Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@mircalla myslíš to kvalitne bio mäso v obchodoch tak to ani jedno nie je kvalitné je presne také isté ako to nekvalitné podľa niekoho... A varím čo príde čo ma napadne a čo máme radi napr... Segedín, perkelt, ryzoto, halušky (z bryndzov,kapustou) rezance s tvarohom, lekvárom,makom... Kuracina na x sposobov, sviečková, hubová omáčka... Pomazánky robím sama doma pečivo dakedy kúpim dakedy upečiem a nekupujeme žiadne bio potraviny v obchodoch áno som vyrazne proti tomu nálepka mi totiž nezabezpečí to že je to bio keď už chcem niečo naozaj kvalitné je veľa súkromníkov ktorý si radi privirobia a predaju či vajcia či mäso v vlastného chovu to je podľa mňa bio ...
@jasminet sme 4 dve deti a dvaja dospelí... A ako som písala nie každý mesiac kupujem aj mäso... Niekedy ostane niekedy kúpim ... U nás mlieka ide podstatne viac ako 12 litrov to vypijem len ja ku káve haha... No skúste si dať papier a zapisovať čo všetko vyhadzujeme do koša prípadne ak niečo dávate zvieratam dojest... Ja čo sa týka jedla už nevyhodim ani jeden kúsok všetko sa doje vravím minala som aj ja veľa peňazí a keď už môžte si odkladať páru eur a jablka, hrušky a podobne o ocie kúpiť na jeseň od súkromníkov a komu sa dá dá sa pekne aj dopestovať a podotýkam v bytovke sa dá tiež len nesmú byť ľudia lenivý 🙂
@mariapuskasova
150 Eur : 4 osoby = 37,5 Eur na mesiac na osobu, t.j. pri 31 dnovom dni 1, 2 Eur osoboden. Co days jest cloveku za 1,2 Eur na den?
Neunika ti nieco ked ratas naklady na stravu? Toto neznie realne...
Ešte ma napadlo skúste to tak ako ja: mám spisany zoznam jedál ktoré máme radi a varím ich je ich okolo 40 plus polievky.. . Mám napísaný zoznam čo čo treba kúpiť kupujem raz do mesiaca veľký nákup ako múka olej maslo mám tam aj saláma syr a všetko čo sa dá zmraziť ako aj cestoviny mlieko a podobne ... Potom si vyberiem jedla na týždeň varím každý druhý deň niekedy aj tretí popozeram čo mám doma a spisem zoznam čo treba kúpiť aby som navarila je to minimum ale nie vždy sa dajú veci zmraziť čiže doma po veľkom nákupe niesu. A tak idem kúpim a varím tento mesiac som zatiaľ minula na stravu 78,34 eur a čo sa týka veľkej noci nepreháňa upiekla som koláč a spravila misu nič náročné a ani financne čiže držím vám palce aby ste aj vy nakupovali efektívne a ešte jedna vec keď idem do obchodu tak keď chcem kúpiť sladké slané mám to v zozname nič navyše nekupujem
@mariapuskasova nie - snazim sa kupovat maso od masiara a slovenskych vyrobcov.
bio potraviny nekupujem ani ich neriesim
Ale za 150 euro sa prestravovat neda. Nie kvalitne. Rezance na x sposobov, halusky ci segedin zrovna zdrave veci nie su - obcas preco nie....ja sa snazim varit nic vyprazene, nic mastne minimum muky.
Maso ked tak chude - hovadzie, morcacie, telacie, pripadne losos, ryby. Vajicka si tiez nekupim tie najlacnejsie, mlieko, ked uz plnotucne, nie polotucne. Maslo zivocisne a nie margarin.
Nekupujeme ani nejeme chrumky ani nic podobne, co tu spominas. Takze asi mame trochu ine kriteria na kvalitnu stravu. Jedalnicek.
Tiez nerada vyhadzujem a neplytvam, ale 150 euro.....no neviem.....
@mariapuskasova bud mate miniaturne porcie alebo kupujes bryndzu co sa tak len vola ale ma k nej daleko a este aj tak mi to nevychadza. Nechcem sa dohadovat. Napis svoj vcerajsi jedalnicek a ked vlezes do 1,2 evri na osobu na cely den tak klobuk dole. Ja mam zemiaky vlastne, aj to kura mam z maminho dvora zadarmo a aj tak to nedam za 1,2 na osobu. Za 1,2 na osobu spravim obed, ale deti chcu aj ranajkovat, vecerat a desiata a olovrant tiez nie je od veci
@mircalla presne, už som začínala mať pocit, že som buď strašne rozhadzovačná, alebo veľmi náročná. Lebo my teda fakt minieme o dosť viac a to už spomínané sladkosti ani chrumky, ani malinovky a salámy vôbec nakupujeme, chlieb pečiem, jogurty aj džemy robím domáce, v lete zavaram a od svokrovcov často dostaneme mäso a vajíčka, občas zeleninu.
Kočky skúšala som vyžiť z 50 eur na týždeň, sme 4 (2 deti +2 dospelý), dá sa to ale žial bol to len mesiac čo došli zásoby. Úprimne neviem si to predstaviť, človek musí mať pevnú vôlu alebo obmedzený rozpočet, takže obdivujem ktoré to dokážu.
