icon

Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?

22ke
13. máj 2015

Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(

maminuska
21. apr 2017

@mircalla nemáš pravdu 🙂 . Vianočné svatky bežne dostupnosť ovocia citrusového a aj banány . To máte ako nedať za jednoducho kečup , nezjesť lacnejšiu salámu lebo je to nekvalitné . Neurobíš vyprážaný syr ( inak ani ja nerobím ) .

ostorha
21. apr 2017

@katrin21 Ja som zasa ako mala bola velmi oblubena s velkou radostou som rozdavala sladkosti,ja som mala zavislost na chlebe s maslom a cibulou v zime klasickou a v lete jarnou alebo pazitkou a redkvickou to bolo pre mna najvaaac viac ako sladkosti.A moja dcera bola taka ista pokial nesla do skolky,chutil jej cisty jogurt,ciste acidko,mala velmi prirodzene a dobre instinkty a stavovacie navyky jej sladkost bola raz do tyzdna ovocny tvaroh alebo pribinacik inak iba cerstve a susene ovocie,no ked prisla do skolky tak tam pani ucitelky uplacali deti sladkostami ,v style spinkajte pekne tichucko a dostanete sladku odmenu,no a zachutilo jej a pyta si ovela castejsie sladke.Takze clovek neustrazi a ona je taka plastelina je az velmi prisposobiva a vsade chce zapadnut takze aj teraz v skole poctivo na desiatach vsetci cukruju.

vroni
21. apr 2017

@ajana1, sunar sa este v hlbokych 80tych rokoch zarabal s cukrom, zltka s medom sa bezne davali na "chytene" hrdlo a tie drahe sladkosti fakt netusim, odkial si vzala (pamatam si cukriky za dve koruny - normalne balicky, ako sa predavaju dnes, lizatka za 50 halierov, sumienka za 10, Pedro zuvacky boli besne drahe, tusim 50 halierov stali, z cokolady si pamatam len Barilu za tri koruny, ale teda nejake drahe sladkosti veru neboli vobec. To skor ta sunka) Davalo sa sice viac cukru a medu, ale zase sa priemyselne nepridaval vsade (a tolko a umelych sladiv) ako dnes. Ja povedzme nepochopim, preco sa pridava cukor do slaniny (ale ano, pridava), snad neexistuje masovy vyrobok bez pridaneho cukru. Toto pred tym nebolo. Aj Coca Cola (ze ju vobec mali v obchode bol zazitok) bola s cukrom, ale nie s glukozovo-fruktozovym sirupom, invertnym sirupom, dextrozou, maltodextrinom A cukrom (vsetko je to cukor alebo sladidlo) ako dnes...

tranquillo
21. apr 2017

@ajana1 ja som tiež neverila, kým som na vlastné oči nevidela, aké zločiny na nás páchali 😂 no, to je jedno, tiež zastávam názor, že dieťa si má zvykať na zdravú rodinnú stravu a čo je zdravé, to si už každá mamička musí vybrať sama podľa svojho uváženia. Nad občasnými podľa mňa nezdravými vecami sa nepozastavujem, lebo veď načo aj 😎

tranquillo
21. apr 2017

@libka1 a čuduješ sa? veď doteraz som o tejto mňamke ani netušila 😂

katrin21
21. apr 2017

@vroni ano, ja som za to, aby sa vratil cukor do potravin, nie tie umeliny a glukozove sirupy, invertne cukry, to je horsia vec, ako samotny cukor.... :(

katrin21
21. apr 2017

@ajana1
banany davam do sacku aj ja, ale doma nevyhodim, mam ich v nom. vies preco? lebo vydrzia dlhsie, vyskusaj 🙂 nezhnednu tak rychlo a to kupujem zasadne len jemne nazelenale, lebo ked kupim zlte, tak doma v teple hned zhnednu a tie potom nikto nechce.... mame radi take menej sladke a tvrdsie banany.. nie tie prezrete. preto sa aj vozia a balia do sackov v krabiciach, aby dlhsie vydrzali 🙂

martina8843
21. apr 2017

@katrin21 Banany k nam dovazane su v sackoch, v ktorych je plyn aby prave dozrievali.. Minule v Tescu to zamestnanci vybalovali a nadavali, ze preco nikto tie sacky neotvoril lebo vsetky banany boli zhnite..

ema234
21. apr 2017

@22ke Da sa , ale naozaj skromne.

