Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@ajana1 nuz preto, ze sa predsa len snazim co najmenej korenia, soli, nic tazke...ja si dam rada aj nieco pikantne napriklad. pride na to, co to je. juraci prekelt v pohode jeme vsetci, polievky tiez. ale tak nejake cestoviny s hribovou omackou ci vyprazane cuketove placky jej nedam, snazim sa tak, aby sme sa najedli vsetci, ja varim vacsinou len cez vikendy a obcas musim zvlast. jasne, ze sa mi nechce tak sa snazim vyberat jedla, co jedia vsetci.
pre mna zase je napriklad muka a sladke jedla tabu, takze je to dost zlozite....
@mircalla inak v takom veku uz moze aj hriby 😉 A ked aj z casu na cas zje vyprazane tak sa svet nezruti. To ze u nas sa vari na kazdy den a nehrozi aby som kazdemu robila nieco ine. Syn jedol to co mi od 8 mesiaca s tym ze sme si vzdy prisolili made tanieri. A teraz pri malej to budeme tak isto praktizovat. A ak sa Niekomu nepaci ide spat hladny a hotovo
@mariapuskasova veď ja čítam. Napísala si doslova, že sladkosti a chrumky deťom dopraješ. Teraz píšeš už niečo iné...Ako veď dobre, je to vaša vec. Ja vídam ľudí, ktorí nakupujú podobne ako ty. Vozíky plné keksov, chrumiek, limonád. Sú to relatívne lacné veci, určite lacnejšie, ako základné potraviny ako ryby a zelenina v zime lacná nie je ani náhodou. Dokonca spomínaš sviečkovú, čo nie je vôbec lacná položka. Nediv sa, že ženy majú pochybnosti. Dá sa buď lacno a naozaj skromne, alebo potom kvalitne a rôznorodo, ale sviečková, čerstvé ryby lepšej kvality sú pomerne drahé a ovocie a zelenina v zime tiež. A to aj domácich dodávateľov, využívam ich tiež, takže tie čísla proste nesedia. Verím, že sa s tým rozpočtom vyžiť dá, je to ok, ja to nijak nekomentujem, ale neverím, že je tam drahé mäso a ryby a kopec zeleniny. Viem, čo stojí taká strava nás a nežijeme v BA.
@alaguema neuvetis ale aj v zime sa da kupit lacna zelenina. Vsetka korenova napriklad stoji fakt smiesny peniaz, potom mas kopec kapustovej zeleniny ktora je v sezone a je nutricne urcite hodnotnejsia ako zeleniny mimo sezonu ktore stoja cely majetok. Taktiez sa da varit aj z mrazenej zeleniny a ovocia ktore su neporovnatelne lacnejsie a v niektorych jedlach je proste jedno ci pouzijes cerstvu alebo mrazenu. A ja som celu novu cast diskusie citala a nikde nenapisala ze deti krmi chrumkami a sladostami cely den. To ze im dopraje tiez znamena ze im take veci uplne neodopiera a moze im ponuknut sladkost raz za tyzden. A zas nerobte sa vsetky svatice ze vase deti ziadne sladkosti nejedia lebo to urcite nie je uplna pravda. A sama tiez pise ze maso casto nejedia cize nan neminaju tolko penazi. A mozno ho maju Len raz za dva tyzdne a dopraju si lepsie. U nas sa napriklad dost casto jedia steaky ale zjeme vacsinou odporucanu porciu 120-150 gramov na osobu a nie pol kila takze si borne kupit riadny kus masa za relativne malo penazi 😉
@ajana1 to co pises o korenovej zelenine je sice pravda, ale boli tu vymenovane rozne jedla z karfiolu a podobne. Osobne cuketove placky spravim v lete za cenu muky a oleja, lebo ostatne co do nich ide mam svoje. Ale v zime je to uz relativne drahe jedlo, nehovoriac o tom ze niekedy do nich davam syr, jeme ich s kyslou smotanou a podobne.
