Dá sa na Slovensku rodinne žiť?
Ahojte,
nakolko sa dostavam do veku 30 rokov a vidim ako to okolo mna rodi vsetko (som chlap inac) tak aj mna obcas napadne myslienka na decko. Ako vsetci vieme, 90% veci v zivote je o peniazoch a preto taka moja uvaha kolko tak treba na rodinu aby nezila jak zobraci a vypocital som teda:
byt: (predpokladajme ze hypo, kto uz dnes ma len tak byt v okresnom meste kde je aj praca) – cca 400E (nebudu sa 3 tlacit v garzonke to je na nervy, otazka casu ponorkovej choroby)
internet: neda sa bez neho, cca 20E
telefonovanie: tu ak clovek nepodnika a dava viac ako 10E mesacne tak je chory podla mna, davam 2x10E pre dospelych teda 20
jedlo: nesom typ co bude zrat texco mucne parky premiesane s kozou prasata a zapijat to sofotescokolou za 0.45Eura 2.5L. Ak ste mali (ak nie tak budete mat) niekedy zdravotne problemy tak viete ze jedlo je ako tehla na dom – ked je lacna tak ten dom sa zruti alebo ho bude treba draho stale opravovat a teda – na jedle sa nesetri: davam 450E pre 3-4 ludi.
Kedze sa bavime o ZITI a nie o PREZITI tak – AUTO! Davam 200E mesacne kde je palivo+servis+poistky s tym ze uz rodina dajake za 4000E z bazaru kupila!
(vsimnite si ze nepisem o audi A6 ale o dajakej skodovke ako fobia alebo ochcavka, cize nic moc ale staci :(
Krasa: tak kto chce mat doma tucnu zenu a pupkateho chlapa? Takze tu mame:
wellness – aspon raz za 2 tyzdne masaz si pracujuci clovek zasluzi
solarko, posilka, aerobic pre zenu, kozmetika..
tu same viete ze tak 300E je asi minimum pre dvoch
Oblecenie: tak predsa chodit cely rok v jednom to niesme cigani, davam 200E mesacne na nove oblecko aj pre decko, cinak u mna nieje riesenie ale priznanie si stavu zobraka..
Hracky: 50E mesacne nech ma detstvo a ne jednu tragediu
Lieky: kto uz je dnes zdravy.. uz len zubarka stoji kilo dva zuby spravit ked je zle.. davam priemer 70E mesacne aj na vitaminy a tak..
SUMA SUMARUM:
cca 1700 eur! A tam este niesu: dovolenka, lyziarsky pre decko, tabory, kruzky pre decko, oslavy (mamka ma 60tku – treba dar a nie kvet za 20 eur..), sporenia, poistky, neocakavane vydavky, choroba, stres..
odhadom za 2200 sa uz na slovensku za mesiac da..
ako vsak citam uduseneho (modreho) konika tak tu su rodiny co maju 500e a prezitju – to CO robite? Co jete? Ponozkovy vyvar? Chodite MHD? Wellness vidite len v telke medzi farmou a inou super inteligentnou reality show pocas nalievania si domacej? To vam takto vyhovuje???
zo zeny sa stane frigidka bo je utahana po celom dni a z muza co ma 2 prace impotent?? to vam zato stoji??? to decko?? na 30 rokov zo seba spravit otrokov, starat sa len o neho (aj tak mu nic extra nedate cize spokojne nebude, trie biedu s dvoja neschopakmi),
sexovat raz za 4 mesiace (ako som cital temu: ako casto mame sex)?? to vam nacisto sibe?? ja vas NECHAPEM.. NACO je to dobre? Preco si ludia zakladaju rodiny ked zena ma 400E a muz 600E?? su normalni? Alebo je vacsina deti nechcenych? Alebo iq je nizsie a proste si to nevedia spocitat? Kazda tretia mlada rodina do 5 rokov skonci na krku s vymahacmi od nebankovky nakolko prace je stale menej a za este horsiu vyplatu, potraviny za rok isli v priemere o 30% (to vacsina z vas nech si predstavi ze za to co sa plato 1 euro tak sa bude platit 1.30eura, cize kde ste dali za nakup 100e tak date 130e za to iste!).
