Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@mariapuskasova Bukovskemu sa vyhybam ako sa len da.. on ma niektore nazory uuuuplne mimo 🙂
@vroni ano, nestastnica... robila som, mnamka velka , ale ako som pisala vyssie, tento je tak dobry a ma aj dobre zlozenie, ze sa mi to neoplati doma robit... aj pistol flambovaciu som si kupila na to :D :D aha foto, moja vyroba 🙂
No.... rezance domace odmietam robit, ale inak su skvele, moja mamina tiez vzdy len take robievala 🙂 he he, ale u nas sa tiez mukove veci jedia malo, ja napr. aj vyvar jem bez rezancov 🙂.. od muky robim len obcas hnedlu, ked robim kapustu s kackou... a pravidelne sobotne nase jedlo su halusky, inak ani velmi nic.. 🙂 nie sme mukovy velmi..
@moni244 Prepac, ale asi to naozaj nema vyznam. Ak si niekto vychutnava spagety s kecupom a tatarskou, to uz fakt nevladzem. Rozumiem gurmanom, ktori si vychutnaju loksu s pecienku a za tym si daju poriadnu strdlu a neriesia ci je to zdrave. Rozumiem sosovicou polievke s chlebom. Ale vychutnavaniu spagiet s kecupom a tatrskou, tolko empatie v sebe nenazbieram.
@moni244 aby som to uviedla na pravu mieru....
ja nekupujem nic bio eko raw... akurat malej kupujem ine maso ako nam, to ano.. ale inak nekupujem bežne.. k teme o zdravom mase som napisala, ako to je, lebo tak to naozaj je.. kedze to mam nastudovane, ale my sa stravujeme normalne, v normalnych obchodoch... ale mame aj zahradku a nieco si tam dopestujeme, napr. tie rajciny, jahody, cviklu, papriky, cibulu, uz aj cesnak , mrkvu ked sa podari ( min rok nezisla vobec) .. a to mame "policko" asi 4x 9m, nic velke.... zvysok je okrasna zahrada....+ zasadili sme broskynu, slivku, jablon a hrusku, ale este moc nerodia.. pockame si.
ano, kepuč sa da kupit z tych lepsich, ako tak ma to zlozenie... citam aj ja etikety..
@rutie presne si to vystihla... suhlasim.
@maminuska ani to netvrdim, len som upresnila, ze zaisto nepovazujem chlieb za daky etalon zdravej stravy, lebo tak to bolo prezentovane, ako keby som to tvrdila (hovorila som to o polievkach, ktore su robene z dobrych a kvalitnych surovin). Nemyslim si, ze je skodlivy, to urcite nie, ja ho nejedavam alebo len obcas, ale z inych dovodov 🙂 Reagovala som, lebo nemam rada, ked niekto vytrhne veci z kontextu a ide ostatnych zosmiesnovat. Myslela som, ze nie sme na strednej, ale zjavne hej.
@katrin21 a si myslis ze v tom z obchodu je pravy vanilkovy struk? 😉 Do lacnejsej domacej alternativy daj vanilkovu esenciu a z bielok mozes spravit pavlovu alebo vklude bielkovu prazenicu pripadne do razcovej polievky aj so zeleninou. Pripadne natrhaj par jedlych kvetov a zaglarizuj s trochou cukru a mas super ozdobu na tortu a do dezertov 😉
Ja som sa asi stratila, myslela som si, ze sa bavi este o povodnej teme, kde bolo zadane, ze tipy na relativne zdrave a nasycujuce jedla pre rodinu do 160e mesacne 🙂 Tiez sa stravujem inak, ale nebudem predsa pisat mega kvalitne a pestre variacie, ked pani gazduje s omnoho mensou sumou 🙂 Ale tak aspon si precitam, sem tam najdem dobry tip 🙂
@ukulela pre info a upresnenie.... carbonasa sa robia so slaniny !!! sunka tam ani nahodou nejde.. len olej, vajce , slanina a syr...a to vajce sa len da do horucich spagiet ,same sa v tom teple spravi....
ale tak ja napr. robim smotanovu omacku na spagetti, ktora nema nic s TAlianskom, ale moja dcera ju miluje.. cibulka, smotana, syr, capari, sol, cierne korenie..na pasiky nakrajana kvalitna sunka.... mnam... NAd tym sa nepohorsujem, lebo tam je vsetko dobre....
Ale takto baby, ja uplne chapem, ze ak niekto fakt nema, tak nevycaruje capary do jedla, ani sushi si nespravi.. to je OK.... len proste netvrdte, ze je to zdrave, jest spagetti s kecupom a tatarskou a volskym okom ( doteraz rozdychavam tu kombinaciu v predstavach :D).... alebo ze tlacit sa chlebom od rana do vecera je OK ( nie je , ak nie je kvaskovy, alebo irsky )... a ano, pre malicke deti je zdravsia biela klasicka muka. to jepravda. je citlivejsia na travenie.. aj ja dam malej biely rohlik a nie celozrnny....
naposledy som robila Creme brulle az z litra smotany, takze mi vysli az dve Pavlove.. :D a dala som ich na oslavu, ako doplnkove dezerty k torte, ked mala dcera rok a ja 40 :D dobre nie? da sa... ale u nas doma by to inak nemal kto tolko zjest, MM sladke nemusi a dcera si da sporadicky... ona je skor keksikova...... :D
je zaujímavé, že práve tí ľudia, čo sa stravujú zdravo, majú tak žalostne málo tolerancie prijať tých nezdravo sa stravujúcich a poučujú ich, aj keď nie možno priamo ale takým štýlom pre nich typickým, povýšeneckým. Ja som až alergická, keď už len počujem, že niekto pečie ako inak, kváskový chlieb, samozrejme, musí upresniť, že nie z droždia, ale kvásku, lebo to je teraz in a zdravé.