A druha vec co sa mi nechce verit je, ze by ste dokazali deti krmit korenovou zeleninou, zemiakmi a kapustou celu zimu. Mne decka zjedia takmer vsetko od malicka, ale predstava ze v zime im varim len mrkva, petrzlen, kapusta, cibula, cvikla a krumple mi nie je blizka. Uz aj keby toho masa jedli minimum, kvalitne jogurty, zakysane mlieka, mlieko, tvaroh, syry a podobne su niekedy drahsie ako maso. A to fakt nekupujem nejake exkluzivity.
Dnes sme mali na ranajky kilove vedierko smotanoveho jogurtu, ktory kupujem za 1,6 eura vedierko, do toho med a orechy, caj a polovica denneho rozpoctu v trape.
@ajana1 aj my jeme mäso len raz týždenne, raz ryby. Tiež jeme veľa strukovín, ktoré sú lacné, veľa polievok, aj kapustu mám v súdku naloženú, ako som písala - mám domáce zaváraniny, lečo, pomazánky zeleninové, ale tá suma je celkom inde, ktorú my minieme. Ona podľa mňa naozaj šetrí, kupuje lacné veci, aj keď hovorí o kvalite. A tam sa asi nezhodneme v pojmoch. Čo je asi pre ňu kvalita, pre mňa nie je. Napríklad nekupujem lacné raňajkové cereálie, ani salámy a párky, rožky a keksíky - čo asi väčšina slovákov raňajkuje. Kúpim v DM ovsené vločky, kvalitnú múku, kokosový olej. Veď už len rozdiel v cene obyčajnej pšeničnej múky bielej a múky pohánkovej. To je ten rozdiel v kvalite a aj v cene. Tých príkladov je x. Niekto pečie s herou, niekto dá radšej maslo. Pre ňu je podstatná cena, pre mňa kvalita tej potraviny. To sa jej tu ženy snažia vysvetliť a ona si hudie svoje stále dookola. Majú všetko a kvalitné a lacno. S tým asi viaceré nemôžme súhlasiť práve preto, lebo vieme, čo naozaj kvalitné stojí.
@libka1 neviem mozno je to tym ze zijem v Holandsku ale karfiol je povazovany za zimnu zeleninu a za hlavku zaplatim max 1,5 eur a kapustova zelenina nie je len kapusta. Napriklad moj syn zboznuje ruzickovy kel a v zime ho mame aspon 2 krat do tyzdna na rozne sposoby, litrovy grecky jogurt kupim za 1,5 eur a aj menej a vydri nam vzdy minimalne 3 dni niekedy aj viac a do toho si davame doma urobene cerealie. Ako nieco dobre pod zub dostava syn hrozienka co sa rata doslova v centoch a za mesiac zjeme tak jednu cokoladu ale to kupujem vacsinou tony chocolony co nie je lacna zalezitost. Taktiez napriklad peceny zeler je uzasne jedlo za par centov. Tekvica na vsetky mozne sposoby vela strukovin. Skus napriklad hamburger z ciernej fazule namiesto masoveho. Uplne uzasne jedlo a dokonca chuti aj tym najvacsim zastancom masa 😉 Teraz sme dostali knihu od jamieho olivera usetri s Jamie a je tam kopec super receptov za par eur. Ak mas BBC tak si pozri program eat well for less kde je vela inspirativnych trikov a moznosti plbohodnotneho, chutneho a lacneho stravovania. Koniec koncov je aj tak jedno kto kolko za jedlo minie pretoze kazdy vie ake ma moznosti a schopnosti a to co mi jeme bezne by mozno do ust nedali lebo to pre nich nie je dost fancy
@ajana1 no to sedi, za hlavku 1,5 eura. Staci vam jedna hlavka? Nam nie. Aj keby stacila, viac ako jedno jedlo z tohi nespravis, potrebujes dalsie 4 jedla v ten den a ty si len na obed na 1 ingredienciu minula 1,5 eura a tvoj cely denny rozpocet je 4,8. Fakt baby, ja sa nechcem hadat, ale ako ratam tak ratam nijak mi to nevychadza
@alaguema zas zalezi aj od moznosti ktore v okoli ma. My napriklad kupujeme kvalitnu muku priamo z mlyna a rozne druhy a napriklad muka z DM alebo akehokolvek ineho obchodu moc kvalitna nie je ale to je zas len uhol pohladu. Tiez kupujeme povacsine celozrnne cestoviny alebo si ich robime doma ale to nie je brutalne vysoka polozka lebo jedny cestoviny mam na minimalne dve jedla. Ono zalezi aj od mnozstva ktore ludia jedia a tiez je rozdiel ak mas doma pubertiaka alebo velkeho papkaca ako dieta co je omrvinky.
