Čo všetko patrí do našetrených financií?
Ahojte, veľakrát sa tu riešilo koľko majú ľudia našetrené, aká má byť finančná rezerva a podobne. Mňa žiadne sumy nezaujímajú, to je každého osobná vec. Čo ma ale zaujíma je to, čo si vlastne pod pojmom našetrené peniaze predstavujete? Čo všetko tam spadá? Len čisto peniaze odložené bokom, na sporiacom účte ? Alebo tam rátate aj napr. sumu v druhom a treťom pilieri, sumu v investičnom fonde a podobne? Dakujem za názory.
@vevesh ako vravim zbehnes ku susedom, kazdopadne tisicku mam vzdy v hotovosti doma kdyby neco🙂v Juznej Amerike je to Venezuela ci Salvador, kde su tie problemy, teraz neviem, ale to nie je cela Juzna Amerika. A riesime nas. Vzdy to treba riesit na situaciu v danom regione. To co je tam neznamena, ze bude tu a naopak, tam je to fakt extrem.
@vevesh Dik za upresnenie tej vojny, kde to bolo ak sa smiem spytat, Kosovo? Neviem ci ideme do vojny i ked na vychode Ukrajiny to nevyzera dobre. Teraz este schvalili US vojska na nasom uzemi, dnes som to kdesi cital...Jasne je tu ta moznost...Snazim sa mysliet pozitivne, nic ine neostav, kazdopadne nemame moznost my obycajni to zmenit. Len sledovat a reagovat.
Ja osobne nemám sporiaci účet ani stavebný, či neviem aký.. Piliere sa ma netýkajú.. Ale pre dvoma rokmi som predala spolu so sestrou pozemok po ockovi na svk, a peniaze mam doma kade tade zabetonovane 🤦♀️🤣 bankam neverím.. Keď sa stane núdzový stav vojnový alebo pod, neviem ako sa k nim dopracujem.. Ale to je rozmýšľanie také sedliacke.. No tento sedliacky rozum ľudia používali v 90tich v Juhoslávii a veruže to mali dobre vymyslené, ti co tu ostali si za kilo múky priplatili v dnešnej dobe aj 25€.. A mali z čoho, lebo ich mali "po vankusoch" Čiže toľko k tomu..
Za mňa sú nasetrene financie to, čo mám reálne po ruke
Nasetrene peniaze pre nas znamena konkretne cislo, ktore mame v pripade nutnej potreby ihned k dispozicii… v ziadnom pripade to pre nas neznamena, ze mame byt, auta, niake tie zlate sperky, umelecke diela a neviem co vsetko este…
Jednak su to veci, nad ktorych predajom ani nerozmyslam a aj kebyze ano, tak asi chvilocku trva, kym to predam…
Jasne kebyze hrozia tieto katastroficke scenare ake su pisane vyssie rozmyslam inak. Ale pevne dufam, ze taka situacia nenastane…
Co sa tyka 2.a 3.piliera to je pre nas hudba buducnosti s tou vobec v pripade nudze neratam
Do nasetrenych penazi by som radila vsetko na uctoch a samozrejme vsetko investovane vo fondoch,akciach,roznych sporiacich uctoch,nakolko odtial mas peniaze k dispozicii ihned max do par dni....ale peniaze v 2 ci 3 pilieri urcite nemozno povazovat za uspory,na tie peniaze nema clovek dosah az do urciteho veku...navyse je velmi otazne co bude s druhym.pilierom o 20-30 rokov....taktiez by som nepovazovala za sporenie ak ma niekto poistku a sporenie v jednom....nakolko pri uraze clovek dostane malo lebo vacsina z platenej sumy ide do sporenia a uroky na sporeni su teda biedne...casto sa stava,ze tam clovek viac zaplati ako v konecnom dosledku dostane spat a to sme nepriratali este (tichu dan) inflaciu,ktora dosahuje v tejto dobe sialene cisla...takze aj ked si ludia setria na beznych,ci sporiacich uctoch alebo terminovanych vkladoch prichadzaju vdaka tomu o stovky eur......
@mamula20 mozes ano skor ale 3 pilier plati velmi malo zamestnavatelov...a ak mas rozum a 3 pilier tak ty tam vkladas minimum a ak zamestnavatel umozni,ze nic tak najlepsie nic...
@diamand2326 ano citim to podobne… a musim sa priznat, ze po precitani vsetkych prispevkov mi ostalo mierne nevolno. Dufam, ze taketo scenare sa nenaplnia.
@ewelinka21
@diamand2326 baby, na to netreba ani katastroficke scenare. Mam 38 rokov, a za ten cas som zazila pad 3 bank v europe. Celozivotne uspory v lufte. Ludia byvakovali den a noc pred bankami, aby dostali peniaze spat- niektori dostali a niektori mali smolu. Napriklad slovenskymi bankovymi kartami sa este pred par mesiacmi nedalo platit v potravinach v nemecku, iba v obchodoch s oblecenim. Preto hovorim, ze ludia sa z minulosti nepoucili. Nechcem nikoho strasit, ale hotovost je hotovost a netreba ju podcenovat. Ano, pri inflacii sa peniaze "v ponozke" znehodnocuju, ale v pripade krizy, clovek zaplati najom ci stravu (alebo ine zivotne dolezite potreby).
@diamand2326 rozumny clovek ma vsade nieco, z kazdeho kuska trochu😉
Tak určite nerátam do rezervy auto, záhradu, obrazy a také. Len peniaze ku ktorym sa viem nejako dostať, 2 a 3 pilier nie.

@vevesh prave, ako lacno. Kazdy kto tu je musel mat rodinu cez vojnu. Mam pocit, ze ovela viac ich povrazdili , myslim v Europe...nevyjde to vzdy.... Ale toto nie je ta rezerva na ktoru sa pyta, riesi normalnu rezervu v tychto casoch.