Uz sa necudujem ze 9/10 zien na sLovensku ide po lovach – chcu bohatych podnikatelov – no da sa im cudovat? Niekedy som si z toho robil tazku hlavu ale dnes uz viem ze to vyjde len 1 z 10 a zvysnych 9 skusa do 30tky, potom im prepne a zufalo chcu rodinu uz aj s menej bohatym, ty ale v tom veku balia 20tky na bazarove bmw-cka a netreba im staru lumpu na krk.. 🙂
..kam to vlastne ale vsetko speje.. tam kde sa robi zivot..? :(
(text je vlastnictvo autora! Sirenie bez suhlasu zakazane, zverejnene pre forum modrykonik.sk)
Nie, nemame...ale nasla som pointu.... ANO na Slovensku sa da rodinne zit.... Mas tridsat rokov ako pises.. Kopu casu na to aby si mal velku cast hypoteky splatenu a nasetrene na auto plus rezervu napriklad na rozdiel prijmu pri rodicovskej... Ja uz rozumiem o co ti ide ale dieta naozaj vela nestoji... Mam tolko drahych blbosti pre malu, ktore stoja v skrini... Milion drahych hraciek... Najoblubenejsi je ovladac od upc a pokazena citacka bankomatovej karty...
@andrej69 Tak tá ,,šatkovaná slepica", čo je podľa Teba už dnes p..a (ako si ma nazval) - tak tá nikde nenapísala, že tých Tvojich 2200 eur nie je potrebných na slušný život. Ver mi, že 90% žien tu na MK a kdekoľvek inde by chceli mať takýto rodinný rozpočet, ja by som tiež toľko chcela mať - ale tá p..a sa pýta, ako a kde je možné toľko získať? Neviem či žiješ v SR, ale asi nie, pretože inak by si vedel, že taký plat má pár horných vrstiev... Daj radu, kde sa dá toľko a za akých podmienok zarobiť a veľmi rada pôjdem.
Ženy Ti tu iba napísali, že na šťastný život (nie prežívanie) postačuje oveľa menej - všetko totiž záleží od Tvojich nárokov a priorít, pri ktorých si verejne ukázal, že k nim patria peniaze, nič viac....
A len pre info:
- hypotéka u nás bude čoskoro 500 eur mesačne (dnes je táto suma formou šetrenia)
- poistky platíme 170 eur mesačne
- internet nás stojí 13 eur mesačne (teda sorry plus ešte 10 eur net v notebooku)
- mobily nás stoja do 30 eur mesačne (ja mám dva a muž jeden)
- strava nás stojí 300 eur mesačne (mohla by byť menej, ale malého špeciálna strava je drahá) - kupujem kvalitné a snažím sa najmä slovenské potraviny
- náklady na auto sú 70 eur mesačne (máme 4- ročné - kupovali sme ho nové)
- náklady na koníčky 70 eur mesačne (mužova motorka - tú tiež kupoval novú)
- mojím koníčkom je moja práca, čiže na mojom koníčku zarábam
- hračky pre malého nekupujem, občas niečo väčšie, ale v priemere je to cca 10 eur za mesiac
- oblečenie kupujem keď treba, nekupujem u číňancov - mesačne priemer 40 eur
- kaderníčka mesačne 25 eur
- zatiaľ nájom a náklady na byt 250 eur mesačne
cca mesačne to všetko spolu robí do 1.500,- eur (dnes ešte bez hypo je to 1000,- eur). A žijeme, neživoríme, chodíme na dovolenky k moru (teda sorry, dva roky sme už neboli - 1 rok tehotenstvo a potom 2 rok veľmi maličké dieťa). Chodíme do kina, do divadla, na výlety, do reštaurácie a pod.
A čo sa týka toho, že pre ženu, aby dobre vyzerala tak 300 eur mesačne - prepáč, ale posudzovanie ženy podľa jej výzoru je úbohé. Ale ak to otočím na Tvoju rétoriku - tak škaredej žene nepomôže mesačne ani 1000 eur a krásna žena nepotrebuje ani euro.
Chlapče, buď rád, že si zdravý a viditeľne máš zatiaľ peniaze, no uvedom si, že zajtra byť zdravý nemusíš a tie Tvoje peniaze Ti k zdraviu nijako nepomôžu, alebo ešte horšie, veľmi ľahko môžeš ostať aj bez peňazí - aby si potom niekedy takú slepicu a p..u ako ja nežiadal o pomoc....