@mariapuskasova Inak pozeram, ze mas 2 ozaj male deti. Ja tie halusky napriklad milujem, neviem sa ich dojest, ale neviem si predstavit, ze by som urobila halusky na 2 dni (urobim male mnozstvo prilezitostne) a davala to 2 dni deckam. Podla mna dost tazka strava a najma moc vyzivna nie je. opakujem - zboznujem ich
Schvalne dnes moja dcera:
R: maslovy chlieb s pazitkou a zeleninou, caj
D: parenica
O: vyvar z kralika s masom, zeleninou a rezancami, palacinky s tvarohom
Ol: jablko a vanilkove acidko
V: bryndzove halusky
A to je podla mna lacny den a nic moc jedalnicek a za 1,2 ho nedam ani nahodou
Ja si tiez myslim ze do 150 eur sa nezmesti
@mariapuskasova podla mna sa s tym nevojdes do 1,2 za osobu a chyba ti tam priloha k obedu aj desiata. Lekvarovy chlieb na veceru je naozaj lacna alternativa vecere, to suhlasim, ale pre mna schodna cesta tak raz do mesiaca, asi sme rozmaznani.
@mariapuskasova to nie je dohadovanie sa. To je vyskum pre mna. 😀 Ja len budem rada ked mi dokazes ze to za 150 mesacne ide.
Ked sme este neboli 5ti, ale len 4ria, tak som dokazala nakupit za 250€mesacne (tyzdenne velke nakupy a vela varenia a pecenia, muuz na obed v praci) menej sa mi nikdy nepodarilo.. A to som si myslela, ze to je uspech, ale keby som kupila za menej, tak by som nedokazala varit zdravo.. Kupovala som menej maso, viac zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky a pekarenske do mrazaku.. Sladkosti slanosti malicko a pitie vobec.. Teraz nakupujem castejsie aj viac miniem a troska menej varim a peciem..
Planujem sa vratit k nedelnemu nakupovaniu az ked sa trocha upravi rezim najmladsieho na menej spankov a bude menej urevany 😅.. Ale 250 to uz urcite nebude, deti uz zjedia viac a muz 2dni v tyzdni homeofice.. Tak mozno niekto za 150€ dokaze, ale aj mne to je tazko uveritelne pri 4 stravnikoch..
@22ke áno, dá sa to. My sme jednu dobu bežne fungovali zo 45e. Striedaj múčne jedlá s tými zeleninovými, kuracina nie je drahá a ryby tiež nie (ak si odmyslíme lososa). Píšeš, že muž a dcéra sa stravujú aj mimo domu, takže si napíš týždenný jedálniček a choď nakúpiť presne podľa toho. Ja to tak robievam doteraz, aj keď už s peniazmi problém nemáme a aspoň nevyhadzujeme zbytočne za jedlo a neskončí v koši. Všetko sa dá, neboj 🙂
@mariapuskasova
Ale ved sa neurazaj, ked das do plena taku sumu s poznamkou ze sa to da, tak je prirodzene ze ludia chcu vediet ako sa to da.. Ale ak sa clovek chce nieco dozvediet, tak to musi byt trocha konkretnejsie..
@damianadam myslis ake ryby nie su drahe? Podla mna su,minule som kupovala pstruha...ak neratam mrazeny pangasius,co je ozaj odpad,nie ryba.deti potrebuju trochu viac ako mucne jedla 15 dni v mesiaci
@mariapuskasova jasne chapem, uz som pisala vyssie ze nie vsetko som citala..len co som si sktiualizovala stranku pocas mojho pisania..
@mariapuskasova prosim ta, "bryndzove" ved je to narodne jedlo 😉
@mariapuskasova Ja rozhodne nevarim tolko,ci ty.chodim do prace a nemam na to tolko casu.ale napriklad pre 16 mesacnu varim casto ine,co pre nas.to su dalsie naklady
My s muzom sme nahodili setriaci rezim a pre 2 osoby nam to vychadza 250 eur s tym, ze dost setrime (pred tym sme mali 2 rozpocet 350-400 eur na domacnost, ale boli v tom aj cistiace prostriedky). Je pravda, ze mame alergiu na mlieko (nemozeme ziadne mliecne vyrobky) a musim dost obmedzit muku, lebo privela lepku mi nerobi dobre. Stravujeme sa prevazne doma, ale aj tak uvarit len samotny obed za 2 eura je samo o sebe vyzva, ak ho chce clovek vyvazeny.

@22ke tak dá sa navariť aj " z ničoho " ako sa vraví. Zeleninové jedlá, strukoviny, prívarky, to nevychádza draho...šošovicu máš, urob šošovicovú kašu, opraž cibuľku a s chlebom, to nevyjde až tak draho ( chlieb môžeš aj upiecť - droždie, múka, voda...), cestoviny urob so zeleninkou alebo ju len opraž...alebo kúp tvaroh a z neho tvaroh. guľky, opraž na ne strúhanku s cukrom alebo pomeľ mak. Je veľa takýchto lacných receptov.