@ajana1 robievam fašírky zo strukovín, ale hodíš mi, prosím, rcp na tie z čiernej fazule? Ďakujem 🙂 Na Slovensku sú potraviny často drahšie, ako na západe. O nejakých bio a zdravých ingredienciách ani nehovorím. Tu tento trend obchodníci aj výrobcovia doslova zneužívajú. A tie lacné sú zas pochybnej kvality, aditíva. nezdravé tuky, sladidlá...veď je známe, že krajiny bývalého východného bloku sú smetiskom západu. Sem ide všetko horšej kvality. Je to už potvrdené aj autoritami. Takže tu si treba rozmyslieť, čo svojej rodine kúpiš. A tá múka z DM je rozhodne lepšej kvality, ako tá najlacnejšia z Tesca. Tesco je celkovo asi to najhoršie, čo tu je.
@libka1 Len tu je aj rozdiel v pocte osob a zlozeni domacnosti. Samozrejme ze ked by ste 5 a my sme 3,5 tak rozpocet je iny a aj spotrebovane mnozstvo. U nas sa jogurt na ranajky nejedava ale skor ako olovrant alebo ako desert po veceri. A to tiez nezjeme v takych mnozstvach zvlast smoytanovy jogurt. U nas je na ranajky bud domaci kvaskovy chlebik alebo kasa pripadne ked je cas tak lievance s ovocim.
@alaguema my robievame tento ale nedavame koriander lebo syn ho nema rad a fazulu si vacsinou uvarime sami v tlakovom hrnci: www.foodnetwork.com/recipes/sandra-lee/black-be...
A tu je recept na peceny zeler d tym ze omacku a prilohu si mozes prisposobit svojim chutiam:
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-r...
Jaj, ja sa tu smejem 😀 aby ste sa s tou bio a neviem akou stravou nepototo 😀 a skor by ste sa mali vy zamysliet, kde robite chybu, ked poznate len masove jedla a ostatne su plne muky 😀 a ludia s rozpoctom 40 eur asi nezaujimaju nahrady muky za pohankovu a ako sa vam vobec da vypocitat suma na osobu a porciu? Ved nie vsetky suroviny sa minu hned, su na viac dni a podobne. Ale ste zlate, ako sa snazite presadit si svoju pravdu.
A na okraj, da sa svieckova urobit aj lacnejsie a bez muky
No citam vase prispevky,ako tak premyslam,som tiez na rodicovskom a manzel ma obedy v praci,ked zratam ze varim len pre seba a malu v tyzdni a cez vikend aj manzelovi,nehrozi aby som sa zmestila do 40 eur na tyzden a to som neni moc masova.Suhlasim s tymi zienkami ktore napisali ze kupuje vsetko najlacnejsie.Ja citam aj letaky,kupim v akcii,mlieko a jogurty len v akcii,ale do 40 eur bez sance.5 eur aj cosi na den je malo a to viem setrit.Podotykam ze dcerke varim cerstve,ziadne kupovane polotovary.

v indii?