@miskax2 Nie,nie zavriet dieta do skrine,ale vraj si zaplatit opatrovatelku.Ale opat to je o tom,kto ma ake priority.Ja som si vychutnavala kazdu chvilu s drobcom a sledovat jeho bolo sto krat lepsie ako nejake kino,pretoze tie okamihy uz nikto nikdy nevrati! A dalsia vec je,ked niektore zeny koja,to si uz potom clovek ako uzije zaplatenu opatrovatelku?? Ale kazdemu podla jeho gusta,ja len tvrdim,ze ked bude mat Andrej deti sam,z vlastnej tuzby,vole a velkej lasky,potom uvidi,o com to naozaj je🙂
@andrej69 myslim, ze cely problem tvojej temy je, ze kazdy ma inu predstavu pri slove "zit". niekomu staci malo a ma pocit, ze zije, iny na to potrebuje viac. 😉 niekomu staci dovolenka na chate vo vedlajsej dedine, iny nebude spokojny ani na male divach. takze sa to tazko posudzuje. to, co je pre teba prezivanie, je pre niekoho zivot "par-excellence".
mne osobne nestaci dat si kavu len doma, rada si ju dam s kamoskami vonku. mam rada svoje hobby - jazyky, nevzdala som sa ich ani po narodeni deti. mam rada dovolenku v horach - zazivame ich aj s detmi.
wellnes je fajn. mozno nie kazdy mesiac, ale raz za cas je to super - hlavne to tu manzelku-matku-milenku v jednej osobe privedie na ine myslienky.
paci sa mi vsak, ako pristupujes k problematike "dieta a peniaze". niekedy je lepsie sa vopred zamysliet, ci sa to da utiahnut alebo nie. ono je pravda, ze kym je dieta male, tak ta v podstate ani vela nestoji, ale ja som si pred nedavnom pozrela, co ma bude stat, ak bude moje dieta chciet studovat na gymnaziu (v krajine, v ktorej teraz zijem). a prislo mi zle. deti, to nie je len kocik, strava a oblecenie, ale aj kruzky a vzdelanie. co ak budu chciet ist na vysoku, a obaja. tak to aby sme zacali sporit 😀 takze chapem to, co chces svojimi prispevkami povedat.
slovenske pomery ti zial nezhodnotim - neviem to posudit. 😉
a zalezi aj od toho, aku zenu si vezmes 😀 ci marnotratnu pipku alebo zenu ktora z nicoho urobi nieco
@wieruska1 ,myslím že týmto si trafila kliniec po hlave :
Nie, nemame...ale nasla som pointu.... ANO na Slovensku sa da rodinne zit.... Mas tridsat rokov ako pises.. Kopu casu na to aby si mal velku cast hypoteky splatenu a nasetrene na auto plus rezervu napriklad na rozdiel prijmu pri rodicovskej....
Na toto množstvo mužov často nemyslí ...
Bola som ja vo vychodnych kajinach..kde cela rodina, castokrat aj viac generacna byva v jedej izbe. Nemaju ani z tretinku z tretiny toho co maju "uboziaci" na Slovensku a aj tak nemaju zachmurene tvare..ich tvare sa usmievaju, rodiny nie su prehnite, ale sudrzne plne lasky..nielenze vyzeraju stastnejsi, ale naozaj ziju stastnesi zivot, pre niekoho materialne chudobni, ale duchovne bohati a to je skutocny pramen trvaleho stastia. Tragedia je, ze clovek na zapade sa zenie za majetkami a hoc ich aj ziska, nenaplni ho to trvacne. Takze drahy priatelu, problem je len v zmyslani. Ludia s takym zmyslanim ako si pisal, nikdy nebudu spokojne stastni, je to prekliate materializmu. A co sa tyka darcekov pre deti..to je hruza co by rodicia detom dopriali mysliac si ako im robia dobre detstvo..skutocne to je opak. Deti maju vyuzivat svoju fantaziu pre svoj zdravy rozvoj, maju si vymyslat hracky a hry sami. Preco deti dostavaju hracky? Aby sa ich rodicia na chvilu zbavili? Ja som ako dieta, oproti dnesnym detom mala malo hraciek, no svojou fantaziou som si vytvorila take hry a hracky, ze radost spominat na moje nadherne detstvo..deti nepotrebuju hracky, ale pozornost priatelov - rodicov ktori sa im budu venovat a zahaju sa s nimi take hry o ktore deti same zavrete s kopou hraciek len snivaju..
