je tam podla mna strata casu (kedze "normalnu" pracu v odbore si tam hned nenajde). Hlavne, ak sa jej dari a je spokojna doma.
@queen_mary a ked na prepazku pride clovek zo zahranicia a chce si otvorit ucet? Alebo pride do Orangeu, lebo chce pausal? Toto sa bezne stava, lebo je tu stale viac a viac cudzincov. Viete ako nas vzdy potesi, ked nejaky zamestnanec vie aspon anglicky a manzel si moze ist nieco vybavit sam? Alebo ked vie lekar anglicky a dohovoria sa? Co budem zhanat kolegu, co vie jazyk, lebo ja som neschopna? Ved by som sa citila ako chudera.
@queen_mary presne tak. Ja by som chcela vedieť, čo, resp.kolko z toho jazyka teda aj reálne ovládajú. Kde a s kým by sa dohovorili... keby som im dala nejaký odborný pravnicky text, zhasli by ako sviece. 👌 pripadne oblasť stavebníctva, či zdravotníctva.
Osobne poznám veľmi málo ľudí, ktorí sa v zahraničí presadili hneď, bez robenia "podradnych" prác. Zvyčajne sa im "polepsilo", keď si tam našli partnera či sa vydali. Ale samozrejme, sú aj výnimky. Ale tých je ako šafranu.
@evelynmozagalega prepazkovy zamestnanec nie je ziadna kariera. Sluzby a sales je fajn ak ovlada jazyk. Lekar, ktory potrebuje a ma aj cielovku zahranicnych pacientov, to je tiez logicke.
Ja si stojim za svojim, 2 roky v zahranici, ak sa nevzdelava, nestazuje, alebo nema remote, a tu si rozbieha karieru (wow, da sa to aj bez jazyka), su zbytocne. Hocikedy si potom moze zobrat sabbatical a zbalit sa do prec aj na polroka.
@lienka.7 ja to tiez nechapem, co su vsetky po***, ze bez do zahranicia 😀 za urcitych okolnosti a moznosti ano, ale preco za kazdu cenu, to nechapem.
@evelynmozagalega nič nič zlom, ale co keby sa manžel naučil po slovensky, keď už je tu, hm? Aj ty keď ideš niekde do sveta, už len do toho Rakúska, ocakavas, ze tam vybavíš veci na úrade po slovensky? Asi nie, ze? Lekári sú špecifický prípad, ale iní zamestnanci nejakého prvého "kontaktu" ich nazvyme, naco? Samozrejme teraz nemám na mysli ze neovláda pár základných viet a fráz.
@queen_mary presne, zahraničie a korporat...to sú také topky MK. 👌
@lienka.7 tak sluzby este su take, ze ten jazyk potrebujes (napriklad v Bratislave). Ale zasa aku karieru v nich spravis, ze

@queen_mary presne, uplne s tebou súhlasím. Keď človek chce, jazyk.sa naučí aj doma, nemusi kvôli tomu robiť poradie prace v zahraničí, obzvlášť keď na SK už toho má čo to za sebou. Ešte tak čerstvý absolvent ako tak, ale neskor už určite nie, ak by som bola s kariérou spokojná doma.
@autorka pokial tu už máš niečo "vybudovane" a môžeš ísť ešte vyššie, ano, sú to zbytočné stratené roky. Sla by som jedine s manželom, lebo priateľ jeden deň môže byť a druhy deň už nie. Snáď nejde na druhý koniec sveta, keď budete chcieť aj každý víkend môžete byť spolu. A 2 roky je minimum času. Otázne skôr je to, či sa on potom vráti naspäť. Lebo čo tvrdí teraz, nemusi platit o 2 roky.