Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@katrin21 Si mi to zobrala z ust my Husakove deti narodene v 70 rokoch sme jedli presne to co si spominala,ale vsetko bolo viac poctive a plnohodnotne, co som pocula tak oproti tomu co sme my jedavali ako deti dnes to iste ovocie a zelenina obsahuje len 20 percent z toho co by obsahovat mala.Celkovo si nespominam ze by mali deti tolko alergii a potravinových intolerancii ako dnes my sme na dvoch uliciach mali len jedno dievca s tazkym ekzémom vsetko ostatne ,vesele zive a zdrave deti.
😂😂😂 ach, tie špagety s kečupom a s tatárskou omáčkou
@ostorha lenze kedysi sa tiez nerobili caviky s prvymi prikrmami, deti jedla viac ovocia a zeleniny a velmi malo cukru. My sme mavali sladkost raz do tyzdna a to sme si fakt vychutnali, zltu limonadu v sacku sme dostali ked sme isli na vylet a z casu na cas nam ju kupili stari rodicia ked nas chceli rozmaznat. Jedavali sme iba biely jogurt dochuteny ovocim alebo lekvarom. Hlavne kolko deti jedava teraz zdravo? Ved je predsa jednoduchsie kupit martankov a ine "vitaminy" ako deti ucit jest zdravo (a tym nemyslim draho)
@ostorha ano, tak veru.. je to o celkovej kvalite potravin, alebo skor o ich nekvalite.. a mnozstve pesticidov. preto je tolko alergii... + k tomu pouzivanie plastov od narodenia my sme vyrastli na skle a porcelane zdravom ( flasky, misky, pohariky pre deti, lyzicky, vsetko je dnes plastove ☹ )
@ajana1 tak s tými prikrmami neviem, mám doma knižku naše dieťa z roku 1982 a nad niektorými radami som sa teda dosť čudovala. Aj moja svokra sa čudovala, že 6 mesačnej dcére nechcem dať ochutnať jej vianočný majonezovy šalát, veď jej deti to v tom veku už jedli, atď. Ale to je zas kapitola sama o sebe 😎
Mne bežné vychadza cca 30e na tyzden, s tym ze ja jem minimum aby mal maly co jest tak vychádzame skromne ale da sa.
@ajana1 Ano ,velmi vystizne a pravdivo si to napisala,presne tak sladkost bola za odmenu,u nas vacsinou len v nedelu kolac,jooj ako ja rada nostalgicky spominam na tu dobu a je mi to uprmine velmi luto,ze to uz nepoznaju dnesne deti,vsetko bolo plne chuti,voni vsetko velmi intenzivne a ako sme si tu obcasnu sladkost a nedelny kolacik vedeli vazit..
@katrin21 lenze to je na rodicoch. Moj syn jedol pd zaciatku obycajnymi lyzickami z normalneho taniera a doteraz rozbil iba 1 a to len pred dvoma tyzdnami. Pije normalne z pohara ziadne detske, jedlo skladujeme v sklenenych nadobach alebo v latkovych sackoch. Lenze to chce urcitu uvedomelost a tiez financie.
@tranquillo zas svokra uz urcite vela veci zabudla ale napriklad v Holandsku je zas trend zaviest vsetky potraviny do 1 roka a to aj cele vajicka, huby a orechy aby sa predislo alergiam. A zas za komancov sa tiez pouzivali pesticidy a mozno aj horsie ako teraz Len sa o tom nerozpravalo
@ajana1 ano, aj ja...mame sklenenu flasku, umelu len na von, po tom, co sa mi dve vonku rozbili :D... ale tak uplnne sa tomu nevyhnes. vsetko je v plaste, jogurty, vsetko... :(
ale vraj sa to ma zmenit, som niekde zachytila, ze sa pripravuje ine nieco..
Inak vraj na zapade uz krasne funguje, ze npar. aj na zeleninu si ludia nosia do obochodu svoje látkove sacky 🙂 na ovocie detto, na pecivo.... alebo take dierkovane...
Nadoby tiez menime za sklenene, aj ked uplne sa to neda, ale snazime sa.... tanierik ma porcelanovy, pribor nerezovy 🙂
@kapurka270 na co potrebujes blog, vsetky informacie sa daju najst na nete, staci guglit.
@mircalla zijem v meste a som tiez zastanca sezonneho stravovania a potravin dopestovanych v nasich zemepisnych sirkach. Ovocie a zeleninu kupujem od lokalnych dodavatelov aj v zime, v lete co sa da spracujem, nieco zmrazim, zavarim, robim vyzivy, marmelady, pretlak, leco,...Exoticke druhy kupujem mimalne, okrem grepu a niekedy avokada a bananov v podstate ani nic. Nie som ale fanatik, chapem, ze nie kazdy ma k tomuto vztah a ma na to cas. Ani to neznamena, ze je to model stravovania vyhobujuci vsetkym. Len ak niekto neje cerstve ovocia a zeleninu automaticky to neznamena, ze sa stravuje nezdravo.