@andrej69 neber to osobne ale je ine napisat ten uvod tak ze podme vsetci diskutovat ci je mozne mat na SVK deti a ine ked to podas stylom ze sa to mnohych dotkne a potom im odpisujes s emociami...z toho nebude racionalna diskusia
a teda ako som ti napisala....sam si odpovedal, ty vies kolko potrebujes na zitie a nie prezivanie
na MK su temy kolko asi treba na vybavicku a pod...ani tam sa nevedia ludia dohodnut lebo kazdy chce iny komfort pre dieta - niekto vsetko nove a najlepsie a najdrahsie a niekomu staci bazar..tak to je aj s dovolenkami - niekto si to uziva aj na pobytoch so zlavami a niekomu je aj allinclusive 2x rocne malo...
je to velmi subjektivne ale kto chce deti a nezaraba na to aby vsetko zaplatil tak to vie docasne niekto skrtnut
Vhodnejší názov pre tému by skôr bol - " Dá sa dnes vôbec rodinne žiť "Vynechala by som to Slovensko , pretože si myslím že všade vo svete ak chce niekto žiť slušnejšie buď kradne ( čo mi nechceme že 😀) alebo jednoducho maká na sebe. Buď bude makať do tej 30 tky a pripraví si podmienky na založenie rodiny alebo bude makať po založení rodiny , s dočasným obmedzením výdavkov.
Jednoducho ekonomika nepustí. Nie je možné mať nereálne očakávania.
@andrej69 V konecnom dosledku je skvele, ak muz takto zodpovedne pristupuje k zalozeniu rodiny, otazne je, ci uz mas partnerku, s ktorou sa na to cele das. Asi este nie, inak by tvoje predpokladane naklady trochu zrealnila. Nase mesacne naklady na chod domacnosti su cca 1.500,- €, na slovenske podmienky je ta suma trochu vyssia, avsak da sa velmi pekne vyjst aj z nizsej sumy a nemusi to byt vzdy len o velkom setreni. Ak si odmyslim sumu, ktoru mesacne platime a netyka sa priamo nakladov na zivobytie, uplne nam staci cca 400 € za jedlo, telefony su sice na firmu, ale cca 80 € za 3 cisla, 200 € benzin, oblecko je diskutabilna polozka, ale urcite si ju nadhodnotil, detske oblecenie je nakladna, ale zvacsa narazova polozka, nemusis nakupovat kazdy mesiac a nie v takej sume. K tomu prirataj nejake sporenie, kino, divadlo, masaz, prip. plavanie a pod. a sme pri sume cca 900 €. A aj to je vela, ked sme sa ocitli v situacii, ze sa nam privod penazi obmedzil, tak sme museli vyzit zo 400-500 € a tu sme. Ale k tvojej otazke, na slovensku je rodinny zivot velmi limitovany peniazmi, mnoho rodin je rozdelenych kvoli praci, a tym sa ta podstata rodiny, to, ze sme spolu, uplne vytraca. To je na figu a preto ja odchadzam odtialto prec za muzom. A drzim ti palce, aby si sa k tej rodine dopracoval a dokazal ju vzdy aj zabezpecit.
inak vsimli ste si aj vy ze ten kto ma vela chce este viac?a ten kto ma tak akurat alebo malo je spokojny s tym co ma je skromny pokorny....
@andrej69 ostáva veriť, že príde deň keď precitneš... zatiaľ pozeraj na svet cez peniaze a ver, že Ti prinesú šťastie.
peniaze nie sú všetko, bohužiaľ pochopíš až keď ich budeš mať ale nebudeš mať nikoho blízkeho
nechápem, čo Ti dáva právo automaticky urážať všetkých, ktorí podľa Teba nespĺňajú finančný štandard.