17alexis
21. apr 2017

@ajana1 aj ja používam svoje vrecká a snažím sa žiť bezobalovo. Som rada, že nás je viac takých. 🙂

mircalla
21. apr 2017

@maminuska cize podla teba je vsetko ovocie a zelenina v obchodoch nekvalitne?

alaguema
21. apr 2017

@maminuska porovnávať škodlivosť údenín a zimného ovocia, je ale poriadne dosť od veci. Myslím, že si stratila sever v tej snahe o tradicionalizmus (ktorý je mi mimochodom sympatický...kým neprerastie do fanatizmu).

mircalla
21. apr 2017

@alaguema presne to som chcela napisat. ja uznavam, ze zeleniny a ovocia v obchodoch je bez chuti a sama chemia, ale zase si nemyslim, ze vsetko

maminuska
21. apr 2017

@mircalla nie to som nepovedala. Podľa mňa ak kúpiš rajčiny v obchode v lete a tie sú z juhu Maďarska je to OK, rovnako na jeseň slivky , ktoré sú z SR ( napríklad ).

maminuska
21. apr 2017

@alaguema ja si to nemyslím . Nepoznám lokálne zimné ovocie.
Ožiarená zelenina a ovocie ktoré cestuje cez pol sveta je rovnaké škodlivé ako tá lacnejšia šunka . A ich výživovej hodnotu ani nebudem komentovať.

katrin21
21. apr 2017

@martina8843 tak ono banany su vseobecne velmi prechemizovane... minule som kupila akoze tie bio a fakt to malo inu chut.... ale henten sačok mam vyskusany, takze preto tak davam, fakt vydrzia dlhsie doma v teple potom.

alaguema
21. apr 2017

@katrin21 tie BIO kupujem občas aj ja v Bille. Sú menšie a chuťovo výborné.
@maminuska nie všetko ovocie prechádza tým procesom. Mám kontakt na firmu v Španielsku, ktorá pestuje citrusy bez chemického ošetrenia. Sú podstatne drahšie, lebo výnosy sú nižšie. Citrusy sa bežne naozaj brutálne chemicky ošetrujú. Nejak extra ich k životu nepotrebujeme, to len na margo tvojej dogmy o ovocí a zelenine v zime. A už spomínané paradajky sa celoročne pestujú na Slovensku.
A na margo údenín zo supermarketov - pre mňa je to vyslovene jed. Keď vidím, s akou vervou to matky pchajú do svojich detí, je mi zle. Vrátane "detských" šuniek a páročkov a podobne.

oriesocek
21. apr 2017

ked sa tu tolko spomina bio, tak davam do pozornosti krátky članocek https://primar.sme.sk/c/20442816/bio-alebo-nic-... kde sa riesi, ci ma clovek kupovat bio, alebo radsej jest menej ovocia alebo zeleniny. Nic nie rovno biele alebo čierne. Je potrebne najst kompromis. Ohladom stravovania do 40 eur - za mna ano, ale kratkodobo. mam doma plno zasob, nemusela by som kupovat hned muku, cukor, sol, olej a pod. a z toho uz vela vycarujem. Rozne cestoviny na sladko, slano, halusky (mam od nasich slaninu a pod.), prívarky, polievky, kysnuté koláče. napr v poslednej dome nam chutí karfiol, brokolica, zemiaky zapečené v rúre a zaliate vajičkom a smotanou - su to velmi lacne zalezitosti a urobi sa vela porcií (stale su akcie teraz na ten karfiol a brokolicu), je vela jedál, ktore sa daju urobit za velmi nizku cenu. samozrejme za urcity cas by sa mi spotrebovali zasoby cestovin, strukovin, kompotov, masa a pod. a kebyze mam potom varit z 40 eur, tak je to o držku.

maminuska
21. apr 2017

@alaguema áno celoročne v skleníku za špecifických podmienok, je to také znásilnenie prírody. Navodenie niečoho čo by za normálnych prírodných podmienok nebolo možné, bez slnka a správneho dozrievania. .