@katrin21 tak my sme jedny z tych co si nosia svoje vrecuska ale az take bezne to zial nie je a este riadnu chvilu potrva kym sa to zmeni 😞 Co mna najviac irituje je ked napriklad niekto kupuje babany a este aj tie si da do umeleho sacku ktory rovno doma vyhodi 😢 Lenze kym budu plasty take lacne tak lahko sa to nezmeni.
@balsamea to som vobec nepovedala, ze sa preto stravuje nezdravo.
len treba ozaj chapat, ze nie kazdy ma to cas a podmienky. tiez nie kazdemu vyhovuju mrzene , zavarane vyrobky, ci inak upravene. mne nasi nosi x zavaranim priznam sa, ze to jeme minimalne,
prispevok od @mamimuska bol trochu v style - vy idioti kupujete, co by ste kupovat nemali a este si myslite, ako dobre robite.
ja nemam rada akekolvek extremy, tento postoj sa mi zda ako opacny extrem k tomu, co vo svojom prispevku kritizovala
@tranquillo sa ti slinky zbiehaju, co? 😀
@vroni kvasím iba kapustu a jablká v nej . Normálne natlačím do kameninového sudu , prekladám kapustu s jablkami , solím a dávam rascu . Na vrch toho dám čistú utierku a zakladám drievkami . A nemáš drievka stačí veľký vyvarený kameň , Prikryješ vekom a naleješ po okrajoch vodu . 4 týždne a viac neotvoríš. Udržiavaš pri teplote do 10-15 C
Kapustu nakrájaš samozrejme a jabĺk dávam pol kila na 3 kg kapusty.
@ajana1 moja svokra, jej kuchyňa a stravovacie návyky sú naozaj kapitola sama o sebe, v tejto veci sme diametrálne odlišné a nezhodneme sa, nuž čo ... ani jedna sa meniť nechceme a nebudeme 😎 ako som už v niektorom predošlom príspevku spomínala, názory na to, čo je dobré sa tak rôznia, že si človek len ťažko pri najlepšom vedomí a svedomí môže byť istý, že si zvolil tú správnu cestu. Tak isto môže byť prospešné zavádzať všetko do 1 roka, ako to robia v Holandsku, netvrdím, že nie. Ja som len chcela povedať, že aj pred 30 rokmi, keď zavádzali príkrmy nám, a nerobili sa s tým caviky, lebo veď aké, keď bola jedna knižka podľa ktorej sa všetci riadili, to nebolo všetko také super zdravé, inak by nad tým odborníci dnes nezalamovali rukami. Napíšem len pár perličiek z už spomínanej knihy: výživa v šiestom mesiaci - dieťa dostane Sunar osladený kockou cukru, piškótu, keks, na desiatu rožok s maslom a medom alebo šunkou, potom som tu našla nejaký rozšľahaný vaječný bielok s cukrom atď. Moja svokra to dotiahla na ešte vyšší level.
Pritom chcem podotknúť, že nie som žiadna biomatka a nekupujem biopotraviny, ani nie som odporcom bielej múky a tradičnej slovenskej kuchyne, malá chodí od roka a pol do jasličiek, kde tiež žiadnu bio stravu nemajú, jedia normálne klasické jasličkové a škôlkové jedlá a jedák je teda dobrý, s príkrmami som nerobila tiež žiadne caviky a keď chcela, dala som jej občas ochutnať z nášho, aj keď ešte nemala rok. Takisto nehysterčím, keď jej babka dá čokoládu, alebo keď sme na oslave, tak nech sa naje do sýtosti toho, čo iné deti, keď chce.
@maminuska moje stravovanie som neoznacila za lepsie, povazujem ho za prijatelne a normalne - ziadny zo spominanych extremov
Co robis ty je pre mna extrem tiez, skor mi to uz pride ako taka paranoja nedostnut sa ziadneho ovocia a zeleniny, co kupis v obchode za ziadnych okolnosti. Zapach z kvasenej kapusty si inak radsej ani nechcem predstavit.
@tranquillo tak ja som tu knihu nevidela ale neverim zas tomu ze sa jedavali az take hluposti. Ved sladkosti boli v tej dobr velmi drahe. Nas syn jedol to co my od 8 mesiaca s tym ze som kusok upravila stravu a nesolila a od toho roka a pol as dvoch uz aj curry jedol a dokonca je to jedno z jeho oblubenych jedal 😉

@alaguema tak pre mňa je lokálna potravina taká ktorá tu je dopestovaná za daných klimatických podmienok a ktorá tu už určitú dobu napr. pár storočí je pestovaná .
Veď ak máš chuť tak si ju kúp. My nemáme problém chrúmať jablká, kaleráby, jesť kyslú kapustu , mixovať maliny alebo jahody do kokteilov.
Rajčín a papriky, uhoriek máme plné zuby za to leto a jeseň .