Oveľa dôležitejší je morálny a etický ako finančný pre deti určite, tie potrebujú lásku a starostlivosť
PS. aby si ma nemusel automaticky hodiť medzi socky tak len na vysvetlenie dodávam, že máme príjem vysoko presahujúci Tvoj nástrel, nevozíme sa na fabii z bazaru a kupujeme si jedlo ktoré chceme, na lyžovačku chodíme aj 4 x za sezónu ....
@miskax2 ten kto ma malo spokojni je malokedy - vsimni si temy tu na mk... A to ze ma niekto tak akurat je pojem velmi relativny😉 inak ja som si nevsimla zeby vsetci chudobni boli automaticky skromni a pokorni so super hodnotami etc.
Ja suhlasim s tym ze na vychovu deti su peniaze potrebne - kto ich kolko potrebuje zalezi od miesta bydliska, potreby vzdelavania, potreby spoznavania ale aj potreby viest partnersky nielen rodicovsky zivot etc. ...
Myslim ze andrej sa do vela veci trafil aj ked nezvolil pre mk najlepsiu formu vyjadrovania sa...
@andrej69
!a inak - mam celkom dobry plat a platim odvody tak si odpustite tie dristy ako vase deti mi budu platit osetrovanie v starobe - este nezarobili ani cent.. ANI CENT..."
vies, ja len chcem trosku upravit tvoju vetu...
a inak - mam celkom dobry plat a platim odvody tak si odpustite tie dristy ako vase deti MA budu OSETROVAŤv starobe - este nezarobili ani cent.. ANI CENT...
ono to nie je len o tom, že niecie "cudzie" deti budu robit na tvoj dochodok..ono je to o tom, že v starobe budes potrebovat nejakeho lekara, zdravotnu sestru, predavaca, upratovacku, toho, co ti upecie chlieb, kto ti usije veci, aby si si mal co obliect, aby ti vyrobil lieky, co budes potrebovat, aby ta odviezol, ked nebudes vladat ist peso, aby ti spravil nakup....
a to budu CUDZIE deti, pre ktore sa ich rodicia niecoho VZDALI a len prezivali...kym ty si si IBA uzival......
egoizmus je "pekna" vlastnost, kym si mlady a uspesny, ale horsie to bude, ak už taky nebudes....
@andrej69 ježiš Andrej ale však jasne mne postráži mama kedykolvek a nemusím jej platiť, ale kedže mám mesačné bábo a kojím tak holt wellnes nie je možný a tých 24 hod som ovešaná, ale čo, nepotrvá to dlho. Niektoré veci musíš pri detoch skrátka chvílu "prežiť" ono sa to upraví ale malému dietatu musíš venovat všetok čas prvé mesiace
Tiež si myslím, že založenie manželstva nie je len o peniazoch, sú mladé rodiny, ktoré majú malý rozpočet a ak sa zobrali z lásky - sú spokojní a ak majú zdravé dieťa vedia aké je to šťastie. Ale ľudia sú rozdielní, pre niekoho je šťastie mať veľký rozpočet , pre niekoho niekoho milovať, pre niekoho byť sám. Ale pre väčšinu ľudí je samota horšia ako nízky rozpočet.
@andrej69 má pravdu v tom, že lepšie by bolo, keby na všetko bolo, ale aj to môže byť - ak má zamestnanie aj on aj partnerka, alebo si nájde partnerku napr. ktorá už má byt, alebo im pomôžu rodičia, ale pre začiatok to všetko nemusí byť, to sa buduje postupne a postupne sa dajú aj prekonávať rôzné problémy, najhlavnejšie je aby stretol takú ženu, do ktorej sa zaľúbi a potom bude ochotný pre spolužitie s ňou ísť v dobrom i zlom...
kde si dosiel na taky blud, ty debil robis iba hanbu chlapom, zasluzil by si par faciek za to!!! Ja vychovavam sam syna a mame na vsetko nic nam nechyba a to aj bez tvojich bludov a premrstenych zarobkov mozno ze mas 30 ale rozumu mas menej ako moj 9 rocny syn 🙂
@peta1510 ale zas nie je zle, ak babo postrazi niekto, napriklad starka a rodicia si vyjdu len spolu, netreba zabudat, ze nie sme len rodicia, ale aj partneri...aj o vztah sa treba starat
@andrej69 moj zlaty koho ty chces urazit??zeny na materskej lebo maju deti?????No mna teda neurazis,lebo mna urazi len INTELIGENT a podla toho ako sa tu vyjadrujes tak ty niesi 🙂 uloz sa pred telku aj s tym tvojim pivnym bruchom a plac do vankusa,lebo nemas nikoho a asi ani nikdy nebudes mat o koho by si sa oprel 😝 a strkaj si tie tvoje prachy do ......
