icon

Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?

22ke
13. máj 2015

Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(

ajana1
21. apr 2017

Inak super vec kde sa da usetrit tiez peniaze je ekoegg na pranie 😉http://www.ecoegg.sk/pranie-pradla

libka1
21. apr 2017

@tranquillo asi nikto o nej nepocul, sla by som s tym minimalne do Moja mama vari lepsie ako tvoja. Skoda tajit taku pochutku pred narodom 😀

mariapuskasova
21. apr 2017

@anelehka zabite 😘

mandala77
21. apr 2017

@mariapuskasova tiež som si hovorila 🙂

robin_claire
22. apr 2017

Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Vacsina navrhov bola smerom k vareniu mucnych lacnych jedal....Nic vhodne na dlhodobu konzumaciu. takze ak ma jedalny listok pozostavat z velkeho poctu mucnych jedal @mariapuskova tak by som radsej investovala - kedze peniaze na to aj mate, len nechcete viac na stravu investovat, ak som spravne pochopila - pre mna nepochopitlene. ak si ale myslis, ze krmit deti jedlami ktore opisujes je ok, tak samozrejme tvoja vec

@mamimuska Odopierat detam velku cast mesiacov v roku cerstvu zeleninu - no ja neviem....deti, paprika, rajcina, redkovky, ma 8 mesiacov na ne zabudnite

mandala77
22. apr 2017

@robin_claire ak je jej vec, podľa Tvojich slov, čo dáva svojim deťom, tak čo jej píšeš, ako by si svoje peniaze na stravu investovala Ty?
To, že Ty pokladáš a si si vysvetlila maminusikne slová, slovom odopierať, poukazuje na Tvoje nepochopenie jej slov. Lebo to vôbec o odopieraní nie je.

Ak by ste istý čas jedli ovocie vtedy, keď sa vypestuje, začali na jar šalátmi, reďkovkami a pokračovali podľa toho, čo sa urodí (nič nemusíte pestovať, lebo dá sa to kúpiť a dovezú vám to aj rovno domov, debničky fungujú po celom Slovensku), v zime jedli viac koreňovej zeleniny, robili si šaláty z nej a možno ju chvíľu nechali prejsť mliečnym kvasením, tak možno po roku, už by ste zistili, že paradajku, uhorku do úst si na Vianoce nedáte a ak áno, možno ju aj vypľujete. Zjemnili by sa vám chute.
Ak veríte, že napchávať seba a deťmi zeleninou, ktorá je vždy k mání (to sa už nebudem vôbec ani vyjadrovať k tomu ako sa pestuje, dováža, že je v plaste balená), ovocím - citrusmi, ktoré silne ochladzujú organizmus a ešte ich dávať deťom v zime, je zdravé a kvalitné, verte tomu, nik vám to neberie, ani sa s vami o tom neprie.

Ale ak má niekto na to svoj pohľad, tak už je fanatik, extrémista, ideme sa pohoršovať nad ním, alebo hocikým, kto to má inak, ako my. V niektorých diskusiách fakt človek musí obhajovať seba pred druhými, ktorí mu nedajú pokoj. Ono to nie je vôbec v tom, že ich zaujíma ako to dokáže, ale len o tom ako sa pohoršovať, zaútočiť dohadovať sa a presadzovať si svoj názor.

