Dá sa na úver ručiť spoluvlastníckym podielom na dome?
🙂
Ručiť sa dá iba celou nehnuteľnosťou, to znamená, že so záložným právom musia súhlasiť všetci vlastníci nehnuteľnosti.
Jannas ma pravdu, rucit musis celou nehnutelnostou a majitelia musia s tym suhlasit. NIe je podmienkou, aby si vlastnila vsetko sama.
začnem od začiatku - nenapísala si o aké spoluvlastníctvo ide, či o podielové alebo bezpodielové (manželia). Ak ide o BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov), kde je tvoj podiel je 1/1 by musela byť založená celá nehnuteľnosť a vtedy skutočne platí, že aj manžel musí s tým súhlasiť a teda sa vlastne fakticky nedá ručiť iba "tvojím podielom", lebo tam žiaden podieľ vlastné nie je a laicky povedané každý vlastníte všetko a to spoločne. Ak však máš na mysli podielové spoluvlastníctvo, tak by sa to teoreticky dalo, nič tomu v zásade nebráni, teda právne nie. Kataster by zapísal, že záložné právo sa viaže len na časť nehnuteľnosti a to k tvojmu podielu. Ale s veľkou pravdepodobnosťou to banka nebude akceptovať a teda ti úver na základe takéhoto ručenia neposkytne a to z čisto jednoduchého dôvodu - banka by nemala v prípade nesplácania úveru istotu, že tvoj podiel niekto v dražbe kúpi a banka sa dostane v svojím peniazom (kto by kúpil napr. tretinu domu? ak zohladníš, že to nie je vyčlenená tretina domu stavebne oddelenej časti určená a rozdelená znaleckým posudkom aj v liste vlastníctva). Jedine, že by ostatní podieloví spoluvlastníci súhlasili so zaťažením celej nehnuteľnosti a dali ti na to súhlas a vtedy by banka nemala námietky, lebo by v prípade potreby mohla predať celú nehnuteľnosť, lebo celá nehnuteľnosť bola vlastne zálohom. Ale to by už nebolo ručenie tvojím podielom... Uf, chcela som ti to tak komplexnejšie napísať a hádam som to napísala zrozumiteľne 🙂

Nie neda...