@amouramour Urcite,aj u nas to tak funguje 😉
Odpoveď na časť Tvojho textu: "to vam zato stoji??? to decko?? " je áno 🙂.
@andrej69 Dlho som rozmyslala, ci vobec napisat, reagovat, nieco ti potvrdit ci vyvratit. Zrejme si si spravil nazor sam a pokial ti ho niekto neodsuhlasi, zle bude 🙂
Zacal si temu velmi dobre, vypocty v prvej polke sedia...no potom z nejakych neznamych pricin zacinas zvelicovat, az prejdes do urazania menej bohatych ludi, az ich zosmiesnenia.
Ono si treba uvedomit jednu vec - nemoze kazdy zarabat tisice eur, nemoze kazdy robit riaditela, manazera - nenarodili sme sa do takej krajiny, aj ked by sme vsetci chceli. Zial, niekto musi aj makat pri pase, vo fabrikach, upratovat, predavat, atd..kto by ti odnasal smeti, kto by ti predaval oblecenie a potraviny, vyrobil to auto, na ktore si ratal 200 € mesacne? Je to tak od nepamati a aj to zial asi tak zostane. No to neznamena, ze tito ludia nemaju mat deti. Preco by sa ich mali kvoli tomu vzdavat? Jednoducho sa rozhodli mat dieta aj za cenu slabsieho financneho komfortu - tak to treba akceptovat a nie sa tym ludom vysmievat ci nebodaj ich kvoli tomu ponizovat.
A ver tomu, ze su to normalni ludia, vobec im nesibe - jednoducho sa zmierili so svojou situaciou, vyskakuju do takej vysky, do akej mozu a robia ich stastnymi ine veci, ako plna penazenka.
Mat zdrave dieta je to najvacsie stastie, ake existuje - to ti potvrdi kazdy rodic. Samozrejme, treba na to peniaze, ale tie lasku nenahradia, a ta je pre dietatko prvorada - az dlho dlho po nej prichadzaju oblecko ci hracky za stovky eur...
V niektorych veciach s tebou suhlasim, ale v niektorych si sa sekol. Nevidim dovod, preco napr. nenavarit na dva ci tri dni dopredu? To este neznamena, ze som nejaka chudera. Skor naopak - zalezi mi na kvalite jedla, pretoze viem, z coho varim a co do toho dam. A ked sa mi varit nechce - restika to rychlo vyriesi..Ale uz teraz viem, ze ked budem mat deticky, urcite im budem varit domacu stravu, takisto im v lete zavarim vyzivy, kompoty, atd...a nie z dovodu, lebo chcem usetrit ja neviem, 2,50 € - ale pretoze mi zalezi na kvalite a nechcem do svojho dietata pchat chemiu od detstva...
Ono az dospejes do toho stadia, ze budes pripraveny na deti, sam velmi vela veci prehodnotis a poupravis.
Kazdy z nas ma financnu hranicu pre ZIVOT a nie prezivanie, ako si napisal, niekde inde, kazdy mame ine priority.
Pre kazdeho su dolezite ine veci a ked sa nezhoduju s tvojim nazorom, neznamena to, ze su zle, alebo menejcenne.
Netreba sa povysovat len preto, ze mam viac, ze mam krajsie auto, dom, viac penazi - to este z nikoho lepsieho cloveka neurobilo, ani ta kvoli tomu nebudu mat radsej...skor naopak - a ty si to potom budes mylne vysvetlovat ako zavist. Mnohe by sme sa mohli vyvysovat aj nad teba - no nerobime to, preco aj? Co by sme tym dosiahli?