mariapuskasova
22. apr 2017

@robin_claire ja som dala príklad na ktorých jedlách to ide a minie ešte menej ja mám zeleninu a mäso zdarma kupujem malo co... Iba som napísala že áno ide to deti majú pestrú stravu a mne osobne stačí málo aj môjmu chlapovi on ma ešte obedy v robote čiže varím viac menej len kvôli detom... To že som napísala že to ide tak áno ide to a máme viac na stravu ale je mi zbytočne míňať viac keď nemusím a vyhodiť to do koša len preto že sa to nezje je podľa mňa zbytočne vyhodené peniaze nemusím si dávať námahu rovno môžem tie peniaze hodiť do koša a ušetriť čas na behanie po obchodoch... Tiež som minala viac na stravu a dosť s toho sme vyhodili práve do koša buď sa to nezjedlo alebo skončila záruka nemala som ani prehľad čo je v ladnicke veľa vecí zostalo v zabudnuti. Ja nikomu neberem že len trebárs múčne jedlá jesť ani ja by som nejedla len múčne jedlá jeme zeleninu mäso ryby ale aj múčne jedlá a cestoviny snažím sa aby strava bola vyvážená je to o Tom že veľa času ľuďom zaberá to správne určiť čo telo potrebuje a čo nie tiež presedim pri týždennom jedálničku aj d e tri hodiny kým správne prídem na to čo je potrebné pre nás organizmus ako aj pre deti ... Ale aby som detom nedala buchty na pare s čokoládou lebo je to nezdravé nepozastavuje mi sa alebo zemiakovú kašu z reznom nemáme to každý deň čiže neje problém a ak im to mám odopierať a pôjdu do škôlky de sa s tým na 100% stretnú tak na čo im to mám odopierať len aby som sebe niečo dokázala všetko je potrebné pre nás ale záleží v akej miere napr k spomínaným sladkostiam kupujem aj tie ale nikdy sa mi nestalo že by mi isli po tom ako po údenom ... Aj keď príde na návštevu niekto a donesie im sladkosť poďakujú a sami bez môjho upozornenia si starší ide odložiť do skrinky lebo napr vie že dnes už niečo mal alebo ešte sa nenapapal tak keď si dá obed potom si ide niečo z toho vybrať ale nie nezakazuje mi a doprajem zo vsetkeho... Len niektorým to treba napísať asi do bodky... Popravde ani sa mi nechcelo tu dohadovať zo ženami čo je a čo nieje zdravé keď si to už tak zobereme čo je v dnešnej dobe zdrave? Už ani vzduch ktorý dýchame nie je ale hádať dohadovať a doťahovať sa za slovíčka mi bere energiu ktorú viem využiť inak ... A tiež som písala že nie vždy miniem 150 euri sú mesiace keď miniem aj 300-400 ale je ich málo a zväčša ide o väčšie zasobi na ktorých ušetrím lebo sa nepokazila a vydržia aj pol roka ako napr olej na jeseň jablká a ovocie dopestované v mojom okolí a pomôžem tým aj domácim starším ľuďom ktorí si radi privirobia ako aj brindzov kupujem od jednej babky a keď vydim aká je rada že si prilepsila na dôchodku o to viac ma to baví tak asi nejak tak som to myslela

david93
22. apr 2017

žienky píšte namiesto osočovania radšej konkrétne typy čo varíte, aby to bolo aj chutné, aj zdravé a nestálo veľa... špagety s kečupom prosím nie 🙂 ja uvítam každý dobrý nápad, sladkosti a hlúposti nekupujeme vôbec, ale aj tak nechávam za potraviny nejako veľa

hermanoval
22. apr 2017

@22ke určite sa dá - nie dlhodobo, ale mesiac musíš zvládnuť - granadír, cestoviny s vajcom, harula, polievky- - vajcová, paradajková.... zemiaky na cibulke, zel rizoto...

david93
22. apr 2017

ešte doplním, že u nás sladké jedlá nejdú, max. palacinky, čiže žiadne buchty, šúľance, žemľovka, týmto mojich nenakŕmim

mariapuskasova
22. apr 2017

@david93 podľa mňa každé jedlo je chutné a niečo ma do seba či je to zelenina alebo mäso alebo ryby,cestoviny ,či zemiaky alebo ryža tak isto cerealie,vločky, pečivo každý má svoje a treba si naplánovať čo a kedy z každého rožka troška podľa mňa nič nie je zlé na zeleninovom šaláte ako ani na Tom zemiakovom

mariapuskasova
22. apr 2017

@david93 sú drahšie jedlá ktoré sa dajú kombinovať s lacnimi tie drahšie poznáme každá a tie lacné tu už boli spominane treba si len vybrať

robin_claire
22. apr 2017

@mandala77 Nemam vobec pocit, ze som ta oznacila a ani memam zaujem o tvoje vzdy premudrele komentare ani neustale poucovanie

@david93 ano, to je aj moja pointa - nejake typy na lacne a zdrave jedla, nie to, co som si precitala - to s prepacenim napadne kazdeho a netreba na to ani nulovu fantaziu @mariapuskova

ci skutocne neviem aku fantaziu treba na spgety s kecupom si rezance s makom.