A zdravé stravovanie? Koľko je rôznych smerov. Nech si každý je čo chce a nechá slobodu druhému v jeho stravovaní a pohľade na to, čo zdravé podľa neho je.
Ale čo je pre ľudí, ktorí upozorňujú na zdravé stravovanie typické, je často presadzovanie si svojej pravdy a nadradenosť.
@katrin21 po prvé nie je tam len on a po druhé názory tu poniektorí ho sú podľa teba lepšie? Ako dohadovať a vyhľadávať konflikty unudenich mamičiek na materskej je to pravé orechové dávno som sa nepridala do diskusií lebo to vždy končí rovnako dohadovanie a presviedčanie svojich právd alebo len okorenienie dňa niektorych... Pôvodne sa tu málo riešiť či sa dá vyžiť zo 160 eur čisto na stravu a nie to či za to nakúpi morku prasa kury a podobne a každá z nás vie že s toho VYZIJE to na akej strave a na aký spôsob je už mimo témy ale o Tom potom...
Ked tak citam uz mam pocit ze sa to tu zvrhlo na obvinovanie,tiez mam male dieta,a sama lekarka na gastra mi povedala,ze v dnesnej dobe mamicky riesia len bio,ziadna muka...a potom vacsina deti ma problemy so zazivacim traktom a alergie rozneho druhu.takze moj nazor vsetko s mierou.A bio ma casto len drahu cenu....a pd bio daleko.tak ako vsetci zatracuju polske potraviny...ja v polsku nakupujem pravidelne ale nie na trhu,ale v riadnych obchodoch...tak ako viem nakupit tu,viem aj v polsku ale o stvtinu lacnejsie
@mariapuskasova nemyslim, ze by sa tu niekto hadal 🙂 normalne diskutujeme 🙂
@kapurka270 ano, ako som aj ja napisala, celozrnne a ine akoze zdrave pecivo a muka pre malicke deticky cca. do 3r nie je velmi zdrave. To co je pre dospeleho ok je pre citlivu sliznicu crievok babatka/dietata drsne ako rašpľa.... viac skody ako uzitku. Preto aj ja malej davam, ako som pisala , biele pecivo, chlieb...
@mandala77 ja sice nekvaskujem, ani nic take, ale viem, ze kvaskovy chlieb je naozaj zdravsi.. ci chceme, alebo nie.... vsetko, co je kysnute, nam nerobi dobre, su to kvasinky.. a tak sa chovaju aj v tele 🙂. kedysi ludia na dedinach nemali drozdie, chleba si robili prave z kvasku... a teraz sa to len vratilo, nie je to novinka..
Tiez je jasne, ze kazdy ma svoj uhol pohladu a samozrejme, penazenka nepusti....
Keď tu čítam túto diskusiu vidím tu samé odborníčky na zdravé stravovanie.Dievcata čo podľa vás je zdravé určite zdravé nieje.Aj keď si kúpite BIO výrobok ,bio určite nieje.V dnešnej dobe aj keď si dopestujete zeleninu, ovocie vo vlastnej záhrade tiež nebude bio .Ďalej diskusia sa začala otázkou či sa dá vyzit zo 40€ na týždeň.Ano dá sa aj keď si nekupite drahé značky (mimochodom platíte za značku,obal).Ďalej áno dieťa by malo práve ochutnať bielu múku ,žiadnu spaldu a podobne -dovod je jednoduchý aby u dieťaťa nevznikla intolerancia,celiakia.To len v dnešnej dobe si mamičky myslia ako zdravo stravujú svoje deti a pritom im len rozvíjajú do budúcna rôzne choroby ......
@katrin21 čo sa týka chleba, ja to striedam ..upečiem si aj kváskový , kúpim si , biely , zemiakový , snažím sa nebalený , nekupujem tmavý chlieb ..ja tieto akože celozrnné pečivá nekupujem , pretože raz som mala klienta jednu pekáreň a keď som videla čo ide do tmavého chleba , ktorý sa posypal slnečnicovými semienkami a budil dojem " to zdravé " t skutočne lepšie pšeničný biely chlieb.
Mnoho ľudí dnes v honbe za tou zdravou stravou robia také koniny že až ..napríklad vyprážajú alebo oprážajú na olivovom oleji ktorého stabilita je takmer nulová , úplne sa zatracuje bravčová masť.
Každý v snahe sa stravovať IN nakúpi v zime rajčiny , uhorky , baklažány , jahody ... ktoré sú tak ošetrené, že by jeden zvracal a z toho si robia šaláty , prepchávajú sa tofum a sójovými bôbmi čím ovplyvňujú negatívne svoj hormonálny a reprodukčný systém , kupujú s nórskeho lososa, ktorý nasal hádam všetky svinstvá z mora a o pangasiovi ani nevravím... to už skutočne je lepšia tá upečená bravčová krkovica, ktorá obsahuje životne dôležitý selén, napchávame sa nelúpanou ryžou ktorá je chuťovo otrasná a tvárime sa čo sme urobili pre svoje zdravie.

@dorottka ja chlieb nepovažujem za nezdravý , má svoje opodstatnenie vo výžive. A aj ten biely hlavne u malých detí