Vies, mamicky su na vela veci citlive, velmi lahko sa ich vies dotknut a urazit - hlavne co sa rodinneho zivota tyka. Temy su tu citlive, debaty kontroverzne, horlive a plne emocii, casto sa tu schyluje k hadkam. Preto treba trosicku vazit slova a pisat miernejsie..
uff uff.. myslim, ze autor diskusie ma hodnotovy rebricek postaveny tak, ze sa mu tam to decko nie a nie "zmestit" 🙄 vacsina okolo ho ma .. a on nie, a jediny problem su prachy.. aj ked ich vraj ma dost (evidentne je zabezpeceny, kedze nebyva s mamkou a tatkom) 😕 ja to vidim na nie stastne detstvo, tatko robos za pasom, mamka korpulentna dama.. 😒 ako prepac, ale chces aby ti baby seriozne napisali ako sa to da a ked ti napisu ze sa da aj s menej evri ako dvetisicky vyjst, tak ich zhadzujes, zosmiesnujes, urazas.. 🙄 si emocionalne chudobny, nemas empatiu, pod hodnotami vidis len materialno.. evidentne nie si zrely na vztah so zenou, nie to mat "decko" 🙄 🙄
stacilo malo, aby tato diskusia mala zmysel.. ale to nevies, takze sa nedozvies ako sa da ZIT, nie ZIVORIT z menej penazi 🙄
@blondiee83 tak nielen mamičky, máme tu aj otca ktory vychováva sám dieťa a dotklo sa to aj jeho a riadne.
Bez osocovania, nadavok, urazok a inych zbytocnosti som si to hodila na papier u nas, takze :
Uver na byt z PSS - 550,- mesacne
Najomne - 250,- mesacne
Elektrika - 50,- mesacne
Plyn - 5,-
Mobil - 30,- (mam pausal, manzel ma sluzobny)
Internet - zadarmo (manzel ma sluzobny)
UPC - 15,- mesacne
Stavebne sporenie pre deti - 2x 50,- mesacne
Statna skolka s kruzkami - 50,- mesacne (anglictina, tanecny, poniky)
Lekaren - 20,- mesacne (vitaminy, probiotika), v case zimnych chorob (vsetci 4 chori sme mali aj 130,- mesacne)
Kozmetika - 50,- mesacne (praci prach, cistiace prostriedky, plienky) nekupujem somariny
Potraviny + Nutrilon - 400,- az 500,- mesacne
Benzin - 100,- mesacne (manzel ma sluzobne auto a ja kvoli detom cestujem radsej elektrickou)
Kadernik - 1x za 3 mesiace 30,- (mam sedive vlasy, nechodim tam z rozkose)
Pilates - permanentka 1x za 2 mesiace 40,-
Knihy, casopisy (najma detom) - cca 15,- mesacne
Oblecenie - 2 x za rok nakup vo vypredajoch (januar, jul) najma pre deti cca 250,- , inak priemerne mesacne cca 50,-
(u cinanov som nikdy nic nekupila, takisto nie u Diora)
Vydaje - zmrzlina, pivo, pizza, drobnosti detom, kava, atd - cca 150,- mesacne (v lete urcite viac)
To bol velmi expresny a vseobecny prepocet, co mi teraz dava cca 1900,- mesacne.
Zijeme v Bratislave a ti co zavidia, aky je tu zivot, pozrite sa, ake mame najomne a uver na byt, ktory bol vybaveny este protekcne za "lacny peniaz", pred 7 rokmi. Mame byt cca 90 m2, sice super prerobeny, ale naklady brutus. Nikdy sme nic nedostali, takze sa nemozem pochvalit, ze mame domcek bez uveru alebo nove auticko bez uveru a podobne, manzel je IT ckar, zaraba super, ale rozhodne nema jednorazove odmeny typu 5000 E. Ja pri materskej este po nociach makam na kompe, co mi mesacne hodi cca 200 E (nenadrem sa, ale si ani nekukam telku alebo fejsbuk).