david93
22. apr 2017

cestoviny s vajíčkom nenasýtia ani mňa... to nepovažujem za chutné a zdravé jedlo, bez urážky

mata71
22. apr 2017

tažko povdať každy ma ine nároky ,
1.zemiakový mliečny prívarok s volskym okom, parkom, sekanou,
2.šošovica , fazula, hrašok všetko privarky ,polievky,
3.zemiaky opečene ,same, poliate s kečupom,syrom,alebo len cibulka
4. kelovy privarok,špenat,
5.fučka zemiakova kaša,
6,langoše,
7,ryža a masko priloha
8, granair,alebo hlašky s cibulu, vajičkom, zemiakom,
9 halušky domace
10 velke rezance, a rascovo cesnakova polievka, na rezance daš všeličo

proste kombinacie lahke a chutne ale je to tažke, treba ovocie, zelenina, sem tam aj maškrtu treba..a nieš dlho podfinancovaná domacnost strava sa neda donekonečna ťahať... držim palce

mariapuskasova
22. apr 2017

@robin_claire a zase len to svoje áno to je napr jedno jedlo ale keď navarim rezance z makom potrebujem niečo na raňajky či večeru čo bude mať odlišné ale toto je to vaše len moja pravda škoda tu niečo písať a míňať energiu prajem vám aby sa vám darilo stravovať podľa vašich predstáv a podľa vášho uváženia

mata71
22. apr 2017

spomente si ako varili naše stare mamky/babky, jednoduche jedla a chutne
1.pyrohy, perky,
2.šišky, parene buchty,
3.halušky, kysla kapusta ,slanina
polievky ,všetkeho druhu 🙂

hermanoval
22. apr 2017

otázka bola - či sa dá vyžiť zo 40 eur týždenne - áno dá sa to nejaký čas, a keďže ide o prechodný čas, tak hlavné bude, aby som sa zmestila do toho rozpočtu. Zbytočne budem polemizovať čo je zdravé a čo nie, keď na to nebudem mať

mandala77
22. apr 2017

@robin_claire tak, ako si Ty označila a reagovala na xy, ja som urobila to isté, keď som reagovala na Teba. Tak kde je aký problém? Či Ty môžeš a ja nie?
Si len potrebujete rypnúť do niekoho, podaktoré, čo?

Asi väčšina z nás, čo sme do diskusie prispeli, sme vyrastali na tom, čo sa urodilo v záhrade alebo kúpilo v zelovoci, či obchode. Na sezónnych a lokálnych potravinách. Pečivo bolo z najbližších pekární, mlieko z najbližšej mliekárne. Bolo to normálne a nik sa nad tým nepozastavoval. Teraz samozrejme mi môžete oponovať (ako inak), napr. že nebolo tak znečistené ovzdušie, pôda a teraz v tom, čo sa vypestuje nie je dostatok vitamínov a živín a ani zďaleka to nie je čo to bývalo.
Takto sme vyrastali väčšina z nás, prejde 30 rokov a ideme považovať niekoho názory, kto sa lokálne a sezónne stravuje za fanatické a extrémistické??

Veľa ľudí v tejto dobe rozmýšľa viac a ďalej, ako len tak, že si kúpim, na čo mám chuť a čo chcem a potrebujem. Neviem, čo by ste povedali na Beu Johnson, ktorá je priekopníčkou nulového odpadu, stravuje sa lokálne, chodí do obchodu so svojimi plátenkami alebo sklenenými nádobami, nekúpi nič v plaste, jej 4 členná rodina za rok vyprodukuje odpad, ktorý sa zmestí do zaváraninovej fľaše, vlastní toľko oblečenia, ktoré sa zmestí do menšieho kufra - tak tá by už podľa vás bola zrelá na psychiatriu. Fakt extrémistka.

Ale aby sa zachovala rovnováha tohto materializmu a konzumného životného štýlu, musia byť aj takýto, pre niekoho podivíni. Aj vďaka nej vznikajú po svete bezobalové obchody, ktoré podporujú lokálnych dodávateľov, ktoré majú svoju filozofiu, ktorá nesiaha len k rýchlemu zisku.

Ale rýpať, dohadovať sa, doťahovať, no bez toho by koník nebol koníkom.
Aby tu ľudia sa cítili ako debili, ktorí každý svoj počin musia obhájiť pred nejakými rýpalkami, ktoré inak nevedia.

alaguema
22. apr 2017

@david93 u nás tvoria základ strukoviny na x spôsobov, ryža, pšeno, zelenina, zemiaky. Strukoviny na indický so zeleninou ako ragú s kari, kokosovým mliekom a ryžou, strukovinové fašírky, šošovica zapekaná so zeleninou a syrom, cícer pečený v rúre, falafel (pre mňa absolútna mňamka), v šalátoch s ryžou a bylinkami, zemiaky plnené bryndzou s opečenou cibuľkou, slané koláče s minimom múky (dávam nastrúhanú cukinu okolo 600g a suchá zložka - mak, špaldová alebo pohánková múka a nastrúhaný syr, koreniny, cesnak atď, pečieš ako koláč, je to výborné), zeleninové placky na milión spôsobov, polievky a guláše ako eintopf, hlavne fazuľový guláš je výborný, boršč robievam bez mäsa, vôbec nám tam nechýba, so smotanou na vrch, je to sýte jedlo, prípadne si k tomu dáme nejaké tie placky, alebo ten zeleninový koláč. Červená šošovica s nelúpanou ryžou a grilovanou zeleninou (cukety, mrkva, zeler), meteník (slaný koláč s kyslou kapustou), koložvárska kapusta s tempehom...Je toho dosť. Odviaž sa experimentuj 😉