Ale zas nezhadzujem deťom z obloženého chlebíka na návšteve rajčinu , uhorku alebo papriku , nepýtam sa na zloženie šunky. Cielene to však nekupujem akože pre zdravie. Pre mňa sú zas jedom jahody kúpené v januári a dávané deťom ako lahôdka.

mandala77
21. apr 2017

nechápem, čo poniektoré máte potrebu sa navážať do maminusky. Včera ste sa navážali, do už neviem ako sa volala. Dnes tu ju spovedáte, ako by bola na výsluchu, zas povýšenecky. Osobne, vôbec to ako sa stravuje nevnímam ako fanatizmus, ale zdravý rozum. Veď sa stravujte ako chcete. Ona nikomu nehovorí, že to je správne, len že ona to tak robí a jej to vyhovuje, rovnako ako vám vyhovuje strava akú jete.
Štýl akým sa vyjadruje ona a niektoré tu, je sakra rozdiel.
Nechajte žiť druhých ako chcú, neviem čo potrebujete stále do niekoho útočiť a rýpať.

alaguema
21. apr 2017

@maminuska na zloženie šunky sa vôbec pýtať nemusíš. Lacná, či drahá - podobné "vitamíny" obsahuje každá jedna údenina, ktorú nájdeš v obchodoch. Zatiaľ čo tá jahoda (aj z obchodu) má aspoň nejaký ten skutočný vitamín, vlákninu, pektín, bez ohľadu na chemické ošetrenie - má v sebe bez akýchkoľvek pochybností červené farbivo, ktoré v tele pôsobí ako antioxidant a tak ďalej...Proste porovnávaš neporovnateľné, ale ok...myslím, že zbytočná diskusia.

ewisam
21. apr 2017

@22ke kolko bezne nechas v obchode za nakup? Bez sladkosti? Podla mna sa to da, ak ratame len stravu. mozno aj za menej, treba si to preratat

ajana1
21. apr 2017

@katrin21 nevyskusam pretoze nie som zastancom plastikovych sackov a kupujeme iba tolko co zjeme. A aj sa aj stane ze zhnedne tak bud upeciem banana bread alebo dam do kolaca pripadne ovsenej kase

ajana1
21. apr 2017

@katrin21 hlavne ich musis aj dobre skladovat 🙂 nikdy ich nedavaj ku inemu ovociu a na priame slnko a vydrzia dlhsie

maminuska
21. apr 2017

@alaguema ja si to nemyslím . Takáto jahoda je pre mňa rovnako nebezpečná ako tá šunka, zrýchlená , ožiarená , často nedozretá . Skutočná mňamka s minimm C a o červenom farbive prirodzene získanom sa dá len snívať.

Ako nechce sa mi doklečka tu debatovať a krútiť sa v kolotoči . Ja si radšej kúpim kvalitnú 95 % šunku , alebo keď mám čas alebo chuť si ju spravím doma ako jahodu .
Myslím že kruh je uzavretý . 🙂

mandala77
21. apr 2017

@maminuska že máš na ne trpezlivosť
🙂

anelehka
21. apr 2017

jej baby vy ste zlate🙂 ja by som nevedela nakupit za 40€ na tyzden....asi by sme hladovali...kupujeme banany,pomarance,jablka,citrony,kazde ranecko kupujem u nas v Jednote sunku,ked mame chut na parky tak aj tie,robim smazeny syr,no a kupujem aj paradajky-niekedy su celkom jeditelne...sladkosti u nas nesmu chybat...aby to nezyzeralo,ze kupujem same tie zle veci,nie...snazim sa s tych zlych len tie najkvalitnejsie🙂

nikka055
21. apr 2017

@katrin21 granadir,francuzke zemiaky, kur.vyvar,zemlovka,zeleninova polievka s halusmami,cestoviny s mletym masom a syrom,palacinky s pugingom,sosovicova polievka, hazulovy privarok,zemiakova polievka, rezne a zemiaky 😀

emilia25
21. apr 2017

Tak stvrtkovy nakup 60eur aj s 2 autickami na dialkove je to nakup na tyzden.aj ked predosly nakup 140 a 20 meso.nas je doma 7 ludi a snazime sa zmestit do 300eur aj ked to nie vzdy vijde hlavne ked sa kupia blbosti.