V lete sme boli 2 tyzdne na Ibize (manzela vyplatil byvaly dlhujuci zamestnavatel po dlhych tahaniciach) a s rodicmi a detmi som bola 2 tyzdne v Andaluzii (zaplatili moji rodicia)
Ti co vravite, ze 400,- mesacne za jedlo je premrstenych, tak neklamte, alebo mi prosim vyveste svoj mesacny jedalny listok. Ked kupim poriadnu zeleninu, ovocie, maslo, sunku, syry, chlieb, jogurty, mlieka, pecivo, smotanu, cestoviny, ryzu, tak mi to hodi 100,-. Neratam do toho maso a vino, kupujem zvlast. Za 5 dni je chladnicka prazdna. Pecivo kupujem kazdy den, dcera v skolke nic nezje, tak ju doma dokrmujem. Syn ma len 2 roky a 5x denne je riadne nastupeny na jedlo (jablko, hruska, rozok, kekse nie su jedlo). Manzel sa stravuje v praci a na veceru mu davam to, co som navarila na obed, niekedy jedava suchu veceru. Ked mam cas, napeciem kolac, babovku. V restauracii sme boli naposledy v lete (pri 2 behajucich detoch sa neda najest). 1 - 2 mesacne si domov objedname pizzu (vyratane v poplatkoch). Vino si dame tak 1-2 tyzdenne flasu, tvrde nepijeme.
Peniaze, ktore sme si uzivali zaslobodna v divadle, opere, kine, dovolenkach, welnese, fitku, vyletoch a podobnych zalezitostiach, sme kompletne presunuli na deti. Nechyba mi to, lebo som si to uzila do sytosti a ked deti vyrastu, uzijeme si to spolu.
Mily Andrej, si este mlady, vidno, ze sa snazis premyslat, ale rodinu si este nezakladaj, moj muz mal prve dieta v 36, ja v 30 a myslim, ze sme boli dost zaskoceni realitou (nebudem pisat, ze som sa rozplyvala laskou, nehou, tuzbou a stastim). V prvom rade ma zaskocila ta obrovska zodpovednost, ktoru ziadnymi peniazmi nezaplatis, ani nevyrobis. A do toho prislo druhe dieta, takze pojmy ako solarko, welnes, hracky, fitko, kavicka v Poluse su vlastne uplne nepodstatne a z ineho sveta a uz ti nikdy chybat nebudu, ked zazijes VLASTNE DIETA. Vies, ale radsej raz zazit, ako tisicraz pocut, mne ked kedysi ktosi rozpraval o detoch, tiez som ho nechapala, co to splieta o laske a stasti a podobne, su to 2 svety, jeden pred a druhy po, ktore uz nejdu nikdy spojit. Vyjadruj sa slusnejsie, bez vulgarit, hoci mne to nevadi, ja casto hovorim od brucha a neurazam sa na druhych ludi. Zena na materskej je vlastne diagnoza, ale velmi pozitivna 🙂
A este som zabudla dodat, ze pre mna, moje deti a celu rodinu je najvyssia hodnota ZDRAVIE, co som kedysi prirovnavala k pominutelnej polozke ako je oblecenie, teraz je to priorita najvyssia, mala som velmi chore dieta, ten boj nie je nikdy vyhraty. Ako povedal moj kamarat, velmi velmi bohaty clovek s postihnutym dietatom : Keby moj syn bol zdravy, hoc by som bol zobrak a byval na ulici, bol by som naozaj bohaty. Ale to uz je na inu temu, peniaze mozu zmenit charakter, ale dieta ho zmeni urcite 😉

@andrej69 podla teba znamena rodinne zit ze budes zit ako doteraz len budes mat deti? zivot sa ti obrati o 180 stupnov ked budes mat dieta a zmenia sa ti aj priority a zivotne hodnoty pretoze zivot uz nebude jedna velka zurka od piatka do nedele po ktorej budes triezvit este do stredy ani bohapusta je.acka hocikedy hocikde a s hocikym ale bude o postatych plienkach bezzubych usmevoch sladkych pusach o dupotani drobnych noziciek a o vsetkom tom krasnom okolo deti a ak si na to neni pripraveny tak deti este nemaj ja by som tiez sla na welnes alebo dokina a tak podobne ale co mam deti zavriet do skrine a ist zurovat?
ale ak by ta to zaujimalo bola som uz aj v kine aj na strbskom plese aj do akvaparkov chodime s detmi a predsatv si ze aj sol davam do polievky aj cukor do kolacov a tecie mi aj tepla voda a dokonca mam aj elektriku a splachovaci zachod a nebyvam v jaskyni a som hrda na svoju rodinu