mariapuskasova
22. apr 2017

@mandala77 to je koník keď som sa tu prihlásila vravím si super niečo čo mi pomôže ale opak je pravdou a väčšina žien si tu chodia spestriť ich nudný život obuvanim sa do iných a dokazovaním si že sú niečo viac je mi ich úprimne ľúto ale najviac ich deti lebo každý sa čuduje aké sú dnešné deti no ja sa nečudujem nemajú teda ten správy priklad

robin_claire
22. apr 2017

@mata71 slovenska kuchyna je vsetko, len nie zdrava

99&% slovenskych restauracii vari uplne podpriemerne a bez fantazie - menu pre deti je tiez uplna katastorfa - nugetky a hranoky, reznik a hranoky, spagety s kecupom a eidamom, male halusky - hura akoze detske menu

robin_claire
22. apr 2017

@mariapuskasova co by si chcela pocut? mam ti napisat, ze jedla, ktore si odporucila su fajn a vhodne? mam klamat? alebo mam napisat svoj realny nazor? ci nemam pisat nic negativne, lebo negativne ci nesuhlas je obuvanie sa?

mata71
22. apr 2017

@robin_claire keď neni inej možnosti muíš sa uskromnit 2/3 mesiace sa to da,potom si urobiš aj nejaké zasoby a dá sa, aj joguty etom, či ogocie tak kupim na kusy a rozdelim ,,,

mariapuskasova
22. apr 2017

@robin_claire ako sorry ale v diskusii dá sa vyžiť zo 40 éru na týždeň ti nebudem vypisovať jedlá ktoré ťa budú na 5 eur na osobu ako nechápem na čo by som to tu mala riešiť nejde to k tomu ale nevadí

robin_claire
22. apr 2017

@mariapuskasova tak ja som si tu precitala aj par dobrych napadov za lacno par stran dozadu, co tu baby dali

alaguema
22. apr 2017

@david93 grilovaná cuketa, mrkva, zeler a cvikla s kozím syrom a balzamikom, teraz aktuálna špargľa opečená so smotanovo-cesnakovým dresingom, alebo blanšírovaná s maslom a zemiakmi. Na niektorých miestach rastie aj divá, je tenšia, ale skvelá 🙂 Veľmi lacné a zdravé sú divé byliny do šalátov aj jedál. Z tých najznámejších - šťavel, púpava (listy), žihľava, pažítka. Napr. taká štaveľová omáčka so zemiakmi a vajíčkom na mäkko, je úplná mňamka. Nemám vypočítané, koľko to stojí, ale veľmi málo...šťavel mám v záhrade, zemiaky svoje, smotanu kúpim, vajíčka domáce...Skoro nič 😉

mandala77
22. apr 2017

@mariapuskasova rešpektovať alebo tolerovať názor iného tu nie je bežné, budú ho rozpitvávať na častice. Ono by si človek myslel, že zdravá strava má vplyv aj na myslenie a správanie sa k ľuďom, ale ja o tom veľmi pochybujem 🙂 Čím viac sa budú obúvať, tým zdravšie jedia .-)

robin_claire
22. apr 2017

@mariapuskova prispevok vyssie co som mala na mysli - varenie s fantaziou

winni
22. apr 2017

Všetko sa dá, len treba chcieť a 160 € na mesiac nie je nič strašne. My kupujeme raz za pol roka 15 kg hovädzieho a 10 kg bravčového mäsa u domáceho mäsiara, bio chov takže mäso v obchode nekupujem .. Taktiež kupujeme vajíčka priamo z chovu 30 ks - 8€ vydržia na celý mesiac ( varenie, pečenie ) v obchode kupujem mlieko, maslo, syry atd .. zemiaky, celozrnné, tmavé pečivo, ovocie, zeleninu ( mimo sezóny ) na trhu počas sezóny, alebo si vypestujem.

Varím rada a stravu máme pestru aj napriek tomu, že sa manžel stravuje v práci, ale ako píšu niektoré, toľko € za potraviny nemíňame a pritom si to môžeme dovoliť, ale u nás sa NIČ nevyhadzuje!